ایران طومار پیمان ابراهیم را در هم پیچید

حمله آمریکا به ایران، ثابت کرد که راهبرد ایران در تغییر موازنه قدرت، زیربنای امنیتی توافقات ابراهیم را فروریخته است. با اثبات ناتوانی اسرائیل در تأمین امنیت خود و درک این واقعیت توسط کشورهای عربی که امنیتِ وارداتی پایدار نیست، ایران عملاً طومار این پیمان را در هم پیچید.
گروه تحلیل بین‌الملل: جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران در ۲۸ فوریه، نقطه عطفی در تاریخ امنیتی خاورمیانه رقم زد که تمامی پیش‌فرض‌های دهه‌های گذشته را به چالش کشید. برای سال‌ها، واشنگتن و تل‌آویو در صدد آن بودند که می‌توانند با پیوند زدن امنیت کشورهای عربی به امنیت اسرائیل، جبهه‌ای واحد علیه ایران ایجاد کنند. اما شعله‌ور شدن آتش جنگ ثابت کرد که این «محور»، نه تنها ضامن امنیت نیست، بلکه خود به منبعی برای تهدید موجودیت کشورهای خلیج فارس تبدیل شده است.فروپاشی توهم امنیت مشترکاساس "توافقات ابراهیم" بر این فرض استوار بود که امنیت اسرائیل و کشورهای خلیج فارس مکمل یکدیگرند؛ اما تجاوزات نظامی اسرائیل به ایران، چه در جنگ دوازده‌روزه و چه در نبرد اخیر، نشان داد که راهبرد "جنگ‌های پیش‌دستانه" تل‌آویو نه تنها با منافع کشورهای منطقه هم‌سو نیست، بلکه در تضاد مستقیم قرار دارد. پاسخ قاطع ایران به این حملات و هدف قرار دادن زیرساخت‌های اسرائیل و آمریکا در منطقه، این پیام روشن را مخابره کرد که "بی‌طرفی در سایه پایگاه‌های آمریکایی معنا ندارد"؛ هشداری که ثابت کرد هزینه‌ جنگ‌طلبی‌های واشینگتن و تل‌آویو، گریبان‌گیر پایتخت‌های عربی نیز خواهد شد.
اسرائیل؛ از متحد فرضی تا منبع ناامنیحمله به قطر در سپتامبر ۲۰۲۵ و نقض حاکمیت ملی این کشور توسط اسرائیل و حملات مکرر به لبنان و سوریه، در کنار رونمایی از طرح جنجالی «اسرائیل بزرگ» توسط «نتانیاهو» که بخش‌های وسیعی از کشورهای عربی را در بر می‌گرفت، ضربه‌ای مهلک بر پیکره اعتماد اعراب منطقه‌ به اسرائیل وارد کرد. این موضوع به‌ویژه برای ریاض که در آن مقطع خود را در آستانه امضای توافق رسمی و پیوستن به پیمان ابراهیم می‌دید، تکان‌دهنده بود.امروز سران عرب شاید این حقیقت را علنی نکنند، اما همان‌طور که وزیر خارجه عمان به صراحت بیان کرد، به‌خوبی می‌دانند که اسرائیل منبع اصلی ناامنی در منطقه است. ایده نتانیاهو برای احداث خط لوله از عربستان به بنادر اسرائیل با هدف دور زدن تنگه هرمز، بیش از آنکه طرحی اقتصادی به سود کشورهای مشارکت‌کننده باشد، تلاشی برای تأمین منافع اسرائیل تلقی می‌شود؛ پروژه‌ای که شریان‌های حیاتی این کشورها را در جنگ‌های احتمالیِ اسرائیل و آمریکا علیه ایران، در معرض خطری جدی قرار داده و آن‌ها را به ورطه درگیری خواهد کشاند.
2 MB
ناکارآمدی چتر حمایتی واشنگتنهرچند ایالات متحده طی دهه‌های متمادی خود را ضامن امنیت منطقه و کشورهای عربی معرفی کرده است، اما در جریان جنگ اخیر علیه ایران، ناکارآمدی‌اش در ایجاد بازدارندگی مؤثر و حفاظت از زیرساخت‌های حیاتی انرژی و بنادر راهبردی خلیج فارس به اثبات رسید. اگرچه برخی از کشورهای منطقه همچنان وابستگی به فناوری‌های پیشرفته نظامی آمریکا، از جمله جنگنده‌های اف-۳۵ و سامانه‌های پدافندی را ضروری می‌دانند، اما این رویکرد دیگر تنها گزینه راهبردی روی میز تلقی نمی‌شود؛ چراکه حتی این پایتخت‌ها نیز به این درک رسیده‌اند که واشنگتن در بزنگاه‌های تاریخی، منافع خود و اسرائیل را همواره بر ثبات و امنیت کشورهای عربی ارجحیت می‌دهد.به سوی چندجانبه‌گراییدر پاسخ به این بن‌بست راهبردی، برخی از کشورهای خلیج فارس الگوی جدیدی تحت عنوان «استقلال دفاعی» را با دو هدف ارائه داده‌اند:۱. تنوع‌بخشی به شرکای راهبردی: روی آوردن به شرکای دیگری مانند چین و ترکیه‌ کره‌ جنوبی و فناوری‌های اروپایی که در مواردی مانند چین عبور از خطوط قرمز واشنگتن محسوب می‌شود و به شدت با مخالفت آمریکایی‌ها مواجه خواهد شد.
درحالی که کشورهایی نظیر عربستان سعودی (SAMI) و امارات متحده عربی (Edge) از بومی‌سازی صنایع نظامی خود سخن می‌گویند، در این مسیر با سدهای راهبردی از سوی آمریکا و اسرائیل مواجه هستند. بومی‌سازی واقعی صنایع نظامی، همواره یکی از خطوط قرمز واشنگتن برای کشورهای حوزه خلیج فارس بوده است؛ چراکه استمرار فعالیت کارخانه‌های تسلیحاتی آمریکا و اسرائیل به خریدهای میلیاردی سالانه این کشورها گره خورده است. از سوی دیگر، ادعای بومی‌سازی از سوی کشوری مانند امارات که برخی آن را «اسرائیل دوم» منطقه می‌نامند و زیرساخت‌هایش به‌شدت به واردات فناوری از آمریکا و اسرائیل وابسته است، با تناقضی آشکار روبه‌روست.
جنگی که ترامپ با هدف براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران و سلطه بر منابع نفتی آغاز کرد، هر روز ابعاد و پیامدهای راهبردی جدیدی را نمایان می‌سازد. از شکل‌گیری نظمی نوین در خلیج فارس که ایران در آن نقش محوری ایفا می‌کند، تا دستیابی کشورهای منطقه به این درک راهبردی که امنیت پایدار تنها در گرو «امنیت درون‌زا» و «دیپلماسی متوازن» است. در این میان، پیمان‌هایی نظیر «توافقنامه ابراهیم» که مدعی پیوند امنیت کشورهای عربی به اسرائیل بودند، توهمی بیش از کار درنیامدند؛ چراکه رژیمی که در دفاع از خود ناتوان است، هرگز نمی‌تواند مدعی حمایت و دفاع از دیگران باشد.جنگ اخیر آمریکا و اسرائیل را باید پایانی زودهنگام بر «محور ابراهیم» دانست. فروپاشی این محور می‌تواند سرآغاز عصری باشد که در آن کشورهای خلیج فارس به دنبال نظمی مستقل باشند؛ نظمی که در آن نه دنباله‌روی جاه‌طلبی‌های اسرائیل باشند و نه قربانی جاه‌طلبی‌های آمریکا در منطقه.
13:50 - 16 اردیبهشت 1405



