تبدیل آئین سنتی چهارشنبه‌سوری به ناهنجاری عظیم فرهنگی

آئین سنتی چهارشنبه‌سوری که می‌بایست منشأ سرمایه­‌ فرهنگی، و مادی ما باشد، امروزه به علت کم‌توجهی­‌ها، ترقه­‌های ویران‌گر و گوش خراش جایگزینش شده است.
به گزارش خبرگزاری فارس از اردبیل، مردم ایران با اقوام مختلف و آداب و رسوم متفاوت و در عین حال ریشه‌های مشابه، آمیزه‌­ای از هنر معنوی خویش را در جهان به عرصه‌ نمایش گذاشته­‌اند. آداب و رسومی که نقش بسیار فعالی در زندگی اجتماعی ما داشته و میراثی است از پدران و مادران و در کل نیاکان­مان، که امروزه نقش و نگار وزینی را به زندگی ما داده است.اندیشمندان را اعتقاد بر این است که آداب و رسوم ترکیب‌یافته­‌ مردم ایران بسیار هنرمندانه، و مانند درختی است که دارای یک ریشه، با شاخ و برگ‌های متفاوت می‌باشد. این فرهنگ و آداب و رسوم، متفاوت از بعضی ملت­‌های مختلط، مانند کاشی کنار هم قرار نگرفته‌­اند. بلکه ترکیب اقوام ما سالیان سال است که با هم آمیختگی بیشتری یافته، و در جغرافیای مشخصی در کنار هم به گذران امور خویش پرداخته­‌اند.این موضوع نقطه­ عطف و پتانسیل قوی در جامعه ایرانی می­‌باشد که در صورت بهره‌برداری درست از این میراث معنوی می­‌توانیم با پذیرش جامعه­‌ جهانی، به کشوری تأثیر­گذار در عرصه­‌ی بین­‌المللی تبدیل شویم. و همچنین این میراث معنوی (یادگار نیاکان‌مان)، می­‌تواند سر منشأ میراث مادی و عامل توسعه‌یافتگی ما نیز باشد.آتش بزرگ‌ترین دست‌آورد بشریکی از این میراث معنوی ما جشن آتش آخر سال می­‌باشد. آتش از چندین منظر در زندگی اجتماعی بشر، نقش داشته، و اولین آن بر می­‌گردد به کشف آتش در زندگی بشر که عاملی بوده بر یکجانشینی، و گسترش تمدن.
اندیشمندان را اعتقاد بر این است با کشف آتش، زندگی بشر طعم دیگری به خود گرفت، یکجانشینی شکل گرفت، پخت و پز شروع شد، انسان از خام‌خوری، به نوع غذاهای فرهنگی روی آورد و این مسأله در توسعه‌­ ذهن بشر بسیار تأثیرگذار بود، و از این به بعد مراحل رشد تمدن بشری سرعت بیشتری به خود گرفت، و زندگی متمدن امروزی پدید آمدبا کشف آتش و یکجانشینی مادران خانه‌نشین شدند، و از این کشف بزرگ مواظبت کردند و این پدیده زمینه­‌ایی شد برای به وجود آمدن دوران کشاورزی، که انسان‌ها با قرار گرفتن در مسیر­های مناسب آب، از تمدن نوظهور خویش بهره‌­ای فراوان بردند.این میراث مختص یک ملت نیست و کشف آن می­‌تواند براساس تئوری وحدت روانی بشر در نقاط مختلف دنیا شکل گیرد. و از این مناطق به دیگر نقاط دنیا اشاعه (Diffusion) یابد، از یونان باستان گرفته (نماد بازی­‌های المپیک) تا وجه تسمیه­‌ آذربایجان (او دلار یوردو) سرزمین آتش، نشان از نقش و اهمیت آتش می‌­باشد. و نشان از کشف اولیه آتش در این نقطه از ایران می‌باشد.مفهوم آتش در فرهنگ عامه آذربایجاناستفاده از واژه اوجاق، به مفهوم خانه­‌ پدری است، و همچنین وجود اوجاق در خانه‌­ها نشان از آبادی خانه و ادامه­‌ نسل بود، دعای (اوجاقئن یانار اولسون)، در گذشته به‌ آرزوی داشتن روزی فراوان و همچنین فرزند و اولاد اطلاق می‌شد.
و یا در نکوهش فردی واژه (اوجاقئن سؤنر اولسون)، نشان از کاربرد بیشتر مفهوم آتش، و رسوخ آن در قالب آداب و رسوم در زندگی مردمان ساکن در این مناطق و قویاً نشان‌دهنده تمدن چندین هزار ساله در این مناطق از جامعه‌­ ایرانی است و این زمانی تبدیل به فرصت در جامعه ما می­‌شود که به دور از هر گونه نگرش منفی به دیگر قومیت‌ها با هدف اشاعه­‌ فرهنگ خویش در جهان کوشا باشیم و با قبول تکثر فرهنگی جامعه، یک الگوی ایرانی و اسلامی به دنیا عرضه کنیمکاربرد اصلی آتش به عنوان میراث معنوی ما، آتش چهارشنبه‌سوری است. این رسم در هفته آخر هر سال، با رمز پاکی و سوزاندن تمام پلیدی­‌های زندگی گذشته، ما را وارد زندگی نو می­‌کند. و این میراث نیکان ما، از چندین منظر قابل تأمل می‌باشد، اول نشان‌دهنده اهمیت آتش در زندگی اجتماعی بشر است دوم، موجب به وجود آمدن مکان‌های مقدس (اوجاق) آتشگاه شده، و در ادامه با آمیختن آن به فرهنگ شیعی و اسلامی، و تقارن آن با جشن عید غدیر و انتخاب حضرت علی(ع) به عنوان جانشین پیامبر، و نیز نشان‌گان قیام مختار ثقفی در خون‌خواهی امام حسین(ع) و یاران وی در عاشورا است.یکی از زیباترین تجلی این اثر معنوی در هفته آخر سال، بنام (اود چرشنبه­‌سی، یا آلوو چرشنبه‌­سی) جمع شدن اقوام و اعضاء خانواده در منزل بزرگ قبیله یا خانواده و ادای احترام به آنها است و در این مراسم افراد خانواده با پریدن از روی آتش می­‌گفتند: «آغئرلئغئم، بوغورلوغوم بوردا قالسئن» یعنی خستگی و نخوت و غرورم همین‌جا بماند.
و یا می­‌گفتند: «باش آغرئم دیش آغرئم بوردا قالسئن» یعنی سردرد و دندان درد و.. همین‌جا بماند، و جملات زیبای دیگر که با این رفتار، پلیدی و درد و مرض را از خود دور می­‌کردند و به استقبال سال نو می­‌رفتند. و یا دختران دم‌بخت با پریدن از روی آتش، آرزوی سال خوشبختی­‌شان و رفتن به خانه بخت را داشتند. و به قول استاد شهریار می‌گفتند:«قئزلار دییر آتئل ماتئل چرشنبه     آیینه تکین بختیم آچئل چرشنبه»جای خالی متولیان فرهنگی در فرهنگ‌سازی مناسباما این آتش با تمام قداستش، همچون خیل عظیم میراث معنوی ما به فراموشی سپرده شده، آتشی که می‌توانست در جذب و جلب توریسم و کسب احترام به خویشتن، منشأ سرمایه­‌ فرهنگی، و مادی ما باشد، امروزه این فرهنگ قوی، به علت کم‌توجهی­‌ها، جایگزینش ترقه­‌های ویران‌گر و گوش خراشی شده که توسط مردم و جوانان ما بدون هیچ‌گونه ملاحظه­­‌ای مورد استفاده قرار می­‌گیرد و علاوه بر دود شدن میلیاردها تومان از سرمایه مادی خانواده­‌ها و کشور، موجب انواع جراحات بدنی، نقص عضو، و حتی مرگ این عزیزان را به دنبال دارد.سال جدیدی که قرار است خانواده‌­ها در کنار هم به شادی بپردازند تبدیل به عزا برای بعضی از این خانواده‌­ها می­‌شود. این مسأله برآیند بی­‌توجهی­‌های مردم، مسئولین، و سازمان میراث فرهنگی، به این امر مهم در جامعه است.
 چرا که اگر این میراث معنوی ثبت، و به شکل نوین توسعه و گسترش می­‌یافت، و به بیانی دیگر برنامه‌­ریزی فرهنگی بر روی داشته­‌های معنوی خویش اعمال می­‌کردیم امروز حتما" شرایط از آنچه که هست بهتر می‌­بودبه عقیده فرهنگ‌شناسان و برنامه­‌ریزان فرهنگی، ممکن است با برنامه‌­ریزی به هر آنچه که مطلوب جامعه است نرسید، ولی بدون داشتن برنامه‌­ریزی فرهنگی، خیلی داشته­‌ها را به راحتی می‌توان از دست داد.به گونه‌­ای که در سال‌های اخیر آمار بسیار نگران‌کننده­‌ای از نحوه­‌ برگزاری، و صدمات ناشی از این برنامه توسط مردم در نقاط مختلف کشور دیده می‌شود که نشان از تهی‌شدگی ما از هویت خویشتن است. به‌واقع فرهنگ بومی به عنوان حلقه­‌ مفقود شده‌­ ما در جامعه، اگر به فراموشی بیشتری سپرده شود سالیان سال وقت، انرژی و سرمایه عظیم اجتماعی برای ترمیم آن نیاز است که مطمئنا" این مهم همراه با خسارات جبران‌ناپذیری برای جامعه و نسل بشر خواهد بود.انتهای پیام/2122/ش30/ظ1004.
چهارشنبه سوری
چهارشنبه سوری
21:45 - 19 اسفند 1394

1 بازنشر
15 بازدید



1 پاسخ