دیپلماسی فلزات؛ تلاش آمریکا برای جبران یک عقب‌ماندگی استراتژیک

درحالی‌که چین با صبر استراتژیک و سرمایه‌گذاری چندده‌ساله به بازیگر مسلط فرآوری فلزات حیاتی تبدیل شده، ایالات متحده اکنون در تلاش است وابستگی عمیق خود به این زنجیره را جبران کند؛ تلاشی پرهزینه، زمان‌بر و آمیخته با ملاحظات ژئوپلیتیکی که آینده صنایع سبز و امنیت ملی آمریکا را رقم می‌زند.
گروه تحلیل بین‌الملل: با شتاب‌گرفتن گذار جهانی به اقتصاد سبز و دیجیتال، فلزات حیاتی و عناصر خاکی نادر به یکی از مهم‌ترین دارایی‌های ژئوپلیتیکی قرن بیست‌ویکم تبدیل شده‌اند. این مواد نقشی کلیدی در تولید خودروهای برقی، انرژی‌های تجدیدپذیر، نیمه‌هادی‌ها و سامانه‌های دفاعی ایفا می‌کنند. ایالات متحده که طی دهه‌های گذشته تمرکز خود را بر استخراج مواد خام گذاشته بود، اکنون با واقعیتی روبه‌رو شده که آن را می‌توان «گره کور فرآوری» نامید؛ حلقه‌ای که کنترل آن تا حد زیادی در اختیار چین قرار دارد.در سال ۲۰۲۶، فلزات حیاتی دیگر صرفاً یک کالای صنعتی نیستند، بلکه بخشی از زیرساخت امنیت ملی کشورها محسوب می‌شوند. آمریکا با درک کاهش سهم خود در زنجیره ارزش این مواد، راهبردی تازه را برای کاهش وابستگی و افزایش تاب‌آوری زنجیره تأمین آغاز کرده است. با این حال، این تلاش‌ها در شرایطی صورت می‌گیرد که چین حاصل بیش از دو دهه سرمایه‌گذاری هدفمند و صبورانه را به‌صورت یک مزیت ساختاری در اختیار دارد.
فرآوری؛ میدان اصلی رقابتبرخلاف تصور رایج، مشکل اصلی آمریکا کمبود منابع طبیعی نیست. ذخایر قابل توجهی از فلزات حیاتی در خاک این کشور و متحدانی چون کانادا، استرالیا و هند وجود دارد. چالش بنیادین در بخش فرآوری و پالایش شیمیایی نهفته است. چین طی سال‌ها، با پذیرش هزینه‌های زیست‌محیطی و حمایت‌های دولتی، زنجیره فرآوری عناصر خاکی نادر را توسعه داده و اکنون نه‌تنها در استخراج، بلکه در جداسازی و تولید محصولات با ارزش افزوده بالا، جایگاه مسلطی دارد.در مقابل، آمریکا و متحدانش در دهه‌های گذشته، این بخش آلاینده و پرهزینه را به بازار جهانی واگذار کردند. نتیجه آن است که امروز بیش از ۹۰ درصد ظرفیت پالایش عناصر خاکی نادر خارج از جهان غرب متمرکز شده و حتی مواد استخراج‌شده در معادن آمریکا، برای تبدیل شدن به فلز خالص یا آهن‌رباهای پیشرفته، ناچار به ارسال به مراکز پالایشی خارجی هستند. این وابستگی، ریسک‌های لجستیکی و ژئوپلیتیکی قابل توجهی را به صنایع حساس تحمیل می‌کند.
