جنگ گران‌قیمت؛ یک ‌تریلیون دلار و زلزله نظامی در پایگاه‌های‌ آمریکا

در جنگ رمضان موشک ها و پهپادهای ایران، زلزله‌ ویرانگر در پایگاه های رژیم تروریست آمریکا در منطقه برپا کردند. حضور نظامی آمریکا در غرب آسیا، به جای سپر امنیتی به یک نقطه‌ ضعف راهبردی تبدیل شد. از پایگاه‌ها و آشیانه‌های جنگنده‌ها تا سامانه‌های راداری و تردد در تنگه هرمز، تحت الشعاع بازدارندگی ایران قرار گرفته است.
گروه دیده‌بان غرب: سربازان آمریکایی در مواجهه با حملات ایران کاملاً بی‌دفاع بودند و هستند. صدای وحشت از خط مقدم آمریکا شنیده می‌شد. مصاحبه شبکه سی‌بی‌اس آمریکا با یکی از سربازان آمریکایی در پایگاه کویت، بخشی از عمق فاجعه نظامی آمریکا در جنگ با ایران را نمایان کرد. این سرباز آمریکایی می‌گوید: «همه چیز می‌لرزید و همه جا را دود فرا گرفته بود. شبیه فیلم‌ها. هیچ‌گونه دفاع هوائی برای مقابله با پهپادها وجود نداشت». پایگاه‌های نظامی آمریکا که زمانی نماد قدرت این رژیم بودند، به اهدافی آسیب‌پذیر تبدیل شده‌اند و هزینه‌های حضور در منطقه بیش از منافع آن شده است. در جنگ رمضان جهان تغییر موازنه قدرت و فروپاشی ادعاهای برتری نظامی آمریکا را دید. آمریکا و اسرائیل با خیال خام فتح سه روزه ایران، جنگ را شروع کردند اما با دیدن انسجام ملی و توان ایران در ضربات آفندی به التماس برای مذاکره افتادند. در بیابان‌های جنوب اصفهان طعم تلخ شکست را چشیدند، با زلزله‌ای ویرانگر در ساختار دفاعی خود مواجه شدند و پایگاه‌های‌شان در هم کوبید شد. حدود 200 هواگرد دشمن منهدم شد. آمریکا نتوانست به اهداف خود دست یابد و منافعش به هدف اصلی حملات ایران تبدیل شد و متحمل خساراتی گردید که بازسازی آن سال‌ها به طول خواهد انجامید.
کارایی خیره کننده پهپادهای ارزان‌قیمت و قایق‌های تندروی ایران در برابر تسلیحات آمریکایی ایران با اتکا به نبوغ و خلاقیت بومی توانست ابزارهایی بسازد که حضور آمریکا را در غرب آسیا به چالش بکشد و آن را به یک نقطه ضعف راهبردی تبدل کند. پهپادهای ارزان‌قیمت و قایق‌های تندروی ایران سلاح‌هایی هستند که در برابر هزینه‌های هنگفت تسلیحات آمریکایی، کارایی خیره‌کننده‌ای از خود نشان داده‌اند و این امر یک تحول اساسی در جنگ‌های نوین است.آمریکا با تکیه بر فناوری‌های برتر و حضور نظامی گسترده، غرب آسیا را میدان تاخت و تاز خود می‌دانست اما با سلاح‌های ارزان‌قیمت و خلاقیت ایرانی زمین‌گیر شد. گزارش‌های بین‌المللی اذعان دارند که ایران با ابزارهایی ساده و ارزان ستون فقرات حضور نظامی آمریکا را در منطقه هدف قرار داده و در آستانه رقم زدن تحولی عظیم در نظم جهانی است.
