عراقچی: از دستور تسلیم، به تقاضای آتش‌بس رسیدند، چون ما نترسیدیم

وزیر امور خارجه صبح امروز در اولین کنگره ملی سیاست خارجی و تاریخ روابط خارجی با بیان اینکه آرایش نظامی آمریکایی‌ها در منطقه ما را نمی‌ترساند، گفت: ما دنبال بمب اتمی نیستیم، بمب اتمی ما قدرت نه گفتن به قدرت‌های بزرگ است.
به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه صبح امروز (یکشنبه) ۱۹ بهمن‌ماه ۱۴۰۴ در اولین کنگره ملی سیاست خارجی و تاریخ روابط خارجی در مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه حضور یافت و سخنرانی کرد.

* در سیاست خارجی چگونه رفتار کنیم؟

وی ضمن تبریک سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی گفت: جا دارد یادی کنیم از امام راحل و شهدای انقلاب اسلامی آنهایی که با نثار خون خودشان این انقلاب را به پیروزی رساندند و اراده مردم ایران را حاکم کردند.وزیر خارجه بیان کرد:‌ در ایام سالگرد انقلاب مناسب است غیر از برنامه‌هایی که برگزار می‌شود، یک مقدار تأمل شود در اینکه چرا انقلاب اسلامی در ایران رخ داد و آرمان‌ها چه بود و مردم دنبال چه بودند و درس‌های آن برای ما چیست و در سیاست خارجی چگونه باید رفتار کنیم.

* هیچگاه در طول تاریخ مستعمره نبودیم

رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: شعار اصلی مردم در جریان انقلاب همه دوستانی که در آن زمان بودند و یا مثل من نوجوان و جوان بودند یا در کتاب‌های تاریخی خواندند، استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی بود.وی گفت: چرا مردم می‌گفتند استقلال و چرا این یک بخش اصلی و کلمه اول شعار انقلاب بود. ایران هیچگاه در طول تاریخش مستعمره هیچ کشوری نبوده و همیشه مستقل بوده است و هیچگاه زیر استعمار هیچ کشوری نبودیم. چرا استقلال اولین شعار بود؟ چون تجربه تلخی در دو سده قبل از انقلاب برای مردم وجود داشت که نظام خود را دارای استقلال واقعی نمی‌دیدند.
رئیس دستگاه دیپلماسی بیان کرد: دوران قاجار سرشار از احساس حقارت در مقابل بیگانگان است. سرزمین‌هایی که از دست دادیم. حقارتی که در قبال اجنبی داشتند. وی با اشاره به کودتای ۲۸ مرداد و نقش ژاندارمی ایران برای منافع آمریکا و کاپیتولاسیون و... افزود: سخنرانی معروف امام در سال ۱۳۴۳ خیلی گویاست. بعد از تصویب کاپیتولاسیون حضرت امام سخنرانی را طوفانی شروع می‌کنند.

* مداخله اجنبی‌ها

وزیر خارجه بیان کرد: چه حسی باعث شد استقلال واقعی و حقیقی خواست مردم ایران در جریان انقلاب باشد. تاریخ تلخی پشت سر این است و شاید ۲۰۰ الی ۳۰۰ سال مداخله اجنبی در کشور ما. یک زمان انگلیسی‌ها، روس‌ها و یک زمان آمریکایی‌ها. زمانی انقلاب می‌شود، قانون اساسی ما محور اصلی‌اش بر استقلال است و عدم اجازه به نفوذ خارجی به هر شکل خودش است.عراقچی اظهار داشت: عدم سلطه پذیری و نفی سلطه از اصول اولیه جمهوری اسلامی است که جمهوری اسلامی بر پایه آن بنا شده است. اگر اینها را درک نکنیم درک سیاست خارجی ما مشکل خواهد بود.
عراقچی ادامه داد: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بدون درک اصل استقلال طلبی و کرامت داشتن و عزت داشتن، نمی‌تواند درک شود و باید این را بفهمیم که این خواست و آرمان مردم ایران بود که انقلاب کردند و در طول این سال‌ها بر این منش حرکت شده است.رئیس دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: مثال برنامه هسته‌ای ایران را بیان کنم. جمهوری اسلامی ایران برای داشتن برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز و داشتن غنی‌سازی هزینه بسیار زیادی پرداخت کرده است و این هزینه مقدار زیادش برای نیاز کشور بوده است.

* غنی‌سازی

وی گفت: غنی‌سازی از نیازهای کشور است و نیازهای کشور را در حوزه‌های مختلف بهداشتی، کشاورزی، سوخت هسته‌ای و ... تأمین می‌کند. من از زاویه استقلال طلبی و عزت طلبی به آن نگاه می‌کنم. عراقچی پرسید: چرا این مقدار به غنی‌سازی اصرار کردیم و می‌کنیم و حاضر نیستیم از آن بگذریم، ولو اینکه جنگ به ما تحمیل شود؟ چون کسی حق ندارد به ما بگوید چه باید داشته باشیم و چه نباید داشته باشیم. این براساس اصل نفی سلطه است. حق من است غنی‌سازی کنم، طبق قانون و به خودم مربوط است این حق را اجرا کنم یا نکنم. اینکه به ما گفته می‌شد و می‌شود که شما حق ندارید غنی‌سازی کنید و باید غنی‌سازی صفر باشد چون ما نگران هستیم. نگران هستید ما آماده رفع نگرانی هستیم، سؤال است پاسخ می‌دهیم، اعتماد وجود ندارد، اعتماد ایجاد می‌کنیم، ولی کسی حق ندارد به ما بگوید تو نباید داشته باشی.
۹ MB

* چاره‌ای جز مذاکره نیست

وی گفت: این رمز حرکت ما در طول سال‌ها بوده که وقتی بر حق خود اصرار می‌کردیم. غنی‌سازی مهم است ولی مهم‌تر این است که ایران ثابت کند از هیچ کسی دستور نمی‌گیرد و سلطه پذیر نیست. اگر هر سؤالی و ابهامی نسبت به اهداف صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران باشد پاسخ می‌دهیم و رفع ابهام می‌کنیم. راهش هم فقط از طریق دیپلماسی است. راه‌های دیگر را امتحان کردند نتیجه نگرفتند. تأسیسات ما را بمباران کردند و نتیجه نگرفتند. دانش را نمی‌شود با بمباران از بین برد.رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین گفت: چاره‌ای جز مذاکره نیست، این حرفی است که پریروز (جمعه) به تیم آمریکایی گفتم و اتفاقا حضور آنها در میز مذاکره با همین منطق است، چون راه‌های دیگر را امتحان کردند.

* دنبال بمب اتمی نیستیم

عراقچی بیان کرد: مذاکره وقتی به نتیجه خواهد رسید که بر حق مردم ایران اذعان شود و احترام گذاشته شود و بتوانیم حق خود را اجرا کنیم. از کسی نمی‌خواهیم حق ما را به رسمیت بشناسد، حق ما رسمی هست و وجود دارد و می‌خواهیم به حق ما احترام گذاشته شود.وی گفت: رمز قدرت ایران در همین توان ایستادگی در مقابل زورگویی‌ها و سلطه‌طلبی‌ها و فشارهای دیگران است. از بمب اتمی ما می‌ترسند؟ ما دنبال بمب اتمی نیستیم. بمب اتمی ما قدرت نه گفتن به قدرت‌های بزرگ است. رمز قدرت جمهوری اسلامی ایران، در قدرت نه گفتن به قدرت‌هاست. این چیزی است که در قانون اساسی ما هست و در انقلاب خواستار آن بودیم و این چیزی است که چند سده مردم ما از آن رنج بردند. شاه مجبور می‌شود کشور را ترک کند وقتی دیگران می‌گویند و شاه مجبور می‌شود در داخل کشور خود به جایی برود که آنها می‌خواهند.

* آرایش نظامی آنها در منطقه ما را نمی‌ترساند

وزیر خارجه ادامه داد: قدرت ایستادگی را با هزینه زیاد به دست آوردیم. ولی اگر از حق خود بگذریم هزینه‌اش برای کشور بیشتر است. در جنگ ۱۲ روزه اگر مقاومت نمی‌کردیم و تسلیم خواسته‌های آنها می‌شدیم، نقطه ننگی را در تاریخ گذاشته بودیم که برای همیشه باقی می‌ماند. اگر ایران را چیزی خواستیم نداد دو تا موشک می‌زنیم و چهار تا حمله می‌کنیم تسلیم می‌شود. رئیس دستگاه دیپلماسی بیان کرد: تسلیم ناپذیری مردم ایران باید اثبات می‌شد و در این جنگ ۱۲ روزه اثبات شد.عراقچی گفت: آن کسانی که در روز سوم جنگ توئیت زدند در دو کلمه، «تسلیم بدون قید و شرط»، روز ۱۲ جنگ پیام دادند آتش‌بس بدون قید و شرط. چرا؟ چون ما از جنگ نترسیدیم. ایستادگی کردیم.وی گفت: الان هم آرایش نظامی آنها در منطقه ما را نمی‌ترساند. ما اهل دیپلماسی هستیم و اهل جنگ هم هستیم. اهل جنگ هستیم، نه اینکه دنبال جنگ هستیم، اتفاقا اهل جنگ و آماده جنگ هستیم برای اینکه کسی جرأت نکند با ما بجنگد.وزیر خارجه بیان کرد: اهل دیپلماسی هستیم چون اهل منطق هستیم، حرف داریم و منطق داریم. و اگر راه دیپلماسی را انتخاب کنند، ما هم به همان مسیر خواهیم رفت. اگر با مردم ایران با زبان تکریم صحبت کنند، با زبان تکریم پاسخ می‌دهیم و اگر با زبان زور سخن بگویند با زبان زور پاسخ خواهیم داد و این چیزی است که ما از امام راحل یاد گرفتیم و بعد از مقام معظم رهبری که در همه سال‌ها با همین منش کشور را هدایت کردندوی در پایان گفت: اصل اول سیاست خارجی ما در حال حاضر عزت است، عزت یعنی حفظ استقلال، نفی سلطه و حفظ حیثیت و کرامت کشور.
۴ MB
با دنبال کردن صفحه سیاست خارجی فارس در جریان آخرین تحولات حوزه سیاست خارجی قرار بگیرید.
09:55 - 19 بهمن 1404

0 بازدید