اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  خراسان جنوبی

برداشت زرشک در خطه یاقوتی ایران و جهان

برداشت زرشک در خطه یاقوتی ایران و جهان (خراسان‌جنوبی) دارای مراحلی‌ست که مرحله به مرحله آن را از نظر می گذرانیم.

برداشت زرشک در خطه یاقوتی ایران و جهان

خبرگزاری فارس- خراسان جنوبی؛ دانه دانه یاقوت های سرخی که بر نگین کشاورزی  خراسان جنوبی جای گرفته اند شده اند ناجی کشاورزان این استان زخم خورده از قهر طبیعت و تنها ممر درآمد کشاورزان این خطه از ایران زمین.

اینجا قطب و مهد زرشک یاقوت های سرخ ایران زمین، اینجا مهد تولید یگانه محصول جهانی ایران، اینجا زیرکوه با بزرگترین باغ زرشکی جهان به وسعت ۱۵ کیلومتر در افین، اینجا خاستگاه زرشک ایران و خراسان جنوبی.

سور و سات قبل از برداشت

زرشک‌کاران این خطه یاقوتی و قطب زرشک ایران و جهان قبل از این که فصل برداشت ( نیمه ها مهر تا نیمه های آبان) فرا رسد سور و سات برداشت و خشک کردن زرشک را آغاز می کنند و چون اغلب زرشکاران مکان مناسبی برای خشک کردن محصول خویش ندارند  اواخر شهریور ماه اقدام به گل کردن خرمن ها برای خشک کردن دسترنج دوساله خویش می کنند.

مکان های سرباز و ناامن

این مکان های سرباز و ناامن همیشه همراه با مخاطراتی برای زرشک کاران این خطه است چرا که اگر باران ببارد دسترنج دوساله شان از بین خواهد رفت و اگر سرما و یخبندان و طوفان هم شود به همان نسبت متضرر خواهند شد.

خلاصه بعد از این که خرمن ها را گل کردند و خرمن خشک شد اقدام به تهیه ملزومات برداشت از جمله قیچی های مخصوص بریدن شاخه های زرشک، وسایل حمل آن تا خرمن ها  و .... می کنند.

موسم برداشت

همین که موسم برداشت رسید زرشک درخت به درخت و  باغ به باغ را می چینند در خرمن می ریزند تا خشک شود بعد هم که خشک شد شاخه ها و برگ ها را به وسیله چهار شاخ  و چک از دانه های زرشک جدا کرده و بعد هم با غربال های مخصوص آن را بادکشی کرده تا همه برگ ها از آن جدا شود.

این نوع زرشک به دانه اناری معروف است و مرغوبت زرشک تالاری یا پلویی که در بارگاه ها و تالارهای زرشک خشک می شود را ندارد اما زرشک کاران این خطه به واسطه این که مکان مناسب برای خشک کردند ندارند از مکان های سرباز برای زرشک کردن دسترنجشان استفاده می کنند.

این روزها که زرشک کاران خراسان جنوبی سخت درگیر برداشت محصولشان هستند و در خرمن ها آن را خشک می کنند دعایشان این است که باران نبارد و چرا نه تنها محصول برداشت شده  با بارندگی ها خسارت می بیند بلکه محصول روی درخت نیز در اثر ریزش تگرگ و باران های سیل آسا می ترکد کیفیتش را از دست می دهد.

رو تالاری بهترین نوع زرشک

آن هایی که اقدام به ساخت بارگاه زرشک خشک کنی کرده اند نیز محصول را با شاخه برداشت کرده و بر روی داربست ها می ریزند تا به مرور خشک شود و این نوع زرشک که به رو تالاری و پلویی معروف بهترین و مرغوب ترین نوع زرشک است و به طور معمول با قیمت بالاتری هم خریداری می شود.

تیغ های تیز زرشک را زرشک کاران به این امید به جان می خرند که  بعد از دو سال محصولشان با قیمت مناسب از آن ها خریداری شود.

خراسان جنوبی با تولید ۹۰ درصد زرشک قطب تولید این محصول در ایران و جهان به حساب می آید و  ۳۸ هزار خانوار بهره بردار زرشک، محصول خود را از اواسط مهر تا اوایل آذرماه برداشت می‌کنند.

در خراسان جنوبی ۶۵۰ بارگاه سنتی و غیر سنتی زرشک وجود دارد که ۸۵ بارگاه زرشک غیر سنتی است. 

پایان پیام/

 

 

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول