اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

توانا  /  اخبار

دشمن خاموش دهان و دندان را بشناسید

کارشناس برنامه طبیب درباره مهم‌ترین عامل پوسیدگی دندان گفت: پلاک میکروبی دشمن سلامتی دندان و یکی از عوامل پوسیدگی دندان‌های سالم است. اگر پلاک میکروبی در جای خودش تمیز نشود و باقی بماند در طول زمان تبدیل به سنگ می‌شود.

دشمن خاموش دهان و دندان را بشناسید

به گزارش باشگاه خبرنگاران توانا سعید عسگری دندانپزشک و استاد دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در برنامه تلویزیونی روز دوشنبه «طبیب» درباره پوسیدگی دندان گفت:  یکی از مهم‌ترین شاخص‌ها برای بررسی وضع سلامت دهان و دندان شاخص DMF است. عدد DMF تعداد دندان‌های پوسیده، کشیده و پر شده را نشان می‌دهد. در واقع عدد DMF همان تعداد دندان‌های پوسیده، کشیده و پر شده است.

وی در ادامه توضیح داد: زمانی عدد DMF برای ما قابل قبول است که اصل عددی آن برای دندان‌های پر شده باشد، همچنین هر چقدر عدد آن کوچک‌تر باشد بهتر است.

چگونه یک دندان سالم پوسیده می‌شود؟

مهمان برنامه طبیب درباره چگونگی ایجاد پوسیدگی در دندان سالم بیان کرد: پلاک میکروبی یکی از عوامل پوسیدگی دندان‌های سالم است. اگر شخصی دو تا سه روز مسواک نزند یک لایه سفید رنگ و نازکی بر روی سطح دندان‌هایش جمع می‌شود. پلاک میکروبی همان لایه‌های سفید و نازک است و شما می‌توانید به راحتی با ناخن یا دست آن را از روی دندان بردارید. پلاک های میکروبی معمولاً در شیارهای بالایی دندان‌های فک بالا و شیار‌های پایینی دندان‌های فک پایین نزدیک به لثه جمع می‌شوند.

عسگری درباره چرایی جمع شدن این پلاک‌های میکروبی توضیح داد: علت جمع شدن این پلاک‌ها دسترسی سخت به آنها و درست مسواک نزدن است. اگر پلاک میکروبی در جای خودش تمیز نشود و باقی بماند در طول زمان  تبدیل به سنگ‌های پلاک میکروبی می‌شود. همچنین با رسوب مواد آهکی تبدیل به جرم می‌شود. نکته قابل توجه این است که دوباره روی همان سنگ‌های حاصل از پلاک میکروبی، پلاک میکروبی جمع می‌شود.

پلاک میکروبی، دشمن سلامت دهان و دندان

این دندانپزشک پلاک میکروبی را دشمن سلامت دهان و دندان معرفی کرد و گفت: دشمن سلامتی دهان و دندان  و منشا پوسیدگی‌های دندانی و بیماری‌های لثه، پلاک میکروبی است. حجم پلاک‌های میکروبی به قدری زیاد است که غیر قابل شمارش است و انواع متفاوتی دارد. همچنین وجود این میکروب‌ها نه تنها برای دهان و دندان بلکه بسیار برای سلامتی ما مضر است.

چگونه اشک یک دندان سالم در می‌آید؟

وی درباره روند پوسیده شدن دندان‌ها بیان کرد: همان‌طور که گفته شد باکتری‌های موجود در پلاک‌های میکروبی اصلی‌ترین و اولین عامل پوسیدگی دندان است. دومین عامل از بین رفتن دندان‌ها استفاده از غذاهایی است که دارای قند‌های قابل تخمیراند. فرآیند تخمیر فرآیندی است که قند را می‌شکند و از یک سو به مولکول‌های تولید‌کننده انرژی تبدیل می‌شود و از سوی دیگر فرآورده‌هایی تولید می‌کند که جزء فرآورده‌های بد محسوب می‌شوند. برای مثال وقتی قندها می‌شکنند، میکروب‌ها برای زنده ماندن و زادوولد از آن قند‌ها تغذیه می‌کنند؛ همچنین میکروب‌ها مواد زائدی را از خودشان دفع می‌کنند. مهم‌ترین این مواد‌های زائد اسید‌ها هستند که از شیرینی‌ها آزاد می‌شوند.

پلاک میکروبی+مواد زائد غذایی=اشک دندان

عسگری درباره ترکیب پلاک میکروبی و مواد زائد اظهار کرد: اگر دندانی که دارای پلاک میکروبی است با مواد زائد غذایی ترکیب شود در طی زمان اشک دندان را در می‌آورد.

آیا می‌شود دندان سالم را سالم تر کرد؟

کارشناس طبیب درباره تقویت دندان سالم توضیح داد: بعضی از مواد با چسبیدن بر سطح دندان و همچنین کریستال‌های مفید دندان که در تاج دندان‌ها قرار دارد، مقاومت‌شان را افزون می‌کند. فلوراید مهم‌ترین موادی است که این کار را انجام می‌دهد.

وی درباره روش‌های قوی‌تر کردن دندان بیان کرد: فلوراید باعث می‌شود مینا‌های دندان مقاوم‌تر شود. یکی از کارهایی که برای سالم نگهداشتن دندان می‌توان انجام داد استفاده منظم از فلوراید است.  

چگونه باکتری‌های موجود در پلاک میکروبی را از بین ببریم؟

استاد دانشگاه شهید بهشتی درباره روش‌های از بین بردن پلاک‌های میکروبی تصریح کرد: ما هر چقدر بتوانیم حجم میکروب‌های موجود در دهان را کمتر کنیم بهتر است. با استفاده از مسواک زدن، نخ دندان، دهانشویه و هرچیزی که کمک کند تا میکروب‌های مضر از روی دندان پاک شود مفید است.

رابطه شیرینی‌ها و پوسیدگی دندان

عسگری در ادامه توضیح داد: سومین عامل پوسیدگی دندان شیرینی‌ها است. هر چیزی که مزه شیرینی داشته باشد در آن انواع قند وجود داشته باشد پوسیده‌زا است. حتی میوه‌ها و شیر که جز غذاهای مفید به حساب می‌آیند می‌توانند موجب پوسیدگی دندان شوند.

وی تأکید کرد: در زمان استفاده از شیرینی‌ها باید بتوانیم زمان مجاورت شیرینی‌ها با دندان را کوتاه کنیم تا آسیب‌ کمتری به دندان وارد شود.

قند و شکر و نبات با دندان چه می‌کند؟

این دندانپزشک درباره تأثیر قند و شکر بر دندان‌ها گفت: قند و شکر و نبات  به علت میزان تخمیر پذیری‌شان در دهان بیش از همه قندهای دیگر به دندان آسیب می‌رسانند. باید به این نکته توجه کرد که میزان پوسیدگی زایی مواد قندی مختلف باهم متفاوت است. قند و شکر و نبات و هر چیزی که با این مواد ساخته می‌شود بیش از همه شیرینی‌ها در دندان پوسیدگی ایجاد می‌کنند.

پایان پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول