محور تصمیم گیری‌های انسان

آیت الله سید محمد مهدی میرباقری طی سخنانی در هفتمین جلسه از مراسم عزاداری دهه اول محرم در هیئت ثارالله علیه السلام که شب گذشته در مسجد دانشگاه قم برگزار شد، به تشریح برخی از قواعد و سنن الهی در درگیری بین جبهه حق و باطل پرداخت و بیان داشت: در عالم بر اساس تواضع و استکبار بر محور عبودیت الهی دو جریان شکل می گیرد. جریان حق و جریان باطل. این دو جریان در عالم ارض بر اساس حکمت الهی دچار اختلاط هستند. اما بر اساس آموزه های معارفی ما، این دو جریان در نهایت از هم جدا می شوند و کار به جایی می رسد که دیگر نمی توانند در هم اثرگذاری داشته باشند. ایشان افزود: اما قبل از جدایی این دو جریان به طور کامل از همدیگر، این دو جریان باهم درگیر هستند و می توانند نسبت به هم اثر گذاری و اثرپذیری داشته باشند. استاد سطوح عالی حوزه علمیه در ادامه افزود: این اختلاط بستر لازم برای انتخاب را فراهم می آورد. یعنی در اختلاط حق و باطل است که معنای اختیار و انتخاب در وجود انسان رنگ می گیرد. لذا خداوند متعال در عالم ارض، بستری فراهم کرده است که انسان بتواند اراده خود را در جهت عبودیت الهی به کار گیرد و یا در جهت استکبار و هواپرستی. ایشان افزود: البته برای اینکه این انتخاب، انتخابی واقعی باشد، خداوند متعال طرح بسیار پیچیده ای را برای هدایت بشر برگزیده که وسیله انبیای الهی سلام الله علیهم اجمعین، در این عالم محقق ساخته است.
عضو مجلس خبرگان رهبری در ادامه با اشاره به قواعد و سنن این طرح بیان داشت: این طرح قواعد و سنت هایی دارد که تخلف از آن ها امکان پذیر نخواهد بود و انسان می تواند ذیل آن حرکت کند و یا به طور کلی از ورود به آن اجتناب بورزد. ولی اگر بخواهد به مقام هدایت و لقاءالله تعالی برسد باید این قواعد را به درستی بشناسد و طبق آن حرکت کند و محاسبات وجودی خود را با آن تنظیم کند تا مبادا شیطان با تغییر در محاسبات او، مسیر هدایت را برای او دور نماید.استاد سید محمد مهدی میرباقری در ادامه به سنت«ابتلاء»، «تفکیک»، «تمحیص»، «برائت» و «قتال» اشاره کرد و بیان داشت: وادی هدایت الهی از وادی «ابتلاء» می گذرد، انسان در این عالم دچار فتنه و آزمایش می شود تا اولا جریان باطل در این فتنه ها، صف خود را از جریان حق «تفکیک» نماید و ثانیا جریان حق در کوره فتنه ها و بلاها «خالص» شود و تمام تعلقات و ولائج او بر محور تعلق به خدا و اولیای او شکل بگیرد. که از این خالص سازی قرآن کریم تعبیر به «تمحیص» نموده است. «و لیمحص الله الذین آمنوا و یمحق الکافرین»(آل عمران 141). ایشان در ادامه تبیین سنت های الهی در آیات قرآن کریم، اظهار داشت: ابتلائات الهی زیباست، ولی این به این معنا نیست که ایذاء جبهه باطل زیباست بلکه فعل خداوند متعال و طرح او برای رشد مومنین و عبور اهل ایمان از وادی کفر زیباست. چنانکه حضرت زینب سلام الله علیها بعد از واقعه عاشورا و در مجلس ابن زیاد ملعون فرمود:« ما رایت الا جمیلا»
استاد میرباقری در ادامه ضمن اشاره به آیه شریفه: «ام حسبتم أن تترکوا و لما یعلم الله الذین جاهدوا منکم و لم یتخذوا من دون الله و لا رسوله و لاالمومنین ولیجه..»(توبه/16)، بیان داشت: «ولیجه» همان تعلقاتی است که در وجود انسان ریشه دوانیده و در هنگام صحنه های سخت و بر سر دوراهی ها، انسان به اساس آن، تصمیم می گیرد و انتخاب می کند. لذا یکی از آثار ایجاد ابتلاء برای مومن، شناخت ولائج خودش است. اگر مومنی بخواهد در صحنه های سخت و دشوار امتحان و ابتلاء از ولی خود جدا نشود، باید ولائج خود را بر محور ایمان تنظیم کند چنانکه در آن حدیث نورانی که جوانی خدمت نبی اکرم صلوات الله علیه آمد و درخواست ورود به وادی اسلام داشت: نبی اکرم صلوات الله علیه فرمودند«برو و پدرت را که در جبهه کفر است، از میان بردار»، اما جوان رفت و به خاطر تعلقی که به پدر داشت نتواست چنین کند، این اتفاق تا سه مرتبه تکرار شد و در نهایت پسر قبول کرد که این کار را بکند، اما نبی اکرم صلوات الله علیه فرمودند، حالا که تعلقات خود را بر محور ایمان قرار دادی، برو و تا می توانی به پدرت خدمت کن. اما نباید تعلق به پدر، مانع از همراهی انسان با ولی خود گردد.رئیس فرهنگستان علوم اسلامی در فرازهای پایانی سخنان خویش به بخش دیگری از سنت های الهی اشاره کرد و افزود: پایان اختلاط جریان حق و باطل، برائت و صف بندی اهل ایمان با اهل کفر و نفاق است چنانکه در آیات سوره مبارکه «برائت» به تفصیل به این امر پرداخته شده است. ایشان در نهایت افزود: پایان برائت و صف بندی با اهل شرک و نفاق نیز قتال است که البته این قتال نیز دارای قواعد و سننی است که إن شاءالله تعالی اگر فرصتی باقی بماند در جلسات بعد مقداری به این سنن و قواعد خواهیم پرداخت
06:48 - 1 تیر 1405

2 بازنشر3 واکنش
30٫2k بازدید