خبرگزاری فارس- خراسان جنوبی؛ شاید که نه به طور حتم برای رسیدن به بهشت خراسان باید از مسیر بهشت هم بگذری و این مسیر نقطهای نیست جزء فردوس برین خراسان جنوبی که گذرگاه ۷ استان جنوبی کشور به شاه خراسان است. در مسیر بهشتی بودن آن هم با نام بهشت (فردوس) برای آن هایی که مقصد و مقصودشان زیارت آقا علی بن موسی الرضا (ع) است به طور حتم آن گذرگاه گذرگاه نور و رونق در همه زمینه به ویژه گردشگری خواهد بود.
به طور حتم لازم است کمی از داشته های این فردوس برین و در کنار آن نداشته ها و مطالبه ها سرزمین تون خراسان جنوبی سخن به میان آورد و چه کسی بهتر از مهدی روشن، فرماندار فردوس است که می تواند از سرخ انار این سرزمین، از ارغوان گل های زعفرانی و از لب های پرخنده پسته آن در کنارش از قابلیت قنات جهانی بلده سخن بگویید.
در ضمن گفتن از این همه توانمندی ضرورت دارد که مطالبه ها را نیز از وی جویا شد و کمی هم در اولویت ها و راهبردهای چشم انداز روشن بهشت خراسان جنوبی به کند و کاو پرداخت.
مهدی روشن فرماندار فردوس
رونق گردشگری فردوس
فارس: ابتدا لطفا کمی از توانمندی ها و قابلیت های شهرستان فردوس برای مخاطبان فارس بگویید؟
روشن: فردوس به واسطه ویژگی های ویژه ای که در منطقه دارد یک شهرستان خاص در خراسان جنوبی به حساب می آید و اولین ویژگی آن این است که در کریدور شمال به جنوب کشور واقع شده و ۷ استان جنوبی کشور از فردوس برای زیارت آقا علی بین موسی الرضا (ع) عبور می کنند و قرار گیری در این مسیر زمینه ساز قابلیت های خاصی برای فردوس شده است که از جمله آن رونق گردشگری شهرستان است.
شاخص دیگر این شهرستان قابلیت های ویژه کشاورزی فردوس است آن هم به این واسطه است که این شهرستان دارای ۳ محصول مهم انار، زعفران و پسته است که هر کدام این محصولات به سبب کیفیت و موقعیت هایی که در تاریخ داشتند برای مردم فردوس خیلی مهم هستند.
فردوس با تولید سالانه ۳۰ هزار تن آن هم انار با کیفیت و عالی در کشور مقام ششم را دارد. تولید پسته این شهرستان ۳ هزار تن در سال است و در فردوس سالانه ۱۱ تن زعفران خشک برداشت می شود.
فرماندار فردوس
قنات جهانی بلده شاخصه کشاورزی و گردشگری
شاخصه مهم کشاورزی و گردشگری کشاورزی این شهرستان نیز قنات جهانی بلده است که طول این قنات از مظهر تا زمین های کشاورزی ۳۰ کیلومتر است.
دیگر قابلیت این شهرستان به حوزه دام سنگین و تولید شیر برمی گردد به طوری که تولید حدود ۲۰ تن شیر در سال توانمندی بسیار خوبی در فردوس به حساب می آید.
توانمندی دیگر این شهرستان معادن غنی آن است که تعدادی از این معادن از جمله سرب و روی، مس، کائولن، آهک، نمک و لیتیوم شناسایی شده و تعدادی هم در حال شناسایی است.
بعلاوه به تازگی ذخایر ذغالسنگ نیز در این شهرستان شناسایی شده است و در معادن شناسایی شده سرمایه گذاران مشغول به کارند.
اما آن چه سرآمد همه این قابلیت ها و توانمندی هاست مردم خوب شهرستان فردوس هستند که به واسطه تدین و ولایت مداری فردوس به دارالمومنین شهرت دارد.
همچنین این شهرستان نیروهای کارآمد و قابلی هم دارد که در عرصه های مدیریتی استان و کشور درخشان و پای کار هستند.
پروژههای ناتمام با قدمت فردوس
فارس: با توجه به این که یکی از اولویت هایی دولت سیزدهم به سرانجام رساندن پروژه ناتمام است در این زمینه فردوس چه اقداماتی انجام شده است؟
روشن: آن چه به عنوان اولویت و راهبرد دولت سیزدهم در دستور کارش قرار داد سر و سامان دادن به پروژه های ناتمام که البته مطالبه مردمی همه نقاط کشور از جمله فردوس بود. برخی از این پروژه ها قدمت آن به دهه ۸۰ برمی گردد که به دلیل کم توجهی جزو مطالبه های این شهرستان به حساب می آید و اگر به سرانجام برسد به طور حتم شاهد تحول در فردوس خواهیم بود.
یکی از مطالبه های مردم فردوس به سرانجام رسیدن پروژه محوری فاضلاب این شهر بود که به واسطه بحران کم آبی که با آن دست و پنجه نرم می کنیم خیلی زیاد می تواند کمک حال تامین بخشی از آب غیر قابل شرب به واسطه بازچرخانی آن باشیم.
برای اجرایی شدن این پروژه در همین بازه ای که از عمر دولت سیزدهم می گذرد ۶۰ میلیارد تومان اعتبار تخصیص یافت که پیشرفت فیزیکی آن نیز در همین ۲ سال معادل ۱۱ سالی ست که از شروع پروژه می گذرد.
لازم به یادآوری ست که احداث تصفیه خانه فاضلاب فردوس هم در سفر دوم رئیس جمهوری اعتبار دریافت کرد به طوری که اکنون مطالعات آن نیز در مراحل پایانی ست و امید است که سال آینده عملیات اجرایی آن آغاز شود.
بزرگترین مخزن ذخیره آب شرق کشور
فارس: حالا که به موضوع اساسی حوزه آب اشاره کردید لطفا دیگر اقدامات در این حوزه را نیز در شهرستان فردوس تشریح نمایید؟
روشن: در قنات جهانی بلده فردوس نیز برای تامین آب کشاورزی منطقه بزرگترین مخزن ذخیره آب شرق کشور با ظرفیت یک میلیون متر مکعب در حال اجراست و این پروژه بر اساس برآورد جهاد کشاورزی حدود ۷۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد تا به سرانجام برسد.
هرچند مقدمات مطالعات این طرح در گذشته انجام شده اما عملیاتی نشد و در این دولت صفر تا ۱۰۰ آن در حال انجام است و تا ماه آینده پایان عملیات خاکی آن را خواهیم داشت.
همچنین قرار داد با پیمانکار با سرمایه ۴۵ میلیارد تومان بسته شده و پیمانکار نیز در حال کار است.
موضوع دیگر در حوزه آب تامین آب پایدار روستاهای شهرستان است که امور آب و فاضلاب فردوس با همکاری بسیج سازندگی در حال احداث مخازن آب روستایی ست.
پروژه های به سرانجام رسیده در این زمینه با اعتبار حدود ۲۰ میلیارد تومان دهه مبارک فجر به صورت رسمی افتتاح می شود.
بعلاوه در حوزه نهضت ملی مسکن نیز آب ۵ هزار مشترک که متقاضی مسکن بوده اند با احداث مخزن ۵ هزار متر معکبی و با خطوط انتقال آن با اعتباری بالغ بر ۹۰ میلیارد تومان را شروع کرده ایم که همه این ها اتفاق های مبارکی در حوزه شهرستان به حساب می آید.
بازگشت به چرخه اقتصاد و تولید
فارس: لطفا در مورد اساسی موضوع و مطالبه مردم که همان رونق اشتغال زایی ست نیز در شهرستان فردوس توضیح دهید؟
روشن: یکی از مهم ترین موضوعات حوزه اشتغال که در شهرستان به شدت پیگیر بوده و هستیم به احیا و فعال سازی واحدهای تعطیل و نیمه تعطیل بر می گردد و با توجه به تسهیلاتی که در این دولت به واحدهای راکد و نیمه تعطیل شهرستان پرداخت شده شاهد بازگشت 4 واحد به چرخه تولید و اقتصاد است.
همچنین برخی از واحدهای تعطیل مثل شمش منیزیم هم مشکلات آن رفع شده و در حال بازگشت به چرخه تولید است.
در کنار فعال سازی واحدهای راکد و نیمه تعطیل تولید توجه ویژه ای به حوزه معدن هم به عنوان یکی از راهبردهای اشتغال زایی شده به طوری که در این بازه طرح های بسیار خوبی در حوزه معدن شهرستان آغاز و مجوزهای سرمایه گذاری آن نیز صادر شده است که از جمله آن می توان به کارخانه فلوریت اشاره کرد که آماده بهره برداری است.
کارخانه مس نیز عملیات اجرایی آن شروع شده و در حال ورود ماشین آلات آن به شهرستان هستیم.
کارخانه فراوری سرب و روی نیز مجوز های آن دریافت شده و عملیات اجرایی آن به زودی شروع خواهد شد.
چندین کارخانه دیگر نیز مانند بنتونیت و کائولن نیز مقدمات آن فراهم شده و آماده ورود به مرحله اجراست.
علاوه براین در حوزه صنایع تبدیلی نیز کارخانه آرد فردوس که از مطالبه مردم شهرستان بود نیز تعیین تکلیف شد و اکنون فعال است به صورت رسمی دهه فجر افتتاح می شود.
«فردوس شهر کار درخانه»
در زمینه اشتغال خرد هم در شهرستان فردوس از سال گذشته طرحی شروع کردیم به عنوان «فردوس شهر کار درخانه» و برای اجرایی شدن این طرح صنوف مختلف مشاغل خانگی را مشخص و فعالان آن را سامان دهی کردیم و در بازدید میدانی که از این مشاغل انجام شده مشکلات آن احصا و تسهیلات مورد نیازشان تامین شده است. به همین واسطه سال گذشته فردوس دو برابر سهیمه اش جذب تسهیلات داشت که نشان از رشد ۲۰۰ درصدی در این حوزه دارد.
امسال هم همین طور شهرستان فردوس سهمیه بسیار بالایی را جذب می کند و این موضوع نیز به این سبب است که در زمینه توسعه مشاغل خرد یکسری فعالیت های در زمینه وصل مشاغل به حوزه های آموزش، مهارت و بازاریابی فراهم شده است.
فرماندار فردوس
نقطه تحول فردوس
فارس: لطفا بفرمایید برای تامین زیرساخت ها در حوزه مشاغل چه کرده اید؟
روشن: یکی از نکات مهم در حوزه اشتغال تامین زیرساخت های مورد نیاز است که یکی از این نیازها تامین برق است چرا که این زیرساخت اساسی زمینه ساز تغییر و تحول بسیار را در شهرستان با توجه به صدور مجوزها و درخواست های سرمایه گذاری در فردوس فراهم می آورد.
به همین واسطه در سفر رئیس جمهوری به فردوس دستور احداث پست برق ۴۰۰ کیلو ولت را داد و با پیگیری های انجام شده مجوز آن را توانیر صادر کرد و امید است به زودی شاهد آغاز عملیات اجرایی آن باشیم.
این پروژه یکی طرح های بسیار کلان فردوس و خراسان جنوبی به حساب می آید و میتواند نقطه تحول شهرستان باشد.
مراحل نهایی تکمیل سالن ورزشی
فارس: لطفا اگر پروژه ناتمام دیگری هم در شهرستان وجود دارد که اقداماتی برای به سرانجام رساندن آن انجام شده است بیان بفرمایید؟
روشن: یکی دیگر از پروژه های ناتمام این شهرستان سالن ورزشی ۲ هزار و ۵۰۰ نفر یا به عبارت دیگر ۲ هزار متری فردوس است که قدمت شروع ساخت آن به دهه ۸۰ برمیگردد و در این دولت حدود ۱۰ میلیارد تومان فاز اول آن تامین اعتبار شد و اکنون این پروژه به پیشرفت فیزیکی ۸۰ تا ۸۵ درصد رسیده است.
