اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  سمنان

موانع اجرای آبیاری نوین در کشاورزی چیست؟/ توسعه ۳۰ درصدی آبیاری نوین در کشور

مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان با بیان اینکه متوسط توسعه سامانه‌های نوین آبیاری در اراضی کشاورزی کشور ۳۰ درصد است، به موانع اجرای آبیاری نوین در کشاورزی اشاره کرد.

موانع اجرای آبیاری نوین در کشاورزی چیست؟/ توسعه ۳۰ درصدی آبیاری نوین در کشور

به گزارش خبرگزاری فارس از سمنان، حسین شاهینی، مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان پیش از ظهر امروز در گفت‌وگو با خبرنگاران اظهار کرد: بر اساس آخرین آماری که معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی و مجری سامانه‌های نوین آبیاری وزارتخانه اعلام کرد؛ متوسط توسعه سامانه‌های نوین آبیاری در اراضی کشاورزی کشور ۳۰ درصد است.

وی به آخرین آمار استان سمنان در خصوص توسعه سامانه‌های نوین آبیاری در اراضی کشاورزی اشاره کرد و گفت: اجرای این طرح در استان سمنان متناسب با آمار کشوری انجام شده است.

 مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان با بیان اینکه برنامه توسعه سامانه‌های نوین آبیاری همه‌ساله از سوی وزارتخانه مشخص و به‌تناسب آن اعتباری را پیش‌بینی می‌کنند و به استان‌ها اختصاص می‌دهند، افزود: در سال ۱۴۰۰ تاکنون فقط حدود ۱۰ درصد اعتبار مصوب به استان سمنان تخصیص داده‌اند.

شاهینی گفت: تحقق طرح توسعه سامانه‌های نوین آبیاری مستلزم پیش‌زمینه‌هایی نظیر تأمین اعتبار لازم است که در سال جاری فقط ۱۰ درصد به استان سمنان اختصاص یافت.

وی با اشاره به اینکه در وزارتخانه تخصیص اعتبار ویژه سامانه‌های نوین آبیاری کم است ادامه داد: با این اعتبار اختصاص یافته نمی‌توان برنامه‌های از پیش تعیین شده را اجرایی کرد، البته با توجه به پیگیری‌های انجام شده و مصوبات سفر ریاست جمهوری به استان امیدواریم تا آخر سال اعتبار خوبی تخصیص بدهند.

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان با بیان اینکه تا پایان سال ۱۳۹۹ حدود ۳۶ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان سمنان به سامانه‌های نوین آبیاری مجهز شده است، گفت: هدف‌گذاری ما تا پایان سال ۱۴۰۰ توسعه این سامانه به ۴۰ هزار هکتار از اراضی استان است.

تجهیز ۳۹ هزار هکتار از اراضی کشاورزی سمنان به آبیاری نوین 

شاهینی با بیان اینکه با توجه به سطح مجهز شده به سامانه‌های نوین آبیاری از ابتدای سال تاکنون، حدود ۳۹ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان سمنان مجهز به این سیستم‌های نوین شده‌اند، گفت: ما به دنبال رساندن این عدد به ۴۰ هزار هکتار تا پایان سال هستیم و تلاش می‌کنیم به تعهدمان عمل کنیم که البته مشروط به تأمین اعتبار مورد است.

وی به مانع بزرگ دیگری بر سر راه اجرای طرح سامانه‌های نوین آبیاری اشاره کرد و ادامه داد: پمپاژ ثانویه (تأمین برق پمپاژ) پیش‌زمینه ضروری اجرای طرح سامانه‌های نوین آبیاری است.

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان خاطرنشان کرد: برنامه‌ای متناسب با سازگاری با کم‌آبی تدوین و در این قالب عددی در میزان مصرف آب در بخش کشاورزی مشخص شده است و بر اساس همان مدیریت لازم انجام می‌شود.

شاهینی ادامه داد: میزان آب برای فعالیت‌های کشاورزی و تولیدات کشاورزی در استان سمنان از سوی شرکت آب منطقه‌ای و وزارت نیرو اعلام شده است و در پروانه‌های صادر شده از سوی شرکت آب منطقه‌ای نیز همان میزان آب مصرفی لحاظ می‌شود.

وی اضافه کرد: بهره‌وری مصرف آب در بخش کشاورزی نیازمند اجرای طرح‌هایی نظیر سامانه‌های نوین آبیاری و انتقال آب با لوله و دیگر مباحث است.

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان عنوان کرد: کشاورزان سال‌ها قبل بر اساس حق‌آبه و میزان آبی که در اختیار داشته‌اند، سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی نظیر احداث باغ‌ها را انجام داده‌اند.

شاهینی عنوان کرد: در شرایط فعلی که استان سمنان با مشکل کم‌آبی مواجه شده و منابع آب زیرزمینی نیز کاهش‌ یافته، این وضع منجر به کاهش منابع آبی در اختیار کشاورزان شده است؛ برای مثال اگر کشاورزی ۵۰ لیتر آب در اختیار داشته، امروز به ۳۰ لیتر کاهش‌ یافت.

 وی بیان کرد: با توجه به این شرایط آبی در بخش کشاورزی به توسعه طرح‌ها و سیستم‌های نوین آبیاری و آبیاری تحت‌فشار نیاز داریم که پیش‌نیاز آن پمپاژ ثانویه است و تا این پیش‌نیاز محقق نشود، ما نمی‌توانیم تعهدات و برنامه‌های پیش‌بینی‌شده خودمان را در بخش کشاورزی عملی کنیم.

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان با اشاره به کشاورزی خرده‌مالکی در این استان گفت: شرکت آب منطقه‌ای برای صدور پمپاژ ثانویه می‌گوید باید کشاورزان به‌صورت گروهی و مشترک یک استخر ذخیره آب داشته باشند تا پمپاژ ثانویه به‌صورت مشترک انجام شود و به‌نوعی شرکت آب منطقه‌ای از واگذاری تعداد زیاد پمپاژ به‌صورت فردی خودداری می‌کند.

شاهینی تصریح کرد: این در حالی است که در جامعه خرده‌مالکی کشاورزان شرایط همکاری اشتراکی به دلایل مختلف وجود ندارد که یکی از آن‌ها تفاوت در حق‌آبه یک کشاورز با کشاورز دیگر است.

وی خاطرنشان کرد: اگر کشاورزان به‌صورت تجمیعی کار کنند و نسبت به یکپارچه‌سازی اراضی خود اقدام کنند؛ تسهیلات تشویقی ویژه‌ای نیز به آن‌ها اختصاص می‌یابد.

انتهای پیام/۲۵۶۸/س/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول