«وقتی مهتاب گم شد» از دیدگاه حاج قاسم

سردار شهید حاج قاسم سلیمانی در یادداشتی به تاریخ فروردین ۱۳۹۶ به تمجید از کتاب «وقتی مهتاب گم شد؛ خاطرات علی خوش‌لفظ» پرداخت.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از ستاد خبری هفتمین نمایشگاه مجازی کتاب تهران، سردار رشید اسلام شهید حاج قاسم سلیمانی پس از مطالعه کتاب «وقتی مهتاب گم شد؛ خاطرات علی خوش‌لفظ» که به قلم حمید حسام توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده است، در متنی خطاب به راوی کتاب یعنی جانباز سرافراز علی خوش‌لفظ چنین نوشت: «عزیز برادرم علی عزیزهمه شهدا و حقایق آن دوران را در چهره‌ تو دیدمیکبار همه خاطراتم را به رخم کشیدی. چه زیبا از کسانی حرف زده‌ای که صدها نفر از آنها را همینگونه از دست دادم و هنوز هر ماه یکی از آنها را تشییع می‌کنم و رویم نمی‌شود در تشییع آنها شرکت کنم. ده روز قبل بهترین آنها را -مراد و حیدر را- از دست دادم، اما خودم نمی‌روم و نمی‌میرم، در حالی که در آرزوی وصل یکی از آن صدها شیر دیروز له‌له می‌زنم و به درد «چه کنم» دچار شده‌ام. امروز این درد همه وجودم را فراگرفته و تو نمکدانی از نمک را به زخم‌هایم پاشاندی. تنهای تنهایم.عکست را بروی جلد بوسیدم ای شهید آماده رفتن و دوست ندیده‌ام که بهترین دوستت را در کنارم از دست دادی. امیدوارم سربلند و زنده باشی تا مردم ایران در زمین همانند دب اکبر در آسمان نشانی خدا را از تو بگیرند و به تماشایت بنشینند. برادر جامانده‌ات؛ قاسم سلیمانی، ۳۰/۰۱/۱۳۹۶»
این دل‌نوشته، گواهی صادق از تاثیری است که این کتاب بر قلب سردار گذاشته بود. علی خوش‌لفظ نوجوانی از همدان بود که نامش را هنگام تولد «جمشید» گذاشته بودند، اما انقلاب درونی او را به «علی» بدل کرد و اصرارش برای حضور در جبهه، از او یکی از موثرترین اعضای اطلاعات-عملیات لشکر انصارالحسین (ع) ساخت. این کتاب روایتی عینی از تحول نسلی است که سرنوشت یک کشور را تغییر داد .آنچه این کتاب را در میان صدها اثر مشابه متمایز می‌کند، سه شرطی است که راوی که بعدها خود به قافله شهدا پیوست، برای نگارش آن با نویسنده (حمید حسام) می‌گذارد:۱. اگر برای خدا نیست، ننویسد.۲. همه وقایع را از چند همرزم دیگر استعلام کند و اگر تایید کردند، بنویسد.۳. چیزی به روایت نیفزاید که شائبه تخیل پیدا کند .همین التزام به صداقت باعث شد که این کتاب، اشک را بر چشمان قائد شهید امت حضرت آیت‌الله العظمی سیدعلی خامنه‌ای نیز جاری کند. حاج قاسم سلیمانی که خود در متن حادثه قرار داشت و هزاران شهید و رفیق را از نزدیک دیده بود، در کتاب «وقتی مهتاب گم شد» تصویری زنده از تمام آن حقایق یافت و در یادداشت خود نوشت: «همه شهداء و حقایق آن دوران را در چهره تو دیدم.» بنابراین «وقتی مهتاب گم شد» دایرةالمعارفی خواندنی از سیره شهدای گمنام است؛ روایتی که خواننده را به عمق خاکریزها می‌برد و معنا و مفهومی تازه از شجاعت، رفاقت و بندگی را به نمایش می‌گذارد. این همان اثری است که به انتخاب حاج قاسم، سزاوار است در اولویت سبد خرید هفتمین نمایشگاه مجازی کتاب تهران قرار گیرد.این کتاب تا سال ۱۴۰۳ در انتشارات سوره مهر به چاپ چهل و سوم رسیده است.
هفتمين نمايشگاه مجازی كتاب تهران از بيست‌وششم ارديبهشت تا دوم خرداد (۱۴۰۵) با شعار «بخوانيم برای ايران» در نشانی book.icfi.ir برگزار می‌شود.
20:24 - 15 مه 2026
فرهنگ
کتاب و ادبیات

2 بازنشر4 واکنش
37٫1k بازدید