دعوت روحانی به مناظره و پاسخ جلیلی؛ جدال علنی بر سر جنازه برجام

بازگشت قطعنامه شورای امنیت، فضای سیاسی کشور را بار دیگر دو قطبی کرده؛ از یک‌سو روحانی و ظریف از کارنامه خود دفاع می‌کنند و از سوی دیگر منتقدان، با استناد به همین بازگشت تحریم‌ها، سیاست هسته‌ای دولت پیشین را شکست‌خورده می‌دانند.
گروه سیاسی خبرگزاری فارس: تحولات اخیر حول پرونده هسته‌ای ایران و بازگشت شش قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل، بار دیگر توجه محافل سیاسی، اقتصادی و افکار عمومی را به سرنوشت برجام و دیپلماسی هسته‌ای جلب کرده است.بازگشت این قطعنامه‌ها برای ناظران حوزه سیاست خارجی و حتی بازارهای اقتصادی، چندان غافلگیرکننده نبود. طی ماه‌های گذشته، فعالان اقتصادی و کارشناسان سیاسی، تحولات پیرامون مذاکرات و رفتار قدرت‌های غربی، به‌ویژه تروئیکای اروپایی و ایالات متحده را با دقت زیر نظر داشتند. بسیاری گمان می‌کردند که آیا این کشورها حاضر خواهند بود راهکارهای دیپلماتیک را با ایران ادامه دهند یا دوباره سناریوی فشار و اعمال تحریم‌ها را در پیش خواهند گرفت. فعال‌سازی «مکانیسم ماشه» توسط انگلیس، فرانسه و آلمان با همراهی آمریکا و بازگشت قطعنامه‌های سال‌های 2006 تا 2010 نشان داد که مسیر، بار دیگر به سمت فشارهای چندجانبه بین‌المللی می‌رود و مثل همیشه تقابل جای خود را به تعامل داده است.این تحولات، فضای سیاسی کشور را به سرعت تحت تأثیر قرار داد. انتقادها متوجه مسئولان وقت مذاکرات، به‌ویژه محمدجواد ظریف و حسن روحانی شد؛ همان افرادی که هنگام انعقاد برجام ادعا می‌کردند این قطعنامه‌ها به‌طور قطعی و همیشگی لغو شده‌اند. منتقدان، همواره نسبت به ضمانت‌های حقوقی توافق هسته‌ای و توانایی آن برای رفع واقعی تحریم‌ها تردید داشتند و اکنون با استناد به بازگشت مجدد تحریم‌ها، سیاست دولت پیشین را زیر سوال برده‌اند. دولت وقت اما در گذشته این انتقادها را سیاسی و تلاش برای تضعیف روند رفع تحریم‌ها می‌دانست و هرگز آن انتقادات را نپذیرفت.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه دولت یازدهم و دوازدهم، در نخستین واکنش، ضمن گفت‌وگو با یک رسانه نزدیک به خود، بازگشت قطعنامه‌ها را چندان جدی ندانست و با طعنه گفت: «اتفاقی نیفتاده، با اسنپ‌بک صرفاً به قطعنامه‌های کاغذپاره برگشته‌ایم.» این سخنان که بیشتر رنگ و بوی تمسخر منتقدان داخلی را داشت تا واکنش به اقدامات طرف‌های غربی، با واکنش تند منتقدان روبه‌رو شد. آنان با استناد به سخنان پیشین ظریف درباره نبود مکانیزم ماشه و انتشار بخش‌هایی از صحبت‌های او در مجلس و صداوسیما، ظریف را به کم‌کاری و ناآگاهی از مفاد برجام متهم کردند. ظریف نیز در دفاع از خود، بدون وارد شدن به جزییات فنی توافق، جناح رقیب را «تندرو» و عامل اصلی تصوب تحریم ها و وضع کنونی کشور دانست.حمله حسن روحانی به جناح راست صف منتقدینبا بالا گرفتن نقدها و فضای پرتنش افکار عمومی و رسانه‌ها، حسن روحانی نیز با انتشار یک ویدیوی کوتاه، در حمایت از جواد ظریف، منتقدان را به سکوت دعوت کرد و گفت: «آن‌هایی که آن زمان در مجلس یا پیش از آن برجام را آتش می‌زدند، امروز باید سکوت کنند.» وی ضمن پرهیز از ورود به جزئیات توافق، مسئولیت عدم تحقق وعده‌های برجام را به دوش طرف‌های اروپایی انداخت و تاکید کرد: «پس از خروج ترامپ از برجام، به مدت یک سال کاملاً متعهد بودیم، چرا که اروپایی‌ها قول جبران دادند. اما پس از عدم پایبندی اروپا به هیچ یک از یازده تعهد خود، از اردیبهشت ۱۳۹۸ در پنج مرحله سطح تعهدات هسته‌ای خود را کاهش دادیم»
آغاز فاز مناظره و صف‌بندی سیاسیدر ادامه، حسن روحانی با صراحت، رقیب دیرین خود در حوزه سیاست خارجی، سعید جلیلی، را به مناظره تلویزیونی دعوت کرد. این پیشنهاد، بازتاب گسترده‌ای در عرصه سیاست داخلی داشت. حامیان روحانی و ظریف طبق روال گذشته مخالفان را «تندرو» و عامل شرایط فعلی کشور معرفی کردند؛ در مقابل، برخی از حامیان جلیلی از که اتفاقا در فضای مجازی هم پر قدرت ظاهر شدند، با طرح شعار «وقت مناظره نیست، وقت محاکمه است»، خواهان پیگرد حقوقی برای روحانی و ظریف شدند.سعید جلیلی، دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی و مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای در دوره ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد، چند روز بعد در دانشگاه علوم پزشکی شیراز در پاسخ به روحانی،گفت: «این حرف ها آنقدر روشن است که آقای روحانی باید برود با یک بچه دبستانی مناظره کند و محکوم شود. یک بچه ای دبستای که یک دور اخبار را خوانده و اظهارات آقای روحانی را شنیده باشد، او را محکوم خواهد کرد.» با این حال، جلیلی دعوت به مناظره را پذیرفت و آمادگی خود را برای گفت‌وگوی رودررو اعلام کرد.
برخی رسانه‌ها نیز تمایل خود را برای میزبانی این مناظره تاریخی ابراز کرده‌اند؛ اتفاقی که در صورت وقوع، می‌تواند به شفافیت افکار عمومی درباره نحوه مدیریت پرونده هسته‌ای کمک کند. خبرگزاری فارس نیز به هر دو طرف پیشنهاد مناظره داده است.با کنار گذاشتن اغراض سیاسی جناح‌ها، آنچه بیش از همه اهمیت دارد، منافع ملی و ارتقای سطح رفاه و امنیت مردم است. تکرار منازعات سیاسی و جناحی نه‌تنها راهگشای حل مسئله تحریم‌ها نیست، بلکه سرمایه اجتماعی کشور را نیز تحلیل می‌برد. تجربه برخی کشورهای هدف تحریم ها نشان داده که خروج از این چرخه به اجماع ملی، شفافیت تصمیم‌گیری و پرهیز از جدال‌های فرسایشی نیازمند است.در این مقطع، انتظار می‌رود همه جریان‌های سیاسی با گفت‌وگوی شفاف، تحلیل مسئولانه و در نظر گرفتن منافع کشور، راه‌حلی کارآمد برای برون‌رفت از بحران بیابند و از تکرار اشتباهات گذشته پرهیز کنند.
جدیدترین و مهم‌ترین اخبار سیاسی را با دنبال‌کردن صفحه سیاسی (اینجا) بخوانید.‌
12:50 - 9 مهر 1404
سیاست
سیاست خارجی
سیاست داخلی




