اظهارات نسنجیده روحانی و ظریف تیغی علیه منافع راهبردی ایران

در شرایطی که ایران در حال گسترش همکاری‌های راهبردی با روسیه و چین و تثبیت جایگاه خود در نظم جدید جهانی است، تحلیلگران معتقدند اظهارات برخی مقامات پیشین علیه روند دیپلماسی شرق‌محور کشور، به انسجام ملی و اعتبار سیاست خارجی جمهوری اسلامی لطمه می‌زند.
گروه سیاسی خبرگزاری فارس: در حالی که پس از تلاش‌های اروپا و آمریکا برای بازگرداندن تحریم‌های شورای امنیت، یا تلاش دستگاه دیپلماسی، همکاری‌های راهبردی ایران با روسیه و چین در حوزه‌های انرژی، امنیت منطقه‌ای و مقابله با تحریم‌ها در مسیر تعمیق قرار گرفته، اظهارات برخی دولتمردان پیشین، موجب شد تا رییس مجلس شورای اسلامی نسبت به این اظهارات واکنش نشان دهد و از چنین رفتارهایی گلایه کند.محمدباقر قالیباف، روز گذشته و در نطق پیش از دستور خود گفت: «لازم می‌دانم انتقاد صریح خود را نسبت به مواضع رئیس‌جمهور و وزیر خارجه اسبق‌مان اعلام کنم که دقیقاً در شرایطی که مسیر همکاری‌های راهبردی ما با کشور روسیه در حال پیشرفت است، با مواضع خود به این مسیر لطمه زدند.»منظور قالیباف، سخنان اخیر حسن روحانی و محمدجواد ظریف است که با وجود سابقه طولانی در حوزه سیاست خارجی، اظهاراتی مطرح کردند که از نظر بسیاری از تحلیلگران، هم در سطح افکار عمومی داخلی و هم در عرصه تعاملات بین‌المللی، آثار منفی به همراه دارد.روحانی اخیرا و در یکی از نشست‌های خود به رأی مثبت روسیه و چین به قطعنامه‌های ضدایرانی شورای امنیت در سال‌های ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ اشاره کرده و گفته بود: «چگونه ممکن است کشوری که در گذشته علیه ایران رأی داده است، امروز شریک راهبردی ما باشد؟»این سخن در حالی بیان شد که در سال‌های اخیر، روابط ایران با روسیه و چین از سطح همکاری‌های تاکتیکی به مرحله‌ای راهبردی ارتقا یافته و هر سه کشور در برابر فشارهای غرب و نظام سلطه، به همکاری در حوزه‌های نفتی، نظامی، فناورانه و بانکی روی آورده‌اند.
محمدجواد ظریف نیز در گفت‌وگویی مدعی شده بود که سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، در جریان مذاکرات برجام «عمداً نقش مانع» را ایفا کرده است. ظریف گفته بود: «روس‌ها، عریان سیاست خود را بیان می‌کنند. روسیه کشور مهمی در همسایگی ماست، اما دو خط قرمز دارد؛ اول اینکه ایران نباید هیچ‌وقت با دنیا روابط آرام داشته باشد و دوم اینکه نباید با دنیا به درگیری برسد. برای همین روسیه طرفدار توافق موقت ژنو بود چون استخوان لای زخم نگه می‌داشت.»این اظهارات، در شرایطی که روابط تهران و مسکو به‌ویژه در حوزه نظامی و فناوری در حال گسترش است و مقامات دو کشور بارها بر هم‌افزایی در مقابله با تحریم‌های غرب تأکید کرده‌اند، از سوی ناظران به‌عنوان ضربه‌ای غیرمسئولانه به دیپلماسی فعال جمهوری اسلامی ایران تلقی شده است.البته در تعاملات خارجی حفظ استقلال در تصمیم‌گیری و برقراری روابط برابر و مبتنی بر منافع ملی با همه کشورها، چه در شرق و چه در غرب اهمیت دارد، اما مشکل اصلی کشور نه اصل رابطه با غرب، بلکه زیاده‌خواهی، سلطه‌طلبی و رفتارهای مداخله‌گرانه آمریکا و متحدانش بوده است. از همین رو، نقد امروز متوجه کسانی است که با رویکردهای جناحی و شخصی، سیاست خارجی را به عرصه رقابت‌های داخلی تقلیل داده و با نادیده‌گرفتن ماهیت استقلال‌طلبانه نظام، به تضعیف اعتبار بین‌المللی کشور و تخریب روابط متوازن آن با شرق و غرب دامن می‌زنند.
منصور حقیقت‌پور، کارشناس مسائل بین‌الملل و از فعالان حوزه سیاست خارجی، تأکید می‌کند: «ما امروز نیازمند یک نگاه اصولی و اساسی به وحدت رفتاری خودمان در سطح بین‌الملل هستیم و این امر ممکن نمی‌شود، مگر اینکه همه رعایت کنند. آقایان ظریف و روحانی عزیز و مورد احترام هستند، ولی حق ندارند قاعده‌ی بازی را برهم بزنند.»وی با اشاره به گسترش روابط جمهوری اسلامی با کشورهای شرقی می‌گوید: «بعد از تحولات بین‌المللی اخیر، روابط ما با روسیه، چین و هند پررنگ‌تر شده است. وقتی دبیر شورای عالی امنیت ملی در یک ماه دو بار به مسکو سفر می‌کند و پیام رهبر انقلاب را منتقل می‌کند، دیگر جای برهم زدن قاعده بازی نیست.»
به گفته حقیقت‌پور، طرح انتقادات در رسانه‌ها و محافل عمومی، آن هم درباره سیاست خارجی کشور، عملاً به تضعیف انسجام ملی و ارسال پیام‌های متناقض به شرکای بین‌المللی منجر می‌شود. او تأکید کرد: «اگر آقایان نقدی دارند، باید در داخل خانواده انقلاب مطرح کنند؛ نه اینکه بروند در سطح مطبوعات و رسانه‌ها. جای این کارها در سطح بین‌المللی نیست.»
برجسته ترین انتقاداتی که از روز گذشته و پس از اظهارات قالیباف از سوی جریانات سیاسی مطرح شد این بود که جریان غرب‌گرا در سیاست خارجی ایران، با تکیه بر روایتی یک‌سویه از تعامل با غرب، عملاً فرصت‌های بزرگ کشور در همکاری با شرق را نادیده گرفت. منتقدان می گویند که دولت روحانی با تمرکز افراطی بر برجام، کشور را بیش از ده سال در انتظار وعده‌های پوچ اروپا و آمریکا نگه داشت، در حالی‌که همان دوران، چین و روسیه برای توسعه همکاری‌های اقتصادی و امنیتی با ایران اعلام آمادگی کرده بودند.
کارشناسان معتقدند که در شرایطی که جمهوری اسلامی ایران در حال تثبیت جایگاه خود به‌عنوان بازیگری مستقل و اثرگذار در نظم جدید جهانی است، هرگونه موضع‌گیری ناهماهنگ و غیرمنطبق با منافع ملی، می‌تواند فرصت‌های راهبردی کشور را تحت‌الشعاع قرار دهد. به‌ویژه زمانی که این مواضع از سوی افرادی بیان می‌شود که در گذشته در رأس دستگاه سیاست خارجی بوده‌اند، برداشت خارجی از چنین اظهاراتی می‌تواند به‌عنوان نشانه‌ای از اختلاف در تصمیم‌گیری‌های کلان تعبیر شود.در مقابل، نهادهای رسمی کشور و مقامات ارشد نظام، بر لزوم هم‌صدایی و هماهنگی در بیان مواضع سیاست خارجی تأکید دارند. سیاست اصولی جمهوری اسلامی بر مبنای توازن و تعامل سازنده با شرق و غرب، در چارچوب استقلال و حفظ منافع ملی بنا شده است؛ از این رو هرگونه اظهارنظر نسنجیده که به تخریب شرکای راهبردی تعبیر شود، در عمل به سود جریان‌های غرب‌گرا و مخالفان استقلال ایران تمام خواهد شد.تجربه چند دهه اخیر به‌روشنی نشان داده که دیپلماسی فعال و چندوجهی ایران تنها در سایه انسجام داخلی و پرهیز از رفتارهای شخصی در حوزه سیاست خارجی می‌تواند به نتیجه برسد. از این منظر، حفظ وحدت گفتار و رفتار در سطح ملی، نه فقط یک ضرورت سیاسی، بلکه شرط لازم برای تداوم اعتبار و قدرت چانه‌زنی جمهوری اسلامی ایران در عرصه جهانی است
جدیدترین و مهم‌ترین اخبار سیاسی، دفاعی و امنیتی را با دنبال کردن صفحه سیاست ( اینجا ) بخوانید.
14:54 - 5 آبان 1404
سیاست
سیاست خارجی
سیاست داخلی

5 بازنشر10 واکنش
258٫8k بازدید



39 پاسخ

تصویر نمایه‌ی ‌علیرضا زینلی‌
@user1708493310365 آبان 1404
در پاسخ به
سنجیده و هدفمند در راستای اهداف شخص خودشان بود

@hadidi5 آبان 1404
در پاسخ به
این مطالب و خیلی مطالب بیشتر از این را اکثر مردم می دانند و خیانت این افراد و رسوایی شان خیلی وقته که واضح شده است. مخاطب این مطلب باید قوه قضاییه باشه که کلا سکوت ۱۰۰ درصد اختیار کرده و انگار نه انگار!!! در این خصوص باید یک فکری بکنید و مطلب و پویش راه بیندازید.

تصویر نمایه‌ی ‌بهزاد زارع‌
@behzadzare5 آبان 1404
در پاسخ به
بنده هم معتقدم سنجیده و حساب شده در راستای مأموریتهای محوله است وإلا انسان تا این حد نادان وجاهل خیلی بعید است!!!https://farsnews.ir/behzadzare/1761388799402973860
تصویر نمایه‌ی ‌بهزاد زارع‌
بهزاد زارعتایید شده

@behzadzare  •  3 آبان 1404

یک خبر مهم و دو سئوال مهمتر!!!

🔰در روزهای اخیر از طرفی شاهد سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی و انتقال پیام رهبر معظم انقلاب به #پوتین بودیمو از طرفی شاهد تشدید حملات #غربگراهای‌وطنی علیه روسیه و از طرفی #ترامپ با ابراز نا امیدی از پوتین دیدار پنج شنبه خود با او را لغو کرد!و همچنین از طرفی هم اخباری غیر رسمی مبنی بر ورود محموله ها…
نمایش بیشتر

نمایش گزارش


تصویر نمایه‌ی ‌فاتح‌
@yamahdi_313_615 آبان 1404
در پاسخ به
تصویر نمایه‌ی ‌فاتح‌
فاتح

@yamahdi_313_61  •  5 آبان 1404

دنیایی که لیبرال ها دوست دارند برای ما بسازند...

با گران کردن همه چیز... به بهانه ناترازی#ناترازی اسم رمز امروز لیبرالیسم ایرانی است.
۲ MB

@Hessan5 آبان 1404
در پاسخ به
چه عنوانی نسنجیده نه فارس گرامی سنجیده و دانسته

@user1754854069345 آبان 1404
در پاسخ به
آقای اژه ای اگه میخوای در اینده با نیکی ازت یاد بکنند این دو دروغگو رو بابت خسارتی که به کشور زدن دادگاهی کن

در پاسخ به
احتمال خیلی زیاد روحانی و ظریف تحت فشار و تهدید غربیها هستند که اینگونه نابخردانه عمل میکنند.

@user1722843082205 آبان 1404
در پاسخ به
آیا این سیاه نمایی آقایان روحانی و ظریف برای پوشش خسارت های برجام تحمیلی به کشور است؟, چرا با آنها برخورد نمی شود؟, آیا هنوز مدارک و مستندات علیه آنها کامل نیست؟!!!

@user1723646806375 آبان 1404
در پاسخ به
اگر نظامی برخواسته از آرمان های انقلاب اسلامی حاکم بود این دو پدیده اصلا به مسئولیت نمیرسیدن اگر هم میرسیدن باید الان جوابگوی دوران مسئولیتشون میبودن در دادگاه صالح، افسوس که جمهوری اسلامی انقلاب عزیز ما رو به حاشیه برد و مدیرانش تا این لحظه هر کاری که بلد بودن برا نابودی کامل اون انقلاب انجام دادن …نمایش بیشتر

@Alirezapor5 آبان 1404
در پاسخ به
جهان به سمت نظام چند قطبی می رود و چین و روسیه یکی از قطب های جدیدجهانی خواهند بود ظریف می خواهدروابط ایران و روسیه را خراب کنند تا اربابشان آمریکا از دست اینها راضی باشد چونکه دختر و پسر اینها در امریکا هستند و شاید گروگان آمریکا و غرب باشند تا اینها را وادار به تخریب روابط ایران با روسیه کنند

تصویر نمایه‌ی ‌9**5216‌
@gharib465 آبان 1404
در پاسخ به
اینا اگر یک روز وراجی نکنند مردم فکر میکنن لالن

@Alirezapor5 آبان 1404
در پاسخ به
ظریف و روحانی نوکر اربابشان امریکا هستند و می خواهند روابط ایران با روسیه و شرق را تخریب کنند تا ارباب ترامپ از دستشان راضی و خشنود باشد نوکر همیشه باید هوای ارباب را داشته باشد

تصویر نمایه‌ی ‌امین یزدان پناه‌
@Amin_Y5 آبان 1404
در پاسخ به
وقتی اظهارات دو تا نخاله سیاسی (که مسئولیتی هم در کشور ندارند) باعث لطمه به منافع کشور (آن هم از نوع «ملی» آن هم در سطح «راهبردی»!) میشود، طوری که رییس مجلس هم این موضوع را صراحتا در نطق خود مطرح میکند، چرا با آنها برخوردی نمیشود؟!مردم که با جرائم کوچک و شدت برخوردها مقایسه کنند، چه فکر میکنند؟!

در پاسخ به
وقتي افراد خائن هزينه اي براي خيانتشان پرداخت نميكنن همه مدعي هستند بايد دهان خائنان را پلمپ كرد مكر در دنيا اجازه ميدهند هر كس هد چه خاص بگويد و به مملكتش زيان برسانه كه ما اينها را خيلي آزاد گذاشتيم

اظهارات نسنجیده روحانی و ظریف؟ اتفاقا اینا خیلی سنجیده حرف می زنند و گرای جبهه داخلی رو به دشمن می دن. رو به روی رهبری هم صاف و پوست کنده وایستادن ، مملکت رو 8 سال به برجام گره زدن، 20میلیارد دلار رو توی صرافی ها ریختن، 20تن طلا فروختن ،در زمان کرونا با سیاست غلط روزی 700 تا ایرانی رو به کشتن دادن،ک…نمایش بیشتر

تصویر نمایه‌ی ‌محمد جهان‌
در پاسخ به
روحانی در زمان دولت خودش اینقدر فعال نبود که الان هست چه خبره؟

@user175087165785 آبان 1404
در پاسخ به
اگر روسیه و چین ما رو کشوری بدون چاره ببیند که در مواجهه با غرب هیچ پناهی جز اونها نداره به ما بیشترین امتیازات رو اعطا می‌کنند یا وقتی کشوری دارای روابط نرمال با غرب باشیم به ما امتیازات بیشتری اعطا میکنند و توقعات کمتری از ما خواهند داشت؟!جواب پیچیدگی چندانی ندارهبنظرم سیاست خارجی عربستان میتون…نمایش بیشتر

@Ahmad_R5 آبان 1404
در پاسخ به
منافع ایران یا روسیه!؟ خوبه همه چیز داره بیشتر از گذشته رو میشه

@user1761154435215 آبان 1404
در پاسخ به
حرف حق همیشه تلخه