به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، چهار تخمه یکی از مهمترین اجزای مشهور گنجینه گیاهی مادربزرگان بوده است و پیش از پیدایش ترکیبات شیمیایی این ترکیب گیاهی در تمام خانهها موجود بود و به علت آسانی استفاده به عنوان آرام کننده سرفه و بازکننده نفس مورد استفاده قرار میگرفت.
در گذشته چهارتخم ترکیبی یکی از نسخ ثابت حکیمان برای درمان سرماخوردگی و به خصوص درمان سرفههای خشک بوده است. برخی قدومه، سپستان، به دانه و بارهنگ را چهار تخم گویند، برخی به دانه، قدومه، بارهنگ و ریحان را چهار تخم گویند یا در تبریز این ترکیب دارویی شامل تخم ریحان، قدومه، مرو و صمغ عربی است. در هر صورت این ترکیبات تاثیراتی شبیه به هم دارند.
طبع ترکیب چهار تخم معتدل مایل به گرم و تر است
طبع اجزای چهار تخم
طبع قدومه گرم و تر است. مزاج تخم مرو گرم و خشک است. سپستان دارای طبع معتدل و تر است. مزاج به دانه، سرد و تر است. طبع بارهنگ در طب سنتی سرد و خشک است و تخم ریحان دارای طبعی معتدل رو به گرم و تر است.
با توجه به طبع اجزای چهار تخم میتوان گفت طبع ترکیب چهار تخم معتدل مایل به گرم و تر است که البته با میزان استفاده از هر کدام از اجزا مقداری طبع آن تغییر میکند.
کمک فراوانی به درمان سرفه میکند
ترکیب چهار تخم دارای خواص ضد التهابی، ضد باکتریایی و ضد ویروسی است. به همین دلیل التهاب گلو ناشی از سرفه را برطرف کرده، ورم گلو و عفونت دستگاه تنفسی را کاهش داده و به درمان سرفه کمک میکند.
چهار تخم تورم و گرفتگی صدا را کاهش میدهد
در درمان گرفتگی صدا موثر است
همان طور که گفته شد به دانه موجود در این ترکیب، لعاب فراونی تولید میکند. این لعاب، به نرمی سینه و گرفتگی صدا کمک کرده، تورم و گرفتگی صدا را کاهش میدهد. برای تولید لعاب توصیه میشود چهار تخم را در یک فنجان آب جوش ریخته، درب آن را محکم کرده و اجازه دهید تا دم بکشد. پس از مدتی لعاب تولید میشود.
یبوست را برطرف میکند
بارهنگ، بِه دانه و قدومه موجود در چهار تخم به عنوان یک ملین طبیعی شناخته میشوند. به افرادی که از یبوست مزمن رنج میبرند توصیه میشود از این ترکیب استفده کنند. زیرا، با افزایش حرکات روده به درمان یبوست و مشکلات گوارشی و بهبود عملکرد رودهها کمک میکنند.
در حفظ سلامت دهان و دندان نقش دارد
خاصیت ضد باکتریایی چهار تخمه موجب میشود مصرف آن فعالیت باکتریهای دهان و دندان را مهار کرده و برای از بین بردن بوی بد دهان، عفونت و ورم لثه بسیار موثر باشد. برای این کار توصیه میشود دم کرده چهار تخمه را غره غره کنید. به این ترتیب عفونت دهان و دندان کاهش پیدا کرده و دهانی خوشبو و معطر خواهید داشت.
برای درمان کبد چرب از ترکیب چهار تخم استفاده شود
در بهبود کبد چرب موثر است
از دیگر ویژگیهای مهم این ترکیب خاصیت سم زدایی آن است. به این ترتیب، توصیه میشود برای درمان بیماریهای کبدی به ویژه کبد چرب از ترکیب چهار تخمه استفاده شود. علاوه بر این، مصرف آن کمک فراوانی به بهبود عملکرد کبد میکند.
به کاهش وزن کمک میکند
این ترکیب به دلیل حجم موسیلاژ فراونی که تواید میکند، منبعی غنی از فیبر به حساب میآید. به این ترتیب، میزان انسولین خون را تنظیم کرده و به پایداری آن کمک میکند. از این رو، با کاهش اشتها و احساس سیری زودرس، مانع از پرخوری شده و به کاهش وزن کمک میکند.
مشکلات دستگاه گوارش را برطرف میکند
یکی از مشکلات دستگاه گوارش بیماری رفلاکس معده است. در این بیماری اسید معده وارد مری شده و سبب بروز التهاب و در موارد شدید، زخم میشود. استفاده از دمنوش چهار تخمه به درمان سوزش سر دل و رفلاکس معده کمک فراوانی کرده و التهابات ناشی از آن را برطرف می کند.
در درمان سوزش ادرار نقش دارد
این ترکیب دارای خواص ضد میکروبی و ضد قارچی است. به این ترتیب، مصرف آن عفونتهای مجاری ادرار را برطرف کرده و در درمان سوزش ادرار بسیار موثر است.
بیماریهای تنفسی را درمان میکند
برگ، ریشه و تخم بارهنگ اثر نرم کنندگی دارد. علاوه بر این، طبع سرد و خشک دانههای بارهنگ موجود در این ترکیب کمک فراوانی به درمان خونریزی ریه، صاف کردن صدا و رفع سرماخوردگی، درد حنجره و حلق، تنگی نفس و سل میکند.
در داشتن پوستی سالم و زیبا موثر است
خاصیت ضد باکتریایی این ترکیب موجب شده است استفاده از آن فعالیت باکتریهای سطح پوست را مهار کند. به این ترتیب مصرف آن در درمان لکهای پوستی، کک و مک، اگزما، جوش و حساسیتهای پوستی بسیار موثر باشد.
در درمان بیماریهای کودکان و نوزادان نقش دارد
از آن جا که سیستم دفاعی بدن کودکان و نوزادان نسبت به بزرگسالان بسیار ضعیف است. به همین دلیل، بیشتر دچار بیماریهایی نظیر سرماخوردگی و عفونتهای گلو میشوند. علاوه بر این مصرف برخی از داروها برای کودکان و مخصوصا نوزادان ممکن است عوارضی داشته باشد. از این رو، مصرف چهار تخمه در کودکان و نوزادان کمک فراوانی به درمان سرفههای شبانه، یبوست و دل درد میکند.
روش تهیه دمنوش چهار تخم
برای تهیه این دمکرده، مواد را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید و درب آن را ببندید تا دم بکشد و لعاب تولید کند.
روزی ۳ تا ۴ بار یک قاشق مرباخوری از چهار تخم را در یک استکان آب جوش یا شیر داغ ریخته به مدت نیم ساعت در جای گرم نگه دارید سپس میل کنید.
بعد از دم کرده می توانید برای اینکه دم کرده مزه بهتری پیدا کند کمی به آن عسل اضافه کنید این کار علاوه بر طعم دار کرده چهار تخم به خواص این دم کرده هم اضافه میکند. زیرا عسل با داشتن خواص ضد التهابی و ضد میکروبی میتواند به درمان سرماخوردگی، عفونت گلو و سرفه کمک کند.
شربت چهار تخم و عسل
این شربت مقوی کبد و قلب، ملیّن و تقویت کننده سیستم دفاعی بدن است. برای تهیه شربت عسل و چهار تخم ابتدا تخمها را شسته، عسل را با مقداری آب ولرم حل کرده، سپس آن را با عسل مخلوط میکنیم.
چهار تخم در درمان بیماریهای کودکان و نوزادان نقش دارد
مصرف چهار تخم چه عوارضی به دنبال دارد؟
مصرف ترکیب چهار تخمه علاوه بر فواید فراوانی که دارد میتواند با عوارض و مشکلاتی نیز همراه باشد. به همین دلیل، توصیه میشود مصرف آن حتما با نظر و مشورت افراد متخصص در زمینه طب سنتی همراه باشد.
از مصرف خود سرانه چهار تخمه در دوران بارداری و شیردهی به شدت پرهیز شود. هر چند این ترکیب خواص درمانی و ضد التهابی دارد اما ترکیبات موجود در آن می تواند باعث سقط جنین و یا ایجاد آلرژی شود.
افراط در مصرف این ترکیب، خطر بروز مشکلات گوارشی را به همراه خواهد داشت.
در صورت ابتلا به بیماری خاص و یا مصرف دارویی خاص بهتر است در مورد مصرف آن با پزشک متخصص مشورت شود.
پایان پیام/۶۳۱۰۱/