به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان ساری، عباس علیپور ظهر امروز در سومین جلسه کارگروه راهبردی مدیریت پسماند استان اظهار کرد: روزانه ۶ تن زباله عفونی در سطح بیمارستانهای مازندران و روزانه ۳ تن زباله عفونی در مراکز غیر بیمارستانی تولید میشود.
وی با بیان اینکه در بیمارستانها فرایند پسماند کامل است، افزود: مجموعه زبالههای عفونی بیمارستانها مشکل نداریم و مجهز به دستگاه امحاء زباله هستند و این دستگاهها زباله عفونی را بیخطر و خرد میکند و تحویل سازمان پسماند داده میشود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه در ۷۰ درصد مراکز غیر بیمارستانی پوشش خوبی در جمعآوری زباله وجود دارد، اضافه کرد: در ۳۰ درصد این مراکز با مشکل روبرو هستیم و تقریبا در جمعآوری یک تن زباله عفونی در سطح شهرستانها دچار مشکل هستیم.
وی گفت: اداره پسماند ساری هنوز موفق نشده است که دستگاه امحاء زباله عفونی را تهیه کند و از اداره محیط زیست مجوز بگیرد و با شرکتهای خصوصی بر سر موضوع قیمت به توافق نرسیدهایم و تعیین تکلیف نشده است و باید زبالههای عفونی قیمتگذاری منطقی و عادلانه شود.
*کاه و کلش برای ما سرمایه است
رضا علیخانی معاون عمرانی استاندار مازندران نیز در ادامه گفت: باید مضرات آتش زدن کاه و کلش اثبات شود و جرم تلقی شود و این جرم باید ابلاغ و نظارت، کنترل و برخورد شود.
وی افزود: از نظر قانونی شهرداری باید زبالههای معمولی و عفونی را جمعآوری کند و تنها زمانی شرکتهای خصوصی میتوانند فعالیت کنند که تجهیزات و امکانات شهرداری کافی نباشد.
معاون عمرانی استانداری مازندران با بیان اینکه شعار ما حمایت از کشاورزان است، گفت: راهکاری باید باشد که کشاورز ضرر نکند و به کشت دوم هم برسد و راهکار فنی برایش تهیه شود.
وی تصریح کرد: باید تفکر غلط آتش زدن کاه و کلش از نظر پزشکی برای کشاورزان حل شود چرا که ملاک ما خرافات و باورهای غلط نیست بلکه ملاک ما تاکیدات دانشگاهی و مراجع بهداشتی و درمانی است تا به کشاورزان ابلاغ شود.
علیخانی بیان کرد: کاه و کلش برای ما سرمایه است نقطه اول ان به خاک باز میگردد و نقطه دوم خوراک دام میشود و و مازاد تولید و مصرف به عنوان کالای نوآور استفاده میشود.
*آمار دقیقی از آتش زدن کاه و کلش در مازندران نداریم
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مازندران نیز در این جلسه گفت: جهاد کشاورزی استان مازندران باید با استفاده از ظرفیتهای قانونی و با برنامههای آموزشی و ترویجی برای اهمیتی که کاه و کلش برای تقویت و حفاظت خاک دارد نسبت به جلوگیری از آتش زدن کاه و کلش اقدام کند.
عطاءالله کاویان افزود: آتش زدن کاه و کلش ۳ تا ۵ سانتیمتر خاک را تحت تاثیر قرار میدهد که باید آتش زدن کاه و کلش کاهش پیدا کند.
وی تصریح کرد: بهترین روش برای حفظ خاک و بقایای آلی این است که کاه و کلش و بقایای گیاهی در رویشگاه گیاه به خاک برگردد چراکه اثرات گیاه در مزارع دیگر کمتر است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مازندران با بیان اینکه آمار دقیقی آتش زدن کاه و کلش در مازندران نداریم، اضافه کرد: ۱۶۰ مورد آتش زدن کاه و کلش در گشت و پایش محیط زیست ثبت شده است و از شهرستان آمل و محمودآباد به سمت شرق استان سوزاندن کاه و کلش مرسوم است و باید در این زمینه هدفگذاری شود.
*آتش زدن کاه و کلش را رد میکنیم
رئیس جهاد کشاورزی استان مازندران نیز در این زمینه گفت: دنیا به این نتیجه رسیده است که کاه و کلش و بقایای گیاهی باید به خاک برگردد و البته بخشی از بقایای گیاهی قابل استفاده در مصارف دیگر هستند.
حسن عنایتی افزود: بیش از ۵۰۰ هزار تن کاه و کلش مزارع شالیزار خوراک دام میشود و به علت فرهنگ غلط سوزاندن آمار درستی از آتش زدن مزارع در دست نیست اما برای این امر به کشاورزان تذکر داده شده است.
وی با اشاره به اینکه نگاه کشاورزان برای سوزاندن کاه و کلش برای از بین بردن کرم ساقهخوار برنج را رد میکنیم، تصریح کرد: کشاورزان برای از بین بردن کاه و کلش بقایای گیاهی را آتش میزنند تا آفت کاهش یابد که صد درصد این نظریه را جهاد کشاورزی رد میکند.
رئیس جهاد کشاورزی استان مازندران بیان کرد: کاهها در بعضی از مناطق مازندران در حوزه دانشبنیان جمعآوری و هدایت میشوند.
عنایتی اشاره کرد: رطوبت کاه ۳۰ درصد است و فسادپذیری بالایی دارد و باید ظرف ۲۴ ساعت خشک و تبدیل شود.
وی اضافه کرد: در مزارع باغی و زراعی کودها و سمهای کم خطر با کیفیت و کارایی بالاتر استفاده شود و آموزش و فرهنگ سازی در زمینه زمان و مقدار کود و سم انجام شود و کسانی که کود را تولید، عرضه و مصرف میکنند الزامات به آنها ابلاغ شود و میزان سم روی میوهها نظارت و کنترل شود.
رئیس جهاد کشاورزی مازندران بیان کرد: کود و سم بهینه مصرف شود و به یکباره در اختیار گیاه قرار ندهیم و باید در این زمینه کار آموزشی و ترویجی انجام شود و اثر گذاری را در کنترل آفت داشته باشیم و راهکار این است که مبارزه با آفت را به سمت شیمیایی نبریم و در استان به سمت مبارزه تلفیقی و مکانیکی ببریم.
و همچنین در این کارگروه یک کارشناس جهاد کشاورزی بیان کرد: سطح زیرکشت کشاورزان در سطح باغی ۴۲۵ هزار هکتار و در سطح زراعی ۱۵۴ هزار هکتار است و برای کشت و کار ۷۵ محصول زارعی و باغی تنوع و تعدد کشت در استان مازندران وجود دارد و ۴۳۰ مورد عوامل خسارت زا در استان مازندران به باغات و مزارع آسیب وارد میکنند.
وی افزود: در سالهای گذشته ۷۵ هزار هکتار مبارزه بیولوژیک در مزارع پنبه، ذرت و سویا انجام میگرفته است و در سالهای اخیر به دلیل تورم ۱۰ هزار هکتار انجام شده است.
این کارشناس اشاره کرد: بیشترین مصرف سم در مزارع کشاورزی به خاطر کرم ساقه خوار است و که ۱۰ درصد این سمم گرانول و دیازنون است که باید در حوزه بیولوژیک ردیف اعتباری داده شود.
ایوب فرهادی، معاون فناوری پارک علم و فناوری مازندران نیز در ادامه افزود: در حوزه تولیدی کاه و کلش بحث آفت مطرح نیست و باور کشاورزان غلط است و نمیتواند ملاک تصمیمگیری باشد و در این فرایند در پلت کردن کاه آفت از بین میرود.
انتهای پیام/۸۶۰۵۱/ج