اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

مجله فارس پلاس  /  دیدگاه

غیرت دینی، ناموسی، ملی و انقلابی!

روحیه و اخلاق جهادی و انقلابی همراه با احساس مسئولیت و حریت و منطق و تفکر بسیجی بواقع ترجمان روشنی از غیرت انقلابی است که تجسم عینی آن را در سیرت و زندگی مرد میدانهای سخت ، حاج قاسم سلیمانی و البته سلیمانیها مشاهده کرده و اکنون هم می‌بینیم.

غیرت دینی، ناموسی، ملی و انقلابی!

خبرگزاری فارس؛ حجت‌الاسلام ابوالقاسم علیزاده: غیرت به معنای نوعی رشک و حسادت مردانه و یا خود حسادتی نسبت به داشته های فردی و یا جامعه ی خویش است ، نقطه مقابل آن همان حسادت مرموز و مذموم نسبت به آنچه دیگران از فضل و کرم الهی و از راه درست و حلال بدست آورده اند ، می باشد.آنجا که دیگران از نعمت و یا ثمره تلاششان چیزی تحصیل نموده اند ، نباید نسبت به آن عکس العمل و یا طمع و حرص و ولعی داشت و دچار بدبینی و تلخ نگری شد و یا طبق فرمایش نبی مکرم اسلام صلی الله علیه و آله چشم بدنبال آن داشت. اما وقتی آدمی چه بلحاظ فردی و یا اجتماعی دارای سرمایه ای پاک و یا موقعیتی حلال و تمیز باشد باید نسبت به آن حساس و تعصب داشته باشد. چه آنکه صیانت و محافظت از آن  نیز یک وظیفه عرفی و شرعی و الهی است. ولذا غیرت را نوعی حساسیت و تعصب به داشته ها و سرمایه های خدا دادی تعریف نموده اند. بنابراین تلاش توام با تعصب و حساسیت در نگهداری آنچه حفظش برای آدمی و یا یک جامعه ضروری و لازم است غیرت معنی میشود که البته سرچشمه آن نیز اکسیر شجاعت و بزرگ منشی و قوت نفس است که در یک کلمه به مردانگی از آن یاد میشود. 

غیرت بواقع از ملکات نفسانی و کمالات و حالات درونی انسان است که سبب مردانگی میشود. از این روی مرد بی غیرت از زمره مردان خارج است.

امام علی علیه السلام در این رابطه میفرمایند: ان الله یغار المومن فلیغر ، من لایغار فانه منکوس القلب = همانا خداوند نسبت به مومن غیرت می ورزد ...کسی که اهل غیرت نباشد قلبش وارونه است یعنی از حالت طبیعی انسان خارج میشود. 

جالب اینکه بدانیم فلسفه محرمات و حدود و تنبیهات الهی تقویت همین حالت غیرت و حساسیت و تقید به احکام شرع مقدس است ، چه آنکه طبق فرمایش امام صادق علیه السلام : " ان الله غیور ، یحب کل  غیور "  خداوند چون بندگانش را دوست میدارد و میخواهد مصون از پلشتی ها و در مسیر رشد و کمال و سعادت قرار داشته باشند نسبت به آنها با حساسیت هشدار ها و اعلان خطرها و تذکرات و دستور العملهایی دارد ، والا طبق فرمایش مولای متقیان علی علیه السلام در مقدمه خطبه همام(خطبه صفات متقین): خداوند درحالی مخلوقات از جمله انسان را آفرید که هیچ نیازی به طاعت و عبادت او نداشت و از هرگونه تخلف و نافرمانی او نیز در امن و امان بود، یعنی اگر طاعت و عبادت سودی دارد متوجه خود آدمی است و اگر نافرمانی و معصیت نیز زیانی بدنبال دارد بازهم متوجه خود انسان است. مهم شناخت درست مسیر بندگی است که باعث آرامش و عاقبت بخیری انسانها میگردد. 

