اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

مجله فارس پلاس  /  سواد رسانه

وقتی ماست، سیاه نشان داده می‌شود/ نگاهی به تکنیک عملیات روانی «وارونه‌سازی»

رسانه کارکردش جهت دادن به فکر و احساسات مخاطبان است؛ وقتی تکنیک‌های عملیات روانی به کار گرفته شود، حتی می‌تواند یک حقیقت را صد و هشتاد درجه وارونه نشان دهد.

وقتی ماست، سیاه نشان داده می‌شود/ نگاهی به تکنیک عملیات روانی «وارونه‌سازی»

گروه سواد رسانه خبرگزاری فارس؛ معصومه شیری: یکی از تکنیک‎‌هایی که مدت هاست توسط این رسانه‌ها مورد استفاده قرار می‎گیرد، «وارونه سازی» نام دارد. در این تکنیک رسانه تلاش می‌کند با ابزارهای مختلفی مانند قهرمان‌سازی از مهره موردنظر خود و وارونه نشان دادن حقیقت ماجرا یک اقدام مثبت مانند برخورد قانونی با یک قاتل را نزد مخاطبان خود امری منفی نشان دهد و جایگاه مظلوم و ظالم را برای مخاطبان خود وارونه روایت کند، تا حدی که آن‌ها علیه اقدام کنندگان موضع گیری کنند و از آن دست مایه‌ی جدیدی برای مورد هدف قرار دادن حاکمیت بسازند.

 

تطهیر یک قاتل با پوشش ورزشکار!

در ماجرای قتل کارمند اداره آب و فاضلاب شیراز توسط نوید افکاری رسانه‌ها تلاش کردند با تمرکز ویژه بر ورزشکار بودن افکاری و سابقه‌ی او در مخالفت با جمهوری اسلامی ایران، از او یک قهرمان مخالف با جمهوری اسلامی ایران در ذهن مخاطبان خود بسازند.

در ماجرای قتل کارمند اداره آب و فاضلاب شیراز توسط نوید افکاری رسانه‌ها تلاش کردند با تمرکز ویژه بر ورزشکار بودن افکاری و سابقه‌ی او در مخالفت با جمهوری اسلامی ایران، از او یک قهرمان مخالف با جمهوری اسلامی ایران در ذهن مخاطبان خود بسازند. و پس از سفیدسازی شخصیت او با ابزارهای مختلف رسانه‌ای، اقدام مثبت مراجع قضایی در راستای دستگیری و مجازات نوید افکاری به جرم قتل و اجرای حکم قصاص برای او را مورد هدف قرار دادند و بدون توجه به حق قانونی خانواده مقتول، ماجرای اعدام افکاری را سرکوب مخالفین جمهوری اسلامی توسط حکومت معرفی کردند. تا حدی که بعد از واکنش‎‌های سازمان‌یافته‌ی‌ پمپئو، ترامپ، مریم رجوی، رضا پهلوی و بازوهای رسانه‌ای آن‌ها ذیل هشتگ #اعدام_نکنید در شبکه‌های اجتمعی از آن دست مایه‌ای جدید برای راه‌اندازی کمپین تحریم فعالیت‌های ورزشی ایران ساختند. و در این کمپین با تاکیید بر اعدام نوید افکاری به عنوان یک ورزشکار، از فدراسیون‌های بین المللی درخواست کردند تا مانع از حضور   جمهوری اسلامی ایران در تمامی میادین ورزشی در سراسر جهان شوند.

 

رسانه ها در خدمت خائنین به ایران

دستگیری و اعدام روح الله زم سرشبکه کانال ضدانقلاب آمدنیوز یکی از مصادیق مهمی است که رسانه‌های فارسی زبان خارجی برای تحت تاثیر قرار دادن مخاطبان خود از تکنیک عملیات روانی «وارونه‌سازی» استفاده کردند. روح الله زم علاوه بر ارتباط و همکاری با سرویس‌های جاسوسی دولت‌های غربی، رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی ، بارها با انتشار مطالبی خشونت آمیز در کانال تلگرامی اش اغتشاشگران و مردم را  برای برهم زدن امنیت و ایجاد ناامنی در کشور، به جنگ و کشتار خیابانی تشویق و تحریک کرده بود تا حدی که در غائله دروایش گنابادی به طور علنی استفاده از بمب دستی و اسحله را به مخاطبان خود آموزش می‌داد.

 

پس از اعلام خبر اعدام روح الله زم، رسانه‌های فارسی زبان بیگانه خط تطهیر او را در قالب یک روزنامه نگار پیش گرفتند. و با سرپوش گذاشتن بر اقدامات او علیه امنیت ملی و همکاری با سرویس های جاسوسی، به مخاطبان خود به گونه‌ای القا کردند که روح الله زم تنها به جرم مخالفت با جمهوری اسلامی اعدام شده است.

اما پس از اعلام رسمی خبر اعدام روح الله زم، رسانه‌های فارسی زبان بیگانه خط تطهیر او را در قالب یک روزنامه نگار پیش گرفتند. و با سرپوش گذاشتن بر اقدامات او علیه امنیت ملی و همکاری با سرویس های جاسوسی، به مخاطبان خود به گونه‌ای القا کردند که روح الله زم تنها به جرم مخالفت با جمهوری اسلامی اعدام شده است.

همزمان با این تلاش رسانه ها برای وارونه نشان دادن جنایات و جرم های روح الله زم، حساب های کاربری وابسطه به عربستان سعودی و منافقین در دفاع از خائنین به مردم و کشور هشتگ #اعدام_نکنید را در شبکه های اجتماعی داغ کردند.

 

وقتی برخورد با شایعه پراکنان کرونا را به اسم پنهانکاری به خورد مردم می دهند!

در همه جای دنیا برخورد حکومت‌ها با شایعه پراکنانی که جان مردم و سلامت روانی آن‌ها را به خطر می‌اندازد اقدام مثبتی تلقی می‌شود. در بسیاری از کشورهای جهان نیز قوانین سرسختانه‌ای برای برخورد با شایعه پراکنان وضع شده است. به طور مثال روسیه در ماه مارس قانونی را تصویب کرد که براساس آن می‌تواند روزنامه‌نگاران و سازمان‌های رسانه‌ای متخلف را به دلیل انتشار اخبارجعلی درباره کرونا هزاران دلار جریمه کند. همچنین براساس قوانینی که کشور مجارستان یک ماه پس از کشف اولین مورد کرونا آن را تصویب کرد، هرکس در مورد این بیماری اطلاعات غلط منتشر کند زندانی خواهد شد. در عربستان سعودی نیز برای افرادی که در تلاش هستند با شایعه پراکنی اذهان عمومی را مشوش کنند مجازات نقدی و حداقل  ۵ سال حبس در نظر گرفته می‌شود‌. همچنین کشورهایی مانند هند، مالزی، اندونزی، تایلند و چین اعلام کرده اند کسانی که درخصوص کرونا اخبار نادرست منتشر کنند با مجازات حبس روبرو خواهند شد.

اما وقتی ایران برای شایعه پراکنان و منتشرکنندگان اخبار نادرست در فضای مجازی براساس قانون مجازاتی را در نظر می‌گیرد، رسانه‌های بیگانه و صفحات مجازی وابسطه به آن‌ها در شبکه‌های اجتماعی تلاش می‌کنند با استفاده از تکنیک عملیات روانی «وارونه سازی» اقدام مثبت حکومت در برخورد با شایعه پراکنان را تلاش برای پنهانکاری درباره کرونا به مخاطبان خود معرفی‌کنند.

 

کرونای حریرچی و جانسون؛ از فروپاشی نظام بهداشتی تا رهبریت سیاسی یک دلقک

در روزهای ابتدایی ورود کرونا به کشور بود که ایرج حریرچی معاون وزیر بهداشت به ویروس کرونا مبتلا شد. در این میان حسین باستانی خبرنگار بی‌بی‌سی با انتشار گزارشی در این خصوص نوشت: «معاون وزیر بهداشت عرق ریزان و سرفه کنان آمار منتشر شده در مورد میزان گسترش کرونا را تکذیب کرد، در حالی که خود او مبتلا بود. تصویر او، در واقع "نمادی" از رویه آشنای مسئولانی بود که به انکار بحران-حتی در انکارناپذیرترین شرایط ممکن- عادت کرده اند» .

 

 این اتفاق درحالی رخ داد که چندماه بعد، بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس نیز به ویروس کرونا مبتلا شد. کیوان حسینی خبرنگار بی بی سی با انتشار پستی در صفحه توییترش  نوشت: «وضعیت سلامت بوریس جانسون بریتانیا را شوکه کرده و تبدیل شده به معمای تازه کرونا. این مسئله همزمان یادآور نقش پیچیده رهبران سیاسی در زندگی شهروندان است. بوریس جانسون حالا فقط یک سیاستمدار بیمار نیست. او رهبر است. نماد است. و سرنوشتش می‌تواند به بخش مهمی از تاریخ کرونا تبدیل شود.»

 

 

وقتی بوریس جانسون به علت بی‌توجهی به پروتکل‌های بهداشتی به ویروس کرونا مبتلا شد اینبار از نظر خبرنگاران بی‌بی‎‌سی نه تنها ابتلای یک سیاستمدار به ویروس کرونا نماد ناکارآمدی و فروپاشی نظام بهداشتی  نبود، بلکه تبدیل به نمادی از نقش پیچیده یک رهبرسیاسی در زندگی شهروندان هم شد.

حریرچی یک پزشک بود و به علت حضور مداوم در خط مقدم مبارزه با کرونا به این بیماری مبتلا شد اما بی‌بی‌سی و دیگر رسانه‌ها تلاش کردند با استفاده از تکنیک «وارونه سازی» این اقدام مثبت حریرچی برای حاضر بودن در میدان اصلی نبرد با ویروس کرونا را نمادی از فروپاشی نظام بهداشتی ایران معرفی کنند. اما وقتی بوریس جانسون که صراحتا در کنفرانس خبری خود گفته بود" با همه بیماران کرونایی دست داده‌ام و همچنان هم با آن ها دست خواهم داد" به علت بی‌توجهی به پروتکل‌های بهداشتی به ویروس کرونا مبتلا شد اینبار از نظر خبرنگاران بی‌بی‎‌سی نه تنها ابتلای یک سیاستمدار به ویروس کرونا نماد ناکارآمدی و فروپاشی نظام بهداشتی  نبود، بلکه تبدیل به نمادی از نقش پیچیده یک رهبرسیاسی در زندگی شهروندان هم شد.

 

زیرآب زنی روابط بین‌المللی ایران و چین به روش وارونه سازی

 استفاده از تکنیک «وارونه سازی» تنها به موضوع کرونا و حمایت از تروریست‌ها محدود نمی‌شود و در بسیاری از مسائل، از جمله مسائل بین الملل نیز به وضوح به چشم می‌خورد. چند ماه پیش درست زمانی که فشارهای تحریمی آمریکا به اوج خود رسیده بود، اخباری درخصوص قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین در رسانه منتشر شد. طبق این قرارداد تاریخی و مهم سرمایه‌گذاری با حجم قابل توجّهی از سمت طرف چینی در صنایع زیرساختی جمهوری اسلامی ایران، صورت می‌گیرد.

 

از سوی دیگر طبق این تفاهم نامه، همکاری مشترکی بین دو کشور در حوزه­های نظامی، تسلیحاتی و اطلاعاتی صورت می‌گیرد که بیش از ابعاد اقتصادی این قرارداد، توجّه کشورهای غربی را به خود جلب کرد چرا که منعقد شدن این قرارداد کمک بزرگی در راستای بی اثرکردن تحریم ها و فشارهای وارد شده از سوی تحریم های آمریکا و اروپا  محسوب می شد. اما رسانه‌های دشمن با مورد هدف قراردادن این قرارداد و جوسازی‌های گسترده در شبکه‌های اجتماعی قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین را در ذهن مخاطبان خود یک قرارداد استعماری جا انداختند این قرارداد تاریخی که در بسیاری از جنبه ها به نفع ایران بود ، با آن را در ذهن مخاطبان خود قراردادی استعماری معرفی کردند که به وسیله آن چینی ها منابع و معادن ایران را به تاراج خواهند برد.

 

وقتی ادعای تقلب در انتخابات ایران خوب است ولی در آمریکا بد!

انتخابات سال  88 ایران یک نمونه مناسب برای مقایسه با انتخابات اخیر در ایالات متحده آمریکا و بررسی عملکرد رسانه های دنیا در اینباره است. در همه کشورهای دنیا وقتی عده ای سعی می کنند با ادعاهایی خلاف واقع و خارج از چهارچوب قانونی نظم عمومی جامعه را مختل کنند و به اموال عمومی و خصوصی آسیب برسانند ، حاکمیت برای حفظ جان و آرامش روانی شهروندان خود وارد میدان می شود تا امنیت را به جامعه بازگرداند.

در ماجرای فتنه 88 رسانه های فارسی زبانی که در خارج از مرزهای ایران فعالیت می کنند بار دیگر کوشیدند تا با تکنیک های مختلف عملیات روانی از جمله تکنیک وارونه سازی برخورد با آشوبگران را سرکوب و نبود آزادی بیان در ایران معرفی کنند.

در انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ ایران نیز عده ای با ادعای غیرواقعی تقلب در انتخابات باعث بروز آشوب و نا امنی در کشورمان شدند که براساس برآوردها حدود ۳۲۴ هزار میلیارد تومان به اموال عمومی و خصوصی مردم آسیب رساندند. در چنین موقعیتی حفظ آرامش جامعه و جلوگیری از خسارت مالی و جانی به مردم  و برخورد با آشوبگران یک حرکت مثبت از سوی حاکمیت تلقی می‌شود، اما رسانه های فارسی زبانی که در خارج از مرزهای ایران فعالیت می کنند بار دیگر کوشیدند تا با تکنیک های مختلف عملیات روانی از جمله تکنیک وارونه سازی برخورد با آشوبگران را سرکوب و نبود آزادی بیان در ایران معرفی کنند.

 

سیاست های دوگانه این رسانه ها در مواجهه با ایران زمانی پر رنگ تر می‌شود که نگاهی به انتخابات ریاست جمهوری اخیر در آمریکا بیاندازیم که چگونه با ابزارهای مختلف و مدیریت فضای مجازی و رسانه ها ادعای مطرح شده در خصوص تقلب در انتخابات را سانسور می کردند. تاحدی که شبکه اجتماعی توییتر پست های دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا  را که به نوعی سعی در ایجاد آشوب و ناامنی در ایالات متحده آمریکا را داشت و ادعا کرده بود تقلبی بزرگ در انتخابات این کشور رخ داده است را حذف و تعداد زیادی از آن ها را برچسب گذاری کرد.

 

برچسب زنی به منتقدان برجام با تکنیک وارونه سازی

در زمان تصویب برجام و مذاکرات هسته‌ای عده‌ای از دلسوزان و صاحبنظران و منتقدان برجام که از خسارت‌های جبران ناپذیر این توافق  اطلاع داشتند با برگزاری همایشی کارشناسی اعلام کردند دلواپس تصویب این توافق ننگین هستند. اما رسانه های اصلاحطلب و برخی از مقامات ارشد دولتی با برچسب زنی به منتقدان برجام آن ها را دلواپس نامیدند و انتقادات به حق این دلسوزان را با تکنیک وارونه سازی امری منفی معرفی کردند.

 

این اتفاق درحالی رخ داد که در طول مذاکرات هسته‌ای و همچنین پس از امضای توافق هسته‌ای مقامات ارشد دولت روحانی تاکید داشتند که با اجرای برجام یکباره تمامی تحریم‌ها لغو خواهند شد. اما پس اجرایی شدن برجام همانطور که منتقدان و کارشناسان و صاحبنظران به درستی از ابتدای مذاکرات هشدار داده بودند، به واسطه برجام نه تنها تحریم‌ها لغو نشد، بلکه دامنه گسترده‌تری پیدا کرد تا حدی که امروز در رفع نیازهای ضروری خود از جمله خرید دارو و کالاهای اساسی کشور نیز دچار مشکل هستیم . در همین رابطه عراقچی صراحتا اذعان کرد که به واسطه برجام، تحریم‌ها بیشتر شد. سال گذشته نیز ولی الله سیف رئیس بانک مرکزی ایران نیز در مصاحبه‌ای با تلویزیون بلومبرگ گفت برجام، تا کنون تقریبا هیچ دستاورد اقتصادی برای ایران در بر نداشته است. 

 

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول