اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  خراسان جنوبی

راویان پیشرفت| روسفیدی جزیره زغالی ایران

باید به جزیره زغالی ایران در طبس سفر کنی تا در منطقه پروده این سرزمین عجایب معدنی زغال سنگ محو روسفیدی این گنجینه‌های طلای سیاه شوی.

راویان پیشرفت|  روسفیدی جزیره زغالی ایران

خبرگزاری فارس- خراسان جنوبی؛ هاجر فرخ نژاد، حکم سرزمین عجایب را داشت برای اغلب همراهان اردوی راویان پیشرفت که پا به این جزیره زغالی ایران زمین می گذاشتد.

آن چه اعجاب برانگیز تر بود تحولات زمین شناسی ست که طی میلیون های سال بر صفحه طبس رخ داده و این گنجینه طلایی سیاه را در دل زمین بهشت معادن خراسان‌جنوبی و ایران زمین پنهان کرده است.

این کان معدنی زغالی در اثر جابجایی گسل رستم که شاخه ای از گسل نایبندان طبس است و ۷۰۰ متر بالاتر از صفحه طبس در اثر این جابجایی قرار گرفته است علاوه براین که سبب شده تا در کنار دشت هموار طبس شاهد مناطق کوهستانی آن هم با گنجی زغالی  باشیم دارای مناظری بسیار زیباست که فرسایش دوران آن را به بهترین تابلوی نقاشی که اثر طبیعت است مبدل کند.

وقتی به بالاترین نقطه این ارتفاعات که با نام «پروده» معروف است صعود می کنی شهری را از نظر می گذارنی که انگار نظاره گر فیلمی تخیلی در سرزمین عجایب هستی. اما اینجا همه چیز واقعی ست همه آن چه در این جزیره زغالی وجود دارد ساخته دست بشر است برای دستیابی به آن چه نتیجه جابجایی گسل رستم و فرسایش های دوران زمین شناسی ست.

در جزیره زغالی دو صفحه سفید و سیاه وجود دارد که  در روی هر صفحه برد با آن هایی ست که این گنجینه را سال ۱۳۵۶ برای اولین بار کشف کردند آن هم در محدوده به وسعت ۳۰ هزار کیلومتر مربع.

نتیجه این اکتشافات نیز شناسایی دو نوع زغالسنگ کک شو و حرارتی  با ذخیره ۲.۷۵ میلیارد تن که مهمترین ناحیه در این محدوده از نظر کمی و کیفی زغالسنگ کک شو، منطقه پروده در ۷۵ کیلومتری جنوب غربی طبس است.

صفحه سیاه و سفید شطرنج معدنی طبس
 


این صفحه سیاه و سفید شطرنج معدنی طبس در دل سیاه خویش گنجینه ای نهفته دارد که در روی زمین و بر روی خانه‌های سفید این نقطه معدنی همان طور که امکانات و تجهیزات اکتشاف و حفاری تا عمیق ترین نقطه یعنی 650 کیلومتر زیر زمین آن رفته  علاوه بر امکانات وتجهیزات اکتشافی و آن چه زمینه فراوری این گنجینه های سیاه را از دل زمین فراهم می آورد و برای کارخانه های کک  ذوب آهن نیز در این خانه های سفید یا همان شهرک فرآوری تا قبل از تبدیل شدن به کک ایجاد شده است.

در این صفحه شطرنجی معدنی طبس شاید همیشه برد با آن هایی که در تاریک ترین نقطه آسمان زمین مشغولند نبوده است اما آن ها همه همت و تلاش خویش را بر این گذاشته اند تا آن چه در پی جویی از تاریک ترین نقاط زمین به دست می آورند در روشن ترین نقاط روی زمین توسعه، آبادانی، پیشرفت، خودکفایی، اتکا به درون نه تنها برای صنعت فولاد ایران بلکه در آینده نه چندان دور رقم بزنند و ایران را از واردات زعالسنگ خارج کنند.

این صنعت گران صفحه شطرنج معادن طبس به دست توانمند صنعتگران ایران این شهرستان توانسته اند اقدام به بومی سازی قطعاتی از کارخانه زغالشویی منطقه زغالسنگ پروده طبس کنند تا بگویند که ایرانی ایرانی ست و به طور حتم قله های فتح و پیروزی را می پیماید حتی اگر در مسیر با بدترین موانع مواجه شود.
 


شهری همیشه تاریک

خیلی جالب است که تو به سرزمین پا بگذاری که در زیر زمین آن شهری کارگاهی برپا باشد آن هم در عمقی بیش از ۶۵۰ متر و در آن شهر همیشه تاریک کارگران و مهندسانی در کند و کاو و خروج گنجینه های سیاه آن از دل سیاه زمین باشند و آن هایی که روی زمین اند مگر آن هایی که واقف می دانند چگونه و چطور این کارگران و مهندسان به زیر زمین نقب زدند و در سرزمین تاریک و همیشه شب در پی انتقال طلاهای سیاه این معادن با بردن و بالا آوردن سه هزار تن تجهیزات و امکانات هستند پا بر سر کارگران می گذارند کارگران زیر زمین بی خبر از مهمانان و مهمانان بی خبر حال روز کارگران.

همه مشتاق برای سفر به اعماق زمین اند اما گویا تجهیزات و امکانات معادن در حال ایمن سازی و نوسازی ست و ۶ ماه هم زمان می برد تا حدود سه هزار تن تجهیزات و امکانات اکتشافی و حفاری از زیر زمین به روی زمین و سپس تعمیر و تجهیز آن انجام و دوباره به زیر زمین منتقل شود.

وقت کم همراهان روایان پیشرفت هم این اجازه را نمی داد که به عمق زمین نه عمق معادن سفر کنیم  و به عینه ببینم چه اتفاقی در این شهر همیشه تاریک پروده می افتد و کارگران چطور کار می کنند.

به همان عکس هایی که از عمق معادن عکاسان دارند و همیشه دیده ایم و گفته ها مدیرعامل شرکت زغالسنگ پروده طبس بسنده می کنیم و این حسرت به دلمان می ماند که به عمق زمین سفر کنیم.

شاید که نه به طور حتم همه همراهان بیشتر به این انگیزه با گروه راویان پیشرفت همراه شدن که سفری به شهر تاریک پروده هم داشته باشند و این حس را نیز تجربه کنند اما حیف که به سبب آن چه از آن گفتیم از سفر به عمق معادن زغالسنگ باز ماندیم. ولی برای همیشه در خاطرمان خواهند ماند ثبت و ضبط کنندگان خواهند نوشت مستند خواهند کرد این حضور راویان پیشرفت را.
 


تاریخچه زغالسنگ پروده طبس

حالا با همراهی همراهان روایان پیشرفت برمی‌گردیم به اولین سکانس و آشنایی با شرکت زغالسنگ پروده طبس آن هم با توضیحات پدر زغالسنگ این قطب زغالی ایران زمین.

قبل از این که سفر را به شهرک یا جزیره زغالی طبس آغاز کنیم مهندس رمضان کریتی که بیش از ۱۷ سال است مدیرعامل این مجموعه معدنی قطب زغاسنگ کشور است با استفاده از اسلایدهایی که از قبل تهیه شده به بیان توانمندی ها، امکانات، تجهیزات، چشم انداز  و غیره این منطقه معدنی می پردازد.

همه همراهان به سالن جلسات می روند بعد از این که تلات آیاتی از قرآن آغازگر این روز روشن و پر نور گروه راهیان پیشرفت و میزبان می شود مدیرعامل شرکت زغالسنگ پروده طبس ابتدا به بیان تاریخچه ای از این شرکت می پردازد و آن هم این است که شرکت زغالسنگ پروده سال ۸۶ ثبت و اولین کارگاه آن نیز یک سال بعد بهره برداری از آن آغاز شد.

این شرکت مفتخر است به ۹ سال طی سال های ۹۱ تا ۴۰۱ به عنوان بزرگترین تولید کننده زغالسنگ کشور  و امسال نیز به طور قطع در همین اتفاق خواهد افتاد.

این شرکت سال ۹۹ در فرا بورس عرضه و آخرین افزایش سرمایه آن نیز از ۲۰۰ به ۳۵۰ میلیارد تومان بود و تا ۵۰۰ میلیارد تومان نیز در دست اقدام است. علاوه براین براساس چشم اندازی که در این زمینه دنبال می کند افزایش سرمایه اش به ۸۵۰ میلیارد تومان نیز خواهد رسید.

اما آن چه برای افق آینده این شرکت معدنی خراسان جنوبی پیش بینی شده تولید ۲ میلیون تن کنسانتره زغالسنگ است که لازمه تحقق این پیش بینی نیز ذخایر بیشتر در اختیار پروده قرار گیرد.
 


پروده ۴ جای همه پروده ها را می‌گیرد

در این افق تولیدی که شرکت زغالسنگ برای خودش در نظر گرفته قرار است پروده چهار مبدل به بزرگترین پروده شود اما لازمه مبدل شدن پروده ۴ به پروده دیگر یا بزرگترین و توسعه یافته تر فراهم شدن زیرساخت ها در شهر طبس است.

تولید کنسانتره زغالسنگ پروده سال گذشته ۷۰۲ هزار تن بود که این رکورد را در ایران نداشته ایم و امسال نیز ۶۰۵ هزار تن است چرا که ابتدای مهر ماه یکی از خطوط تولید در زیر زمین نیاز به تعمیر، نوسازی و تجهیز دارد و ۶ ماه زمان می برد تا این کارگاه اورهال شود و در این مدت تولید از کارگاه های مکانیزه نخواهیم داشت و فقط تولید مختص کارگاه های نیمه مکانیزه خواهد بود.

 

 

چشم انداز زغالسنگ پروده

براساس چشم اندازی که تعریف کرده ایم تولید کنسانتره زغالسنگ سال ۴۰۵ به ۸۵۰ هزار تن و۴۰۶ به یک میلیون تن خواهد بود چرا که کارگاه های پروده ۴ وارد مدار تولید خواهند شد.سال ۴۰۷ تولید کنسانتره به دو میلیون تن می رسد.

آمار و ارقام دیگر نیز مدیرعامل شرکت زغالسنگ پروده طبس ارائه داد که به سهم ۷۶ درصدی زغالسنگ طبس در کشور برمی گشت و این که سالانه از ۱.۸ میلیون تن تولید زغال کشور ۶۰ درصد آن سهم منطقه معدنی طبس است و این که شرکت زغالسنگ پروده طبس  سال گذشته ۶۴ درصد تولید منطقه و ۳۹ درصد  تولید کشور را به خود را اختصاص داده است.

در ادامه مهندس کریتی به نیاز  ۳ هزار تنی کنسانتره  ذوب آهن اصفهان اشاره کرد و با حساب سرانگشتی که انجام داد گفت: اگر از این سه میلیون تن نیاز کارخانه ذوب آهن اصفهان به کنسانتره زغالسنگ یک میلیون تن واردات کند و یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن هم طبس به این کارخانه کنسانتره بدهد تنها می توان نیاز کارخانه ذوب آهن اصفهان را تامین کرد بقیه کک سازی می مانند.

در ضمن نمی توان نیاز کنسانتره یک کارخانه را تامین کرد چون در کک سازی ها زغال های متفاوتی تولید می شود.

خواسته وی با توجه به نیاز کارخانه ها به کنسانتره زغالسنگ این است که به زغال اهمیتی بیش از این داده شود و قیمت زغال افزایش یابد.
 


همه امید به بلوک ۶ پروده ۴

وی از جهادی کردن و زیان‌ده نبودن شرکت زغالسنگ پروده طبس برای افزایش تولید سخن به میان آورد و این که همه امیدش برای افزایش تولید به بلوک ۶ پروده ۴ است.

مدیرعامل شرکت زغالسنگ پروده طبس در ادامه ضمن ارائه آماری از تولیدات و فروش سال گذشته این شرکت ادامه داد: برای امسال هم احداث ۶ هزار و ۸۰۰ متر تونل و تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن کنسانتره در برنامه است این در حالیست که در حال اورهال کارگاه های مکانیزه هستیم .

مهم ترین پروژه ای هم در دست اقدام دارد را خرید ست دوم لانگال است تا با خرید آن دیگر ۶ ماه وقفه در تولید مکانیزه نداشته باشند.

مهندس کریتی برای این که برای گروه راویان پیشرفت و دیگر همراهان آن چه برای اورهال کردن کارگاه مکانیزه اتفاق می افتد چرا ۶  زمان می برد دست به ماژیک می شود بر روی تخته وایت بردی که در سالن جلسات شرکت زغالسنگ پروده طبس است ابعاد کارگاه، ضخامت و دیگر مشخصات فنی را مصور می کند و به این موضوع اشاره دارد که باید  ۳ هزار تن تجهیزات و امکاناتی که در عمق  ۶۵۰ متری زمین نصب است برای تعمیر و نوسازی یا همان اورهال به سطح زمین منتقل شود و بعد از تعمیر دوباره به عمق زمین بگردد.

برای همین در حال خرید ست دوم لانگال هستیم تا ۶ ماه کارگران بیکار نباشند بتوانیم از این ست را در بلوک ۶ پروده ۴ که با راه اندازی آن ۳ تا ۴ هزار نیرو بکارگیری شوند را راه اندازی کنیم.

وی در ادمه به آمار و اطلاعات بلوک ۶ پروده ۴ اشاره کرد و این که از ۳۱ فروردین ۱۴۰۰ زمین این بلوک تحویل آن ها شده و دوره بهره برداری از آن نیز از ۱۴۰۶ تا ۱۴۰۲۷ است اما آن ها قرار است سه سال زودتر وارد فاز تولید شوند و با تولید ۳ هزار تن کنسانتره زغالسنگ در سال رکورد بزنند.
 


انقلاب در صنعت زغالسنگ

ذخایر پروده ۴ بلوک ۶، چهار تا پنج برابر ذخایر پروده یک است با ورود آن به چرخه تولید انقلابی در صنعت زغالسنگ کشور رخ خواهد داد.

همچنین یک طرح هم دفتر فنی این شرکت آن را بررسی کرده است و آن هم تولید 5 هزار تن کنسانتره است که این طرح برای کل منطقه زغالی طبس از هم از حرارتی و کک شو  لحاظ شده و اگر این اتفاق بیفتد ایران بی نیاز از واردات زغال سنگ خواهد شد.

توضیحات تکمیلی مدیرعامل شرکت زغالسنگ پروده طبس هم این بود که این شرکت به همه تعهداتش عمل کرده و با ۳ هزار و ۲۰۰ نفر نیروی که دارد یک روز حقوق عقب افتاده ندارد. همچنین به دارایی و تامین اجتماعی نیز بدهکار نیز است و دیگر این که همه حساب های این شرکت نه در مرکز کشور و نه مرکز استان بلکه در خود شهر طبس است.

مسؤولیت های اجتماعی 

علاوه براین زمینه مسئولیت های اجتماعی تا جایی که توانسته ورود کرده و در این زمینه ۴۰ میلیارد تومان برای بیمارستان و ۱۵ میلیارد تومان برای تیم هندبال طبس درنظر گرفته است.

افزون براین درحال ایجاد یک کلنیک پزشکی، استخر شنا بانوان و سالن هندبال نیز است.

پایان کلامش هم در زمینه مسئولیت های اجتماعی این است که به گفته مدیرعامل شستا  در بحث مسئولیت های اجتماعی زغال سنگ طبس یک طرف و شستا یک طرف.

سپس همراهان یا همان خبرنگاران گروه راویان پیشرفت شروع به پرسش هایی از مدیرعامل شرکت زغال سنگ پروده طبس کردند که اولین پرشش هم به درصد مالی مسئولیت های اجتماعی این شرکت برمی گشت و مهندس کریتی نیز گفت: مسئولیت اجتماعی اسمش روی آن است درصدی ندارد.

پرسش بعدی به گلایه مردم دیهوک برمی گشت و این که با آن که معادن زغالسنگ در بخش دیهوک قرار دارد در زمینه مسئولیت های اجتماعی کمک به این بخش نشده است؟

پاسخ مهندس کریتی هم این بود که در زمینه کمک به این بخش تا جایی که توانسته است کوتاهی نکرده و اما یکسری از مسئولیت های اجتماعی به مرکز شهرستان برمی‌گردد و وقتی به بیمارستانی کمک می شود همه منفعت آن را مردم آن شهرستان می برند. اما کمک های مالی برای سامان دهی ورودی شهر دیهوک و طبس داشته است.
 


حقوق دولتی معادن

پرسش جنجالی دیگر از وی به حقوق دولتی معادن برمی گشت که مدیرعامل شرکت زغالسنگ پروده طبس این موضوع را مربوط به سازمان صمت دانست و رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت طبس هم در پایان توضیحات کاملی در این زمینه داد.

موضوع ایمنی معادن و کارگران نیز پرسش دیگری بود که مطرح شد وی در این زمینه نیز توضیحات کاملی ارائه کرد و این که اگر پیشرفته ترین امکانات ایمنی را هم معدنی داشته باشد مصون از خطر نیست. دیگر این که معادن زعالسنگ پروده طبس به مجهز ترین امکانات ایمنی تجهیز است و تا حتی کمک حال دیگر معادن در طبس و حتی کشور اگر حادثه ای  رخ دهد نیز است.

کمبود شدید نیرو

چقدر از نیروی های شاغل در این منطقه معدنی بومی هستند پرسش دیگری بود که مطرح شد و مهندس کریتی هم این طور پاسخ داد که ۶۰۰ نفر از نیروهای این شرکت معدنی غیربومی هستند و اکنون نیز با کمبود شدید نیرو مواجه است به همین واسطه مجبور به تامین غیر بومی ست.

بهره مندی از مزایای مشاغل سخت و زیان آور، قانون به کارگیری ۳ درصدی معلولان دیگر پرسش هایی بود که در ادامه مطرح شد که وی در این زمینه نیز اغلب نیروهای این شرکت معدنی جزو مشاغل سخت و زیان آور هستند و قانون به کارگیری سه درصد معلولان هم در این شرکت رعایت شده و تعدادی از معلولان به کارگیری شدند.

پرانتزی هم این جا باز کرد و به این موضوع اشاره داشت که از ۶ هزار نیرویی که در معادن طبس کار می کنند نیمی از آن ها در این شرکت معدنی  مشغول به کارند و در آینده نیز سه تا ۴ هزار نفر دیگر به کار گرفته خواهند شد که تامین نیازهای این نیروها به واسطه این که زغالسنگ یک کالای راهبردی ست و به چرخه صنعت کشور برمی گردد به طور حتم باید  در دستور کار باشد.

اشتیاق همراهان گروه راویان پیشرفت بعد از این توضیحات و پرسش و پاسخ تا حدودی طولانی این است که همان طور که در عکس ها و فیلم ها دیده اند و اغلب مسوولان با پوشیدن لباس های مخصوص به تونل های حفاری رفته اند آن ها نیز بروند اما وقت کم این گروه و در حال تعمیر بود امکانات  و تجهیزات مکانیزه این امکان را فرام نمی کند و مدیرعامل شرکت قول می دهد در زمانی دیگر این موقعیت را فراهم آورد.
 


صعود به مرتفع ترین منطقه زغالی

آن چه در ادامه سین برنامه‌ها از این منطه زغالی گنجانده شده صعود به مرتفع ترین نقطه پروده و از نظر گذارندن این شهرک زغالی طبس است که بعد از پیمودن مسیری به نقطه مورد نظر می رسیم هرچند قبل از آن به همه همراهان کلاه های ایمنی هم تقدیم می شود تا بر سر بگذارند.

همه وقتی به مرتفع ترین نقطه این جزیره زغالی می رسند محو این همه وسعت، بزرگی، عظمت و این همه پیشرفت می شوند که در مقابل دوربین چشمانشان رژه می رود و به هر سو می نگرند چیزی جزء بومی که خدا با بهترین رنگ ها و با استفاده از بهترین سبک های هنری نقاشی کرده است نمی بینند در زییایی دامن چین چین دوران های مختلف زمین شناسی غرق می شوند.

تلاقی زمین و آسمان

گاه نیز آسمان نیلی رنگ ابری که خورشید با هر زور و زحمتی شده می خواهد از میان ابرها سر در آورد پیراهن زر زریش را بر روی زمین پهن کند انعکاسش را بر روی ارتفاعات دورتر از نقطه ای که ایستاده ایم می بینم گوی عکس آسمان بر روی زمین نه ارتفاعات دورتر افتاده است زمین و آسمان در آن دور دست ها بهم رسیده اند. بالاخره زور خورشید بر ابرهای نیلی رنگ می چربد گرمای بهاری طبس را در پاییز به رخ مان می کشد و ابرها را پس می زند تا طراوات بخش این جزیره زغالی نباشند.

در این سر زمین زغالی علاوه بر طبیعت دست ساخته صنعتی انسان و دستکاریش در طبیعت جذبه بسیاری به این منطقه داده است تا در کنار جذب شدن در زیبایی های زمین شناسی که نشان از فرسایس های زمان بر این منطقه دارد جذب این همه تاسیسات و امکانات حفاری، فرآوری زغالسنگ  آن هم با دستگاه های عظیم الجسه شویم.
 


سرزمین عجایب معدنی زغالسنگ طبس

خلاصه در این سرزمین عجایب معدنی زغالسنگ طبس آن هم در مرتفع ترین نقطه آن همه در پی ثبت و ضبط و بهره لازم بردن از لحظه حضوری که شاید تکرار نشود هستند.

در این نقطه با استفاده از نقشه ای که بر روی بیلبورد نصب شده مهندس رمضان کریتی، مدیرعامل شرکت زغاسنگ طبس نقشه زمین شناسی تهیه شده منطبق با منطقه ای که در آن قرار داریم را توضیح می دهد ابتدا هم دست می گذارد روی گسل رستم و این که منطقه پروده بر روی گسل بسیار برزگری قرار دارد که شاخه ای گسل نایبندان است که گسل رستم با جابجایی ۷۰۰ متری صفحه طبس سبب شده تا این منطقه بالا آمده در نقطه مرتفع تر از دشت هموار طبس قرار گیرد.

 

 

رخ نمون لایه های زغالی

با این جایجایی نیز لایه های زغالی رخ نمون پیدا کرده اند و این جابجایی ها سبب شده تا کل منطقه تحت تاثیر قرار گیرد و گسل های فرعی نیز سبب شده اند تا پروده یک تا چهار و پروده شرقی یعنی منطقه پنج زغالی ایجاد شود که طول این منطقه ۳۰ کیلومتر و عرض آن ۴۰ کیلومتر است و در این هزار ۲۰۰ کیلومتر مربع با انجام کارهای  اکتشافی ۱.۱ میلیارد تن ذخیره زمین شناسی قطعیت دارد.

همچنین در این منطقه حدود ۴۰۰ میلیون تن طراحی انجام شده که کار خیلی بزرگی ست.

مهندس کریتی کلاه ایمنی اش را از سر برمی دارد منطقه پروده را به یک کلاه تشبیه می‌کند و می گوید: این کلاه اگر گسل رستم باشد همسطح این گسل یک آنتی کلین یعنی طاقدیس ایجاد کرده است و میلیون ها سال طول کشیده تا در اثر فرسایش سه تا از لایه های زغالی پروده رخنمون یابد و دو تا زیر این آنتی کلین است که رخنمون ندارد. برای دست یابی به لایه های زغالی سه دهانه ایجاد شده و دهانه شماره ۴ نیز در داخل دهانه ۳ است و این ورودی معدن است که رنگ هایی این سه دهانه نیز به رنگ پرچم ایران است.

مهندس کریتی ادامه داد: در این همه قسمت است که دوستان پشت ارتفاعات در عمق ۶۵۰ متری زمین مشغول حفاری اکتشافات معدنی هستند.

پا بر سقف آسمان تاریک شهر کارگاهی

وی به این موضوع نیز اشاره کرد که همه کارگرانی که اکنون زیر پای من و شما مشغول به کارند مجهز همه امکانات و تجهیزات ایمنی هستند تا بتوانند در اعماق ۱۰۰، ۳۰۰  و ۶۵۰ متری زمین کار کنند.

چقدر دل همه می خواست که لباس مخصوص، کلاه ایمنی و کفش پنجه آهنین بپوشند ببینند آن هایی که اکنون ما پا بر سقف آسمان آن ها نهادیم در این تاریک ترین شهر کارگاهی چه می کنند و چطور ساعت کاریشان را در سه شیفت به پایان می رسانند.

هیاهو و غوغا در دل زمین

چون در این ساعت به جزء ازکارگران بی هیاهوی دستگاه ها و ماشین آلات از هیاهوی نیروهای کارگری خبری نیست اما به طور حتم در زیر زمین و در اعماق ۶۵۰ متری غوغایی به پاست و همه در شهرک زیر زمینی تاریک مشغول کاویدن گنجینه های طلایی سیاه از دل سیاه زمین اند.

گروه راویان پیشرفت نه به صبح  زمانی که کارگران به اعماق زمین رفته اند  رسیدند و نه زمانی که تغییر شفیت است و گروه از اعماق می آیند و گروه دیگر جایگزین می شوند حضور دارند فقط صبح زمانی که در مسیر بودند اتوبوس های حامل کارگران را در مسیر دیدند خلاصه بدون این که دیداری و کپ و گفتی با کارگران زغالی داشته باشندتا از عمق تاریک و سختی های کار بگویند باید منطقه زغالی را ترک کنند. 

کارخانه زغال‌شویی

زغالی که تولید می شود براساس نوع آن دارای ناخالصی بین ۵۰ تا ۳۰ درصد است به همین واسطه باید جداسازی لازم انجام تا به عنوان ماده خام مورد استفاده کارخانه کک و ذوب آهن قرار گیرد به همین واسطه در کنار تاسیسات حفاری و اکتشافات و تولیدی زغال کارخانه زغال شویی نیز احداث شده است.

همه مراحل جداسازی زغال و آماده شدن آن به عنوان ماده اولیه کارخانه های کک سازی و ذوب آهن به صورت اتومات در این کارخانه صورت می گیرد. چون رویین تن، مدیر کارخانه زغال شویی در حال بازدید از دیگر قسمت های کارخانه است تا رسیدن وی مهندس کریتی توضیحاتی در مورد آن می دهد.
 


کارخانه‌ای بومی

به این موضوع هم اشاره می کند که قرار بوده امکانات و تجهیزات این کارخانه از ایتالیا وارد اما مهندسان و دانش پژوهان علمی و صنعتی طبس و ایران خودشان دست به کار شدند و بزرگترین کارخانه زغال شویی را راه اندازی کرده اند.

رویین تن که به جمع ما می پیودند این کارخانه سال ۹۵ توسط مهندسان بومی و ایرانی وارد مدار تولید شد و ورود آن به چرخه تولید نیز با ۴۰ میلیارد تومان بود که اگر قرار بود توسط ایتالیاهایی قطعات آن تامین و راه اندازی شود هزینه ای سه و چهار باید برای آن پرداخت می شد و اکنون ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تن فراوری زغالسنگ در این کارخانه زغال شویی انجام می شود.

وی به چشم اندازی که برای توسعه این کارخانه تعریف شده نیز اشاره کرد و این که تولید کنسانتره دو میلیون تن برای افق آینده این کارخانه پیش بینی شده است. 

هرچند که جذب زیبایی ها و دستان توانگر صنعت گران بومی در این ایجاد این کارخانه زغال شویی هستیم اما دیگر تایم حضور مان در این جزیره زغالی به پایان رسیده مقصد نقطه ای دیگر در آن سوتر یعنی کارخانه کک است که زنجیره ای از فرآوری این ماده معدنی به حساب می آید.
 


سیر و سیاحت در تاریک ترین کان معدنی

امید که دوباره جزیره زغالی طبس مقصد سفرمان باشد برای سفر به عمق  زمین و سیر و سیاحت در تاریک ترین کان معدنی بهشت معادن خراسان‌جنوبی آن هم با همراهانی که در این سفر همراهیمان کردند. به طور حتم سفر به سرزمین تاریکی ها ترس ها، واهمه ها، و در عین حال جذابیت های خاص خودش را دارد امید که این سفر نصیب همه شود چرا که پهنه های معدنی نیز در کنار توسعه اقتصادی و صنعتی که برای هر منطقه فراهم می‌آورند می توانند یک شاخه از گردشگری نیز باشند برای همه دوستداران طبیعت و زمین شناسان.

پایان پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول