اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

جامعه  /  سلامت

نیروهای مسلح در اربعین حسینی چه خدمات درمانی ارائه دادند؟

مدیر بهداری رزم ستاد کل نیروهای مسلح نحوه خدمت رسانی نیروهای مسلح به زائران اربعین حسینی را تشریح کرد.

نیروهای مسلح در اربعین حسینی چه خدمات درمانی ارائه دادند؟

سرهنگ پاسدار دکتر سید هاشم حسینی، مدیر بهداری رزم ستاد کل نیروهای مسلح در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس، درخصوص خدمت رسانی نیروهای مسلح در مراسم اربعین حسینی توضیح داد: ۲۷ مرداد شروع حرکت نیروهای مسلح اعزامی به سمت محل استقرار بود که در تهران به شکل نمادین با بدرقه کاروان سلامت اربعین در پارک ولایت و با حضور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، رئیس اورژانس کشور و نماینده نیروهای مسلح برگزار شد.

وی ادامه داد: بر اساس برنامه ریزی‌های قبلی که در کمیته بهداشت و درمان اربعین انجام شد، مقرر شده بود که آغاز فعالیت‌های مرتبط با سلامت از تاریخ ۲۷ مرداد آغاز شود و پس از این تاریخ به تدریج روند خدمت رسانی و استقرار سامانه‌ها افزایش پیدا کند اما شور و اشتیاق مردم باعث شد تا این اقدامات سریعتر انجام شود و از اول شهریور امکانات ما مستقر شد.

حسینی افزود: خدمات بهداشتی، امدادی و درمانی در حوزه سلامت در راهپیمایی بزرگ اربعین به عهده دو کمیته بهداشت و درمان که در داخل خاک ایران است، بود و مسؤولیت این کمیته با سازمان اورژانس کشور است. همچنین وظیفه ارائه خدمات بهداشتی، امدادی و درمانی با این کمیته «سازمان اورژانس کشور» است و نیروهای مسلح نقش پشتیبانی داشته‌اند.

وی با بیان اینکه به دلیل حضور جمعیت میلیونی سایر سازمان‌ها هم به کمک سازمان اورژانس شتافتند اظهار داشت: این سازمان‌ها از جمله نیروهای مسلح کشورمان با نیروی انسانی، درمانگاه، پست اورژانس، بیمارستان صحرایی به خدمت رسانی پرداختند. بیمارستان صحرایی که در واقع یک سازه کامل است، هم امکانات تشخیصی شامل آزمایشگاه و رادیولوژی، هم امکانات درمانی و هم امکانات بستری و انتقال را دارد.

مدیر بهداری رزم ستاد کل نیروهای مسلح تصریح کرد: نیروهای مسلح علاوه بر سازه‌های بیمارستان صحرایی، درمانگاه صحرایی، پست اورژانس و پست امداد که هرکدام تعریف خاص خود را دارد، بالگرد ویژه امداد هم در اختیار اورژانس قرار داد. بالگردی که به امکانات امدادی تجهیز شده است و نیروی انسانی متخصص هم آنجا حضور دارد. این بالگرد فقط ویژه امداد است و تحت هیچ شرایطی برای هیچ مورد دیگری حتی برای موضوعات عملیاتی، اطلاعاتی و پشتیبانی پرواز نمی‌کند. چندین سال است که اهمیت به موضوعات امدادی، بهداشتی و درمانی باعث شده است که بالگرد ویژه امداد اختصاص دهیم.

حسینی خاطرنشان کرد: علاوه بر این موارد هواپیمای ویژه امداد هم در اختیار سازمان اورژانس کشور قرار دادیم. البته هواپیماهای مجهز به تجهیزات امدادی و درمانی به همراه نیروی انسانی در فرودگاه‌های مبدأ مستقر و آماده به کار بودند. به این شکل که یک هواپیما در فرودگاه مهرآباد و یک هواپیما هم در فرودگاه شیراز به امکانات بهداشتی، امدادی، درمانی و «آی سی یو موبایل» و انتقال هوایی تجهیز شده بودند. ضمن این که در فرودگاه ایلام هم یک پست امداد ویژه انتقال هوایی برقرار شده بود.

وی گفت: برآورد ما این بود که اگر حادثه‌ای اتفاق بیفتد و مجروحین انبوهی داشته باشیم این مجروحین را به هواپیما منتقل کنیم که خوشبختانه مراسم اربعین امسال به بهترین شکل برگزار شد. در صورت بروز حادثه مجروحین تا محوطه فرودگاه با آمبولانس می‌آیند و از لحظه‌ای که از آمبولانس پیاده می‌شوند تا لحظه سوار شدن به هواپیما، باید جان مصدومین حفظ شود که به این فاصله انتقال هوایی می‌گویند و یک کار تخصصی است. برای این موضوع هم راهی پیش‌بینی کردیم و در فرودگاه ایلام یک پست امداد ویژه انتقال هوایی برقرار کردیم.

مدیر بهداری رزم ستاد کل نیروهای مسلح ادامه داد: بنابراین به طور خلاصه در داخل خاک ایران سه نوع خدمات داریم. سازه‌های ارائه خدمات مستقیم شامل بیمارستان صحرایی، درمانگاه، پست اورژانس، پست امداد که نیروی انسانی این‌ها هم از نیروهای مسلح است و  با آرم و علائم خود مستقر شدند یعنی لباس سپاه، ارتش یا فراجا به تن دارند. یک بسته خدمتی دیگر بالگرد ویژه امداد است و دیگری نیز هواپیما بود.

وی عنوان کرد: خدمت رسانی به زائران در خارج از خاک ایران بر عهده هلال احمر «مرکز پزشکی حج و زیارت» است. در داخل خاک عراق و در مرزهای شش‌گانه و مسیر اماکن متبرکه و مسیرهای منتهی به اماکن متبرکه سازه‌های ما در اختیار هلال احمر قرار دارد و ما پشتیبان هلال احمر بودیم.

حسینی با اشاره به اینکه در اربعین حسینی شش مرز خروجی و دو مرز ورودی مورد استفاده قرار گرفت افزود: در تمام مرزهای خروجی شامل تمرچین، باشماق، خسروی، مهران، چذابه و شلمچه ما بیمارستان صحرایی داشتیم و تعداد این مراکز درمانی در مرز خسروی دو باب بود. در مرز ورودی هم یک بیمارستان صحرایی در ریمدان داشتیم. بنابراین هشت باب بیمارستان صحرایی در هفت مرز داشتیم که پنج باب توسط سپاه و سه باب بیمارستان توسط ارتش مستقر شد. بیمارستان‌های ارتش در مرزهای خسروی، مهران و چذابه و بیمارستان‌های سپاه در مرزهای خسروی، باشماق، مهران، شلمچه و ریمدان واقع شده بود.

مدیر بهداری رزم ستاد کل نیروهای مسلح ادامه داد:همچنین برای خدمت رسانی بهتر ۹ باب پست اورژانس توسط ارتش و سپاه دایر شده بود. پست‌های اورژانس ارتش در فرودگاه ایلام، تمرچین و شلمچه و پست اورژانس سپاه در میرجاوه واقع بود. سازمان بسیج جامعه پزشکی نیز در تمام مرزها، چه ورودی و چه خروجی، یک باب پست اورژانس چهار تخته با امکانات کامل داشت و با بیش از ۸۰ واحد درمانی شامل درمانگاه تخصصی، پست امداد و اورژانس خدمت رسانی کرد. علاوه بر سازمان هایی که نیروهای مسلح راه اندازی کردند یکی از واحدهایی که خوب خدمات داد دانشگاه بقیه الله (عج) بود که درمانگاه تخصصی در نجف راه اندازی کرده بود و مورد استقبال قرار گرفت.

حسینی گفت: این دانشگاه یک درمانگاه تخصصی با 8 نوع تخصص به صورت شبانه روزی برپا کرد و روزانه سه هزار مراجعه کننده داشت.

وی در پاسخ به پرسشی درباره آمار هلی‌کوپترها افزود: تعداد هلیکوپترهای ویژه امداد، سه فروند بود که دو فروند توسط ارتش و یک فروند توسط سپاه فراهم شده بود. فراجا هم در کنار یگان‌های اعزامی، نیروی بهداشتی و درمانی اعزام کرد تا در ارایه خدمات اولیه سلامت خودکفا باشد. علاوه بر این نیروهای مرزبانی و یگان ویژه در همه مرزهای خروجی به عموم مردم خدمات دادند.

حسینی درباره آمار ارائه خدمات و امکانات در عراق گفت: در خاک عراق، سپاه یک باب بیمارستان صحرایی در مسیر نجف به کربلا و سه باب اورژانس صحرایی داشت. بسیج جامعه پزشکی هم پنج باب پست اورژانس در داخل کربلا برقرار کرد که در ارزیابی‌های اولیه، درمانگاه بسیج جامعه پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و بسیج جامعه پزشکی وزارت بهداشت «مخصوصا وزارت بهداشت» جزو اورژانس‌های برتر آنجا بودند و امکانات خیلی خوبی داشتند. این سازمان نسبت به سال گذشته منظم تر حضور پیدا کرد و بسیج جامعه پزشکی همه استان‌ها حداقل دو الی پنج باب پست امداد داشتند و نیروی امدادی اعزام کرده بودند.

مدیر بهداری رزم ستاد کل نیروهای مسلح درباره نکات برجسته اربعین امسال گفت: دو کار امسال نسبت به سال‌های گذشته برجسته بود. از ابتکارات امسال نیروهای مسلح، راه اندازی سامانه بی سیم امداد یکپارچه در استان خوزستان «مرز جذابه و شلمچه» بود. یعنی بی‌سیم‌های مراکز درمانی نیروهای مسلح با بی‌سیم اورژانس کشور و امداد همه روی یک کانال می‌توانستند با هم صحبت کنند که در صورت وقوع بحران و حادثه همه بی‌سیم‌ها به هم وصل می‌شد و همه از امکانات هم خبر داشتند.

وی افزود: شورایی به نام هماهنگی بهداشت، امداد و درمان نیروهای مسلح در استان‌ها وجود دارد که همه بهداری‌های نیروهای مسلح مستقر در پهنه جغرافیایی استان، ماهی یک بار با هم جلسه می‌گذارند و با هم هماهنگ می‌شوند. رئیس شورای هماهنگی بهداشت و درمان نیروهای مسلح استان خوزستان امسال در اربعین ۱۴۰۲ عمل ابتکاری طراحی و عملیاتی کردند سامانه یکپارچه امداد بی‌سیم را انجام داده بود که همه سازمان‌های امدادی به این کانال وصل بودند و می‌توانستند از هم امداد بطلبند، در صورت لزوم موقعیت هم را شناسایی کنند و...

حسینی ادامه داد: نکته برجسته دیگر اربعین امسال، استقرار تله مدسین در بیمارستان‌های نیروهای مسلح «ارتش و هم سپاه» بود. یعنی در بیمارستان‌های نیروهای مسلح مستقر در مرز، مخصوصا مرز خسروی، هم بیمارستان ارتش، هم سپاه و در مرز مهران در بیمارستان سپاه تله مدیسین مستقر بود. به این معنا که از نقطه صفر مرزی تمام اطلاعات یک مجروح به شکل صوتی و تصویری و دیتا می‌توانست به تهران و یک مرکز مجهز منتقل شود تا پزشکی که در این مرکز است بتواند پزشک معالج مستقر در بالین مریض در نقطه صفر مرزی را راهنمایی کند و خدمات دهد.

وی گفت: نکته دیگر برجسته امسال، این بود که بیمارستان‌های نیروهای مسلح، یک شیلتر مخابراتی آورده بودند که اتوماسیون اداری و تمام خدمات اتوماسیونی و مکانیزه‌ای که باید در بیمارستان انجام شود در نقطه صفرمرزی مستقر بود. دگر نکته ویژه امسال، حضور بسیار فعال، فنی، تخصصی و علمی بسیج جامعه پزشکی بود که خیلی پررنگ‌تر از سال‌های گذشته و تخصصی و منظم بودند. سامانه امداد و انتقال برای خود تعریف کرده بودند. تعریف شده بود که در صورت وقوع حادثه مجروح از جایی که مستقر بودند باید به کجا تحویل داده شود. در واقع زنجیره امداد و انتقال را کاملا برای خودشان تعریف کرده بودند.

حسینی در پایان گفت: نکته بعدی در مورد بسیج جامعه پزشکی پیش بینی دو اورژانس طبی خیلی مهم «سکته قلبی و سکته مغزی» بود که برای هردوی این موارد دارو موجود بود و پروتکل تعریف کرده بودند و آمادگی کامل داشتند که درصورت بروز احتمال سکته قلبی یا مغزی چه اقدامی در صحنه حادثه و یا در حین انتقال انجام دهند و بیمار را به کدام مرکز منتقل کنند.

پایان پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول