روسیه کار را تمام کرد؛ دولت چهاردهم چرا معطل است؟

روسیه تمام مراحل قانونی برای تصویب توافق راهبردی با ایران را انجام داد و به مرحله عملیاتی رسید اما اخبار حکایت از آن دارد که دولت چهاردهم هنوز لایحه لازم را به مجلس ارسال نکرده است.
گروه فارس پلاس: «توافقنامه جامع راهبردی ایران و روسیه» در جریان سفر پزشکیان به این کشور در تاریخ 28 دی 1403 امضا شد. دومای روسیه(مجلس سفلا) این توافق را در تاریخ 19 فروردین 1404 به تصویب رساند. پس از آن، شورای فدراسیون روسیه(مجلس علیا) نیز در 27 فروردین توافق مذکور را تصویب کرد. 3 روز پس از آن، پوتین نیز آن را امضا کرد و به این ترتیب، توافقنامه در روسیه تمام مراحل قانونی خود را طی کرده و به مرحله عملیاتی رسید.
اما در ایران، با توجه به اظهارات نمایندگان مجلس، لایحه این توافق از سوی دولت به مجلس ارسال نشده است. محمدرضا صباغیان، نماینده مجلس در اخطاری با استناد به اصل ۷۷ قانون اساسی در جلسه علنی سوم اردیبهشت گفت: «من در گذشته هم درباره لزوم بررسی قرارداد میان ایران و روسیه در مجلس تأکید کردم و رئیس مجلس نیز تاکید کرد که دولت این لایحه را به مجلس ارائه دهد. من فکر می‌کنم دولت در این زمینه کوتاهی می‌کند. از ریاست مجلس تقاضا داریم با این موضوع برخورد شود.»[1]
رئیس مجلس در واکنش به این اخطار گفت: «من دو هفته قبل با رئیس‌جمهور صحبت کردم و از وی خواستم که این لایحه را هر چه سریع‌تر به مجلس ارسال کند. این اخطار درستی است و این لایحه باید هر چه سریع‌تر در دستور کار قرار گیرد.»[2]
مهدی سیف‌تبریزی، کارشناس مسائل روسیه و قفقاز در این رابطه می‌گوید: «همان زمان هم گمانه‌زنی‌هایی بود که دولت جدید با دست‌فرمانی که انتخاب کرده، به نظر نمی‌رسد زیاد راغب باشد که ظرفیت‌های مابین ایران و روسیه فعال و عملیاتی شود. مخصوصاً حالا که وارد بحث مذاکرات با طرف آمریکایی و غربی شده‌اند. چون احساس می‌کنند طرف‌های غربی از این موضوع - یعنی از نزدیکی ایران با طرف روسیه و چین - دل‌آزرده می‌شوند.»
تبریزی این توافقنامه را به سود مذاکره می‌داند و گفته است: «می‌توانیم به غربی‌ها بگوییم که ما در چند سال گذشته با شما کاری نداشتیم، ولی توانستیم روی پای خودمان بایستیم و از تنهایی استراتژیک خارج شویم، با روس‌ها، با چینی‌ها و با کشورهای جنوب جهانی ارتباط برقرار کنیم. ولی دولت فعلی به نظر نمی‌رسد بخواهد از این فرصتی که در اختیارش گذاشته شده به بهترین شکل استفاده کند.»
وی تاکید کرد: «در مورد خود توافق‌نامه راهبردی هم توازن کاملاً رعایت شده و شما هیچ‌بندی را در این توافق‌نامه پیدا نمی‌کنید که یک‌طرفه به نفع روس‌ها باشد.»
به گزارش یورونیوز، «توافق جامع راهبردی میان تهران و مسکو به‌عنوان یک سند بلندمدت، چارچوب همکاری‌های دو کشور را در حوزه‌های سیاسی، امنیتی، اقتصادی، علمی، فرهنگی و انرژی تعیین می‌کند. به گفته مقامات روس، این توافق‌نامه می‌تواند سطح روابط دو کشور را از همکاری‌های سنتی به شراکت استراتژیک ارتقا دهد.»
در دولت روحانی، باوجود آنکه در فشار تحریم‌ها چین تنها کشوری بود که از ایران نفت می‌خرید، بعد از برجام، شرکت‌های چینی از ایران اخراج شدند. بعد از خروج آمریکا از برجام، فروش نفت ایران حتی از میزان پیش از برجام هم کمتر شد. طرف چینی معتقد بود که دولت ایران آن را دور زده و کنار گذاشته است. اما در دولت شهید رئیسی، بعد از احیای روابط با چین، فروش نفت افزایش یافت و میزان 1 میلیون 800 هزار بشکه را به خود دید.
با دنبال کردن صفحه فارس پلاس، از به‌روزترین تحلیل‌ها در حوزه سیاست داخلی و خارجی باخبر شوید.
[1]-isna.ir/xdTg4Y[2]-https://irna.ir/xjTpZs[3]-https://farhikhtegandaily.com/amp/206171
14:53 - 5 مه 2025

0 بازدید