هيچ واهمه‌اي از حركت شفاف نداريم

خبرگزاري فارس: دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان با تاكيد بر اينكه فعاليت‌هاي هسته‌اي ايران صلح آميز است، گفت: هيچگونه واهمه‌اي از حركت شفاف نداريم.
به گزارش خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس، سعيد جليلي دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان امشب پنج‌شنبه در اولين كنفرانس مطبوعاتي خود در جمع خبرنگاران داخلي و خارجي به تشريح آخرين تحولات هسته‌اي ايران پرداخت. وي به افزايش فشار برخي قدرتها براي تغيير محتواي گزارش البرادعي درباره ايران اشاره كرد و گفت: اقدمات اين كشورها عجولانه بود، چرا كه آنها مي‌خواستند با اعمال فشار به آژانس، گزارش را تحت الشعاع قرار دهند، بر اين اساس نامه‌اي را منتشر كردند كه پيش‌داوري و عجولانه بود. جليلي ابراز اميدواري كرد كه اين چند كشور در نگرش خود نسبت به ايران تجديدنظر كنند، ‌چرا كه اين نگاه مورد پذيرش ايران نيست. وي با بيان اينكه نگاه جمهوري اسلامي به مقوله امنيت، يك نگاه جهاني است، خاطرنشان كرد: معتقديم امنيت يك كل به هم پيوسته است كه هر نقطه‌اي بر نقاط ديگر تأثيرگذار است، لذا گفتمان سياست خارجي ما گفتمان صلح و امنيت براي همه جهان بر مبناي عدالت و معنويت است. دبير شوراي عالي امنيت ملي با اشاره به اظهارات يكي از متفكرين غربي مبني بر اينكه عدالت مادر صلح و امنيت است، گفت: معتقديم يك عدالت مي‌تواند صلح و امنيت پايدار را به دنبال خود بياورد، هرچه مناسبات بين‌المللي بيشتر بر مبناي عدالت شكل گيرد به همان نسبت به صلح و امنيت نزديكتر خواهيم شد.
وي اظهار داشت: خوشبختانه ما اعتقادمان بر اين است كه فطرت مشترك بشري، مهمترين دستمايه همكاريهاي انسانها و آحاد بشري مي‌تواند باشد و در يك محيط عادلانه و مبتني بر احترام متقابل به حقوق انسانها اين باور را داريم كه بسياري از موضوعات مورد چالش مي‌تواند تبديل به موضوع همكاري شود. وي با بيان اينكه همكاري در خلاء صورت نمي‌گيرد و به يك پارادايم مشترك نياز دارد،‌گفت: ما فكر مي‌كنيم اقتضائات روز و همين مشتركات بشري مولفه‌هاي خوبي را براي پاراديم مشترك فراهم مي‌كند. در يك محيطي كه كشوري قصد اراده تحميل خود را به ديگران نداشته باشد و نخواهد حقوق ديگران را تضييع كند مي‌شود چارچوب‌هاي خوبي را طراحي و تعريف كرد. جليلي گفت: براي اينكه مناسبات جهاني مبناي عادلانه داشته‌باشد بايد در جهت صلح و آرامش شكل گيرد، خوشبختانه امروز مناسبات قدرت در جهان بگونه‌اي رقم خورده كه سخت افزار و بخصوص جنگ افزار مبناي قدرت نيست، مبناي قدرت امروز رابطه مستحكم دولتها با ملتهايشان است و اقتدار دولتها بيشتر از پشتباني ملي سرچشمه مي‌گيرد تا از بحث‌هاي ديگر. بر همين مبنا ما فكر مي‌كنيم در بحث هسته‌اي در جهان نيز همين حالت را مي‌شود دنبال كرد. وي اظهار داشت: اقتداري كه امروز جمهوري اسلامي ايران دارد از نظر ما به يك عاملي براي ثبات و امنيت منطقه و جهان تبديل شده است. اقتدار دولت بر مبناي پشتيباني ملي شكل گرفته است.
دبير شورايعالي امنيت ملي گفت: با همين نگاه در بحث‌ هسته‌اي ديدگاه ما اين است كه يكي از موضوعات كه مي‌تواند موضوع همكاري بين ملت‌ها باشد موضوع هسته‌اي است. بحث اساسنامه آژانس و NPT دو مبناي خوب و پارادايم مشترك خوب براي شكل‌گيري همكاري ملتها است. وي اضافه كرد: همانطور كه در NPT هم پيش بيني شده بر اين مبنا براحتي مي‌توان همكاري‌هاي خوبي را در جهت خلح سلاح، جلوگيري از اشاعه و در جهت همكاري‌ها براي دستيابي به انرژي صلح‌آميز هسته‌اي شكل داد، اين يك مبناي خوب است و در اين چارچوب مي‌توان به خوبي همكاري كرد و زمينه هايي را فراهم كرد. وي لازمه اين امر را احياي NPT و آژانس دانست و گفت: احياء به اين است كه مانند هر سازماني بين‌ تكاليف و حقوقي كه تعيين مي‌كند يك توازن باشد، به نظر ما تفكيك بر تكاليف همسان و تاييد حقوقي كه از آنها ناشي مي‌شود مي‌تواند موجب احياء و تقويت اين چارچوب باشد. دبير شورايعالي امنيت ملي گفت: بر اين مبنا ما عضو NPT و آژانس هستيم، تكاليف پادماني را انجام داديم، رفتار ما شفاف بوده و به تكاليفمان عمل كرديم و به همان نسبت نيز به حقوقمان اصرار داريم، اين يك خواست منطقي ملت ماست و آژانس و NPT را چارچوب مناسبي براي اين حركت مي‌دانيم.