علاوه براین به تازگی با دستور استاندار ۱۰ میلیارد تومان اعتبار دریافت کرد که با این منابع مرحله تکمیل و بهره برداری آن در دستور کار است تا طی یکی و ۲ ماه آینده تکمیل شود.
فارس: به طور حتم حوزه راه های روستایی یکی از مطالبه های مردمی به حساب می آید در این زمینه برای تحقق خواسته های مردم شهرستان چه کرده اید؟
روشن: یکی از مطالبه هایی که در حوزه راه های روستایی داشتیم مربوط به روستای طاهرآباد بود که مسیر گردشگری کویر بلوند فردوس به حساب می آید و ۶ کیلومتر تعریض جاده در این مسیر انجام شد.
بعلاوه در مسیر ورودی های فردوس از سمت دیهوک و سرایان نیز قراردادهای خوبی منعقد شده که اعتبار آن طی این ۲ سال به ۱۶۰ میلیارد تومان می رسد.
لازم به یادآوری که برخی از این پروژه های راهای روستایی در حال انجام و برخی هم بعد از فصل زمستان اجرا خواهد شد.
فردوس پیشتاز در نهضت ملی مسکن
فارس: لطفا اولویت هایی که هم در این دولت برای مردم فردوس دنبال کردید بیان بفرمایید؟
روشن: یکی از اولویت های فردوس به موضوع مسکن برمی گشت هرچند این مشکل سراسری بود اما در این شهرستان شرایط خاصی داشت چرا که از زمان احداث مسکن مهر یعنی طی ۱۲ سال هیچ مسکن دیگری در فردوس احداث نشده بود.
طی همین ۲ سال که از عمر دولت سیزدهم می گذرد ۲۴۰ هکتار زمین به شهر و محدوده شهر فردوس اضافه شد و در محدوده شهر فردوس برای هزار و ۵۰۰ نفر در طرح نهضت ملی مسکن قطعات زمین واگذار و عملیات اجرایی آن شروع شدکه به این واسطه فردوس یکی از شهرستان های پیش رو در طرح نهضت ملی مسکن خراسان جنوبی به حساب میآید.
هم اکنون در شهرهای فردوس و اسلامیه ۷۰۰ واحد در حال ساخت است که در برخی واحد متقاضیان ساکن شده اند و امید است تا پایان سال حدود ۱۰۰ واحد نهضت ملی مسکن این شهرستان به اتمام برسد و مردم در آن ساکن شوند.
همچنین تا پایان سال علاوه بر ۱۰۰ واحد نهضت ملی مسکن ۲۰۰ واحد طرح مسکن ملی و محرومان این شهرستان نیز به اتمام می رسد تا تعداد واحدهای احداث شده در فردوس به ۳۰۰ واحد برسد.
بعلاوه ۱۴۰ هکتاری که به تازگی به شهر فردوس الحاق شده نیز کار نهایی آن انجام شده و امید است به زودی واگذاری قطعات را به متاضیان داشته باشیم.
همچنین در حوزه جوانی جمعیت نیز تاکنون در این شهرستان حدود ۱۷۰ تا ۱۸۰ قطعه زمین به متقاضیان تحویل شده است و در دهه مبارک فجر همه متاضیان زمین دریافت خواهند کرد.
نکته دیگر این که تاکنون حدود ۲۰۰ میلیارد تومان برای تامین زیرساخت های آب، برق و گاز در این سایت های نهضت ملی مسکن فردوس هزینه شده است و اکنون فازهای اول فردوس و اسلامیه از همه زیرساخت ها بهره مند هستند. در فاز دوم مسکن ملی فردوس نیز آب و گاز و زیرساخت برق نیز اعتبار آن تامین شده است و به محض ساهت واحدها دیگر اقدامات نیز انجام خواهد شد.
