اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  یزد

نوروز سلطانی؛ رسم قدیم یزدی‌ها در نهم فروردین

آداب و رسوم ملت‌های مختلف در گذر زمان رنگ و بوی کهنگی گرفته و بعضا نیز فراموش شده است، اما آیین‌های نوروزی در ایران و به ویژه در شهر تاریخی یزد نماد زنده معماری و فرهنگ پیشینیان است به قوت خود باقیست و بدون تغییر از سوی مردم برگزار می شود.

نوروز سلطانی؛ رسم قدیم یزدی‌ها در نهم فروردین

صدیقه رمضانخانی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس از یزد، با اشاره به این‌که مردم یزد همچنان به آیین‌های نوروزی خود پایبند هستند اظهار کرد: یکی از این آیین‌های قدیمی، نوروز سلطانی است که نهمین روز از فروردین ماه در بین زرتشتیان و حتی مردم عامه یزد گرامی داشته می‌شود.

وی با اشاره به این‌که این رسم از گذشته‌های دور در بین شاهان و حاکمان نیز اهمیت داشته است ادامه داد: پادشاهان و حکام در قدیم با اطعام به مردم عامه و توزیع آن در کوچه و بازار جشن می‌گرفتند و به زیردستان و خدمتگزاران و پهلوانان انعام می دادند و جشن و سرور را با عوام برگزار می‌کردند.

کارشناس میراث فرهنگی در حوزه فرهنگ عامه یزد با بیان این‌که توجه و نگاه شاهان و درباریان به بینوایان و مردم کوچه و بازار باعث شده تا این روز به نوروز سلطانی معروف شود افزود: در خصوص بزرگداشت این روز داستانی وجود دارد مبنی بر این که زنی ۹ پسر داشته که همه پسران و شوهر خود را در جنگ ایران با تور از دست داده و مردم برای قدردانی از این زن برای مدت ۹ روز سفره می‌چیدند و جشن می‌گرفتند.

رمضانخانی با بیان این‌که این داستان موجب شده تا یکی از آداب‌ و رسوم نوروزی یزدی‌ها تجلیل از خانواده‌هایی باشد که مردان خود را در راه وطن از دست‌ داده‌اند اظهار کرد: امروز نیز مردم به خانواده شهدا و جانبازان وطن ابراز ارادت دارند که از گذشته این رسم وجود داشته است.

وی از دیگر آیین‌های گرامیداشت نوروز سلطانی را پخت نان سوروک برشمرد و عنوان کرد: در گذشته مراسم نوروز سلطانی در زیارتگاه کوشک بزرگ که نزدیک مریم آباد بود برگزار می‌شد و علاوه بر مراسم نیایش، زنانی که آن جا جمع می شدند آش یا نان سوروک تهیه می‌کردند.

کارشناس میراث فرهنگی با بیان اینکه مردم در گذشته اهمیت می‌دادند که حتما در نوروز سلطانی برای ساعاتی در بیرون از منازل خود باشند افزود: افرادی که در مراسم دعا و نیایش شرکت کرده بودند شامگاه بعد از بازگشت از کوشک، معمولا به همسایه‌ها و یا اقوامی که نتوانسته بودند در مراسم شرکت کنند سوروک و آش می دادند و نوروز سلطانی را برای آن‌ها نیز برگزار می‌کردند.

وی در پایان با اشاره به شعر "شب نوروز سلطانی، دو صد من کنده سوزانی" گفت: بر اساس این شعر، هوا در نهم نوروز سرد بوده و حتی باعث سرمازدگی نیز بوده است.

انتهای پیام/ص

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول