«ال‌نینو» امسال پاییز را زودتر به قزوین می‌آورد

مدیرکل هواشناسی استان قزوین با تایید وجود پدیده ال نینو و افزایش دمای آب اقیانوس آرام، اعلام کرد: پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که پاییز امسال زودتر آغاز شده و بارش‌ها در کشور و به تبع آن در استان چشمگیر خواهد بود.
به گزارش خبرگزاری فارس از قزوین، در سال‌های اخیر تغییرات شتابان در الگوهای جوی و اقیانوسی، جهان را با چالش‌های اقلیمی بی‌سابقه‌ای مواجه کرده است. یکی از کلیدی‌ترین این پدیده‌ها، پدیده «ال‌نینو» است که با افزایش دمای آب‌های اقیانوس آرام در مناطق شرقی، چرخه انرژی زمین را به شدت تحت تأثیر قرار می‌دهد. ایران نیز به عنوان بخشی از منطقه غرب آسیا، از این تغییر الگوی جوی تأثیر مستقیم خواهد داشت. پیش‌بینی می‌شود که این پدیده منجر به شروع زودهنگام فصل پاییز و البته افزایش میزان بارش‌ها در نیمه دوم سال شود.این تغییر می‌تواند فرصتی برای جبران کم‌آبی سال‌های گذشته باشد، مشروط بر اینکه زیرساخت‌های کشور آمادگی مدیریت این حجم از بارش‌های احتمالی را داشته باشند تا از خسارات احتمالی جلوگیری شود. در این میان، بررسی دقیق میزان ماندگاری این پدیده و همخوانی آن با سایر شاخص‌های جوی، برای پیش‌بینی دقیق‌تر وضعیت دمایی و بارشی استان‌هایی نظیر قزوین، ضرورتی انکارناپذیر است.یوسف شیخ‌الملوکی مدیرکل هواشناسی استان قزوین در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در قزوین اظهار کرد: پدیده ال نینو، که با گرمایش غیرعادی دمای آب در اقیانوس آرام همراه است، امسال با شدت قابل توجهی در حال تقویت است و انتظار می‌رود ایران و منطقه غرب آسیا را تحت تاثیر قرار دهد.

ماندگاری ال نینو تا زمستان

وی افزود: ال نینو که یکی از چرخه‌های اقلیمی مهم جهانی است، زمانی رخ می‌دهد که دمای آب در بخش‌هایی از اقیانوس آرام از حد معمول بالاتر می‌رود. در مقابل، فاز خنثی دمای معمول و لانینو دمای پایین‌تر از حد معمول را نشان می‌دهد.مدیرکل هواشناسی استان قزوین بیان کرد: بر اساس آخرین پیش‌بینی‌ها، افزایش دمای آب در شرق اقیانوس آرام منجر به شکل‌گیری پدیده ال نینو شده است.شیخ‌الملوکی ادامه داد: پیامدهای این پدیده جهانی متنوع است؛ به عنوان مثال، انتظار می‌رود در مناطقی مانند شرق و جنوب شرق آسیا شاهد کاهش بارندگی باشیم، در حالی که این وضعیت در غرب آسیا و از جمله ایران، متفاوت خواهد بود.وی اذعان کرد: کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که جهان و ایران امسال شاهد یک "سوپر ال نینو" خواهد بود. این پدیده که از هم‌اکنون در حال تقویت است، در پاییز و زمستان به اوج خود خواهد رسید. هم‌گرایی شاخص‌های مختلف جوی، احتمال افزایش بارندگی در غرب آسیا را به شدت افزایش داده است.طبق اذعان این مسئول و بر این اساس، انتظار می‌رود فصل پاییز امسال زودتر از موعد آغاز شده و برخلاف سال‌های اخیر، با بارش‌های چشمگیر و قابل توجهی همراه باشد. مدیرکل هواشناسی استان قزوین بر این نظر است که این بارش‌ها نسبت به دوره‌های گذشته ماندگاری بیشتری داشته و اثرات ال نینو تا فصل زمستان ادامه خواهد یافت.

تمهیدات لازم برای پیشگیری از حوادث احتمالی

شیخ‌الملوکی ابزار امیدواری کرد: حجم بارش‌ها در حدی ایده‌آل باشد که زیرساخت‌های کشور توانایی تحمل آن را داشته باشند و از بروز خسارات احتمالی جلوگیری شود. ال نینو در کنار افزایش بارندگی در مناطقی مانند غرب آسیا، می‌تواند در نقاط دیگر باعث افزایش دما و بروز خسارات کشاورزی شود. با این حال، شواهد موجود حاکی از آن است که هم‌افزایی عوامل اقلیمی، منجر به تقویت ال نینو و پیامدهای آن در منطقه غرب آسیا و ایران و بعد تبع آن استان قزوین خواهد شد.قدرت اله مهدیخانی مدیرکل مدیریت بحران استان قزوین با اشاره به آغاز پیامدهای پدیده اقلیمی النینو در جهان و به تبع آن ایران، اظهار کرد: پدیده النینو در کشور ایران نیز تا حدودی تاثیر گذار است و گرمای بیش از نرمال که در تابستان با آن رو به رو هستیم از عوارض ناشی از آن است.وی افزود: در پاییز نیز برای کشور، بارش‌هایی پیش‌بینی می‌شود که تا حدی بیش از نرمال خواهد بود و گاهاً بارش‌های رگباریِ محتمل، می‌تواند زمینه‌ساز ایجاد سیلاب، وارد آمدن خسارات به زیر ساخت‌ها، آلودگی محیط زیست، رانش زمین در برخی مناطق و...باشد که تمهیدات لازم برای پیشگیری و مقابله با آنها، در دستور کار مدیریت بحران استان و دستگاه‌های اجرایی قرار گرفته است.این مسئول تاکید کرد: گرچه بارش‌ها ممکن است کمی بیش از نرمال باشد، لیکن هرگز جبران خشکسالی و کم آبی در منابع آب، بالاخص سفره های زیر زمینی را نخواهد کرد و صرفه جویی، همچنان در خط مقدمِ مدیریت منابع خواهد بود.#هواشناسی #پاییز #ال_نینو #باران
08:52 - 7 مرداد 1405
محیط زیست
استان ها
قزوین

2 بازنشر
4302 بازدید