وي در عين حال خاطرنشان كرد: براين مبنا حركت و رفتارمان را شكل داديم و جالب است كساني كه خلاف اين چارچوب را عمل مي‌كنند، كساني كه سلاح‌هاي كشتار جمعي دارند و از آن استفاده مي‌كنند، نسل‌هاي سوم و چهارم اين سلاح‌ها را آزمايش مي‌كنند، طبق همين گزارش البرادعي كه چند روز پيش در مجمع عمومي سازمان ملل منتشر شد، قدمي در جهت ماده شش NPT و تحقق آن را برنداشتند. دبير شورايعالي امنيت ملي گفت: اينها امروز مدعي شده‌اند نسبت به فعاليت هسته‌اي ما كه فعاليتهايي شفاف بوده است. همين‌ها با يك رژيم ديكتاتوري كه با كودتا بر سر كار آوردند، فعاليت داشتند. از وقتي كه ملت ما اراده كرد يك ديكتاتور را بركنار كند و يك نظام مردمي را جايگزين كند، شروع به تضييقات و محدوديت‌هايي براي كشور ما كردند و در اين زمينه اينها بهانه‌اي را ايجاد كردند و حركتشان در جهت يك تيره‌سازي بود. جليلي اضافه كرد: ما در نقطه مقابل، حركت‌مان در جهت شفاف‌سازي بود، چون كه به منطق خودمان اعتقاد داريم، ما از حركت شفاف هيچ واهمه‌اي نداريم و براي همين دو حركت را دنبال كرديم، تكاليف پادماني مان را انجام داديم، از حقوقمان هم دفاع مي‌كنيم،‌ البته سير رفتار هسته‌اي ايران را كه ببينيد علاوه بر تكاليف پادماني بسياري اقدامات اعتمادساز را انجام داديم‌.
دبير شورايعالي امنيت ملي در ادامه اظهار داشت: شاهد هستيد بحث تعليق را كه امروز مطرح مي‌كنند، جمهوري اسلامي ايران مدتي براي 2 سال داوطلبانه فعاليت‌هاي خود را تعليق كرد و اين براي اعتماد سازي بود، پروتكل الحافي را داوطلبانه اجرا كرد و بيش از 2200 نفر روز به بازرسان آژانس اجازه بازرسي داد، نتيجه اينها چه بود از يك طرف در روند آژانس، بارها از سوي البرادعي اعلام شد كه حتي يك سند دال بر انحراف ايران از مقاصد صلح‌آميز پيدا نشده است و از يك طرف ديگر هم اينكه برخي اقدامات اعتمادسازي را برهه‌اي انجام داده است. وي با بيان اينكه برخي مشكلشان شفاف‌سازي نبوده است،‌ اظهار داشت: مجلس تصويب كرد كه اگر پرونده به شوراي امنيت ارجاع داده شود پروتكل الحاقي را دولت نمي‌تواند اجرا كند. جليلي تاكيد كرد: اگر اينها مشكل شفاف سازي داشتند، چرا پرونده را به شوراي امنيت ارجاع دادند، نشان مي‌داد كه اينها همين‌طور كه شفاف سازي مي‌شد و البرادعي در گزارشات خود اعلام مي‌كرد كه حتي يك سند دال بر انحراف ايران پيدا نيست. آن بهانه‌ جويي‌ها و تيره‌سازي‌ها برملا مي‌شد، لذا مي‌خواستند آهنگ را عوض كنند. وي اضافه كرد: حتي بعد از ارجاع به شوراي امنيت نيز بسته پيشنهادي را ارائه كردند و جمهوري اسلامي ايران گفت كه پاسخ به بسته پيشنهادي را به شما ارائه خواهيم كرد و قبل از اينكه 2 ماه به اتمام برسد، اينها حتي 2 ماه را صبر نكردند و آمدند يك قطعنامه را صادر كردند.
جليلي تصريح كرد: علي‌رغم اين در پايان ماه اوت، ايران پاسخ به بسته پيشنهادي را داد و گفتيم كه اين مي‌تواند مبنايي براي گفت‌وگو و تفاهم باشد. 4 دور مذاكرات صورت گرفت و به توافق هايي در 11 بند رسيده شد و باز ديديم كه به جاي حركت سازنده قطعنامه دوم و سوم را صادر كردند، وي اظهار داشت: پيشرفت ملت ايران در فعاليت‌هاي صلح‌آميز در همين ايام صورت گرفت. ضمن اينكه رفتار منطقي خود را در چارچوب NPT داشت، فعاليتهاي صلح آميز خود را در جهت فني انجام داد و به پيشرفت‌هاي خوبي دست يافت. دبير شورايعالي امنيت ملي با بيان اينكه قطعنامه‌ و ارجاع پرونده به شوراي امنيت روندي نيست كه مانع پيشرفت ملت ايران در حقوق حقه خود طبق مقررات ان پي تي شود،‌ اضافه كرد: در اجلاس ليسبون جمهوري اسلامي ايران بر مبناي همين ايده خود يك ايده جديد براي اعتمادسازي مطرح كرد. ابتكار ايران در پاسخ به درخواست‌هاي مكرري صورت گرفت. دبير شورايعالي امنيت ملي مهمترين مانع تداوم مذاكرات را شرط‌ها يا پيش شرط هايي دانست كه غير منطقي بود و در عين حال افزود: جمهوري اسلامي ايران پيشنهاد كرد كه براي حل مسائل باقي مانده مداليتي را مطرح كند. وي با طرح اين سوال كه نتيجه دو سال تعليق از سوي ايران چه شد؟ گفت: در پايان دو سال تعليق در مذاكراتي در حاشيه سازمان ملل با سه كشور داشتيم كه يكي از وزراي خارجه اعلام مي‌كرد كه شما بايد تعليق داوطلبانه را به تعطيل هميشگي تبديل كنيد.
وي با بيان اينكه اعتمادسازي يك جاده دو طرفه است، يادآور شد: بايد آنها اعتماد ملت ايران را جلب كنند كه به چه حقي مي‌خواهند ملت ايران را از حقوقش محروم كنند. بر همين مبنا ما گفتيم اگر شما نگراني يا ابهامي داريد بايد آنها برطرف شود، نه اينكه هر چند وقت يك چيزي را مطرح كنيد كه ناظر به تضييع حقوق ملت ايران باشد، لذا مداليتي مطرح شد و اينكه اگر شما نگراني نسبت به برخي مسائل يا رفتارها داريد آنها را حل كنيد. وي اضافه كرد: بر مبناي مداليتي با آژانس قرار شد كه ايران و آژانس به مداليتي براي حل مسائل باقي مانده برسند، وقتي كه اين ايده از سوي ما مطرح شد مجددا" همين كساني كه نمي‌خواهند يك حركت صحيح صورت بگيرد شبهاتي را مطرح كردند. يكي اينكه ايران قصد اتلاف وقت دارد و دوم اينكه ايران حاضر نيست چارچوب حل مسائل را به توافق برساند يكي اينكه موضوعات حل نشده فهرست بلند و بالايي دارد و اجرا نخواهد شد، اما بخوبي ديد اولاً طبق مداليتي قرار بود ما ظرف 60 روز درباره چارچوب حل مسائل به توافق برسيم كه زودتر از 60 روز صورت گرفت.چارچوب را مشخص و برخي مسائل را حل كنيم. وي گفت: اينكه مي‌گفتند ايران حاضر نيست در چارچوب حل موضوع به توافق برسد اتفاقاً چارچوب حل مسائل مشخص شد و نكته‌ ديگري كه مي‌گفتند اين بود كه فهرست بلند بالايي از موضوعات حل نشده وجود دارد، اما وقتي كه با آژانس مذاكره شد 6 موضوع وجود داشت كه در يك محيط همراه با تفاهم مي توانستيم براحتي حل كنيم.
جليلي موضوعات پلوتونيم، سانتريفيوژهاي P2 و P1، منشاء آلودگي، اورانيوم فلزي، پلونيم 210 و معدن گچين را از جمله مواردي برشمرد كه در چارچوب مداليتي قرار داشت. وي با اشاره به حل موضوع پلوتونيوم و آلودگي‌هاي كرج اضافه كرد: در عين حال آژانس رسماً اعلام كرد كه ايران هيچ فعاليت بازفرآوري ندارد، قابل توجه است در حاليكه همين موضوع فعاليت بازفرآوري را نماينده آمريكا بارها اعلام كرد كه ايران مشغول اين كار است و آژانس نيز رسماً اعلام كرد كه ايران فعاليت بازفرآوري ندارد و اين اتفاقاً در قطعنامه شوراي امنيت به ايران اعلام شد و آژانس نيز رسماً اين موضوع را اعلام كرد. وي گفت: اين موضوع كليدي و محوري بود كه تمام داستان‌پردازي‌ها و بسياري از سياه‌نمايي‌ها معطوف به اين موضوع بود و آنها نيز اعلام مي‌كردند كه اين مبتني بر يك برنامه نظامي بوده و شبهاتي دارد، اين يك مبناي غلطي بود كه بر همين مبنا اتهاماتي به ايران وارد كرده و پرونده را به شوراي امنيت ارجاع داده بودند. ادامه دارد...
22:06 - 24 آبان 1386

0 بازدید




1 پاسخ