انواع غیرت:

غیرت دینی؛ 
متاسفانه گاهی مفهوم واژه ها را آنگونه ای که هست نمی بینیم و آنقدر سطحی و دم دستی به آنها نگاه میکنیم که دیگر از خاصیت اصلیش خارج میشود ، ازجمله این واژه ها همین کلمه غیرت است که هرگاه گفته و شنیده میشود بلافاصله غیرت ناموسی تداعی به ذهن میگردد در حالی که مفهوم و دایره مصادیق این واژه بسیار گسترده تر از این بخش است که البته در جای خود این بخش هم بسیار مهم است که اشارتی در ادامه به آن خواهیم داشت. خدای متعال در آیه ۷۵ نساء با بیانی عتاب گونه میفرمایند: و ما لکم لا تقاتلون فی سبیل الله و المستضعفین من الرجال و النساء  و الولدان .... اوج غیرت دینی جهاد و قتال در راه خدا و در جهت استیفای حق مستضعفین از آحاد مردم اعم از زن و مرد و کوچک و بزرگ است. بنابراین نه تنها باید حساس بود و تعصب داشت بلکه تا سرحد قتال و جنگیدن باید به دین و ارزشها و آرمانهای آن وفادار و پایبند بود. اسلام و شریعت نبوی، دین و آئین حق است و مومنان روی زمین افتخار دارند که تابع و معتقد به دینی هستند که کمال یافته ادیان آسمانی و کتابی را راهنما و نقشه راه زندگی خود قرار داده اند که جامعترین و پویا و جاودانه ترین کتابهای آسمانی است و البته یک مسلمان واقعی کسی است که به تمام دستورات و فرامین حیات بخش و سعادت آفرین دین و قرآن ، هم ایمان و باور داشته باشد و خالصانه به تمام ابعاد و دستوراتش عمل نماید. این ایمان و عمل است که خمیر مایه اصلی غیرت دینی است. یعنی پای فشردن گفتاری و عملی قاطع نسبت به دستورات الهی که از طریق شریعت و کتاب به ما رسیده است.

چگونه جبهه باطل روی باطل بودن خود اصرار می ورزد. حال انتظار میرود یک مسلمان غیور روی دین حق خویش تا مرز فدا شدن پیش برود که البته مومنان واقعی اینگونه بوده و هستند ، نمونه این ادعی را در جلوهای فراوانی از رشادتها و جانفشانی شهدای عزیزمان شاهد بوده و هستیم. 


غیرت ناموسی؛
 مراد از ناموس می تواند در محدوده روابط خانواده و عشیره و فامیل و در نهایت معطوف به زنان وابسته به آنان باشد و می تواند وسیعتر، به شرافت و کرامت و فرهنگ و حیثیت و آبروی و عفت و حجاب و شئون اجتماعی و... یک جامعه معطوف گردد، غیرت در این محدوده ها نیز با نگاه ژرف و دقیق به همان تعبیر جامع قرآنی بر میگردد که فرمود : " الرجال قوامون علی النساء" مراداز قوامون بودن مردان برای زنان طبق آنچه در تفاسیر آمده است سه نکته اساسی است :

۱- تکیه گاه مطمئن و مستحکم .
۲- منشاء امنیت و آرامش و آسایش.
۳- مدیریت کلان و سخت افزاری و پشتیبانی در  تامین نیازها و ضرورتهای زندگی.

 بنابراین مفهوم غیرت ناموسی نوعی شرف و مردانگی است که بمنزله تکیه گاه و سایه ای مطمئن و امنیت ساز برای محارم از زنان بمعنای خاص در چهارچوب زندگی شخصی و خانوادگی و حفاظت از امنیت اخلاقی و متانت و حیا و پاکدامنی زنان جامعه در مقیاس عمومی و ملی، مطرح می باشد.

جالب است بدانیم آنچه تحقیقات و البته تجربه میدانی نشان می دهد گواه این معناست که بلحاظ خلقت و آفرینش الهی ، جنس زن را خداوند بگونه قرار داده است که نیاز طبیعی او به غیرت مردان با این تعریفی که از غیرت ناموسی بیان داشتیم یک واقعیتی است که هر زن سالم بلحاظ روحی و عاطفی در عمق ذات و وجدان خویش ، عاشق غیرت مردان و مرد غیور است. زیرا با پذیرش سایه ولایت و سرپرستی چنین مردان مردی است که زن چه در محیط خانه و چه محله و جامعه، احساس امنیت و آرامش میکند و حتی در غیاب مرد خانه اش آرام و قرار دارد. معمولا زنانی در جامعه از استرس و ناآرامی های روحی رنج میبرند که اساسا از داشتن چنین تکیه گاهی محروم هستند. 

البته در کنار غیرت مردان همواره باید حیا و شرم زنان نیز مورد توجه باشد ، چه آنکه ممکن است بهمان میزان که بی غیرتی مردان زمینه بی حیایی  و پرده دری را برای زنان دامن میزند، متقابلا نیز بی حیایی بانوان هم باعث شکسته شدن دیوار غیرت مردان گردد، بواقع این جاده ایست دو طرفه که در رفت و برگشتی منطقی روی یکدیگر می توانند اثر بگذارند. از این روی هم مردان و هم بانوان جامعه باید از نوعی حساسیت و تعصب نسبت به غیرت و حیا برخوردار باشند تا در نتیجه پاکی و آرامش در زندگی فردی و خانوادگی و اجتماعی را بتوان بخوبی تجربه کرد و لذت برد. 

غیرت ملی؛
نوع دوستی، وطن دوستی، احساس مسئولیت اجتماعی، دفاع از میهن و تمامیت ارضی کشور و موضوعاتی از این دست را ، نتائج و آثار غیرت ملی میتوان برشمرد. بواقع حساس بودن روی داشته های فرهنگی و آداب و رسوم و ذخائر و سرمایه ها و ثروت مادی و معنوی در مقیاس ملی و جامعه ، که باعث جلوگیری از طمع دشمنان و بیگانگان میگردد. در برخی روایات اینگونه آمده است که : "حب الوطن من الایمان" که ناظر بر همان جوهره غیرت ملی است. 

میراث پیشینیان بویژه شهدای گرانسنگ و تاریخ تمدنی و پرافتخار ایران اسلامی پراست از جلوه ها و چهره ها و آثار ماندگاری که هریک بسان ستاره ای در آسمان میهن اسلامیمان ایران میدرخشند که باید نسبت به حفظ و پاسداشت آنها در سطح ملی ، غیرت و تعصب نشان داد تا برای آیندگان نیز بعنوان پشتوانه ای عظیم و الهام بخش باقی بماند. و اما با نگاه به امروز جامعه  چه بسیار زنان و بانوانی را میبینیم که به برکت غیرت عمومی ملت ایران با همتی بلند در عرصه های مختلف حتی با پوشش وحجاب اسلامی و متانت و وقار و عفتی مثال زدنی ، در عرصه های گوناگون ملی و بلکه بین المللی نقش کلیدی و پرافتخار را ایفا مینمایند، افسوس که این دست چهره ها کمتر دیده میشوند، زیرا نه خودشان طالب دیده شدن هستند و نه متاسفانه فرهنگ بیمار حاکم بر فضای مجازی و رسانه ای بدنبال بلد کردن این چهره ها هستند. این میشود که چند سلبریتی قهر کرده با فرهنگ دینی و غیرت و حیای ملی و اسلامی و دینی و انقلابی با بی فرهنگی تمام با جلوه گری، تمامیت هنر و فرهنگ را به سخره گرفته و خود را نمایندگان افکار عمومی ملت ایران فرض می نمایند. 

یکی از این چهر های موفق و ماندگار که باید هزاران بار به او دست مریزاد گفت و بحق او و امثال او را در تمامی رسانه ها معرفی کرد سرکار خانم دکتر گرانپایه ، جراح و استاد دانشگاه می باشد، او که تنها در یک قلم از افتخاراتش ( ۵۴ هزار ویزیت و ۱۵۰۰ جراحی رایگان در مناطق محروم کشور که برنده جایزه گوهرشاد شد ) می باشد.

آنچه در تقابل با غیرت ملی متاسفانه این روزها جلوه یافته است و ذهن بویژه جوانان عزیز را مشوش ساخته است این است که چنین خانمی هرگز دیده نمیشود و بلکه بایکوت خبری و رسانه ای میگردد زیرا غیرتی در رسانه برای شکار چنین سوژه ها و معرفی آنان نیست و لذا اگر خانمی بعضا مواجب بگیر عناصر وابسته به بیگانگان، روسری خود را سرچوب کرده و یا پزشک بهائی بود و یا ملت خود را رها کرده و رفته بود اون ور آب و در تقابل ملت کشف حجاب کرده بود حتی در صف جایزه بگیرهای جایزه به انحراف رفته باصطلاح صلح نوبل قرار می گرفت و از بی بی سی گرفته تا همه رسانه های مزدور به آن میپرداختند. و این یعنی نقطه مقابل غیرت ملی و بی فرهنگی مدرن امروزی که متاسفانه برخی از سر جهل و شاید لجبازی و عناد بدنبال آن بوده و هستند.  

غیرت انقلابی؛
روحیه و اخلاق جهادی و انقلابی همراه با احساس مسئولیت و حریت و منطق و تفکر بسیجی بواقع ترجمان روشنی از غیرت انقلابی است که تجسم عینی آن را در سیرت و زندگی مرد میدانهای سخت ، حاج قاسم سلیمانی و البته سلیمانیها مشاهده کرده و اکنون هم میبینیم. اگر نمونه ای کامل در باب تفسیر غیرت انقلابی بصورتی ملموس و قابل فهم ، امروزه بخواهیم تابلو کنیم و به دنیا معرفی نمائیم بحق اون نمونه سردار دلها حاج قاسم سلیمانی است که ایکاش این دلاور غیور بعنوان سمبلی برای قهرمان ملتهای آزاده جهان شناخته بشود و با نشر مکتب و راه او مسیر غیرت انقلابی در مقیاس جهانی هموارتر گردد. چه بسیارند ملتهای تحت ظلم و ستم و مستضعف و پا برهنه جهان که عاشق مکتب و مشرب سلیمانیند و گویا گم شده خود را در صلابت و شجاعت و پاکی و معنویت سلیمانی یافته اند و نجات خویش و بلکه جامعه بشری را از یوغ استکبار و پلشتی های نظام سلطه در گرو مکتب او میدانند.

و اما با نیم نگاهی به داخل و رصد جبهه نفاق و فتنه که هر روز بدنبال تشدید شکاف بین مردم و نیز دمیدن بر شیپور تحریک مردم در جهت بی اعتماد سازی نسبت به نظام و رهبری حکیم و دلسوز و پرتلاش انقلاب اسلامی هستند ، باید مرز غیرت و بی غیرتی را شفاف تر تبیین نمود که به عقیده نگارنده این سطور، یکی از خاکریزهای اصلی در جهاد تبیین باید همین امر مهم باشد. چه آنکه اگر برای نسل جدید سره از ناسره تشخیص داده نشود ممکن است نفوذی ها و فتنه گران بی سر و پای مزدور اجانب ، از سربی غیرتی نسبت به انقلابی که آوازه بین المللی یافته و تا کنون نفس استکبار و یزیدیان زمان را بشماره انداخته است و میرود تا بفضل الهی بارقه امیدی در دل ملتهای آزاده و مظلوم جهان بوجود آورده و بستر جهان اسلام بلکه تمامی دنیا را از لوث وجود خونخواران و حامیان تروریسم و تشنگان قدرت و ثروت جهانی بیرون آورند،  ممکن است چالشهای مرموزی سر درآورده و کار دست همگان بدهد و در نتیجه ضمن تحمیل خسارتهایی، جریان امید بخش و انقلابی خدمت به ملت و کشور را کند و تضعیف نمایند.

امیدواریم این راه نجات امت با غیرتی انقلابی به پیش برود و با وحدت و انسجام مردم شریف ایران و همه ملتهای مظلوم در سراسر گیتی ، به زودی شاهد آثار خون شهیدانی همچون سلیمانی و ابو مهدی المهندس باشیم.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول