رسالت بانوان در بعثت مردم

در روایت‌های رایج از دفاع مقدس، زنان اغلب در مقام راویان شهادت شناخته می‌شوند؛ همسران، مادران، دختران و خواهرانی که با روایت زندگی و فداکاری شهدا، حافظه جمعی یک ملت را زنده نگه می‌دارند.این نقش اگرچه عاطفی و روایت‌گرانه است، اما در شکل‌دهی به فرهنگ مقاومت و انتقال ارزش‌ها به نسل‌های بعدی نقشی اساسی دارد.
در کنار آن، زنان همواره در پشت جبهه نیز حضوری فعال داشته‌اند؛ از امدادگری و پرستاری گرفته تا تدارکات، پشتیبانی و سامان‌دهی امور روزمره‌ای که استمرار زندگی و مقاومت را ممکن می‌کرد.با این حال، در برخی مقاطع تاریخی، حضور زنان از این چارچوب‌های شناخته‌شده فراتر رفته و به شکلی مستقیم‌تر در متن حادثه و میدان فداکاری قرار گرفته است. در جنگ تحمیلی اخیر، این تحول به‌گونه‌ای برجسته دیده شد. زنان نه‌تنها مسئولیت اداره زندگی روزمره خانواده‌ها را بر عهده داشتند -از آماده کردن افطار و سحر گرفته تا حفظ آرامش خانه‌ها- بلکه در صحنه‌های اجتماعی، تجمعات مردمی و فعالیت‌های گسترده پشتیبانی نیز حضوری فعال و تعیین‌کننده داشتند.در کنار این کنشگری اجتماعی و حمایتی، گروهی از زنان همچنان رسالت روایتگری و جهاد تبیین را بر عهده گرفتند؛ همان نقشی که در فرهنگ شیعی با الگوی حضرت زینب(س) شناخته می‌شود. آنان با روایت ایستادگی شهدا، با سخنان خود روحیه مقاومت را تقویت کردند و با صلابت در کنار همسران و فرزندانشان، پیام ایستادگی را به جامعه منتقل کردند.اما آنچه این مقطع را متمایز می‌کند، افزایش چشمگیر زنان شهید است. در این جنگ تعداد قابل توجهی خانواده‌ها به‌طور جمعی آماج حملات دشمن قرار گرفتند و مادران، دختران و خواهران در کنار پدران و برادران خود به شهادت رسیدند. بمباران‌های بی‌رحمانه دشمن، جان زنان بسیاری را که بی‌گناه و بی‌دفاع بودند گرفت. از همان روزهای نخست نیز شاهد شهادت زنان در کنار چهره‌های برجسته مقاومت بودیم و دختر و عروس امام شهید همراه ایشان به شهادت رسیدند. رخدادی که نشان می‌دهد میدان نبرد دیگر صرفاً به مردان محدود نیست.
در نتیجه این تحولات، نوع روایت از جنگ نیز دگرگون شده است. امروز تنها زنان نیستند که از شهدا سخن می‌گویند؛ مردانی نیز هستند که از همسران شهید خود روایت می‌کنند و از شجاعت و خصوصیات اخلاقی زنانی می‌گویند که در کنارشان ایستادند. این تغییر، خود نشانه‌ای از دگرگونی در تصویر زن در میدان مقاومت است.نماد روز قدس امسال یک بانوی شهید بود که راهپیمایی دلاورانه مردم تهران به فوز شهادت دست یافت. نام و یاد زنان شهید به یکی از نمادهای این ایام تبدیل شده؛ اینکه دشمن حتی از هدف قرار دادن زنان نیز ابایی نداشت، اما در مقابل، زنان نیز میدان را خالی نکردند.امروز تصویر زن در میدان مقاومت دیگر به «عزادارِ پرده‌نشین و شیون‌کنان» یا «نیروی حاشیه‌ای جبهه» محدود نیست. زنان به بازیگران اصلی این میدان تبدیل شده‌اند؛ هم پرورش‌دهندگان نسل مقاومت‌اند و شهیدپرور و هم خود در صف شهیدان قرار می‌گیرند. آنان هم روایتگر حماسه‌اند و هم خالق آن.از همین رو، روایت زندگی و شهادت تک‌تک این زنان ضرورتی تاریخی دارد. ثبت و بازگویی این داستان‌ها برای نسل امروز و فردا، نه‌تنها ادای دینی به آنان است، بلکه بخشی از ساخت فرهنگی جامعه را شکل می‌دهد.اگر در گذشته از «نقش زینبی» زنان در روایت و تبیین واقعه سخن گفته می‌شد، امروز می‌توان گفت که در کنار آن، «نقش فاطمی» نیز به این تصویر افزوده شده است؛ زنانی که هم پیام‌آورند و هم در راه آرمان‌های خود در راه ولایت جان فدا می‌کنند.سمیرا فرمانیتحلیل و اخبار زنان را متفاوت بخوانید؛#رهبر_شهید #رهبر #رهبرانقلاب #وطن #ایران #جنگ #جنگ_رمضان #آمریکا #ترامپ #اسرائیل #مرگ_بر_آمریکا #مرگ_بر_اسرائیل #شهید #شهادت #زنان #موشک #هوافضا #مادر #مادرشهید #همسرشهید
21:41 - 19 فروردین 1405

1 واکنش
81٫7k بازدید