اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

توانا  /  جامعه

چرا کشورها برای ثبت میراث فرهنگی ناملموس با هم رقابت می‌کنند؟

میراث فرهنگی ناملموس یک کشور به دلیل ارتباط با غنای فرهنگی و تمدنی مردمان آن اهمیت زیادی دارد، به همین دلیل رقابت برای ثبت جهانی آنها وجود دارد.

چرا کشورها برای ثبت میراث فرهنگی ناملموس با هم رقابت می‌کنند؟

به گزارش باشگاه خبرنگاران توانا: هفته گذشته با ثبت ۳ پرونده ایران در فهرست جهانی میراث فرهنگی ناملموس یونسکو، هفته‌ای خوش خبر برای حوزه فرهنگ، تمدن و گردشگری ایران رقم خورد. این سه پرونده که به صورت مشترک با چند کشور دیگر ثبت شده شامل پرونده «هنر تذهیب» به صورت مشترک با کشورهای ترکیه، آذربایجان، تاجیکستان و ازبکستان، «افطار و مراسم اجتماعی-فرهنگی آن» مشترک با آذربایجان، ترکیه و ازبکستان و «جشن سده» مشترک با تاجیکستان است.

میراث فرهنگی ناملموس موارد متعددی از میراث فرهنگی و غیرمادی بشر را شامل می‌شود که آن‌ها را می‌توان در دسته بندی‌هایی همچون سنت‌ها و بیان‌های شفاهی، هنرهای نمایشی، رسوم اجتماعی، آیین‌ها و رویدادهای جشنواره‌ای، دانش و رسوم مربوط به طبیعت و کیهان و نیز مهارت در هنرهای دستی سنتی جای داد.

اهمیت ثبت این میراث در آن است که به دیگر کشورها نشان می‌دهد که مردمان یک کشور و صاحبان یک فرهنگ چه میزان پیشنه و قدمت تاریخی دارند و داشته‌های آنها در حوزه فرهنگ و تمدن چیست. در واقع این داشته‌ها برای مردمان آن یک نوع پشتوانه تاریخی است و از آن می‌توانند برای معرفی خود در جهان به عنوان کشوری دارای اصالت تاریخی و تمدنی استفاده کنند. به همین دلیل است که کشورها برای ثبت میراث فرهنگی خود در یونسکو رقابت می‌کنند.

در حال حاضر ایران با ثبت این پرونده‌ها به جایگاه پنجم دنیا از نظر ثبت میراث فرهنگی ناملموس از بین ۱۸۲ کشور عضو کنوانسیون پاسداری از میراث ناملموس رسیده است. پیش از این چین، فرانسه، ترکیه، اسپانیا همچنین ژاپن و کره به صورت مشترک به ترتیب در رتبه‌های ۱ تا ۵ قرار داشتند و ایران در رتبه ششم قرار داشت.

ایران از سال ۲۰۰۹ اقدام به ثبت میراث فرهنگی ناملموس ایرانیان در یونسکو کرده است. میراث ثبت شده ایران تاکنون ۲۱ مورد بودند که با ۳ پرونده اخیر به ۲۴ مورد افزایش پیدا کرده‌اند. ردیف‌های موسیقی ایران، مهارت‌های سنتی قالی بافی کاشان، مهارت‌های قالی بافی فارس، موسیقی بخش‌های خراسان، آیین پهلوانی و زورخانه‌ای، هنر نمایشی – آیینی تعزیه، نقالی، قصه گویی اجرایی ایرانی، مهارت‌های ساخت و کشتی‌رانی لنج‌های ایرانی در خلیج فارس، آیین قالیشویی مشهد اردهال، فرهنگ تهیه و تقسیم نان لواش، نوروز و هنر ساخت و نواختن کمانچه از جمله میراث فرهنگی ناملموس ثبت شده ایران هستند.

سال گذشته نیز ایران موفق شده بود ۴ پرونده مشترک با سایر کشورها در کمیته بین الدول حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس جهانی یونسکو ثبت کند. «شب یلدا» پرونده مشترک ایران و افغانستان، «مهارت ساختن و نواختن عود» پرونده مشترک ایران و روسیه، «سوزن ‌دوزی ترکمن یا ترکمن ‌دوزی» پرونده مشترک ایران و ترکمنستان و پرونده «پرورش کرم ابریشم و تولید سنتی ابریشم برای بافندگی» پرونده مشترک ایران، افغانستان، آذربایجان، ترکیه، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان پرونده‌های ایران در سال گذشته بودند.

پایان پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول