اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

بین الملل  /  آمریکا، اروپا

نشریه هیل: بایدن فاقد راهبرد در قبال ایران است

رسانه نزدیک به کنگره آمریکا تصریح کرده دولت این کشور فاقد سیاست‌گذاری لازم در قبال ایران است.

نشریه هیل: بایدن فاقد راهبرد در قبال ایران است

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، «هیل»، نشریه نزدیک به کنگره آمریکا در مطلبی امروز دوشنبه نوشته جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده فاقد سیاست در قبال ایران است. 

در این مطلب آمده است: «از روی کار آمدن بایدن دو سال می‌گذرد اما او هنوز فاقد سیاستی در قبال ایران است که برای سال ۲۰۲۳ تدوین شده باشد. در همین حال، ایران بیکار ننشسته است. 

در این مطلب با اشاره به فرا رسیدن موعد انقضای محدودیت‌های موشکی سازمان ملل متحد علیه ایران طبق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل تصریح شده که دولت باید بایستی در خصوص سیاست‌گذاری خود در خصوص ایران تجدیدنظر کند. 

موضوع انقضای محدودیت‌های موشکی ایران مطابق مفاد این قطعنامه که در سال ۲۰۱۵ برای تأیید برجام صادر شد اخیراً به یکی از موضوعات روز در میان سیاستمداران آمریکایی تبدیل شده است. 

هفته گذشته گروهی از قانونگذاران در مجلس نمایندگان آمریکا طرحی معرفی کردند که خواستار تحریم هر گونه فعالیت در حمایت از برنامه موشکی و پهپادی ایران قبل از انقضای محدودیت‌های موشکی سازمان ملل علیه ایران در اکتبر ۲۰۲۳ است. 

مطابق مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد که حدود ۸ سال پیش برای تأیید برجام صادر شد  محدودیت‌های اعمال‌شده این سازمان در خصوص فعالیت‌های مربوط به موشک‌هالی بالیستیک ایران اکتبر ۲۰۲۳ منقضی خواهند شد. 

تهیه‌کنندگان طرح ضد ایرانی عنوان «Fight CRIME Act» (قانون مبارزه با جنایت» را برای آن انتخاب کرده‌‌اند. آنها هدف طرح را «منع حمایت بازیگران مخرب از ایران و نائبانش و جلوگیری از اشاعه این سلاح‌های خطرناک در میادین جدید جنگ، صرفنظر از پابرجایی محدودیت‌های سازمان ملل» عنوان کرده‌اند.

این طرح خواستار وضع تحریم‌های جدید علیه هر شخص یا نهاد دخیل در فروش، انتقال یا حمایت از برنامه موشکی و پهپادی ایران است. 

طرح مذکور علاوه بر این دولت بایدن را ملزم به ارائه گزارشی به نهاد قانونگذار آمریکا درباره وضعیت موشکی و پهپادی ایران است. 

علاوه بر این، دولت بایدن بایستی در گزارش مذکور، راهبرد خود را برای جلوگیری از انقضای محدودیت‌های موشکی سازمان ملل علیه ایران در اکتبر ۲۰۲۳ تشریح کند.

نشریه هیل در تحلیل روز دوشنبه خود نوشته است: «این روندها و فرا رسیدن سریع انقضای محدودیت‌های موشکی ایران طبق مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ بازنگری در سیاست‌های گسترده‌تر در قبال ایران را ایجاب می‌کند. یک راه برای انجام این کار تشکیل دادن یک کمیته فراحزبی در این خصوص برای ارائه مشاوره در خصوص راهبردی ماندگار است.»

نگارنده در ادامه به عدم موفقیت دولت بایدن در عمل به وعده‌هایش برای عمل به برجام و رسیدن به آنچه واشنگتن آن را «توافق قوی‌تر و طولانی‌تر» خوانده بود پرداخته است. 

در این متن آمده است: «دولت بایدن دوران خود را با بازگشت دوجانبه به برجام آغاز کرد و وعده داد که از آن برای رسیدن به یک توافق طولانی‌تر و قوی‌تر استفاده کند. بسیاری از تحلیلگران تردید داشتند که چنین توافقی قابل حصول باشد و اذعان کردند که دیپلماسی بی‌انتها بدون داشتن گزینه‌های موثق مبتنی بر زور شکست خواهد خورد. این درست از آب درآمده است.»

مقام‌های دولت بایدن بعد از روی کار آمدن با عباراتی مبهم تصریح می‌کردند که قصد دارند بعد از بازگشت به برجام از این موضوع به عنوان «سکویی» برای رسیدن به توافق طولانی‌تر و قوی‌تر با ایران استفاده کنند.

با آنکه درباره این عبارت به ندرت توضیحات واضح‌تری ارائه می‌شد بسیاری از تحلیلگران اتفاق نظر داشتند که مقصود بایدن اضافه کردن بندهای جدید درباره محدودیت‌های موشکی و منطقه‌ای به متن توافق بوده است. 

این موضوع با سنگ‌اندازی‌های دولت بایدن در چندین دور مذاکرات احیای برجام که در شهر وین پایتخت اتریش برگزار شد مورد تأیید قرار گرفت. 

آخرین دور مذاکرات رفع تحریم‌ها مردادماه در وین برگزار شد اما این گفت‌وگوها از آن زمان به بعد دچار وقفه شد. تحلیلگران می‌گویند برخی عوامل مانند فشارهای رژیم صهیونیستی، اختلافات با کنگره و مشکلات داخلی در آمریکا دلیل بی‌میلی دولت بایدن برای بازگشت به برجام در ماه‌های گذشته بوده است.

کشورهای غربی از طریق به راه انداختن جنگ رسانه‌ای-تبلیغاتی طی ماه‌های گذشته در تلاش بوده‌اند مقاومت ایران برای پافشاری در خصوص منافعش را بشکنند.

جمهوری اسلامی ایران راستی‌آزمایی رفع تحریم‌ها، اخذ تضمین در خصوص ماندگاری برجام و رفع ادعاهای پادمانی آژانس اتمی را اصلی‌ترین مطالبه خود در مذاکرات رفع تحریم‌ها قرار داده و تأکید کرده که تنها بازگشت به قرارداد دوجانبه‌ای که در ازای برخی محدودیت‌ها نفع ملموس اقتصادی برای ملت ایران به همراه داشته باشد را منطقی می‌داند و آن را می‌پذیرد.

دولت بایدن تا کنون از پذیرش این درخواست‌ها خودداری کرده و در ماه‌های گذشته بارها تأکید کرده که دیپلماسی با ایران «فعلاً» در دستور کار واشنگتن نیست. 

هیل در ادامه با اشاره به اظهارات چند ماه پیش بایدن که گفته بود «برجام مرده» اما او قصد ندارد چنین چیزی را اعلام کند نوشته که رویکرد او در عدم اظهارنظر درباره سیاستش در قبال ایران باعث ایجاد انتقاد و سردرگمی شده است. 

هیل می‌نویسد: «در نوامبر ۲۰۲۲، صدایی ضبط‌شده از رئیس‌جمهور پخش شد که می‌گفت برجام مرده اما "قصد نداریم آن را اعلام کنیم." با وجود این، بی‌میلی او برای اعلام مرگ دوران برجام به همراه عدم اظهارنظر او درباره سیاستش در قبال ایران از زمان حضور در کاخ سفید باعث ایجاد موجی از انتقاد و سردرگمی شده است.»

نشریه نزدیک به کنگره آمریکا از این نهاد قانونگذار هم در ایجاد وضعیت فعلی که مطلوب واشنگتن نیست انتقاد کرده است: «کنگره هم در اینجا بی‌تقصیر نیست چرا که از ماه مه گذشته که نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در جلسه کنگره حاضر شد هیچ جلسه استماع نظارتی برای تمرکز بر موضوع ایران برگزار نکرده است. سرانجام اینکه در خصوص ایران بیشتر از آنکه با اقدامات جدی مواجه باشیم با سکوت مواجهیم.»

 هیل پیشنهاد داده دولت و کنگره آمریکا باید اقداماتی که برای سیاست‌گذاری در قبال چین انجام می‌دهند را در خصوص ایران نیز الگو قرار دهند. 

اخیراً مجلس نمایندگان آمریکا کمیته‌ای منتخب برای تمرکز بر رقابت راهبردی میان پکن و واشنگتن تشکیل داد. وظیفه این کمیته تدوین یک رویکرد حاکمیتی برای هدایت سیاست آمریکا در قبال پکن عنوان شده است. 

در مجلس سنا هم سناتورها پیشنهاد تشکیل کمیسیونی با مأموریت مشابه در قبال چین را داده‌اند. این کمیسیون قرار است شامل ۲۰ عضو از جمله اعضای قوه مجریه باشد. 

هیل نوشته است: «چنین چارچوبی بایستی برای سیاستمان در قبال ایران هم تشکیل شود. می‌توان یک کمیته مشترک فراحزبی و متشکل از مجلسین آمریکا برای هدایت سیاست آمریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران هم در زمینه مسائل هسته‌ای و هم در زمینه مسائل غیرهسته‌ای تشکیل داد.»

بسیاری از کارشناسان آمریکایی به ویژه در چند سال گذشته به شکست تمامی سیاست‌گذاری‌های دولت‌های متوالی آمریکا در قبال ایران اذعان کرده‌اند. 

چندی پیش مرکز تحقیقات کنگره آمریکا در گزارش رسمی خود به شکست تمامی راهکارهای دولت‌های متعدد آمریکا اعم از «تحریم‌های جامع، اقدامات محدود نظامی و تعامل دیپلماتیک» در مهار ایران اعتراف کرده بود. (جزئیات بیشتر). 

انتهای پیام/ 

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول