اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

شبهه و شایعه

BBC از آموزش سواد رسانه‌ برای فرانسوی‌ها تا دروغ‌پراکنی برای ایرانی‌ها

بی‌بی‌سی فارسی که سال گذشته با پخش شایعات و درو‌غ‌های گسترده درخصوص ایران عملکرد متفاوتی از خود به معرض نمایش گذاشت؛ این روزها در حال آموزش سواد رسانه‌ با محوریت ناآرامی‌های فرانسه است.

BBC از آموزش سواد رسانه‌ برای فرانسوی‌ها تا دروغ‌پراکنی برای ایرانی‌ها

از شایعه تا واقعیت: ناآرامی‌هایی اخیر فرانسه که پس از کشته شدن نوجوان ۱۷ ساله توسط پلیس این کشور آغاز شد، بیش از هرچیزی استانداردهای دوگانه رسانه‌ها و شبکه‌های ضدایرانی را برای مردم ما آشکار کرد.

در این میان حتی رسانه‌هایی مانند یورونیوز هم که فلسفه وجودی‌شان پوشش اخبار کشورهای اروپایی از جمله فرانسه است عملکرد متفاوتی را به معرض نمایش گذاشتند. به عنوان نمونه درروزهای اوج اتفاقات فرانسه، یورونیوز به انتشار انگشت شمار خبر اکتفا کرد درحالی که سال گذشته علاوه بر صدها خبری که از ایران مخابره کرده بود، پوشش زنده هم انجام داد.


پوشش لحظه به لحظه اغتشاشات ایران ۱۴۰۱


بیش از ۱۸۰۰ مطلب علیه ایران و ۳۲۵  پست با کلیدواژه مهسا امینی در یورو نیوز


سمت راست: صفحه یورونیوز در بحبوحه اتفاقات ایران
سمت چپ: صفحه یورو نیوز در اوج اتفاقات فرانسه

 

درکنار این، شبکه‌های ماهواره‌ای فارسی زبان (بی‌بی‌سی فارسی، ایران اینترنشنال، من‌و‌تو، رادیو فردا و صدای آمریکا) و صفحات مجازی آنها در ۴۶ روز (۲۳ شهریور تا ۹ آبان ۱۴۰۱) ۳۸۰۰۳ دروغ  درباره اغتشاشات ایران منتشر کرده‌اند؛ رسانه‌هایی که دربرابر اتفاقات اخیر فرانسه روزه سکوت گرفته اند و به انتشار اخبار رسمی و حمایتی از فرانسه اکتفا کرده‌اند.

اما در این میان، بی‌بی‌سی فارسی که ادعای حرفه‌ای گری و بی‌طرفی دارد هم سال گذشته بیش از پیش عناد خود با مردم ایران را نشان داد. رسانه‌ای که این روزها حتی آموزش سواد رسانه‌ای در حمایت از مردم فرانسه می‌گذارد و تصاویر نادرست را با برچسب جعلی منتشر می‌کند، در قبال ایران نه تنها چنین رویکردی نداشت بلکه با دروغ‌پردازی و تحریف به اغتشاشات ایران دامن زد و آتش بیا معرکه شد. 

 

در ادامه تعدادی دروغ‌ها و تحریف‌های بی بی سی فارسی در زمان اغتشاشات ایران  را با هم مرور می‌کنیم:

* انتشار تصویر جعلی اشنویه 

رسانه‌ای که تصاویر جعلی فرانسه را افشا می‌کند، در زمان اغتشاشات ایران خودش تصویر جعلی منشر می‌کرد. در یکی از نمونه‌ها بی‌بی‌سی فارسی برای بغرنج نشان دادن اوضاع برخی شهرها مانند اشنویه، عکسی مربوط به نوروز  مریوان را به عنوان اغتشاشات اشنویه منتشر کرد. موضوعی که سروصدای زیادی در فضای مجازی به پا کرد.


انتشار تصویر جعلی توسط BBC

 

* دروغ ضرب‌وشتم مهسا امینی

یکی از نخستین دروغ‌هایی که در روزهای نخست اغتشاشات منتشر شد و بعداز آن با یک جنگ ترکیبی کلیدواژه مهسا امینی به اسم رمز آشوب‌ها تبدیل شد، مربوط به ضرب و شتم مهسا امینی توسط پلیس بود.

