کاهش نرخ بیکاری یزد دستاورد یا بی اشتیاقی بیکاران؟

در دوره‌ای که مشکلات متعدد از جمله ناترازی انرژی به تعدیل و یا تعطیلی موقت برخی واحدهای تولیدی یزد منجر شده، آمار و نرخ بیکاری روند کاهشی نشان می‌دهد.
به گزارش خبرگزاری فارس از یزد، روند کاهشی نرخ بیکاری در این مقطع نیاز به تحلیل دارد و اینکه آیا نرخ بیکاری استان یزد در چهار سال گذشته به طور واقعی کاهش‌یافته است یا یک تغییر طبیعی و ناشی برخی عوامل حاشیه‌ای است.؟!دراین‌خصوص، عباس علوی راد، عضو هیئت‌علمی گروه اقتصاد دانشگاه آزاد یزد در گفت‌وگو با خبرنگار فارس از یزد، گفت: مقایسه نرخ بیکاری و نرخ مشارکت اقتصادی یزد از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳ نشان می‌دهد نرخ بیکاری این استان از ۱۱.۸ درصد در سال ۱۴۰۰ به ۵.۶ درصد در سال ۱۴۰۳ رسیده که بیانگر کاهش ۶.۲ درصدی است.علوی راد با بیان اینکه نرخ مشارکت اقتصادی از ۴۷.۸ درصد در سال ۱۴۰۰ با ۵.۸ درصد کاهش به ۴۲ درصد در سال ۱۴۰۳ رسیده است، افزود: دلیل عمده کاهش نرخ بیکاری استان یزد در چهار سال گذشته ناشی از ناامیدی بخشی از بیکاران (عمدتاً بیکاران دارای مدرک تحصیلی دانشگاهی) از پیداکردن شغل مناسب و خروج از بازار کار استان بوده و هرگز دستاورد محسوب نمی‌شود.وی افزود: از سوی دیگر مقایسه نرخ بیکاری و نسبت اشتغال استان یزد از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳ نشان می‌دهد که نرخ بیکاری استان یزد از ۱۱.۸ درصد در سال ۱۴۰۰ با ۶.۲ درصد به ۵.۶ درصد در سال ۱۴۰۴ رسیده است.این استاد دانشگاه ادامه داد: نسبت اشتغال استان یزد هم از ۴۲.۱ درصد در سال ۱۴۰۰ به ۳۹.۷ درصد در سال ۱۴۰۳ رسیده که این بخش هم‌نشان دهنده کاهش ۲.۴ درصدی اشتغال است و مقایسه این دو شاخص نشان می‌دهد که نرخ مشارکت اقتصادی و نسبت اشتغال استان یزد در ۴ سال گذشته ریزش داشته بنابراین کاهش نرخ بیکاری یک‌ دستاورد اقتصادی محسوب نمی‌شود.
بنابراین در شرایط فعلی، وقتی نرخ مشارکت اقتصادی نسبت به اشتغال استان کاهش می‌یابد کاهش نرخ بیکاری، کار خیلی عجیبی نیست و به قول عضو هیئت‌علمی دانشگاه دستاورد اقتصادی نیست.حال سؤال دیگری مطرح می‌شود؛ چطور وقتی اتاق بازرگانی و برخی تولیدکنندگان استان از مشکلات بازار کار، اشتغال، کمبود نیروی ساده، تعطیلی موقت واحدها و تعدیل‌نیرو در برخی کارخانجات به دلیل برخی مشکلات همچون ناترازی انرژی گله می‌کنند آمار نرخ بیکاری کاهش می‌یابد.؟!البته جدیدترین نماگرهای منطقه‌ای و ملی شاخص محیط کسب‌وکار ایران (بهار ۱۴۰۴) نشان می‌دهد استان‌های فارس، هرمزگان، یزد، سمنان، همدان، کردستان، کهگیلویه و بویراحمد و لرستان به ترتیب نسبت به کل کشور و سایر استان‌ها با محیط کسب‌وکار نامساعدتری مواجه بوده‌اند.تمام استان‌های کشور از نظر نرخ بیکاری و نرخ مشارکت به ۴ گروه تقسیم می‌شوند و سرگروه اول نرخ بیکاری بالا در کنار نرخ مشارکت پایین نشان از وضعیت نامطلوب در بازار کار است؛ در واقع افراد به‌ندرت وارد بازار کار می‌شوند و آنهایی هم که وارد می‌شوند در پیداکردن شغل ناموفق می‌مانند.در دومین گروه نرخ بیکاری بالا و نرخ مشارکت بالا نیز بیانگر وضعیتی نامناسب در بازار کار است، به عبارتی افراد زیادی مشتاق به یافتن شغل هستند اما موفق به یافتن شغل نمی‌شوند.
گروه سوم وضعیتی مبهم در بازار کار را نمایندگی می‌کند، در این گروه نرخ بیکاری پایین و نرخ مشارکت نیز پایین است، دلیل ابهام آن است با اینکه افراد بیشتر صاحب شغل هستند اما مشخص نیست ورود به بازار کار باز هم منجر به نرخ بیکاری پایین می‌شود یا خیر.در ادامه گروه چهارم نرخ بیکاری پایین هم‌زمان با نرخ مشارکت بالا را نمایندگی می‌کند که بیانگر وضعیت مطلوب در بازار کار است، به عبارتی پاداش ورود به بازار کار، احتمال بالای دستیابی به شغل است.به نظر می‌رسد وضعیت فعلی استان یزد در گروه سوم باشد که بیانگر هم‌زمان کاهش نرخ بیکاری در کنار کاهش نرخ مشارکت اقتصادی و کاهش اشتغال است و این یعنی یک وضعیت مبهم!#اشتغال #نرخ_بیکاری #یزد #مشارکت_اقتصادی #ایران #اقتصاد
08:15 - 24 مرداد 1404
اقتصاد
تعاون و اشتغال
صنعت و تجارت