روایت دوشکاچی از عملیات والفجر ۱۰؛ دلاوری‌ها و جنایات صدام

علی‌حسن احمدی، معروف به دوشکاچی، یکی از رزمندگان با سابقه دفاع مقدس، در گفت‌وگو با فارس از جزئیات عملیات والفجر ۱۰ و حماسه‌هایی که در این عملیات آفرید، می‌گوید. او در این مصاحبه به مسائل سیاسی و نظامی عملیات، مقاومت دشمن و جنایات صدام علیه مردم کردستان عراق اشاره می‌کند.
به گزارش خبرگزاری فارس از کرمانشاه، عملیات والفجر ۱۰ که از ۲۵ اسفندماه ۱۳۶۶ آغاز شد، با هدف آزادسازی مناطق استراتژیک در شمال عراق اجرا شد و به پیشروی نیروهای ایرانی در عمق خاک دشمن انجامید.در پی این پیروزی، رژیم بعث با بمباران شیمیایی حلبچه، یکی از بزرگ‌ترین جنایات جنگی را رقم زد و هزاران غیرنظامی را به خاک و خون کشید. این عملیات تأثیر سیاسی و نظامی عمیقی بر جنگ ایران و عراق داشتبه بهانه عملیات والفجر ۱۰ به سراغ یکی از فرماندهان شرکت‌کننده در این عملیات، علی‌حسن احمدی، معروف به دوشکاچی رفته‌ایم. او که در عملیات عاشورا در سال ۶۳ با بستن پای خود به قبضه دوشکا حماسه‌ای ماندگار خلق کرد، اکنون از تجربیاتش در عملیات‌های مختلف از جمله والفجر ۱۰ می‌گوید.
فارس: لطفاً بفرمایید که در چه یگان‌هایی خدمت کرده‌اید و در چه عملیات‌هایی شرکت داشته‌اید؟احمدی: سلام و درود بر تمامی شهدای انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، شهیدان کردستان و شهدای مدافع حرم. من با ورود به سپاه جزو نیروهای اولیه تیپ ویژه شهدا به فرماندهی ناصر کاظمی، محمد بروجردی و محمود کاوه بودم. در این یگان به مدت یک سال و نیم خدمت کردم و در عملیات‌های زیادی شرکت داشتم که از جمله آنها می‌توان به آزادی‌سازی سد بوکان، جاده‌های شاهین دژ تا تکاب، جاده پیرانشهر تا سردشت، و جاده مهاباد تا سردشت اشاره کرد. بعد از آن به تیپ ۲۹ حضرت نبی‌اکرم (ص) و گردان ادوات پیوستم که تا زمان بازنشستگی در این یگان حضور داشتم.
فارس: در عملیات‌های ضد عراق چه تعداد حضور داشته‌اید؟احمدی: در مجموع در ۱۶ عملیات علیه عراق و ۳ عملیات علیه منافقین شرکت داشتم.
فارس: حالا که سالگرد عملیات والفجر ۱۰ است، لطفاً از این عملیات توضیح دهید.احمدی: عملیات والفجر ۱۰ از تاریخ ۲۴ اسفند ۱۳۶۶ با رمز «یا محمد ابن عبدالله» آغاز شد. هدف اصلی آزادسازی شهرهای حلبچه، خرمال، دوجلیه، طویله و همچنین آزادسازی شهر نوسود از دست ضدانقلاب بود. این عملیات در استان سلیمانیه عراق انجام گرفت.
فارس: در رابطه با جغرافیای منطقه، کمی توضیح دهید؟احمدی: شهر حلبچه در استان سلیمانیه عراق و ۵۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. از شمال به ارتفاعات ملخور، چناره، خورنوازان، هانی قول و تپه حمی محدود است. در غرب به سد دربندی خان، در شرق به ارتفاعات شندروی و پروینه هنی قل و کمانجر و در جنوب به ارتفاعات شاخ سومر و شاخ شمیران محدود می‌شود.مهم‌ترین ویژگی منطقه، داشتن دالانی به طول ۱۰ کیلومتر از جاده حلبچه به سلیمانیه است که پل گرد کوه یکی از نقاط حساس آن است.
