اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  خراسان جنوبی

نجات‌بخشی و رفع خطر«شاه‌نشین» غنی‌آباد بشرویه

مسؤول میراث‌فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی بشرویه از نجات‌بخشی و رفع خطر شاه‌نشین غنی‌آباد بشرویه با اختصاص 2700 میلیون ریال اعتبار مرمتی در سال1402 خبر داد.

نجات‌بخشی و رفع خطر«شاه‌نشین» غنی‌آباد بشرویه

به گزارش خبرگزاری فارس از بشرویه، سید امیر سلیمانی رباطی، مسؤول میراث‌فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی این شهرستان امروز در جمع خبرنگاران اظهارداشت: روستای غنی‌آباد از توابع بخش مرکزی بشرویه در ۲۰ کیلومتری شمال شهر بشرویه قرار دارد که شاه‌نشین از جمله بناهای تاریخی این روستا ۲۶ دی ماه ۱۳۸۶ با شماره۲۰۵۷۴ در فهرست میراث ملی به ثبت رسید.

وی در خصوص تاریخ ساخت و ویژگی های معماری شاه‌نشین گفت: بر مبنای مطالعات صورت گرفته این بنا در اوایل دوره پهلوی اول با مصالح خشت و گل و کاربرد آجر در بخشی‌هایی از پوشش بنا به صورت کوشکی در سه طبقه ساخته می‌شود که طبقه هم کف دربرگیرنده ردیفی از اتاق‌های مسکونی، انباری و مهمان‌خانه است، طبقه دوم فضایی با دو ایوان شمالی و جنوبی و طبقه سوم نیز به‌صورت اتاقی با روزن‌ها و درب‌هایی رو به بیرون در چهار وجه آن دیده می‌‌شود. 

مسؤول میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بشرویه افزود: محدوده روستای غنی‌آباد از دوره صفوی به بعد به عنوان یکی از دشت‌های کشاورزی بشرویه معروف بوده که شواهدی از موقوفات حاج علی اشرف بنیان‌گذار آیین محرم بشرویه هنوز بر جای مانده است و اهمیت این دشت تا امروز نیز با کشاورزی پررونق مشهور است.

به گفته سلیمانی رباطی در دوره قاجار وپهلوی بر اهمیت غنی‌آباد به واسطه کشاورزی پر رونقش افزوده می‌شود و در این دوران است که مالکیت املاک عمدتا در تسلط خوانین محلی است. 

این مقام مسؤول در ادامه در خصوص کاربری این بنا هم گفت: سبک ساخت بنا گواهی می‌دهد که از عهده ساخت افراد عادی خارج بوده و با توجه به فرهنگ رایج ارباب رعیتی در این برهه (اواخر قاجار- پهلوی) و تسلط خوانین بر املاک، شاه‌‌نشین غنی‌آباد توسط یکی از خان‌های محلی به عنوان بنایی چند کاربری ساخته می‌شود.

علاوه براین بخش تحتانی بنا محل زندگی خدمه و کارگران، طبقه میانی محل کار خان و ملاقات مردم با ارباب و طبقه سوم نیز به عنوان تفریح و خاصه تر در قالب دیدبانی و تسلط خان بر زمین های کشاورزی پیرامون بوده است. 

مسؤول میراث‌فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان بشرویه در پایان اضافه کرد: با اختصاص دو هزار و ۷۰۰ میلیون ریال در سال جاری بخش‌های در خطر شاه‌نشین تقویت، استحکام بخشی و نماسازی شد که در سال‌های آتی با اتمام مرمت می‌تواند به عنوان یک اثر فرهنگی با کاربری گردشگری به دست سرمایه‌گذار بخش خصوصی احیا شود.

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول