میرزاده: تقصیر همگانی در گرایش به رشته‌های پزشکی/ناخواسته گفته‌ایم شغل یعنی پزشکی

سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه همه ما در عدم توازن رشته‌های تحصیلی مقصریم، گفت: باید شخص به شخص در عمل نشان دهیم که علوم‌انسانی برای کشور مهم است و بر اساس اعلام نیاز دستگاه‌ها دانشجو پذیرش کنیم.
به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، جزئیات آماری کنکور سراسری در چند سال گذشته تا حدودی تأمل‌برانگیز است.آمار کنکور سراسری سال 97 اینگونه است که «از تعداد یک میلیون و 11 هزار و 384 نفر ثبت‌نام کننده، تعداد 144 هزار و 437 نفر در گروه ریاضی و فنی، تعداد 642 هزار و 228 نفر در گروه علوم تجربی، تعداد 204 هزار و 936 نفر در گروه علوم انسانی، تعداد 12 هزار و 249 نفر در گروه هنر و تعداد 7 هزار و 534 نفر در گروه زبان‌های خارجی ثبت نام کرده‌اند.با کمی دقت می‌توان عدم توازن در تعداد داوطلبان رشته‌ها را متوجه شد، رشته تجربی 63 درصد داوطلبان کنکور را به خود اختصاص داده و این مسأله در شرایطی رخ می‌دهد که ظرفیت این رشته بسیار پایین‌تر از تعداد داوطلبان است و تعداد بسیاری از این داوطلبان پشت سد کنکور می‌مانند، در حالیکه در رشته‌های دیگر ظرفیت بالاتر از تعداد داوطلبان است و داوطلبان امکان قبولی بیشتری در رشته و دانشگاه دلخواه‌شان دارند.این مسائل، نگرانی کارشناسان و مسؤولان آموزش عالی را در پی داشته و حتی مقام معظم رهبری نیز این روند را برای آموزش عالی کشور خطرناک دانسته‌اند.از این رو با میرحمایت میرزاده سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در این باره صحبت‌ کرده‌ایم.
فارس: شما به عنوان یکی از مسؤولان و کارشناسان حوزه آموزشی، دلیل گرایش بیشتر داوطلبان به رشته‌های تجربی را در چه می‌دانید؟میرزاده: من از شما یک سوال دارم شما خودتان خواهر، برادر یا فرزندتان را اجازه می‌دهید که در کدام رشته تحصیلی ادامه تحصیل دهد؟ پزشکی یا فلسفه و علوم انسانی؟* خودمان مقصر گرایش داوطلبان به سمت علوم تجربی هستیمفارس: این موضوع را در رابطه با جایگاه اجتماعی رشته‌ها و درآمدزا بودن آن مطرح می‌کنید؟‌میرزاده: این موضوع هزار دلیل دارد که هیچکس حاضر نیست فرزند خود را در شرایط مساوی پزشکی، داروسازی، علوم  انسانی و فلسفه به رشته‌های علوم انسانی بفرستد؛ چه شأن اجتماعی باشد چه درآمد و ..فارس: چه دلایلی؟میرزاده: اگر به بیشتر برنامه‌ها نگاه کنیم در هر زمینه‌ای از همان بچگی حتی اگر به خود ما گفته‌اند که دوست داری چه کاره شوی مشاغلی مانند «دکتر» و «مهندس» را عنوان کرده‌ایم؛ این مسئله را باید بپذیریم که رسانه ما صدا و سیما ما حتی در مدرسه، معلمان ما بیشتر شغل‌های پزشکی و تجربی را مورد توجه قرار دادند.در مدارس خاصی که داریم هم به این رشته‌ها نیز بیشتر توجه کرده‌ایم. آیا شما می‌دانید که مدارس تیزهوشان هیچگاه رشته علوم ‌انسانی نداشته و همیشه رشته علوم تجربی و ریاضی داشته است؟ این مسئله چه معنی به مردم منتقل می‌کند؟ مردم متوجه می‌شوند که دولت بیشتر به علوم تجربی و ریاضی اهمیت می‌دهد وقتی در مدارس تیزهوشان، رشته علوم‌انسانی نداریم یعنی دولت بیشتر به رشته‌های تجربی و ریاضی اهمیت می‌دهد.
حالا به بحث ضریب‌های آزمون‌های مختلف و استخدام‌ها بپردازیم؛ معمولا همیشه در علوم‌تجربی ضریب بیشتری وجود دارد و رشته‌های مظلومی که مملکت به آن نیاز دارد مورد توجه قرار نمی‌گیرند چه زمانی ضریب دروسی مثل تاریخ را بالاتر از دروس تجربی قرار داده‌اند؟‌ همواره این تجربی و ریاضی است که اهمیت داشته استمسئله دیگر، کلاس‌های کنکور است که ما در این کلاس‌ها هم بیشتر به رشته‌های علوم‌تجربی و ریاضی اهمیت می‌دهیم.* ناخواسته به بچه‌ها گفته‌ایم که شغل یعنی پزشکیبیایید بپذیریم که این دولت، دولت‌های قبل و آینده، مسئول ما، معلم ما، والدین ما و تمام افراد حتی در بخش فرهنگی،  همه دست به دست هم دادیم و به طور ناخواسته به بچه‌ها گفته‌ایم که شغل یعنی پزشکی و تجربی مهم است نه انسانی.ناخواسته به بچه‌ها گفته‌ایم که تاریخ و جغرافی را می‌خواهی بخوان نمی‌خواهی نخوان و حتی در ضرب‌المثل‌ها این مسئله را مطرح کرده‌ایم.فارس: بنابراین به نظر شما تک تک افراد جامعه در برابر این معضل مسؤولیت دارند؟میرزاده: بله باید بپذیریم که ما تک‌تک‌مان از والدین گرفته تا مسئولان، متهم هستیم.رسانه و فرهنگ، نمایندگان، دولت همه متهم هستیم و همه ما در این زمینه نقش داشتیم که حالا رشته‌هایی که به هویت و اسلامیت و ایرانی بودن ما مرتبط است به تاریخ و فرهنگ ما مربوط است و می‌تواند در آینده کشور را روی پا خود نگه دارد تا بچه‌ها به وطن خود افتخار کرده و با چنگ و دندان از آن دفاع کنند را به شرایط بدی دچار کردیم.
در انتخاب رشته در کنکور و در همه زمینه‌ها رشته‌های تجربی را بیشتر مورد توجه قرار دادیم و حتی امکانات بیشتری برای آنها در نظر گرفتیممن یک سوال می‌پرسم چرا ما علوم پزشکی را به وزارت بهداشت سپرده‌ایم ولی رشته‌های دیگر به وزارتخانه‌های تخصصی نسپرده‌ایم؟ می‌توانیم علوم‌تربیتی را هم به آموزش و پرورش بسپاریم. اگر این رشته به درد می‌خورد چطور و برای رشته‌های پزشکی افراد باید در بیمارستان آموزش ببینند ولی مثلا برای رشته علوم‌تربیتی فقط به صورت تئوری در دانشگاه آموزش می‌دهیم بدون آنکه فرد در عمرش معلمی کرده باشد؟چطور ممکن است در رشته‌های صنعتی فرد کارخانه را ندیده باشد ولی ما او را فارغ‌التحصیل علوم پایه کنیم و بگوییم کشور را درست کن؟کتابخانه‌های ما، مراکز فرهنگی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می‌توانند محلی باشند تا دانشجویان رشته‌های علوم‌انسانی در آنجا آموزش ببینند پس ما به این رشته‌ها اهمیت نمی‌دهیم و فقط در حد تئوری توجه می‌کنیم. نه وزارتخانه‌ها و نه دولت نمی‌توانند به تنهایی این وضعیت را درست کنند بلکه همه ما باید شخص به شخص در عمل نشان دهیم که علوم‌انسانی برای کشور مهم است.* باید بر اساس اعلام نیاز دستگاه‌ها دانشجو پذیرش کنیمفارس: از کجا باید شروع کنیم؟میرزاده: از شخص شما، از شخص من، از دولت، از مدارس خاص، از وزارتخانه‌ها باید شروع کنیم.
یا رشته‌های تجربی هم مثل دیگر رشته‌ها تحت نظر وزارتخانه مرتبطش نباشد و اهمیتش در حد رشته‌های دیگر شود یا رشته‌های دیگر هم به همین صورت باشند و آنها را هم به وزارتخانه مرتبط‌شان بسپاریمکسی که می‌خواهد در رشته تاریخ، جغرافی یا فلسفه درس بخواند بعد از لیسانس و فوق‌لیسانس چه باید بکند به کدام وزارتخانه باید مراجعه کند؟باید تکلیف این افراد روشن باشد تا از همین حالا وزارتخانه مرتبط مسئول این افراد باشد و در وزارتخانه را برای آموزش این افراد باز بگذارد و باید بداند که این افراد در آینده زیرمجموعه وزارتخانه کار می‌کنند یا باید شرایط را به شکل در بیاوریم که وزارتخانه‌ها اعلام نیاز کنند یا دانشجویان از ابتدا زیر نظر همین وزارتخانه‌های مرتبط باشند.ما از کدام وزارتخانه‌ پرسیدیم که چقدر در هر رشته فارغ‌التحصیل نیاز دارند؟ باید بپرسیم تا آنها اعلام نیاز کنند و از حالا دانشگاه همان نیازها را تربیت کند تا آن رشته اهمیت داشته باشد و همان وزارتخانه مسئولیت اشتغال این افراد را در نظر بگیرد.فارس: این مسأله تاکنون مورد توجه نمایندگان مجلس بوده است؟میرزاده: در کمیسیون آموزش، بسیار در این رابطه بحث شده ولی پزشکی و داروسازی و دندانپزشکی آنقدر قشنگ و جذاب و پردرآمد است که همه فراموش می‌کنند که در رابطه با علوم‌انسانی هم رسالتی دارند و حتی اگر امثال ما گلویشان پاره شود مشکل برطرف نمی‌شود.فارس: مقام معظم رهبری نیز به این مسأله ورود کرده‌اند و این موضوع را بسیار خطرناک دانسته‌اند.
میرزاده: من فدای مقام معظم رهبری بشوم که ایشان هم در این موضوع انتقاد کردندباید دستگاه‌ها مسئولیت اشتغال فارغ‌التحصیلانی که در رابطه با آن اعلام نیاز کردند بر عهده بگیرند و اگر در رشته‌ای اعلام نیاز نداشتیم ظرفیت آن رشته کمتر باشد.شما در دستگاه‌ها نگاه کنید که چقدر افراد در شغل‌های غیرمرتبط با رشته تحصیلی کار می‌کنند، این مشکلات در گفت‌وگوهای چند دقیقه‌ای حل نمی‌شود.انتهای پیام/.
میرحمایت میرزاده
11:07 - 16 تیر 1397

2 بازنشر
10 بازدید




1 پاسخ