اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

توانا  /  جامعه

آفت «کنشگری زنانه» برای زنان متخصص!

بسیاری از زنان کوشیده‌اند تا در رشته های مورد علاقه خود رشد کنند اما همواره با سقف شیشه ای «جنسیت‌زدگی» مواجه شده‌اند که آنها را فقط برای کارشناس بودن در حوزه زنان مناسب می‌دانند و این باعث می‌شود توانمندی روانی بانوان برای اینکه در جای مناسب خود نیستند، مختل شود.

آفت «کنشگری زنانه» برای زنان متخصص!

باشگاه خبرنگاران توانا؛ زینب مواصلی، پژوهشگر اجتماعی در یادداشتی درباره حوزه الگوی زنان ایرانی نوشت: چشم انداز انقلاب اسلامی در حوزه زنان در کلام امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری آن است که باید از ظرفیت های بانوان در عرصه های مناسب بدون ایجاد خلل در نقش های ذاتی آنان استفاده شود. این اتفاق اگر به شکل صحیح رخ دهد الگوی سوم زن یا تصویر آرمانی زن مسلمان ایجاد می‌شود و این نهایت دستاورد حکومت جمهوری اسلامی در عرصه زنان است. 

امروزه این موضوع به عنوان خلاء در جامعه زنان وجود دارد و باعث شده در دورانی که زنان و دختران نیازمند فهم جایگاه خود در جامعه اسلامی و هویت یابی جنسیتی براساس درک درست از الگوی زن مسلمان هستند، ذهنیت روشنی از این مسئله نداشته باشند.

بخشی از این خلاء که در دنیای امروز وجود دارد و باعث شده برخی نوجوانان ایرانی گمان کنند اسلام مانع رشد زنان می‌شود آن است که زنانی، با اشتیاق وارد عرصه فعالیت‌های اجتماعی شده اما در مدت کوتاهی وارد حوزه‌های «مطالعات زنان» یا «کنشگری‌های زنانه» می‌شوند و فعالیت آن‌ها در زمینه‌هایی که تخصص آن را دارند کمرنگ می‌شود. مثل بانوانی که با تحصیلات مهندسی، پزشکی، فنی و رشته های مختلف علوم انسانی فقط به عنوان یک کارشناس مسائل بانوان شناخته شده و تخصص دانشگاهی آنان نادیده گرفته می‌شود.

حوزه‌های مطالعاتی زنان یک فضای نظری است که به بحث‌های علمی و ایدئولوژیکی مسائل خاص زنان می پردازد، اما مگر این فضا نیازمند چه تعداد از زنانی که وارد عرصه فعالیت‌های اجتماعی می شوند، هست؟

از سویی دیگر وقتی در حوزه‌های تخصصی صحبت از افراد موفق و کارشناسان خبره و مطالبه‌گران اجتماعی می‌‌شود تعداد کمی از بانوان را می‌توان مثال زد که نظرات تخصصی بدهند، در حالی که تعداد زیادی بانوی متخصص وجود دارد اما صرفاً به عنوان یک کارشناس مسائل حوزه زنان می‌کوشند پشت پرده باقی بمانند. در کدام عرصه رسانه‌ای، دانشگاهی، پزشکی و ... می توان زنانی را مثال زد که سال‌ها در موضوعات تخصصی تفکر و تأمل جدی داشته‌ و ورای جنسیت خود، صرفا به عنوان کارشناس خبره به آنها اجازه ابراز وجود اجتماعی داده شده است؟ 

در طول نیم قرن از گذشت انقلاب اسلامی، بسیاری از زنان کوشیده‌اند تا در رشته های مورد علاقه خود رشد کنند اما همواره با سقف شیشه ای «جنسیت‌زدگی» مواجه شده‌اند که آنها را فقط برای کارشناس بودن در حوزه زنان مناسب می‌دانند و این باعث می‌شود توانمندی روانی بانوان برای اینکه در جای مناسب خود نیستند مختل گردد.

رهبر معظم انقلاب در سخنرانی‌های سال‌های اخیر بارها فرموده‌اند باید از نظرات زنان در اتاق های فکر استفاده گردد، اما پس از گذشت چند سال باید پرسید کدام یک از بانوان صرفاً بر اساس شایستگی های خود شناخته شده و مورد حمایت قرار گرفته و به کانون‌های تفکر راه یافته اند؟

ممکن است این رویکرد جنسیت زده در انتخاب متخصصان زن به علت در نظر گرفتن نقش‌های عرفی مثل وظایف مادری و همسری باشد اما این دیدگاه منجر به الگوزدایی از زن مسلمان در جامعه اسلامی شده و حق انتخاب و الگوبرداری از نمونه‌های موفق را از دختران نوجوان امروز جامعه سلب کرده است. در برهه‌ای که فضای علائق و تمایلات زنان و دختران از خانه‌نشینی به اجتماعی شدن همراه با نقش‌های همسری و مادری تغییر کرده، الگوهای پیشین زنان پرده نشین نمی‌تواند پاسخگوی هیجان انسان امروز باشد.

در حالی‌که جامعه ما برای ارائه الگوی موفق از زن مسلمان اجتماعی جا مانده، جامعه غرب توانسته الگوهای مختلف از زنان را به عنوان الگو به جامعه اسلامی تحمیل کند که در سبک زندگی آن‌ها هیچ شاخصه‌ای از دین وجود ندارد. از این رو دختران نوجوان در اولین قدم، دین را که پایه اصلی ایدئولوژی انقلاب اسلامی است را مزاحم رسیدن به اهداف و الگوهای وارداتی می‌بیند و به همین دلیل وارد مسیر زندگی و سبک زندگی غربی می‌شوند که در آن زن فارغ از دین می‌تواند موفق باشد.

پایان پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول