خانه به مثابه کانون فرهنگ

از خانه مصرف‌کننده تا آزمایشگاه رشد و خلاقیتنسل جدید کودکان و نوجوانان دیگر در جهانی شبیه گذشته رشد نمی‌کنند. کودک امروز از سال‌های نخست زندگی با صفحه نمایش، جست‌وجوی اینترنتی، شبکه‌های اجتماعی، بازی‌های دیجیتال و اکنون با هوش مصنوعی مواجه است. بنابراین اگر قرار است خانه همچنان مهم‌ترین کانون تربیت باشد، باید تعریف ما از «خانه تربیتی» نیز تغییر کند.
📌بخش اول:فاطمه قاسمی، کارشناس ارشد تربیتی و استاد دانشگاه، با بیان اینکه خانه امروز باید از یک فضای صرفاً مصرفی به محیطی برای «تجربه، تولید و اندیشه‌ورزی» تبدیل شود، می‌گوید: کودک امروز بیش از هر زمان دیگری به محیطی نیاز دارد که در آن فقط مصرف‌کننده محتوا نباشد، بلکه بتواند ایده بدهد، سؤال کند، چیزی بسازد، نظرش را بیان کند و حتی راه‌حل خودش را برای مسائل پیدا کند.به گفته وی، یکی از تفاوت‌های مهم تربیت نسل جدید این است که دیگر نمی‌توان با روش‌های صرفاً دستوری با کودک و نوجوان امروز ارتباط برقرار کرد. نسل جدید به دنبال «چرایی» است. اگر والدین فقط بگویند «این کار را بکن» یا «این کار را نکن»، احتمالاً با مقاومت مواجه می‌شوند؛ اما اگر فرصت گفت‌وگو و مشارکت در تصمیم‌گیری فراهم شود، کودک به تدریج قدرت تحلیل و مسئولیت‌پذیری را یاد می‌گیرد.قاسمی معتقد است خانه آینده باید یک «آزمایشگاه کوچک زندگی» باشد؛ جایی که کودک بتواند ایده‌هایش را امتحان کند. برای مثال، می‌توان یک گوشه از خانه را به میز ایده اختصاص داد؛ جایی برای طراحی، ساختن، نوشتن، آزمایش‌های ساده، پروژه‌های خانوادگی یا حتی تولید محتوای سالم. در چنین فضایی، ارزش اصلی با «نتیجه بی‌نقص» نیست، بلکه با فرآیند فکر کردن، آزمودن و اصلاح کردن است.
این استاد دانشگاه با اشاره به ورود هوش مصنوعی به زندگی کودکان و نوجوانان تأکید می‌کند: مسئله امروز خانواده فقط «چقدر از موبایل استفاده می‌کنی؟» نیست؛ سؤال مهم‌تر این است که «با فناوری چه کاری انجام می‌دهی؟» ممکن است دو کودک زمان مشابهی را با یک ابزار دیجیتال سپری کنند، اما یکی فقط مصرف‌کننده و دیگری تولیدکننده باشد. یکی صرفاً پاسخ آماده دریافت کند و دیگری سؤال بسازد، پاسخ را بررسی کند و از چند منبع درباره آن تحقیق کند.وی می‌افزاید: در عصر هوش مصنوعی، یکی از مهم‌ترین مهارت‌های تربیتی، توانایی «فکر کردن قبل از پرسیدن» و «تردید کردن بعد از دریافت پاسخ» است.کودک باید یاد بگیرد هر پاسخی را حقیقت قطعی نداند، درباره منبع آن سؤال کند و خودش نیز در فرآیند کشف پاسخ نقش داشته باشد. فاطمه قاسمی _کارشناس ارشد تربیتی و استاد دانشگاه
📌بخش دوم:قاسمی ادامه می‌دهد: خانواده می‌تواند برای استفاده از فناوری یک «قرارداد خانوادگی دیجیتال» داشته باشد؛ نه مجموعه‌ای از ممنوعیت‌های خشک، بلکه چند اصل مشترک. مثلاً در خانه توافق شود که اطلاعات شخصی بدون اجازه منتشر نشود، هر محتوایی باور نشود، تصویر و صدای دیگران بدون رضایت منتشر نشود و در کنار فعالیت دیجیتال، زمانی برای گفت‌وگوی واقعی، حرکت، مطالعه و فعالیت خانوادگی وجود داشته باشد.از نگاه این کارشناس تربیتی، مدیریت توجه یکی از موضوعات مهم تربیت نسل جدید است. کودک امروز با حجم عظیمی از محرک‌ها روبه‌روست؛ بنابراین خانواده باید به او یاد بدهد که همیشه لازم نیست به هر پیام، تصویر، اعلان یا محتوایی پاسخ دهد. توانایی تمرکز، صبر کردن، عمیق فکر کردن و انجام دادن یک کار بدون جابه‌جایی مداوم میان محرک‌ها، خود یک سرمایه تربیتی است.وی همچنین بر ضرورت تغییر رابطه والدین با فرزندان تأکید می‌کند و می‌گوید: والدین امروز نباید فقط «کنترل‌کننده» فرزند باشند؛ باید تا حدی «همراه یادگیرنده» او نیز باشند. حتی گاهی می‌توان از نوجوان درباره یک فناوری، بازی یا فضای دیجیتال سؤال کرد و از او خواست آن را برای والدین توضیح دهد. این جابه‌جایی کوچک نقش‌ها می‌تواند فاصله نسلی را کاهش دهد و به نوجوان احساس توانمندی و دیده‌شدن بدهد.قاسمی معتقد است یکی دیگر از ظرفیت‌های مهم خانه، تبدیل مسائل واقعی زندگی به فرصت یادگیری است. برنامه‌ریزی یک سفر خانوادگی می‌تواند آموزش بودجه‌بندی و جغرافیا باشد؛ خرید روزانه می‌تواند تمرین انتخاب و مقایسه باشد؛ پختن یک غذا می‌تواند فرصتی برای اندازه‌گیری و همکاری باشد و حتی تصمیم‌گیری درباره یک مسئله خانوادگی می‌تواند تمرین گفت‌وگو و مسئولیت‌پذیری باشد.
وی می افزاید خانه خلاق الزاماً خانه‌ای پر از وسایل نیست؛ خانه‌ای است که در آن ایده‌ها اجازه عبور و ظهور دارند. گاهی یک سؤال خوب والدین می‌تواند بیشتر از ده‌ها وسیله آموزشی اثرگذار باشد. به جای اینکه سریع پاسخ کودک را بدهیم، می‌توان پرسید: «خودت چه فکری می‌کنی؟»، «اگر این راه جواب نداد، چه راه دیگری داریم؟» یا «از کجا می‌توانیم مطمئن شویم؟»این استاد دانشگاه در پایان تأکید می‌کند: اگر بخواهیم نسل آینده، هم از فناوری استفاده کند و هم اسیر فناوری نشود، باید خانه را به محیطی برای تقویت توانایی‌هایی تبدیل کنیم که ماشین نمی‌تواند جای آنها را بگیرد؛ قضاوت، همدلی، مسئولیت‌پذیری، تخیل، گفت‌وگو، اخلاق و قدرت انتخاب.به اعتقاد قاسمی، خانه مطلوب آینده جایی نیست که کودک در آن از همه فناوری‌ها دور نگه داشته شود؛ بلکه جایی است که کودک در آن یاد می‌گیرد چگونه فناوری را هوشمندانه، اخلاقی و خلاقانه به کار بگیرد. هدف، تربیت کودکی نیست که فقط پاسخ درست را بداند؛ بلکه باید کودکی تربیت کنیم که بتواند سؤال درست بپرسد، پاسخ را نقد کند، ایده تازه بسازد و برای زندگی واقعی تصمیم بگیرد.خانه اگر فقط محل مصرف باشد، کودک را مصرف‌کننده تربیت می‌کند؛ اما اگر به فضای تجربه، گفت‌وگو، ساختن و اندیشیدن تبدیل شود، می‌تواند نخستین آزمایشگاه تربیت نسل آینده باشد.🗣 فاطمه قاسمی _کارشناس ارشد تربیتی و استاد دانشگاه#قزوین #مصاحبه
09:39 - 27 اوت 2026

43٫4k بازدید