62 پاسخ

تصویر نمایه‌ی ‌عباس حسنی‌
@koor2799 مهر 1404
در پاسخ به
چه رویی داری شیخ حسنچطوری صورتو بشوریماب و صابون بیاریم یا سنگ پا لازمهای خدا بستان داد ملت را ؛ ز بیدادگر و منافق

تصویر نمایه‌ی ‌باران‌
در پاسخ به
جای روحانی و ظریف پای میز محاکمه است نه میز مناظره!

تصویر نمایه‌ی ‌یحیی‌
@Ariha9 مهر 1404
در پاسخ به
برق مغازه‌ای که پول قبض‌برق ندهد را قطع می‌کنند، جلوی مغازه‌ای که عوارض شهرداری ندهد بلوک میگذارند، بساط دستفروشی را که سدمعبر کرده جمع می‌کنند اما بانیان سیاست‌های غلط برجامی که خون مردم را به‌جوش آورده نه‌تنها محاکمه نمی‌کنند که حفاظت و تکریم و خدمات و تریبون هم می‌دهند. محکمه عدل الهی جوابتان را …نمایش بیشتر

@Ahmad_R9 مهر 1404
در پاسخ به
به نظر من این مناظره اتفاق نخواهد افتاد. بارها از سوی اصلاح طلبان و اعتدالگرایان اعلام آمادگی شده اما جلیلی هر بار به بهانه ایی طفره رفته است.

@Ahmad_R9 مهر 1404
در جواب بعضی کاربراناگر تحریم های شورای امنیت زمان احمدی نژاد و جلیلی و لاریجانی نبود نیازی هم به برجام نبود وقتی به برجام حمله میکنید(به دلیل اسنپ بک به همین تحریم ها) اما کلامی در مورد آن تحریم ها نمیگید یعنی مغرضانه نظر میدید

تصویر نمایه‌ی ‌امیر شاهدار‌
@Ya_heydarr9 مهر 1404
در پاسخ به
دلم به حال حضرت آقا میسوزه خار در چشم (ظریف) و استخوان در گلو(روحانی) را عده ای هنوز باور دارن

تصویر نمایه‌ی ‌یواش یواش‌
@yawashyawash9 مهر 1404
در پاسخ به
کنار بزارید این خزعبلات و مناظرات رو.باز دروغ بشنویم؟خوشتان می آید؟قرن21 هستیم.بسه.بجای مناظره باید محاکمه بشه مسبب این گند کاری.افتضاحه.توجه کنید از اول انقلاب تا الان ما چه ضربه هایی خوردیم از چند رئیس جمهور منتخب ما؟همه نبودن ولی بیشترشون بودن.همش تقصیر اون کسانیه که این آی کیوهای سیاست را انتخاب…نمایش بیشتر

@Ahmad_R9 مهر 1404
در پاسخ به
کاربر حسین کاظمی سعدی شیرازی میفرماید بی کمالی های انسان از سخن پیدا شودتو فقط پیام بزار باعث خوشحالی هست که بقیه هم بیشتر با دلایل و طرز بیان امثال تو آشنا بشن.

تصویر نمایه‌ی ‌دکتر هادی زارعی‌
@drzarei9 مهر 1404
در پاسخ به
آقای سعید جلیلی همان موقع دلسوزانه نکات ضعف برجام را اعلام نمودند ولی آقای روحانی و ظریف با تمسخر وی، او را تندرو نامیدند. هر چند آقای جلیلی برای مناظره اعلام آمادگی نموده اند ولی همه چیز برای مردم کاملا شفاف و مشخص شده است. اکنون وقت محاکمه است و آقای روحانی و ظریف باید پاسخگوی ملت باشند...

@hassan_tehrani9 مهر 1404
در پاسخ به
از زمان اجرای برجام(10سال پیش)بدستور حسن روحانی1-در عرض یکهفته 19000 سانتریفیوژ را در سایت فردو جمع آوری کردند.!!!!!بدون اینکه طرف آمریکایی و اروپایی تعهدی را انجام دهد.2-غنی سازی را از سطح60٪ و 20 ٪ به سطح 3.67٪ رساندند.بدون اینکه طرف آمریکایی و اروپایی تعهدی را انجام دهد.3-با نصب دوربین های O…نمایش بیشتر

در پاسخ به
در شرایط فعلی که دشمنهای سفاک عزمشان را برای جنگ جزم کرده‌اند این سخن روحانی در جهت دو قطبی سازی کشور و ایجاد شکاف برای رخنه بیگانگان است.روحانی و تیمش بعد از پایمردی ۱۲ روزه ملت شریف خیلی عیات نقش پیاده‌نظام دشمن را بازی میکنند

در پاسخ به
و اما یکی به آقای ظریف یادآوری کند که عامل قطعنامه های سازمان ملل رفتار غیر امنیتی اردوگاه چپ در انتخابات ۸۸ به رهبری میرحسین و کروبی بود ولاغیر.اتفاقی که کشور را سال ها به عقب سوق داد..و جمله کاغذ پاره بودن قطعنامه ها صرفا در پاسخ به آن ها بوده

تصویر نمایه‌ی ‌سرباز ایران‌
@Sarbaz309 مهر 1404
هر اتفاقی افتاد که افتاد دعوا زرگری نکنید تقصیر کی بود کی نبود بشینید باهام درستش کنید راهکار بدید دلار شد ۱۱۷ هزار

در پاسخ به
با مسئولان مفسد و مزدور باید برخورد مطابق قوانین جنگ شوداز هر سمت و جناحی سیاسی ، صنعتی ،‌اقتصادی و ....

تصویر نمایه‌ی ‌رهدار‌
@Samani669 مهر 1404
در پاسخ به
سرباز دشمنقیمت دلار بخاطر جنایت همین احمق های برجامی است