کشتار علوی‌های سوریه در معیارهای حقوق‌بشری غرب

در زمانی‌که کوچک‌ترین تحرک ارتش سوریه علیه گروه‌های تروریستی مانند داعش و جبهه‌النصره با فریادهای حقوق‌بشری غرب مواجه می‌شد، حالا غربی‌ها مقابل کشتارهایی که در سوریه رخ می‌دهد، سکوت کامل اختیار کرده‌اند.
گروه فارس پلاس: آخرین تحولات سوریه به ویژه در منطقه ساحل حکایت از ادامه جنایات عناصر جولانی علیه مخالفان حاکمان جدید سوریه دارد، این جنایات که به صورت کشتارهای هدفمند از زمان سقوط دمشق و به دست گرفتن قدرت توسط «ابومحمد الجولانی»، سرکرده گروه تروریستی «هیئت تحریر شام» ادامه دارد، فقط «علوی‌ها» را شامل نمی‌شود، بلکه هر صدای معترضی را در برمی‌گیرد. کشتار علوی‌ها در منطقه ساحل سوریه حتی اعتراض دروزی‌ها را نیز به دنبال داشته است. شیخ «حکمت الهجری»، رهبر معنوی طایفه دروزی‌های سوریه قتل‌عام‌ها ‌در ساحل سوریه را «کشتار بی‌رحمانه بی‌گناهان توصیف کرد» و افزود: «مردم برای در امان ماندن از آتش جنگی که کوچک‌ که کوچک‌ترین رحمی به آنها نمی‌کند، به دنبال پناهگاه هستند.»وضعت در منطقه ساحل سوریه چنان بحرانی است که روزنامه «نیویورک تایمز» در گزارشی از وضعیت این منطقه می‌نویسد که «مناطق علوی‌نشین در محاصره است و خیابان‌ها مملو از اعدام‌های میدانی صورت گرفته به دست نیروهای جولانی است.»«تامر عبدالرحمن»، مسئول دیده‌بان حقوق بشر سوریه که در زمان «بشار اسد» گزارش‌هایی علیه ارتش و نیروهای مسلح سوریه در مبارزاتش با گروه‌های تروریستی منتشر و همواره از آنها حمایت می‌کرد، حالا در جدیدترین گزارش خود اذعان می‌کند که در برآورد اولیه از کشتارهای منطقه ساحل 304 غیرنظامی به دست عناصر جولانی قتل عام شدند.بر اساس اعلام وزارت جنگ جولانی هم اکنون راه‌های منتهی به منطقه ساحل سوریه مسدود شده و مردم این منطقه در محاصره کامل نیروهای امنیتی جولانی هستند.به گفته المیادین مردم جرأت خروج از خانه‌ها را به دلیل ادامه کشتارهایی که به دست تروریست‌های ترکستانی و چچنی و سوری در منطقه ساحل انجام‌ می‌شود، را ندارند.
با این حال و بنابر اعلام خبرگزاری آسوشیتدپرس، شهرهای ساحلی سوریه، به ویژه شهر «قرداحه»، زادگاه اسد همچنان در کنترل علوی‌هاست و عناصر جولانی برای اینکه این مناطق را از علوی پس بگیرند، برای اولین بار از بالگردهای نظامی برای بمباران روستاهای علوی استفاده کردند.استفاده از بالگردها نشان از وخامت شرایط جولانی در منطقه ساحل دارد، علاوه بر اینکه اولین آزمون سرکرده هیئت تحریر شام در تأمین امنیت سوریه محسوب می‌شود.بر اساس اعلام روزنامه «رأی الیوم» چاپ لندن درحال حاضر «ماهر الاسد»، «سهیل الحسن» و «غیاث الدلا» درحال ترتیب صفوف نظامیان بازمانده ارتش سابق سوریه است.«عبدالباری عطوان»، تحلیلگر برجسته جهان عرب و سردبیر رأی الیوم بر این باور است که یکی از اشتباهات فاحش جولانی منحل کردن کامل ارتش و نیروهای مسلح و دستگاه امنیتی سوریه بود.به گفته عطوان این اقدام باعث شد تا 250 هزار نیروی مسلح و امنیتی سوریه زمینه این را دارند تا جذب تشکل‌های جدید شوند، به ویژه آنکه تخمین زده می‌شود، اغلب این نیروها دارای سلاح‌های سبک باشند که بتوانند، در رویارویی با عناصر الجولانی از آنها استفاده کنند.

