اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

فرهنگ  /  مسجد و هیئت

حسینیه معلی؛ «تلنت شو» مداحی که داعیه احیای سنت‌ها را دارد+عکس و فیلم

«حسینیه معلی» برنامه تلویزیونی است که در مناسبت‌ها، از شبکه سوم سیما روی آنتن می‌رود. هدف سازندگان این برنامه با ایده سیدبشیر حسینی مشابه برنامه عصر جدید و دیگر تلنت‌شوهای رایج، ساخته شده است، اما رقابتی در آن نیست.

حسینیه معلی؛ «تلنت شو» مداحی که داعیه احیای سنت‌ها را دارد+عکس و فیلم

به گزارش خبرنگار حوزه مسجد و هیأت خبرگزاری فارس، Talent show یا نمایش استعدادها قالبی است که در دهه ۸۰ میلادی از جشن‌های دبیرستانی به مدیوم تلویزیون راه پیدا کرد و کم‌کم به سرتاسر جهان صادر شد. در ابتدا، بیشتر این نوع برنامه‌ها برای رقابت بین خوانندگان ناشناس طراحی می‌شد، اما نمایش‌های سرگرمی‌ساز دیگری مثل پایکوبی، دوبله، بازیگری، هنرهای رزمی، نواختن ساز، شعر، نمایش‌های کمدی یا سایر فعالیت‌ها هم به فهرست اجراها اضافه شد.


سیدبشیر حسینی در برنامه عصر جدید

سیدبشیر حسینی راه سیمون کاول را رفت

جرقه دوره نوین این نوع از برنامه‌سازی را سیمون فولر بین سال‌های ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۳ با برنامه سلطان پاپ زد. یکی از داورهای این مسابقه به نام سیمون کاول در سال ۲۰۰۴ مستقلاً برنامه فاکتور ایکس را راه‌اندازی کرد. در ایران هم برنامه «عصر جدید» با الهام از همین مدل ساخته شد. برنامه‌ای که سیدبشیر حسینی در دوره‌های اول دوم، یکی از داورانش بود. از برنامه عصر جدید ایده‌های دیگری هم گرفته و برنامه‌های متعددی هم در شبکه‌های دیگر تولید شد، اما از محرم امسال سیدبشیر حسینی با الهام از همان برنامه عصر جدید، «حسینیه معلی» را راه انداخت. سیدبشیر و افرادی از دانشگاه امام صادق (ع) ایده‌پردازان و اعضای اتاق‌فکر برنامه «حسینیه معلی» هستند و تهیه‌کنندگی آن در فضای رسمی تلویزیون برعهده سعید ستودگان است.

«حسینیه معلی» رقابت ندارد

در این برنامه‌ها رقابت برای رسیدن به بهترین اجرا ملاک عمل است، اما «حسینیه معلی» تلاش کرده با شعار استعدادیابی و همچنین تلاش برای احیای سنت‌های عزاداری و آئینی شهرها و اقوام، قضاوت و رقابت را از برنامه خود حذف کند.

 

حضور ولی‌الله کلامی زنجانی در برنامه حسینیه معلی

حضور بزرگ‌ترهای مداحی در برنامه تأیید دُرست بودن کار ماست

در زمان ضبط فصل نخست این برنامه، زمانی که اخبار و تصاویری در فضای مجازی پیچید، صدای انتقاد بزرگ‌ترها و دلسوزان این عرصه بلند شد که مداحی جای مسابقه برای انتخاب بهترین نیست و نباید الگوی مسابقه متمولانه «وجیهاً بالحسین» عراقی‌ها وارد ایران شود. جوانان علاقه‌مند مداحی در همین ابتدای امر نباید درگیر اول و دوم شدن‌ها و تلاش برای دیده شدن قرار گیرند. سعید ستودگان کارگردان تلویزیونی برنامه همان ایام اعلام داشت: ما مسابقه نیستیم و طرح برنامه را به ۵٠ بزرگ‌تر و کارشناس ارائه دادیم و با تائید آنها شروع به ساخت کردیم که تعدادی از این بزرگ‌ترها به عنوان کارشناس یا مهمان در برنامه حاضر می‌شوند.

 

تحلیل سیاسی مهدی رسولی در فصل اول معلی که بسیار دیده شد

چهره‌های مشهور کارشناس برنامه را گرم می‌کردند

در فصل اول و دوم این برنامه که همزمان با ایام محرم و صفر روی آنتن پرمخاطب‌ترین شبکه سیما یعنی شبکه سه رفت، سعید حدادیان، مهدی سلحشور، سیدمجید بنی‌فاطمه، محمد صمیمی و مهدی رسولی که همه از بزرگان و سرشناسان عرصه مداحی کشور به حساب می‌آمدند، حاضر بودند و در پشت صحنه نیز اکبر شیخی، وظیفه منتوری یا همان راهنمایی شرکت‌کنندگان را عهده‌دار بود. آنچه از برآیند فصل اول و دوم مشهود است، مخاطب به واسطه مشاهده و شنیدن حرف‌های این بزرگان مداحی پای برنامه می‌نشست و برنامه با روضه‌خوانی‌ها و سخنان آن‌ها جذابیت پیدا می‌کرد.


کارشناسان فصل اول حسینیه معلی

تعزیه‌خوانی یا نمایشی شدن مداحی

ایده‌پرداز اصلی «حسینیه معلی» همیشه هنگام ارزیابی اجراهای شرکت‌کنندگان عصر جدید روی فرم و همخوانی‌اش با پیام و رساندن پیام با اجرای یک فرم تکیه داشت. در دو فصل قبل «حسینیه معلی» نیز  این نمایشی شدن در مداحی و روضه‌خوانی به چشم می‌آمد. کارشناسی داوران حاضر نیز سوار بر همین فرم‌ها با همخوانی‌های خود با شرکت‌کنندگان یا خواندن نوحه‌های مشهور خود بر جذابیت برنامه می‌افزودند.

 

روضه حضرت زینب(س) با زبان لری و لباس گل‌مالی شده

نشان دادن ارادت اقشار مختلف به آل‌الله نقطه قوت «حسینیه معلی»

«حسینیه معلی» نکات مثبت بسیاری هم داشته است؛ حضور و نمایش ارادت اقشار و چهره‌های مختلف از اقصی نقاط کشور که دل در گرو اهل بیت(ع) داشتند و همچنین پُر کردن خلأ نبود روضه در قاب تلویزیون که تنها نمایشگر نوحه‌خوانی و شورخوانی مداحان است، فرصتی شد تا مخاطب نشسته پای این قاب دقایقی هم به میزان ارادت ایرانیان به اهل بیت (ع) پی‌ببرد و هم چشمی تر و دلی سبک کند. فیلم مداحی یک جوان نابینا نمونه‌ای از همین بیان است که در فضای مجازی هم بسیار پیچید.

 

مداحی سوزناک مداح نابینا در برنامه حسینیه معلی

فصل سوم «حسینیه معلی» امیدبخش شروع شد

فصل سوم معلی همزمان با شروع ماه شعبان با حضور حجت‌الاسلام مصطفی کرمی، احمد واعظی، رضا هلالی و حضور مجدد مهدی رسولی روی آنتن رفته است که از همان شروعش نوید اتفاقاتی متفاوت را می‌دهد. فضای این برنامه با وجود آن که همچنان در استودیوست، اما با فضاسازی‌های بهتری بیشتر شبیه حسینیه شده است.


فصل سوم حسینیه معلی با حضور رضا هلالی

معرفی آئین‌های سنتی نقطه قوت فصل سوم

از سوی دیگر در فصل سوم معلی تلاش کرده هدف اصلی خود یعنی نشان دادن سنت‌های آئینی هر شهر را ملاک کار خود قرار دهد؛ کما اینکه در قسمت اول یزله‌خوانی سنتی اهواز، مدح‌خوانی به گویش مازنی، مدح‌خوانی با لهجه اصفهانی و ... را نمایش داد.

 

مدح‌خوانی یک نوجوان به گویش مازنی در حسینیه معلی

در مجموع در خلأ برنامه‌های مرتبط با هیأت و مداحی در تلویزیون علی‌رغم اثرگذاری بالای این حوزه‌ها «حسینیه معلی» یک فرصت است که باید با نقد و بررسی و تحلیل آن، برای بهتر بهره بردن از آن کوشید.

خبرگزاری فارس این وعده را می‌دهد که میزگردی با حضور عوامل سازنده و کارشناسان در خصوص این برنامه داشته باشد.

پایان پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول