زیبای خسته دشت‌های پنبه خراسان جنوبی

درحالی‌که زمین‌های بشرویه و سرایان سفیدپوش شده‌اند، تولیدکنندگان پنبه خراسان جنوبی از کاهش برداشت، گرمازدگی و قطعی برق گلایه دارند و معتقدند، دشت‌های زیبا این استان با فشار مشکلات اقتصادی خسته شده‌اند.
خبرگزاری فارس- خراسان جنوبی، با فرارسیدن فصل برداشت پنبه در خراسان جنوبی، دشت‌های سفید بشرویه و سرایان چشم هر رهگذری را خیره می‌کند؛ اما پشت این زیبایی، تولیدکنندگان از سالی پرچالش سخن می‌گویند؛ سالی که هزینه‌ها چندبرابر شده، قطعی برق نفس مزارع را بریده و کاهش عملکرد، بسیاری از کشاورزان را نگران آینده کرده است.کاهش محسوس عملکرد؛ ضربه مشترک گرما و خاموشی‌هادرحالی‌که سال گذشته عملکرد مزارع پنبه در بسیاری از مناطق استان به ۶ تا ۷ تن در هکتار می‌رسید، امسال میانگین برداشت در بشرویه بین ۳.۵ تا ۴ تن گزارش می‌شود.«حسین صفری»، از کشاورزان باسابقه بشرویه که چندین بار عنوان کشاورز نمونه کشوری را کسب کرده، در گفت‌وگو با خبرنگار ما می‌گوید: امسال گرما ازیک‌طرف و قطعی‌های طولانی‌مدت برق از طرف دیگر، به مزارع ما ضربه جدی زد. ما بخش بزرگی از آب را از چاه‌های برقی پمپاژ می‌کنیم و هر ساعت خاموشی یعنی چندین روز تأخیر در رشد.به گفته او، از ابتدای سال خاموشی چاه‌ها آن‌قدر زیاد بوده که بسیاری از کشاورزان از خیر افزایش سطح کشت گذشته‌اند.
قیمت پنبه؛ افزایش نسبی اما همچنان ناپایدارصفری درباره وضعیت قیمت توضیح می‌دهد: فروش ما بیشتر به بخش خصوصی است و قیمت، بسته به کیفیت، بین ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان نوسان دارد. درست است که نسبت به سال گذشته بهتر شده، اما این افزایش قیمت در برابر رشد شدید هزینه‌های تولید عددی نیست.بشرویه؛ قطب دیرینه «طلای سفید» اما بدون زیرساخت کافیشهرستان بشرویه همچنان یکی از مهم‌ترین مراکز تولید پنبه خراسان جنوبی است. بااین‌حال، کمبود صنایع وابسته موجب شده بخش بزرگی از پنبه استان به خراسان رضوی و قم ارسال شود.«حسین شهابی»، از دیگر تولیدکنندگان منطقه، در همین باره می‌گوید: سال گذشته میانگین برداشت ما ۶ تن بود اما امسال ۴ تن هم به‌سختی می‌رسد. ۱۸ ساعت قطعی برق در تابستان، فاجعه بود.او ادامه می‌دهد: باوجوداینکه کیفیت پنبه خراسان جنوبی در کشور شناخته‌شده است، نبود صنایع نساجی کافی باعث می‌شود ارزش‌افزوده این محصول نصیب استان‌های دیگر شودآمار رسمی: پنج هزار هکتار سطح زیر کشت و بیش از ۱۳ هزار تن پیش‌بینی برداشتطبق اعلام «محمدرضا رزقی»، مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی،۵۲۹۸ هکتار از اراضی استان زیر کشت پنبه قرار دارد و ۳۵۶۱ نفر در این حوزه فعالیت می‌کنند.وی در گفت‌وگو با خبرنگار ما اظهار داشت: پیش‌بینی ما این است که تولید امسال حدود ۱۳ هزار و ۴۴۰ تن باشد. برداشت از پانزدهم مهر آغاز شده و تا نیمه بهمن ادامه خواهد داشت.او همچنین با اشاره به نقش مهم پنبه در ایجاد اشتغال گفت: برای هر شغل مستقیم در مزرعه پنبه، پنج شغل در بخش صنعت و فراوری ایجاد می‌شود. همین موضوع اهمیت توسعه صنایع وابسته را دوچندان می‌کند.
افتخارات ملی و ظرفیت‌های مغفول‌ماندهمدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی با بیان اینکه خراسان جنوبی یکی از رکوردداران تولید پنبه در کشور است، تصریح کرد: کسب رتبه نخست کشاورز نمونه کشور با ۱۰ هزار و ۶۰۰ کیلوگرم تولید در هکتار، نشان‌دهنده توان بالای کشاورزان استان است.رزقی همچنین از پنبه رقم محلی «مله» یاد می‌کند و می‌گوید این رقم بومی که در صنایع‌دستی و نساجی سنتی کاربرد گسترده‌ای دارد، شهرت جهانی پیدا کرده و یکی از ظرفیت‌های فرهنگی–اقتصادی استان است.تلاش برای مدیریت بحران آب و کاهش هزینه‌هاطبق گفته مسئولان، باهدف حفظ منابع آبی و افزایش بهره‌وری، سال جاری سطح زیر کشت پنبه ۱۶ درصد کاهش داشته و طرح کشاورزی حفاظتی در ۴ هزار هکتار اجرا شده است؛ طرحی که شامل کم خاک‌ورزی و کشت مستقیم بوده و به کاهش مصرف سوخت و جلوگیری از فرسایش خاک کمک می‌کند.«زهرا پارسی»، کشاورز جوان بشرویه: اگر آموزش‌های به‌روز و امکانات آبیاری نوین فراهم شود، ما جوان‌ها هم می‌توانیم وارد این عرصه شویم. ولی با این وضعیت، کسی جرئت توسعه ندارد.«علی سهرابی»، کارگر فصلی برداشت: کمبود کارگر و گرانی دستمزد باعث شده برداشت دستی سخت‌تر از همیشه شود. خیلی از مزرعه‌دارها مجبورند منتظر کمباین بمانند و این یعنی تأخیر در برداشت.«رضا گنجی»، فعال حوزه صنایع تبدیلی: اگر تنها یک کارخانه نساجی متوسط در بشرویه ایجاد شود، چهره اقتصادی منطقه تغییر می‌کند. پنبه استان خام نباید از استان خارج شود.
جمع‌بندیبا وجود کیفیت بالای «طلای سفید» خراسان جنوبی، فشار هزینه‌ها، قطعی برق، کاهش سطح زیر کشت، نبود صنایع فرآوری و کمبود نیروی کار، آینده تولید این محصول ارزشمند را در هاله‌ای از نگرانی قرار داده است.کارشناسان معتقدند توسعه صنایع نساجی، حمایت‌های هدف‌مند و نوسازی تجهیزات آبیاری می‌تواند استان را دوباره به یکی از قطب‌های اصلی تولید پنبه کشور تبدیل کند.
00:53 - 9 آذر 1404

0 بازدید