در جنگ علیه ایران حداقل 39 هواپیمای نظامی آمریکا منهدم شد قانونگذاری آمریکایی با اشاره به گزارش نشریه دفاعی «وار زون» گفته است؛ ارتش آمریکا در جنگ علیه ایران حداقل 39 هواپیمای نظامی خود را از انواع مختلف از دست داده و 10 هواپیمای دیگرش نیز دچار خسارت شده است. این جدای از پهپادهایی است که ایران توانست منهدم کند. این اعداد یک شرمساری و شکست فناورانه برای آمریکاست. جت‌های نسل پنجم و پهپادهای گران‌قیمت که قرار بود برتری هوایی را تضمین کنند، در آسمان ایران به لاشه تبدیل شدند. تحقیق منتشرشده در واشنگتن‌پست نیز نشان داد حداقل 228 قطعه از تجهیزات در پایگاه‌های آمریکا در منطقه خسارت دیده یا به‌طور کامل نابود شده‌ است. از سوی دیگر، بسته‌شدن تنگه هرمز یک واقعیت تلخ برای اقتصاد جهانی بود. این اقدام، قدرت ایران در کنترل یکی از حساس‌ترین نقاط راهبردی جهان را به نمایش گذاشت، توازن قوا را به نفع ایران تغییر داد و جایگاه آمریکا را به شدت متزلزل ساخت. هرچه بحران طولانی‌تر شود، شوک اقتصادی به بازارهای جهانی عمیق‌تر خواهد شد.«استیون استار»، استاد دانشگاه میسوری، آمریکا را عملاً از خلیج‌فارس بیرون رانده شده توصیف می‌کند و خاطرنشان می‌کند، ۱۳ تا ۱۹ پایگاه بزرگ نظامی آمریکا، یا نابود شده یا از کار افتاده‌اند و ستاد فرماندهی مرکزی ناوگان پنجم در بحرین، ضربه مهلکی خورده است. تصاویر ماهواره‌ای، تخریب سیستم‌های رادار پیشرفته، ارتباطات و آشیانه‌های جت‌های نسل پنجم را تایید می‌کنند. این ویرانه‌ها، یادگاری از محاسبات غلط آمریکا در منطقه است.
در همین فضا، آمریکا که ادعای ابرقدرتی دارد با پیامدهای ویرانگر جنگ در ابعاد اقتصادی، سیاسی، نظامی و اعتباری دست و پنجه نرم می کند. در حالی که کاخ سفید و پنتاگون از هزینه ۲۵ تا ۲۹ میلیارد دلاری جنگ سخن می‌گویند، گزارش سی‌ان‌ان یک واقعیت سنگین را فاش کرد؛ «هزینه واقعی جنگ، یک تریلیون دلار بوده است!» این رقم نجومی، نشان‌دهنده عمق فاجعه اقتصادی و نظامی برای آمریکاست. پهپادهای ارزان‌قیمت؛ کابوس پایگاه‌های غول‌آسای آمریکا پهپادهای ایرانی، حضور گسترده آمریکا در غرب آسیا را از یک مزیت به یک نقطه ضعف مهلک تبدیل کرده‌اند. انبوه پایگاه‌های نظامی آمریکا در منطقه، اکنون بدل به اهدافی سهل‌الوصول برای پهپادهای ارزان‌قیمت ایرانی شده‌اند. ایران با سرمایه‌گذاری اندک، توانسته برتری فناورانه و هزینه‌های هنگفت آمریکا را بی‌اثر کند و هر لحظه، امکان وارد کردن ضربات سنگین منافع آمریکا را فراهم آورد. این تحول، استراتژی نظامی آمریکا را به چالش کشیده و آن را در موقعیتی آسیب‌پذیر قرار داده است.قایق‌های تندرو و تنگه هرمز نیویورک تایمز اشاره می‌کند که «پهپادهای ایران، حضور ‌گسترده آمریکا در غرب آسیا را به نقطه‌ضعف تبدیل کرده‌اند. با توجه به حضور فیزیکی گسترده آمریکا، ایران می‌تواند پهپادهای ارزان‌قیمت خود را به سمت این پایگاه‌ها بفرستد. یعنی چیزی که پیش از این برای آمریکا یک دارایی و امتیاز محسوب می‌شد، اکنون به نقطه ضعف تبدیل شده است». روزنامه فایننشال تایمز نیز خاطرنشان می کند: «قایق‌های تندرو، در کنار زرادخانه‌ای از موشک‌ها و پهپادها، به ایران کمک کرده‌اند تا بازدارندگی کافی برای دور نگه داشتن کشتی‌ها از تردد در تنگه هرمز حفظ کند».
پایگاه‌های ویران آمریکا؛ گورستان جت‌های فوق‌پیشرفته حملات پهپادی موفق به آشیانه‌های جت‌های نسل پنجم و رادارهای پیشرفته، نه تنها ضربه‌ای اقتصادی، بلکه ضربه‌ای فناورانه به آمریکا وارد کرده است. ایران با حملات خود، توان عملیاتی و برتری تکنولوژیک آمریکا را به طور جدی تضعیف کرده و آن را در موقعیتی قرار داده که دیگر قادر به حفظ امنیت پایگاه‌های خود نیست. با توجه به شکست مفتضحانه و هزینه‌های سرسام‌آور اخیر، هرگونه اقدام نظامی دیگر از سوی آمریکا به معنای فروپاشی است. آمریکا باید واقعیت‌های میدانی را بپذیرد. ارزیابی نادرست از توانمندی‌های حریف جز ویرانی و فروپاشی ارمغانی نخواهد داشت. پایگاه‌هایی که از سپر به هدف بدل شدند نشریه آمریکایی «هیل» خاطرنشان می کند: «ایران میلیاردها دلار خسارت به پایگاه‌های نظامی آمریکا در منطقه خلیج‌فارس وارد کرده است. براساس این گزارش حملات پهپادی ایران موفق شده‌اند آشیانه‌های نگهداری جت‌های جنگنده نسل پنجم و سیستم‌های راداری فوق‌پیشرفته را هدف قرار دهند که جایگزینی ‌آنها سال‌ها زمان و میلیاردها دلار بودجه نیاز دارد». هیل نوشته است: «ایران میلیاردها دلار خسارت به پایگاه‌های نظامی آمریکا در منطقه خلیج‌فارس وارد کرده است.»خروج آمریکا از منطقه اجباری استافول قدرت و نفوذ آمریکا در منطقه بیش از هر زمانی آشکار شده است. کریس هجز روزنامه‌نگار آمریکایی نوشت: «خروج آمریکا از منطقه اختیاری نیست و اجباری خواهد بود؛ ما به آن نقطه نزدیک شده‌ایم. کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس به این نتیجه رسیده‌اند که پایگاه‌های آمریکا «هدف» هستند نه «سپر امنیتی». دیگر نمی‌توان هزینه نگهداری ۸۰۰ پایگاه نظامی در خارج از کشور را تأمین کرد».
در همین شرایط، ریچارد ولف، اقتصاددان آمریکایی نیز اعلام می‌کند که «ترامپ نمی‌تواند بر ایران پیروز شود»، «ترامپ توان نظامی و نه ابزار دیگری برای شکست ایران در اختیار ندارد» و «پایگاه سیاسی او به‌سرعت در حال کوچک شدن است». اذعان به ناتوانی، نشان‌دهنده عمق بحرانی است که آمریکا با آن روبرو است.آمریکا در باتلاق منطقه گرفتار شده است. خسارات وارده به پایگاه‌ها، هواپیماها و سیستم‌های دفاعی آمریکا نتیجه عدم درک صحیح از واقعیت‌های میدانی است. این رژیم که خود را ژاندارم جهان می‌دانست، اکنون باید با خفت و خواری شاهد باشد که چگونه ابزارهای ارزان‌قیمت و خلاقانه ایران، ستون فقرات حضورش را در هم شکسته است. با توجه به شکست‌های پی در پی و خسارات جبران‌ناپذیری که آمریکا در منطقه متحمل شده است، ادامه حضور نظامی آن به معنای تکرار اشتباهات و تشدید بحران خواهد بود. کشورهای منطقه نیز به این نتیجه رسیده‌اند که پایگاه‌های آمریکا دیگر سپری امن نیستند، بلکه خود به هدف تبدیل شده‌اند. در این شرایط، تنها راه عقلانی برای آمریکا، پذیرش واقعیت نظم جدید و خروج از منطقه است. ادامه این روند، جز افول بیشتر قدرت و اعتبار آمریکا و تسریع روند ظهور نظم نوین جهانی با محوریت ایران دستاوردی نخواهد داشت.برای دنبال‌کردن تحلیل‌ها و گزارش‌های مرتبط با حوزه غرب‌شناسی، رسانه های معاند، پهلوی، اپوزیسیون و گروهک‌های ضدانقلاب به صفحه «دیده‌بان غرب» مراجعه کنید.#دیده‌بان‌_غرب#جنگ_ایران_آمریکا#جنگ‌_نامتقارن#خلیج‌فارس#تنگه‌_هرمز#پایگاه‌های‌_آمریکا
21:08 - 26 اردیبهشت 1405

0 بازدید