تحول در بهداشت و درمان
فارس: به طور حتم در حوزه بهداشت و درمان شهرستان نیز اقدامات خوبی انجام شده است لطفا این اقدامات را نیز بیان بفرمایید؟
روشن: آن چه در این حوزه اتفاق افتاده است حاصل همدلی و همراهی همه مسوولان شهرستان و نماینده مردم طبس، فردوس، سرایان و بشرویه در مجلس شورای اسلامی ست و یکی از دستاورد هم در حوزه بهداشت و درمان شهرستان تامین دستگاه ام. آر. آی است که با نصب این دستگاه تاکنون در شهرستان ۲ هزار خدمت انجام شده است.
ارتقاء دانشکده پیراپزشکی به دانشگاه علوم پزشکی، راه اندازی مرکز شیمی درمانی، کلنیک ناباوری، آزمایشگاه ویروس شناسی و... از دیگر امکانات و ملزومات مورد نیاز این شهرستان به حساب می آید که در این دولت تامین شده و اعتباری هم که برای آن هزینه شده بالغ بر ۱۰۰ میلیارد تومان است.
لازم به یادآوری ست که در حوزه آموزش عالی این شهرستان اتفاق خوبی که افتاد این بود که خوابگاه دختران دانشگاه علوم پزشکی فردوس تملک و در اختیار این دانشگاه قرار گرفت.
همچنین در حوزه دانشگاه فرهنگیان نیز ۳ هزار متر عرصه سند آن به نام این دانشگاه زده شد. بعلاوه یک رشته نیز به دانشگاه علوم پزشکی فردوس اضافه شد.
مهدی روشن فرماندار فردوس
دوبانده سازی های فردوس فعال
فارس: لطفا در حوزه باند سازی نیز بفرمایید این شهرستان در چه وضعیتی قرار دارد؟
روشن: دوبانده سازی محور بجستان - فردوس از سمت مشهد انجام شده و در مسیر فردوس به دیهوک نیز تا سه راهی شهید زارع دوبانده است. بنابر اطلاعاتی که در این حوزه دریافت کرده ام پروژه های دوبانده سازی حوزه شهرستان فردوس فعال است.
در مسیر فردوس به بیرجند نیز تا سه راهی روم پیمانکار فعال است و ۵ کیلومتر از دوبانده سازی این محور ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که امید این قطعه هم تا پایان سال به بهره برداری برسد.
اتصال به خط ریلی در حال فعال سازی
فارس: یکی از مطالبه های مردم فردوس اتصال این شهرستان به خط ریلی ست لطفا در این زمینه نیز بیان بفرمایید که چه کرده اید؟
روشن: پروژه اتصال فردوس به خط ریلی مشهد - بافق چندین سال است که مطرح است و سال ۹۶ نیز قراردادی با منابع اعتباری اندک منعقد و پروژه فعال شد اما به دلایلی که قرار بود ۳ شهرستان فردوس، سرایان و بشرویه از این زیرساخت بهره مند شوند پروژه ها و نقشه های طرح تغییر و متوقف شد.
اما سال گذشته با پیگیری هایی که انجام شد ۲۹ میلیارد تومان اعتبار مصوب شد و با توجه به مطالباتی که پیمانکار داشت تلاش بر این بود که پروژه فعال و عملیات اجرایی آن سرگرفته شود. تاکنون مقداری از این اعتبار تخصیص یافته و در اختیار پیمانکار قرار گرفته است و پیگیریم تا پیمانکار پروژه را فعال کند چرا که مقدمات کار فراهم است.
رفع و رجوع بلاتکلیفی باند امداد و نجات
فارس: یکی از مطالبه ها مردم فردوس رفع بلاتکلیفی باند امداد و نجات این شهرستان است در این زمینه نیز اقدامات انجام شده را بیان بفرمایید؟
روشن: در ابتدا این پروژه با عنوان باند امداد و نجات و باند اضطراری امداد و نجات تعریف شد و باند اضطراری به طور دقیق از زمان انعقاد قرار مناقصه ۱۰۰ درصد پیشرفت فیزکی دارد. اما پیگیری ها برای بهره مندی این باند از حصار، سوله و مسیر دسترسی در دستور کار قرار گرفت تا در شرایط اضطراری باند امداد و نجات فردوس دچار مشکل نشود و متمم باند امداد و نجات فردوس در سازمان برنامه و بودجه مصوب شد که اکنون منتظر تامین اعتبار آن از سوی این سازمان هستیم.
در همین حین که تامین اعتبار پروژه مسیرش را طی می کند چند پیشنهاد نیز مطرح شد که یکی از آن ها این بود که در حوزه نظامی سرمایه گذاری شود که همزمان هر دو مسیر در حال طی کردن است اما باند امداد و نجات فردوس اکنون قابل بهره برداری ست ولی برای این که به طور دائم مورد بهره برداری قرار گیرد هر دو مسیر یعنی تامین اعتبار و پیشنهادها در حال پیگیری ست.
درحال پای کار آوردن شستا
فارس: یکی از مطالبه های مردم شهرستان اتمام مجتمع ورزش اسلامیه است لطفا بفرمایید که در این زمینه چه پیگیری هایی انجام شده است؟
روشن: مجتمع ورزشی اسلامیه فردوس نیز یکی از پروژه های ناتمام این شهرستان به حساب می آید و اولین مسئله در مورد این پروژه زمین آن بود که بین ادارات کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی و راه شهرسازی خراسان جنوبی در این زمینه مشکلاتی وجود داشت و با پیگیری هایی که در این دولت انجام شد زمین آن تعیین تکلیف به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی سپرده شد. در سفری که وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به فردوس داشت دستور احداث آن را به شستا داد اما این هلدینگ اعلام کرد که هزینه مصالح آن را تامین می کند و ساخت را ارگان دیگر برعهده گیرد اما در حال رایزنی هستیم تا شستا عمیلات احداث و تامین هزینه های هر دو را متقبل شود.
روز ملی اردوهای جهادی
فارس: لطفا در پایان اگر مطلب خاصی مدنظرتان است بیان بفرمایید؟
روشن: یکی از اتفاقات مهمی که سال گذشته حوزه فرهنگی شهرستان فردوس اجلاسیه ملی جهادگران در ۱۳ شهریور ماه بود که این روز به واسطه آغاز اردوی های جهادی در سال ۱۳۴۷ از سوی مقام معظم رهبری برای کمک به زلزله زدگان این شهرستان با عنوان روز ملی اردوهای جهادی در تقویم کشور ثبت شد که برگزاری این اجلاسیه زمینه خوبی برای معرفی این شهرستان بود.
دیگر اتفاق مهم در این شهرستان برگزاری اولین دوره مسابقات آزاد مهارت گوهر شناسی و گوهر تراشی کشور در فردوس که از نهم تا یازدهم آبان در فردوس برگزار شد و یکی از دستاورد های برگزاری این مسابقات این بود که فردوس به شهر جهانی گوهر سنگ ها معرفی شود . همچنین دبیرخانه آن هم در فردوس مستقر شود.
بعلاوه این شهرستان مشاهیر و مفاخری چون فاضل تونی دارد که از استاد و بزرگان زبان فارسی ست و قابلیت های چون کویر بلوند، کاروان سراها و آبگرم فردوس نیز از دیگر قابلیت های این شهرستان به حساب می آید.
همچنین امسال یادواره شهید ارتش فردوس غلامرضا خورشیدی و ۲۶ شهید ارتش این شهرستان برگزار شد که سرلشکر غلامرضا خورشیدی از همرزمان شهید بابایی ست و شهید محمد پارسا نیز اولین فرمانده سپاه جنوب خراسان از فردوس است که یادواره وی اسفند ماه برگزار می شود.
پایان پیام/ ۶۹۰۷۵