فارس: اهداف سیاسی و نظامی این عملیات چه بود؟ احمدی: عملیات والفجر ۱۰ علاوه بر اهداف نظامی، اهداف سیاسی مهمی داشت. اولاً، عملیات‌های قبلی ایران به دلیل مشکلات سیاسی و رسانه‌ای به تنگنا رسیده بود. رسانه‌های خارجی تبلیغ می‌کردند که ایران قادر به انجام عملیات آفندی نیست. این عملیات به‌طور ویژه برای خنثی کردن این تبلیغات طراحی شد. از نظر نظامی، آزادسازی شهرهای حلبچه، خرمال و نوسود و همچنین قطع ارتباط شمال عراق با جنوب، توان رزمی عراق را به شدت کاهش می‌داد. در نهایت این عملیات توانست عقبه ضدانقلاب را در نوسود از بین ببرد و به دفاع از شهرهای مرزی ایران کمک کند.
فارس: عملیات تحت چه یگان‌هایی و با چه تعداد نیرو اجرا شد؟احمدی: عملیات تحت فرماندهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و پشتیبانی نیروی هوایی و هوانیروز ارتش انجام گرفت. این عملیات به‌طور کلی با هدایت قرارگاه خاتم‌الأنبیا و به‌طور ویژه از طریق سه قرارگاه قدس، فتح و ثامن‌الائمه با حضور یازده لشگر و هشت تیپ انجام شد. در مجموع ۱۰۵ گردان در عملیات حضور داشتند.
فارس: در رابطه با طرح مانور قرارگاه‌ها بیشتر توضیح دهید.احمدی: قرارگاه قدس در شمال منطقه با ۶ لشکر و یک تیپ به تعداد ۴۵ گردان مأموریت داشت تا ارتفاعات ملخور، چناره، خورنوازان، هانی قول و تپه حمی را تصرف کند.قرارگاه فتح در جنوب منطقه با ۳ لشکر و ۴ تیپ به تعداد ۲۶ گردان مأموریت داشت تا شاخ شمیران و شاخ سومر را تصرف و خود را به سد دربندی خان برساند. قرارگاه ثامن‌الائمه نیز با ۲ لشکر و ۳ تیپ در میانه منطقه مأموریت تصرف ارتفاعات شندروی، پروینه و نوسود را بر عهده داشت.
فارس: مأموریت تیپ نبی‌اکرم که در آن خدمت می‌کردید چه بود؟احمدی: تیپ ۲۹ حضرت نبی‌اکرم (ص) تحت فرمان قرارگاه ثامن‌الائمه مأموریت داشت ارتفاعات شندروی را تصرف کند و سپس وارد شهر حلبچه شود. در طول عملیات از دره ماسان عبور کردیم و با زدن دو پل متحرک بر روی رودخانه سیروان، نیروها و مهمات را به خط مقدم رساندیم.
فارس: مقاومت دشمن و پاتک‌های آن در این عملیات چگونه بود؟احمدی: دشمن ابتدا با موانع طبیعی و سنگرهای دفاعی خود مقاومت کرد، اما سرعت عمل رزمندگان ایرانی باعث شد بیشتر نیروهای دشمن یا کشته، یا اسیر شوند.پاتک‌های دشمن در ابتدا با آتش توپخانه و هوانیروز همراه بود، اما پس از الحاق قرارگاه‌ها، دشمن به‌طور کامل محاصره شد و پاتک‌های او ناکام ماند.
فارس: در نهایت جنایات صدام علیه مردم حلبچه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟احمدی: یکی از نکات تلخ این عملیات، بمباران شیمیایی شهر حلبچه توسط رژیم صدام بود. صدام به دلیل شکست نظامی، شهر حلبچه و اطراف آن را بمباران شیمیایی کرد و هزاران نفر از مردم بی‌دفاع را به خاک و خون کشید. این جنایت هنوز هم در تاریخ جهانی به‌طور کامل بیان نشده است.
برای دسترسی سریع به خبر استان کرمانشاه، اخبار خود را از اینجا بخوانید.#والفجر_10#تیپ_29_نبی_اکرم#جنایات_صدام
12:43 - 28 اسفند 1403

0 بازدید