تحرکات جدید روس‌ها

رویارویی‌های منطقه ساحل شاهد دو رخداد بود که تحولی مهم در روند رویارویی‌ها محسوب می‌شود. در مورد اول و طی حملات عناصر جولانی به علوی‌ها در منطقه لاذقیه سوریه، جنگنده‌های روسی برای اولین بار از زمان سقوط دمشق و به قدرت رسیدن جولانی بر فراز مناطق درگیری به پرواز درآمده و برخی گزارش‌های خبری خاطرنشان می‌کنند، جنگنده‌های روسی بالگردهای جولانی را وادار به عقب‌نشینی از منطقه کردند.در رویداد دوم، روس‌ها برای اولین بار و طی تشدید درگیری‌ها در نبردهای ساحل درب‌های پایگاه‌های نظامی «حمیمیم» در این منطقه را به روی علوی‌ها باز کردند.این دو رخداد که تحولی مهم در عرصه میدانی سوریه از زمان سقوط دمشق محسوب می‌شود، این سؤال را مطرح می‌کند که حال که روس‌ها تا حدودی بابت پرونده اوکراین آسوده خاطر شده‌اند، آیا به دنبال بازگشت به سوریه از دروازه حمایت از اقلیت‌ها به ویژه علوی هستند؟

دلایل بروز اعتراضات و درگیری‌ها

دلایل متعددی در بروز این ناآرامی‌ها که منتهی به درگیری‌های شدید شد، دست دارد که از جمله آنها می‌توان به سه عامل اقتصادی، طایفه‌ای و سرکوب‌های امنیتی اشاره کرد. 🔹ادامه خشونت‌ها و ناامنی‌هادرحالی که 3 ماه از روی کار آمدن جولانی در سوریه می‌گذرد، این کشور همچنان درگیر ناامنی‌های شدید است. این نشان می‌ دهد که جولانی در عمل به اولین و مهم‌ترین مسئولیت خود یعنی تأمین امنیت با شکست مواجه شده است.مهم‌ترین شاخص خشونت‌ها و ناامنی‌ها در سوریه طایفه‌ای و فرقه‌ای بودن آنهاست که عمدتا علوی‌ها را نشانه گرفته است. در این چارچوب نیروهای امنیتی وابسته به جولانی به طور مستمر حملات امنیتی گسترده‌ای را در مناطق مختلف ساحلی انجام می‌دهد.این حملات صرف نظر از کشتن و بازداشت صدها علوی موجب تعمیق شکاف‌های اجتماعی و تنش‌ها در سوریه می‌شود، به ویژه وقتی از حمایت شخص جولانی برخوردار باشد.اما مشکلات مردم سوریه در نبود امنیت به حملات گسترده عناصر جولانی منتهی نمی‌شود، بلکه این ناامنی‌ها موجب شده تا «داعش» بار دیگر در این کشور جان بگیرد. بر اساس برخی گزارش‌ها طی ماه‌های گذشته داعش علاوه بر گسترش فعالیت‌های خود در مناطق مختلف سوریه بیش از 130 سوری از اقلیت‌های دینی و مذهبی سوریه از جمله علوی‌ها را ربوده است.نکته مهم در این اقدام، انتشار کلیپ‌های این عملیات از حساب‌های وابسته به این گروه است که نشان می‌دهد، در میان افراد ربوده شده، کادرهای نظامی سوری هم مشاهده می‌شوند.این نشان می‌دهد، پس از گذشته سه ماه از روی کار آمدن جولانی، سوریه از حداقل امنیت برخوردار نیست و این عامل محرک قدرتمندی در دست جوانان سوری از جمله علوی‌هاست تا در قبال تعرض‌ها و کشتارها بایستند تا امنیت خود را تأمین کنند.
🔹مشت آهنین جولانی و سرکوب هدفمندکارنامه جولانی طی سه ماه گذشته نشان داده، وی به جای شنیدن مطالبات مردم سوریه و تلاش برای برآوردن آنها همواره اعتراض‌های مسالمت‌آمیز مردمی را با مشت آهنین و سرکوب‌های هدفمند پاسخ داده است.رهاورد سرکوب‌ هدفمند و خشونت‌بار اعتراضات مردمی به ویژه در مناطق علوی‌نشین که حداقل خواسته آنها جلوگیری از کشتارهای طایفه‌ای به دست عناصر جولانی است، شکل‌گیری مقاومتی است که هر روز بر گستره آن افزوده می‌شود.🔹فروپاشی اقتصادی بی‌سابقه اقتصاد سوریهدر پی سقوط دمشق و نظام بشار اسد که تحت شدیدترین فشارهای اقتصادی از جمله تحریم‌های چندین دهه‌ای آمریکا قرار داشت، باقی مانده اقتصاد سوریه نیز به دست گروه‌های تروریستی و عناصر جولانی نابود شد.بر اساس گزارش‌های سازمان ملل از زمان به دست گرفتن قدرت توسط جولانی بیش از 90 درصد مردم سوریه زیر خط فقر بسر می‌برند. وعده‌های فریبنده جولانی از جمله افزایش 4 برابری حقوق کارمندان نه تنها تاکنون محقق نشده‌اند، بلکه با اخراج‌های گسترده چند هزار نفری کارمندان دستگاه‌های مختلف دولتی در شهرهای مختلف به ویژه دمشق و حلب مواجه شده است.افزون بر آن، وعده افزایش 4 برابری حقوق کارمندان باعث شد تا مردم سوریه به امید روزهای روشن و رفاه وعده داده شده جولانی اندک پس‌اندازهای خود را نیز هزینه کنند.
برجا ماندن تحریم‌های غرب و آمریکا به دلیل بی‌اعتمادی به جولانی و وعده‌های زبانی اعراب حوزه خلیج فارس که تاکنون حتی به یکی از آنها هم جامعه عمل نکردند، باعث شد تا شرایط اقتصادی و اوضاع معیشتی مردم سوریه رو به قهقرا برود.گزارش‌های سازمان ملل از وضعیت اقتصادی سوریه حکایت از افزایش چندین برابری و بی‌سابقه قیمت‌های مواد غذایی اساسی در این کشور و اتمام ذخایر گندم و آرد در این کشور دارد تا در کنار نبود سوخت به بحرانی بسیار نگران‌کننده برای سوری‌ها تبدیل شود.سازمان ملل یکی از مهم‌ترین دلایل ناآرامی‌ها و تنش‌های داخلی در سوریه را کمبود مواد غذایی اساسی از جمله گندم و آرد عنوان و تأکید می‌کند، کمبود گندم تهدیدی برای امنیت غذایی و استقرار و ثبات سوریه ایجاد می‌کند.

