اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  آذربایجان شرقی

گیاهانی که به سفره‌ها رنگ تنوع می‌بخشند!

با آغاز رویش طبیعت سفره‌های مردم در مراغه با انواع گیاهان کوهی رنگین‌تر شده است .

گیاهانی که به سفره‌ها رنگ تنوع می‌بخشند!

خبرگزاری فارس- احمد طالبی: با آغاز رویش طبیعت سفره‌های مردم در مراغه با انواع گیاهان کوهی رنگین‌تر شده است.

در این فصل از سال انواع گیاهان کوهی با خاصیت‌های غذایی و دارویی از دامن طبیعت برداشت و برای تهیه انواع غذاهای سنتی استفاده می‌شود.

هر سال از نیمه دوم فروردین بازارچه‌ای برای عرضه گیاهان کوهی در مراغه راه‌اندازی و ده‌ها گونه توسط روستائیان حاشیه مراتع از دامن طبیعت برداشت و در آن عرضه می‌شود.

علاقه مردم مراغه و شهرهای منطقه به تهیه غذاهای محلی و سنتی از جمله، آش، آبگوشت، بورانی با این گیاهان رونق این بازار را دو چندان کرده است.

در این بازار بیشتر از ۱۵ نوع انواع تره کوهی از جمله قارترسی، کنگر، ریواس، قازی یاغی، سورولو، گل آقا و بزگوش به فروش می‌رسد.

با رونق گرفتن این بازارچه  برای بیش از  ۳۰۰  نفر در برداشت و فروش این گیاهان به مدت سه تا چهار ماه شغل ایجاد می‌شود.

سال‌هاست، فعالیت این بازارچه از نیمه دوم فروردین در میدان عبدالقادر مراغه آغاز و تا پایان تیر همچنان ادامه دارد.

کارشناس تغذیه دانشکده علوم پزشکی مراغه یادآور شد: این گیاهان به خاطر داشتن کولین برای عملکرد بهتر مغز و یادگیری مفید است.

زینالی افزود: مواد معدنی و ویتامین‌های موجود در این گیاهان می‌تواند در کنترل بیماری‌های بدن مفید باشد.

وی اضافه کرد: ویتامین‌های گروه B موجود در این گیاهان برای جلوگیری از بیماری‌های قلب و عروق و دفع کلسترول مضر کبد موثر است.

برداشت و فروش بی‌رویه و غیراصولی این گیاهان سال‌هاست دوستداران طبیعت و محیط زیست را نگران کرده‌ است.

آنها معتقدند، برداشت بیش از ظرفیت با گذشت زمان موجب کاهش سطح رویش و جمعیت این گونه‌های با ارزش گیاهی در مراتع و طبیعت سهند شده است.

آنها می‌گویند، در بیشتر موارد بهره‌برداران به خاطر بی‌توجهی به اهمیت این گیاهان آنها را از ریشه برداشت و با پیاز از خاک بیرون می‌‍‌آورند.

به گفته یک دوستدار محیط زیست، این کار در کنار ایجاد اشتغال و در آمد فصلی موجب از بین رفتن ارزشمندترین گونه‌های گیاهی و آسیب به طبیعت است.

تقوی افزود: توسعه کشت مزرعه‌ای و گلخانه‌ای این گیاهان زمینه‌ساز تولید بهینه و صادرات  گونه‌های گیاهی به دیگر استان‌ها و خارج از کشور خواهد شد.

وی، خواستار مدیریت برداشت و جلوگیری از تخریب محیط زیست و طبیعت سهند شد.

رئیس حفاظت محیط زیست مراغه نیز خاطرنشان کرد: برداشت بی‌رویه و غیراصولی این گیاهان در طول سال‌های گذشته موجب به خطر افتادن تنوع گیاهی مراتع سهند شده است.

زارع متذکر شد: حجم بالای برداشت،  موجب  آسیب جبران‌ناپذیر و ذخایر ژنتیکی سهند شده است.

وی تصریح : با مدیریت در بهره‌برداری می‌توان فرصتی فراهم کرد تا این گونه‌های با ارزش به نسل‌های آینده نیز حفظ شود.

در مراتع سهند بیش از یک‌هزار گونه گیاهی شناسایی شده که از این گیاهان ۵۰ گونه آن خوراکی است و خاصیت غذایی و دارویی دارند.

کوه سهند با ۳ هزار و۷۱۰ متر ارتفاع و ۱۲۹ هزار هکتار مرتع در شمال‌شرقی شهرستان مراغه در آذربایجان‌شرقی واقع شده است.

انتهای پیام/60007/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول