سال پرچالش وزارت علوم؛ از تغییرات کنکور تا قتل دانشجو

سال ۱۴۰۳ برای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، سالی پرتحول و پرحاشیه بود. از تغییر وزیر و اصلاحات اساسی در کنکور گرفته تا افزایش بودجه دانشگاه‌ها و حادثه تلخ کشته شدن یک دانشجو در نزدیکی خوابگاه دانشگاه تهران، همه و همه، این وزارتخانه را به یکی از پرخبرترین نهادهای دولتی تبدیل کرد.
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری فارس، سال ۱۴۰۳ برای وزارت علوم، سالی پر از تصمیمات کلان، تغییرات ساختاری و البته حوادث بحث‌برانگیز بود. از تغییر وزیر علوم و اصلاح نظام کنکور گرفته تا افزایش بی‌سابقه بودجه دانشگاه‌ها و واکنش‌های گسترده به حادثه تلخ خوابگاه دانشگاه تهران، هرکدام از این رویدادها تأثیر عمیقی بر نظام آموزش عالی کشور گذاشت.* تغییر وزیر علوم؛ آغاز دوران جدید یا تکرار مسیر گذشته؟یکی از مهم‌ترین رویدادهای سال، تغییر وزیر علوم بود، پس از شهادت سیدابراهیم رئیسی رئیس جمهور دولت سیزدهم و ریاست جمهوری مسعود پزشکیان طبیعی بود که دوره وزارت محمدعلی زلقی‌گل بر مسند وزارت علوم به پایان برسد.۳۱ مرداد ۱۴۰۳، مجلس شورای اسلامی به حسین سیمایی صراف به‌عنوان وزیر علوم، تحقیقات و فناوری رأی اعتماد داد. وی جانشین محمدعلی زلفی‌گل شد که از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳ این سمت را بر عهده داشت. ​با روی کار آمدن سیمایی صراف، وکیلی که تجربه حضور در وزارتخانه را هم داشته باید منتظر تحولات جدیدی در این وزارتخانه بود.حسین سیمایی صراف وزیر جدید علوم در جلسه رأی‌گیری، برنامه‌های خود گفت: «ما برای ارتقای کیفی دانشگاه‌ها، توسعه ارتباطات بین‌المللی و افزایش حمایت از پژوهشگران، برنامه‌ریزی دقیقی داریم. همچنین، بودجه تحقیقاتی دانشگاه‌ها به شکل قابل‌توجهی افزایش خواهد یافت.»با این‌حال، برخی منتقدان معتقدند که این وعده‌ها، مشابه برنامه‌های وزرای قبلی است و چالش‌های ساختاری آموزش عالی همچنان پابرجا خواهد ماند.آیا وزیر جدید می‌تواند تغییرات ملموسی در این حوزه ایجاد کند؟ پاسخ این سؤال در سال‌های آینده مشخص خواهد شد.
* کنکور ۱۴۰۳ یک‌مرحله‌ای شد؛ تصمیمی سرنوشت‌ساز برای داوطلبانیکی از بحث‌برانگیزترین تغییرات امسال، اصلاح نظام کنکور و یک‌مرحله‌ای شدن آن بود. کنکور از این پس تنها یک‌بار در سال برگزار می‌شود و تأثیر سوابق تحصیلی در پذیرش دانشگاه‌ها افزایش می‌یابد.موافقان این طرح معتقدند که این تغییر، استرس داوطلبان را کاهش می‌دهد و عدالت آموزشی را تقویت می‌کند. در مقابل، منتقدان هشدار داده‌اند که زیرساخت‌های لازم برای اجرای این تصمیم به‌طور کامل مهیا نشده و ممکن است مشکلات جدیدی برای داوطلبان ایجاد شود. بحث کنکور و حاشیه‌هایش همچنان ادامه دارد به گونه‌ای که کار حتی به تهدید وزیر علوم رسیده است.* افزایش بی‌سابقه بودجه وزارت علومبودجه وزارت علوم در سال ۱۴۰۳ با رشد ۴۸.۸ درصدی به ۱۰۶ هزار میلیارد تومان رسید. بخش عمده این افزایش، صرف ارتقای زیرساخت‌های دانشگاهی، حمایت از پژوهش‌ها و افزایش حقوق اعضای هیئت علمی شد.بودجه دانشگاه‌های دولتی نیز ۴۰ درصد افزایش یافت و از ۴۶ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان به ۶۴ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان رسید.بااین‌حال، برخی از رؤسای دانشگاه‌ها تأکید کرده‌اند که این افزایش بودجه همچنان پاسخگوی نیازهای دانشگاه‌ها نیست و بسیاری از پروژه‌های تحقیقاتی و توسعه‌ای به بودجه‌های بیشتری نیاز دارند.
* وام‌های دانشجویی با افزایش چشمگیر وزارت علوم در سال ۱۴۰۳، میزان وام‌های دانشجویی را افزایش داد تا فشار اقتصادی بر دانشجویان کمتر شود.وام ودیعه مسکن متأهلین: از ۱۰۰ میلیون به ۲۰۰ میلیون تومان افزایش یافت، وام شهریه تحصیلات تکمیلی: به بیش از ۷ میلیون تومان رسید و وام کمک‌هزینه تحصیل نیز رشد قابل‌توجهی داشت. * درگذشت دانشجوی دانشگاه خواجه نصیر در خوابگاه در آبان‌ماه ۱۴۰۳، امیرمهدی چگینی، دانشجوی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، بر اثر سقوط از طبقه چهارم خوابگاه جان باخت. این حادثه باعث شد که موضوع ایمنی خوابگاه‌های دانشجویی بار دیگر مورد توجه قرار گیرد.* حادثه تلخی که امنیت خوابگاه‌ها زیر سؤال بردیکی از تلخ‌ترین اتفاقات سال، کشته شدن یک دانشجو در اطراف خوابگاه دانشگاه تهران بود. این حادثه که جزئیات آن هنوز در دست بررسی است، واکنش‌های زیادی را در میان دانشجویان و مسئولان برانگیخت.
وزارت علوم در واکنش به این حادثه اعلام کرد که کمیته‌ای ویژه برای بررسی این موضوع تشکیل شده و برنامه‌هایی برای افزایش امنیت خوابگاه‌ها در دستور کار قرار دارد.بااین‌حال، دانشجویان معتقدند که این اقدامات کافی نیست و وضعیت امنیتی خوابگاه‌ها همچنان یکی از مشکلات جدی دانشجویان در سراسر کشور است. برخی تجمع‌های اعتراضی نیز در این رابطه برگزار شد و دانشجویان خواستار اصلاحات فوری در سیستم امنیتی خوابگاه‌ها شدند.
* سالی که وزارت علوم را در کانون توجه قرار دادسال ۱۴۰۳ برای وزارت علوم، سالی پر از تصمیمات مهم و چالش‌های اساسی بود. از یک‌مرحله‌ای شدن کنکور گرفته تا افزایش بی‌سابقه بودجه و وام‌های دانشجویی، همه این تغییرات تأثیر مستقیمی بر دانشجویان و اساتید داشت.اما در کنار این تغییرات، حوادث تلخی مانند کشته شدن دانشجو در اطراف خوابگاه دانشگاه تهران، نشان داد که مسائل امنیتی و رفاهی همچنان از دغدغه‌های جدی جامعه دانشگاهی هستند.اکنون، با پایان این سال پرحادثه، چشم‌ها به عملکرد وزارت علوم در سال جدید دوخته شده است. آیا سیاست‌های جدید به بهبود وضعیت آموزش عالی منجر خواهد شد؟ آیا امنیت خوابگاه‌ها افزایش خواهد یافت؟ آیا وعده‌های وزیر جدید محقق خواهد شد؟پاسخ این سؤالات، در سال جدید مشخص خواهد شد.پایان پیام/#وزارت_علوم #حسین_سیمایی #وزیر_علوم #کنکور #قتل_دانشجو #زلفی_گل
.
16:46 - 3 فروردین 1404

0 بازدید