به گزارش گروه دیگر رسانههای خبرگزاری فارس، روزنامه خراسان در گزارشی به این سوال پرداخته است که آیا کشور ایران توان خودکفایی در تولید دانههای روغنی را ندارد؟
در هفته های اخیر برخی از اقلام اساسی سبد خانوار از کره حیوانی گرفته تا لبنیات یکی پس از دیگری و برای جا نماندن از قافله گرانی ها التهاباتی را در بازار ایجاد کرده اند. این التهاب در روزهای اخیر به روغن نباتی رسیده و باعث شده برخی از فروشگاه ها قفسه روغن شان خالی باشد و در برخی شهر ها هم شاهد صف های خرید روغن باشیم!
دلیل کمبود روغن نباتی در بازار
بررسیها در بازار نشان میدهد که روغن نباتی در مغازهها با توزیع نامناسب همراه است و بیشتر هایپرمارکت ها و سوپر مارکت ها تنها یک یا دو برند روغن را در قفسه های شان دارند که تعداد آن هم محدود است. البته به گزارش باشگاه خبرنگاران، برخی از مغازه ها هم روغن را بیش از دو برابر قیمت درج شده روی کالا عرضه می کنند.
دبیر انجمن صنفی روغن نباتی، تقاضای کاذب در برابر میزان عرضه، افزایش قیمت حلب، مشکلات تخصیص ارز به واردات روغن پالم، شیوع ویروس کرونا و افزایش ذخایر کشورهای هند و چین را از دلایل اصلی گرانی روغن در بازار مطرح میکند و این نوید را میدهد که خیلی زود با رایزنیهای صورت گرفته، بازار روغن مجدد به آرامش میرسد.
با این حال باید به این نکته توجه داشت که تخصیص ندادن ارز ۴۲۰۰ به دانه های روغنی و مواد اولیه تهیه روغن از مهم ترین دلایل گرانی روغن است و به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، روغن به میزان کافی در کشور وجود دارد فقط عده ای سودجو برای گران تر فروختن، آن ها را احتکار کرده اند، اما این نکته پر اهمیت را هم باید در نظر گرفت که در این سال ها قدم ها به سمت خودکفایی در کاشت دانه های روغنی بسیار کند برداشته شده است.
خودکفایی روغن مستلزم چیست؟
سال ۹۴ بود که این طرح ۱۰ ساله تا افق ۱۴۰۴ تدوین و از نیمه دوم همان سال ۹۴ آغاز شد. علیرضا مهاجر، مجری دانههای روغنی وزارت جهاد کشاورزی در گفتوگو با خبرگزاری مهر درباره پیشرفت این موضوع گفته: «باید در پایان این ۱۰ سال، حداقل ۷۰ درصد نیاز کشور به روغن را در داخل تأمین کنیم که توانسته ایم از ۶ درصد تولید به ۱۶ درصد برسیم. بیشترین تمرکز ما در این زمینه روی محصول کلزاست، چراکه این دانه در پاییز کشت میشود و از نزولات جوی استفاده میکند، بنابراین به حل بحران کم آبی کشور نیز کمک خواهد شد.»
این صحبت ها نشان می دهد که با گذشت حدود پنج سال از اجرای این طرح، تا کنون پیش بینی ها محقق نشده است. به عبارت دیگر، طی این پنج سال، میزان خوداتکایی تنها حدود ۱۰ درصد رشد کرده و از ۶ درصد به ١٦ درصد رسیده است. همچنین وضعیت موجود گویای این نیست که مسئولان بتوانند در مدت باقی مانده عقب ماندگی ایجادشده را جبران کنند و به اهداف برنامه دست یابند. به گفته مسئولان وزارت جهاد کشاورزی در سال ۹۴، حدود ۴۶ هزار تن تولید کلزا در کشور داشته ایم که این میزان اکنون به ۴۰۰ هزار تن رسیده است.
علی خان محمدی مدیرعامل مجمع ملی نخبگان کشاورزی هم به سایت صنعت غذا گفته است: «به رغم اقلیم های مختلف برای کشت دانه های روغنی، اعلام نامناسب قیمت خرید تضمینی و نبود زیرساخت های لازم مانع دستیابی به تامین روغن مورد نیاز در داخل شده است.»
انتهای پیام/