12 Replies

Profile picture of ‌9**0177‌
Replying to
باز هم آکسیوس و رویترز، دو دلال واژه های مسموم، که سقّایی زهر تردید می‌کنند در مذاق ملت و شریان‌های شکنندهٔ اقتصاد و تمام فلسفهٔ این تحرکات: بلوا در محاسبات، و فتنه در اندیشه‌هاست. محض رضای خدا، نه مسئلهٔ هسته‌ای در میان است، نه شرط‌های عجیب و غریب آن یاوه سرای بور!ترامپ با همان طلسم واره‌های خیالی…
Show more

Replying to
یاد آن جمله تاریخی "دنیای آینده، دنیای گفتمان است..." افتادم. می خواستند با این منطق ایران را هم خریدار امنیت وارداتی کنند! امنیتی که در این 2 ماه جنگ کشورک های خلیج فارس را عبرتی برای تاریخ کرد.

Profile picture of ‌اسلامگرا‌
Replying to
امریکا تلاش خودشو برای حفاظت از اعراب کردنصف سامانه های تاد دنیا برای حفاظت از اعراب از بین رفتند ...رهگیر های پاتریوت تمام شده بودند و از قدیمی ها استفاده میشدحریف موشک ها و شاهد ها و ارش ها نشدنددر هم کوبیده شدند و اگر امریکا رویا پردازی جدیدی کنه ضربه های سنگینی باز بهشون وارد میشه

پهلوی فراری و پادوهاش اگر بودن،امروز ایران در صف امضاکنندگان پیمان ابراهیم بود کشوری ارزشمند که امنیتش و تصمیم های مهمش را ابتدا باید از آمریکا - اسرائیل گدایی می‌کردآنها نماندند ایران پرستان ماندند.حالا عرب‌ها از شکست پیمان ابراهیم حرف می‌زنند، و ایران تومار این پیمان را دارد در غرب آسیا برمی چیند

Profile picture of User
کشوری مثل امارات در زمان حاضر هیچ نیست و اصلا موجودیتی ندارد.آنچه هست عروسک خیمه شب بازی است که ریسمانهایش در دست آمریکای صهیونی است.ایذا کویت و بقیه

Profile picture of ‌《فانوس》 کنشگر، فعال رسانه‌
Replying to
🚨امارات طعمه اسراییل و آمریکا شد و ایران بموقع طعمه آنها را پودر کرد آمریکا و اسرائیل ،👇امارات را برای صدور و فروش نفت بیشتر تشویق کردند امارات گمان کرد میتواند تا چند میلیون بشکه نفت از بنده فجیره صادر کند به اوپک دهن کجی کرد و پل های پشت سرش را هم خراب کرد وقتی سپاه منطقه خروج نفت اما…Show more

Profile picture of ‌بهروز پارسی 🇮🇷‌
Replying to
درخواست اصلاح قانون مهریه
Demand

درخواست اصلاح قانون مهریه

با توجه به نوسانات و افزایش بی‌رویه‌ی قیمت طلا و سکه و ناتوانی بسیاری از مردان در پرداخت مهریه، لذا از شورای محترم نگهبان خواستاریم قانون اصلاح مهریه را که در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده سریع‌تر مورد رسیدگی قرار دهند و همچنین معاونت زنان ریاست جمهوری واقعیات جامعه را درک کند و با دلایل واهی مانع اصلاح مصوبه‌ی مجلس نشود! مهریه‌ی متعارف طبق شرع مقدس و عرف از حقوق بانوان کشور است اما زمانی که تبدیل به ابزار کاسبی و آزار مردان می‌شود دیگر جنبه‌ی شرعی خود را از دست داده و خود باعث ظلم مضاعف به مردان می‌شود.

شورای نگهبان، معاونت زنان نهاد ریاست جمهوری

0
100
Claim report

Profile picture of ‌مرگ_بر_آمریکا‌
Replying to
مرگ اسرائیل نزدیک تر از هر چیزیه ...

Profile picture of ‌《فانوس》 کنشگر، فعال رسانه‌
Replying to
ولادیمیر پوتین: مادامیکه روسیه، چین و ایران هستند، هیچ‌کس از جمله ترامپ نمی‌تواند مثل رهبر کل دنیا رفتار کند.┄┅═☫ کانال استاد رائفی‌پور ☫═┅┄@Ostad_Raefipour

Profile picture of ‌جعفر‌
اتفاقاً برعکس! این جنگ، اعراب و اسرائیل را متحدتر کرد. اگر ما بتوانیم با بهبود روابط با اعراب آنها را از اسراییل جدا کنیم آن وقت طومار پیمان ابراهیم درهم‌ پیچیده می‌شود.

Replying to
سلام جناب نویسنده یک مشکل دارد مطلبتان نوشته اید:در پاسخ به این بن‌بست راهبردی، برخی از کشورهای خلیج فارس الگوی جدیدی تحت عنوان «استقلال دفاعی» را با دو هدف ارائه داده‌اند: اما هدف دوم را نیاورده اید!