پروژه «خزانه»؛ مداخله دولت در بازاریکی از ابزارهای اصلی واشنگتن برای کاهش این ریسک‌ها، پروژه «خزانه» (Vault) است. این طرح با بودجه اولیه ۱۰ میلیارد دلاری، صرفاً یک برنامه ذخیره‌سازی نیست، بلکه سازوکاری برای تثبیت بازار و کاهش نوسانات قیمتی به شمار می‌رود. دولت آمریکا با تضمین خرید و ایجاد ذخایر استراتژیک برای صنایع خودروسازی و دفاعی، می‌کوشد ریسک سرمایه‌گذاری در پروژه‌های معدنی و پالایشی داخلی را کاهش دهد.در گذشته، نوسانات قیمت جهانی باعث می‌شد بسیاری از پروژه‌ها پیش از رسیدن به مرحله بهره‌برداری متوقف شوند. اکنون دولت با ایفای نقش «بیمه‌گر بازار»، تلاش دارد مانع خروج سرمایه‌گذاران بخش خصوصی شود و پیوستگی تولید در شرایط بحران‌های بین‌المللی را تضمین کند.دیپلماسی فلزات و چالش‌های آندر بعد بین‌المللی، آمریکا ایده ایجاد یک بلوک تجاری متشکل از ده‌ها کشور را مطرح کرده است؛ بلوکی که هدف آن تعیین کف قیمتی برای فلزات حیاتی و مقابله با دامپینگ است. با این حال، این رویکرد با موانع حقوقی و اقتصادی جدی روبه‌روست. تعیین قیمت‌های هماهنگ می‌تواند با قواعد سازمان تجارت جهانی در تضاد باشد و از سوی دیگر، هزینه تولید فناوری‌های سبز را برای مصرف‌کننده داخلی افزایش دهد.همزمان، رقابت پنهان میان متحدان آمریکا برای تبدیل شدن به قطب فرآوری، چالشی دیگر است. بدون تقسیم کار روشن و دیپلماسی اقتصادی فعال، این رقابت می‌تواند به اتلاف منابع و تضعیف کل راهبرد منجر شود.
مانع زمان و واقعیت‌های زیست‌محیطیبازسازی زنجیره تأمین فلزات حیاتی، پروژه‌ای کوتاه‌مدت نیست. ایجاد معادن و پالایشگاه‌هایی که با استانداردهای سخت‌گیرانه زیست‌محیطی آمریکا همخوان باشند، بین ۵ تا ۱۰ سال زمان می‌برد و هزینه‌ای به‌مراتب بالاتر از مراکز سنتی فعلی دارد. بنابراین، آمریکا وارد دوره‌ای گذار شده که در آن وابستگی به چین، هرچند با شدت کمتر، همچنان ادامه خواهد داشت.جمع‌بندیتلاش آمریکا برای جبران عقب‌ماندگی در زنجیره فلزات حیاتی، نه یک جایگزینی سریع، بلکه تلاشی تدریجی برای دستیابی به تاب‌آوری ساختاری است. چین با صبر استراتژیک به جایگاه کنونی رسیده و واشنگتن اکنون می‌کوشد فاصله‌ای را پر کند که طی سال‌ها شکل گرفته است. موفقیت این مسیر، بیش از هر چیز به زمان، سرمایه‌گذاری مستمر و واقع‌بینی ژئوپلیتیکی وابسته است.
با دنبال کردن صفحه تحلیل بین‌الملل، از به‌روزترین تحلیل‌ها در حوزه سیاست خارجی و روابط بین‌الملل، با خبر شوید.#چین#معادن#آمریکا #فلزات#فلزات_حیاتی
13:51 - 19 بهمن 1404
بین‌الملل

2 بازنشر2 واکنش
40٫7k بازدید



1 پاسخ

تصویر نمایه‌ی ‌سعید فتحی‌
@Saeed_ir7019 بهمن 1404
در پاسخ به و

لطفا کسی فریب نخورد!

دکتر عراقچی سخنان مهمی در یک نشست بر زبان آورد. اینکه هیچ ارگان و سازمانی در داخل کشور نباید چشم امیدی به مذاکرات داشته باشد و همه ارکان کشور باید به مسئولیت های خود عمل کنند.

نمایش گزارش