کشتار و نسل‌کشی سوری‌ها در سایه سکوت بین‌المللی

در زمانی که بوق‌های رسانه‌ای و تبلیغاتی غرب و حکومت‌های غربی کوچکترین تحرک ارتش و نیروهای مسلح سوریه برای دفاع از مردم و تمامیت ارضی کشورشان در برابر گروه‌های تروریستی تکفیری از جمله «داعش» و «جبهه النصره» را کشتار و نسل‌کشی سوری‌ها عنوان می‌کردند هم اکنون سه ماه است که در برابر کشتار مردم سوریه به دست کسانی که خود غرب آنها در فهرست گروه‌های تروریستی‌اشان قرار داده، سکوت کرده‌اند.سکوت غرب در برابر جنایات تروریست‌های جولانی درحالی رخ می‌دهد که در میان قربانیان این جنایات ده‌ها زن و کودک مشاهده می‌شود.آنچه امروز در سوریه در میان سکوت مبنی بر رضایت جامعه جهانی رخ می‌دهد، کشتار و نسل‌کشی هدفمندی است که قوانین بین‌المللی آن را محکوم می‌کند. این جنایات تنها قتل و کشتار را شامل نمی‌شود، بلکه تلاش‌های هدفمند برای محو هویت فرهنگی و دینی اقلیت‌های سوریه به ویژه علوی‌ها به دست جولانی و با رضایت غربی‌ها درحال انجام است.دنبال کردن صفحه‌ فارس پلاس، از به‌روزترین تحلیل‌ها در حوزه سیاست داخلی و خارجی باخبر شوید.#جولانی#سوریه#علویان#علوی‌ها#لاذقیه#طرطوس
15:56 - 19 اسفند 1403