نسخه اصفهان برای عبور از گردشگری تک‌محصولی به اقتصاد رویداد

گردشگری رویدادمحور یکی از مسیرهای خروج استان از وابستگی به بازدید از جاذبه‌های تاریخی است؛ استاندار اصفهان از طراحی سازوکاری برای حل ۱۰ مسئله اولویت‌دار گردشگری و ایجاد رصدخانه میراث و گردشگری خبر داد.
به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، اصفهان سال‌هاست با تصویر بناهای تاریخی، میدان نقش‌جهان، سی‌وسه‌پل و میراث جهانی خود در ذهن گردشگران شناخته می‌شود؛ اما پرسش امروز این است که آیا می‌توان گردشگر را به اصفهان آورد تا بیش از تماشای تاریخ، تجربه‌ای تازه از فرهنگ، رویداد، طبیعت، هنر و زندگی در این استان داشته باشد؟نخستین نشست شورای راهبردی میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان اصفهان، پاسخ به همین پرسش را در دستور کار قرار داد؛ نشستی که در آن از «گردشگری رویدادمحور»، «توزیع متوازن سفر»، «تصمیم‌گیری داده‌محور» و «مشارکت بخش خصوصی» به‌عنوان مسیرهای تحول گردشگری استان سخن گفته شد.حسین نصر، فعال گردشگری و رئیس سابق انجمن آژانس‌های گردشگری استان اصفهان، تنوع محصول گردشگری را یکی از نیازهای اصلی این حوزه دانست و اظهار کرد: یکی از مشکلاتی که گردشگری اصفهان از آن رنج می‌برد، نبود تنوع کافی در محصولات گردشگری است.وی با اشاره به مفهوم اقتصاد تک‌محصولی افزود: همان‌طور که اقتصاد کشور سال‌ها به صادرات نفت وابسته بود و از ظرفیت‌های دیگر غفلت شد، در گردشگری نیز نباید همه ظرفیت اصفهان را به بازدید از آثار تاریخی محدود کرد.نصر تصریح کرد: یکی از اقداماتی که می‌تواند اصفهان را از گردشگری تک‌محصولی خارج کند، حرکت به سمت گردشگری رویدادمحور است.این فعال گردشگری ادامه داد: گردشگر نباید صرفاً برای دیدن آثار تاریخی وارد اصفهان شود؛ بلکه برگزاری رویدادهای فرهنگی، هنری، ورزشی، علمی و تخصصی می‌تواند محصولات جدیدی برای سفر ایجاد کند و زمینه افزایش ماندگاری گردشگران را فراهم آورد.
توزیع متوازن سفرامیر کرم‌زاده، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اصفهان، نیز توزیع متوازن سفر را یکی از سیاست‌های اصلی استان دانست و گفت: تلاش کرده‌ایم با استفاده از هوش مصنوعی و ظرفیت فناوری اطلاعات، همه استان را معرفی کنیم.وی افزود: امروز کویر مصر و بسیاری از بوم‌گردی‌های آن با استقبال گردشگران مواجه هستند و شهرهایی مانند کاشان، خوانسار و گلپایگان نیز شرایط مناسبی در حوزه گردشگری دارند.کرم‌زاده با اشاره به آمارهای جمع‌آوری‌شده از سطح استان اظهار کرد: داده‌های موجود نشان می‌دهد شرایط گردشگری اصفهان مطلوب است.مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اصفهان همچنین از تعریف ۳۰۰ همت پروژه گردشگری در استان خبر داد و گفت: این پروژه‌ها در حال اجرا هستند و این میزان سرمایه‌گذاری در مقایسه با استان‌های دیگر رقم قابل توجهی است.حل مسئلهمهدی جمالی‌نژاد، استاندار اصفهان، در نخستین نشست شورای راهبردی میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان، بر ضرورت تدوین نسخه‌ای متناسب با ویژگی‌های اصفهان تأکید کرد.وی گفت: نسخه واحد برای اداره همه استان‌ها پاسخگوی نیازها نیست و اصفهان با برخورداری از میراث جهانی، بافت تاریخی گسترده، صنایع‌دستی متنوع، دانشگاه‌های معتبر و شهرهای تاریخی، نیازمند شورایی راهبردی با هویت بومی و متناسب با ویژگی‌های خود است.استاندار اصفهان، مسئله‌محوری را یکی از الزامات موفقیت شورا دانست و افزود: قرار نیست همه مشکلات به‌صورت هم‌زمان بررسی شود، بلکه شورا باید سالانه حدود ۱۰ مسئله اصلی استان را اولویت‌بندی و برای هر یک راهکار اجرایی ارائه کند.
جمالی‌نژاد با تأکید بر تغییر رویکرد از «فهرست مشکلات» به «پرونده‌های حل مسئله» اظهار کرد: برای نمونه، بافت تاریخی اصفهان موضوعی کلی است، اما می‌توان پرونده‌های مشخصی برای احیای بناها، مشارکت بخش خصوصی، تعریف کاربری اقتصادی و جلوگیری از فرسودگی بافت تشکیل داد.وی همچنین تأکید کرد هر مصوبه شورا باید صاحب مسئله، دستگاه متولی، شریک اجرایی، زمان‌بندی و شاخص ارزیابی مشخص داشته باشد تا مصوبات به توصیه‌های غیرعملیاتی تبدیل نشوند.استاندار اصفهان تأکید کرد شورای راهبردی نباید ساختاری موازی با شورای برنامه‌ریزی استان باشد، بلکه باید به‌عنوان مغز متفکر و هماهنگ‌کننده عمل کند و میراث فرهنگی را علاوه بر حفاظت، به بستری برای ارزش‌آفرینی اقتصادی و اشتغال‌زایی تبدیل کند.وی همچنین انتشار گزارش سالانه وضعیت میراث و گردشگری اصفهان، استفاده از ظرفیت اصفهانی‌های مقیم خارج از کشور، فعال‌سازی شهرهای خواهرخوانده برای ورود به بازارهای بین‌المللی و استفاده از هوش مصنوعی در مستندسازی، بازاریابی و تحلیل رفتار گردشگران را از دیگر راهبردهای این شورا عنوان کرد.مجموعه دیدگاه‌های مطرح‌شده در این نشست نشان می‌دهد تنوع محصول، گردشگری رویدادمحور، توزیع سفر در سراسر استان، سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و تصمیم‌گیری بر پایه داده می‌تواند تعریف تازه‌ای از مقصد گردشگری اصفهان ارائه کند؛ مقصدی که قرار است گردشگر در آن نه فقط تاریخ را ببیند، بلکه تجربه کند.#گردشگری #استاندار_اصفهان #شورای_راهبردی_گردشگری #گردشگری_رویدادمحور
15:49 - 10 مهر 1405
میراث فرهنگی
استان ها
اصفهان