 

درحالی که فیلم‌های دوربین های مداربسته، صحبت همراهان، اذعان پدرمهسا امینی در بیمارستان مبنی بر عدم جای ضرب و شتم در سر مهسا، گزارش پزشکی قانونی و کتمان سابقه بیماری او همه و همه نشان از دروغ بی بی سی فارسی داشت.

 

* انتشار اخبار بی‌سند و غیرقابل اثبات

این رسانه لندنی در روزهای ناآرام ایران، بارها اخبار دروغ و تایید نشده‌ای از جمله هک سایت مجلس شورای اسلامی، وزارت تعاون و ... را منتشر کرد؛ اخباری که همه آن‌ها تکذیب شدند و نشان داد که آن ها حتی زحمت یک جستجوی ساده هم را پیش از انتشار اخبار به خود نمی‌دهند.

 

* دروغ درباره سلامت رهبری

بی بی سی فارسی آخر شهریورماه شایعه عدم سلامت جسمانی رهبر انقلاب را به نقل از سی ان ان منتشر کرد تا فضای جامعه را ملتهب کند؛ ادعایی که با حضور ایشان در مراسم عزاداری اربعین در حسینیه امام خمینی(ره) نقش برآب شد.

 

* داغ کردن اسم رمز مهسا امینی به هروسیله ای

اگر این روزها باید با ذره‌بین به دنبال انتشار اخبار فرانسه در صفحات شبکه های اجتماعی رسانه‌های مختلف از جمله بی بی سی فارسی گشت، در روزهای اغتشاشات ایران و در اقدامی بی‌سابقه روزانه بیش از ۱۰۰ پست تلگرامی و اینستاگرامی را بدون صحت سنجی بازنشر داد.

 

* بایکوت خانواده هایی که حاضر به همراهی معاندین نشدند

در زمان اغتشاشات ایران، بسیاری از خانواده‌ها اعلام کردند که فوت عزیزشان ارتباطی به حوادث نداشته و برخی دیگر از مردم خواستند تا روشن شدن کامل اتفاقات و علت فوت فرزندشان اقدامی نکنند اما رسانه‌ها و شبکه های ماهواره ای فارسی زبان حاضر به انتشار صحبت های خانواده ها نشدند، آن جایی هم که مطلبی را منتشر کردند، برچسب تحت فشار قرار گرفتن خانوادها زدند. درحالی که در خصوص فرانسه از زبان مادربزرگ جوان کشته شده مردم را به آرامش دعوت کردند.

 

* دعوت فرانسه به آرامش و حمله به پلیس ایران

از سوی دیگر درحالی بی‌بی‌سی فارسی مطالب حمایتی از قول مکرون و حتی مادربزرگ نوجوان کشته شده فرانسوی برای آرامش مردم  این کشور با هدف جلوگیری از درگیری با پلیس منتشر می‌کند که سال گذشته مردم را به درگیری با نیروهای انتظامی تحریک می‌کرد.

 

* تحریف پایه ثابت اخبار بی بی سی

تحریف یکی از دیگر حربه‌های بی‌بی‌سی فارسی در خصوص اتفاقات سال گذشته ایران بود؛ به عنوان مثال حضرت آیت الله خامنه‌ای فرمانده معظم کل قوا در مراسم مشترک دانش آموختگی دانشجویان دانشگاه‌های افسری نیروهای مسلح فرمودند: در این حوادث بیش از همه به سازمان انتظامی کشور و به بسیج و به ملت ایران ظلم شد. اما بی‌بی‌سی فارسی این بخش از مطالب را با حذف «ملت ایران» به تیتر خود تبدیل کرد و حتی در داخل متن خبر هم به آن اشاره ای نکرد.

 

- BBC  همچنین فارسی سخنان ۱۹ دی ماه ۱۴۰۱ رهبر انقلاب را هم تحریف کردند. درحالی که رهبر انقلاب درخصوص اغتشاش‌گران صحبت کردند و خواستار برخورد جدی و عادلانه با این افراد شدند(اینجا)، ابتدا واژه «اغتشاش‌گران» را از صحبت‌های ایشان به «معترضان» تغییر دادند و واژه عادلانه را نیز از سخنان معظم‌له حذف کردند.

 

پایان پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول