کمبود ۳۰ میلیون مترمکعبی آب در تالوار؛ راهی جز صرفه‌جویی نداریم

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان با اشاره به کمبود ۳۰ میلیون مترمکعبی آب در حوزه تالوار گفت: برای جبران این کسری، راهی جز صرفه‌جویی در سایر منابع نداریم. اگرچه در حال حاضر ورودی سدها به دلیل ذوب برف‌ها بهبود یافته، اما این وضعیت پایدار نیست.
رضا اخلاص‌مند ضمن تشریح آخرین وضعیت منابع آبی، بر حساسیت مدیریت مصرف در ماه‌های پیش‌رو تأکید کرد. وی با اشاره به حل مشکل آب احشام در منطقه تفریجان گفت: طبق تصمیمات اتخاذ شده، ابتدا برای تأمین آب شرب احشام روزانه ۵۰ لیتر آب رهاسازی شد و پس از رفع نیاز اولیه، این میزان به منظور پایداری جریان به ۱۵ تا ۲۰ لیتر کاهش یافت.مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان همچنین در حوزه زراعت بر اساس نیاز اعلامی جهاد کشاورزی، تحویل ۳۰۰ لیتر آب در اردیبهشت ماه در دستور کار قرار گرفت.وی با بیان اینکه پاییز گذشته در نیم قرن اخیر بی‌سابقه و بسیار خشک بوده است، تصریح کرد: اولویت اصلی ما همچنان تأمین آب شرب است.اخلاصمند گفت: در حال حاضر ۶۰ درصد آب شرب همدان، شهرهای اطراف و ۱۴ روستا از سد تالوار تأمین می‌شود، اما وضعیت این سد نگران‌کننده است.وی ادامه داد: ذخیره سد تالوار در مدت مشابه سال گذشته ۹۴.۱ میلیون مترمکعب بود که امسال به ۶۲.۹ میلیون مترمکعب کاهش یافته است.مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان گفت: از این میزان نیز تنها حدود ۱۲ میلیون مترمکعب به صورت عادی قابل برداشت است و برای مابقی آن باید از سیستم پمپاژ و پارچ‌های شناور استفاده کرد.وی با اشاره به منابع تأمین‌کننده آب شرب شامل سد تالوار، سد اکباتان، رودخانه‌های عباس‌آباد، دره مرادبیگ، خاکو و چاه‌های شرکت آب و فاضلاب، افزود: سال گذشته ۲۱ میلیون مترمکعب از سد اکباتان برای شرب برداشت شد.اخلاصمند گفت: برنامه ما برای امسال این است که با مدیریت دقیق، حداقل ۱۵ میلیون مترمکعب ذخیره آبی را در سد اکباتان برای سال آینده حفظ کنیم؛ لذا نباید تصور شود بارندگی‌های اخیر کمبودهای گذشته را کاملاً جبران کرده است.
وی با اشاره به کمبود ۳۰ میلیون مترمکعبی آب در حوزه تالوار تأکید کرد: برای جبران این کسری، راهی جز صرفه‌جویی در سایر منابع نداریم. اگرچه در حال حاضر ورودی سدها به دلیل ذوب برف‌ها بهبود یافته، اما این وضعیت پایدار نیست. مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان گفت: با گرم شدن هوا و آغاز برداشت باغات بالادست، پیش‌بینی می‌شود طی ۲۰ روز آینده ورودی‌ها به شدت کاهش یابد؛ بنابراین ورودی فعلی حداکثر تا پایان خرداد ماه ادامه خواهد داشت.وی ضمن درخواست از مجموعه جهاد کشاورزی برای مدیریت سخت‌گیرانه مصرف آب در روستاها و اراضی بالادست و پایین‌دست سدها گفت: تمرکز اصلی باید بر حفظ باغات باشد.اخلاصمند گفت: با توجه به بارندگی‌های اخیر، نیاز آبی زراعت و غلات تا حد زیادی تأمین شده و حتی در صورت بارندگی‌های جزیی خردادماه، نیاز زراعی به حداقل می‌رسد.
وی با تبیین نگاه علمی به جریان آب در رودخانه‌های بالادست نظیر خاکو، دره مرادبیگ و عباس‌آباد، تصریح کرد: باید در به کار بردن کلمات دقت کنیم؛ هیچ آبی در این رودخانه‌ها هدر نمی‌رود. جریان آب در این رودخانه‌ها حتی در فصول غیرزراعی، صرف حق‌آبه‌های زیست‌محیطی و مهم‌تر از آن، تغذیه مصنوعی سفره‌های آب زیرزمینی می‌شود. مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان تصریح کرد: اگر این جریان برقرار نباشد، چاه‌های روستاهای پایین‌دست با افت تراز سطح آب زیر زمینی مواجه خواهند شد. در واقع رودخانه منبع اصلی تغذیه سفره های آب زیرزمینی است و ما تنها به دلیل شرایط بحرانی شرب، بخشی از این سهم تغذیه و زیست‌محیطی را به شبکه شرب منتقل کرده‌ایم.
وی تأکید کرد: مدیریت منابع آب در همدان یک زنجیره به‌هم‌پیوسته است؛ هر قطره‌ای که در بالادست مدیریت می‌شود یا برای تغذیه سفره های آب زیر زمینی صرف می‌گردد، در نهایت به پایداری تأمین آب در کل استان کمک خواهد کرد و اولویت اول ما در این مسیر، حفظ پایداری آب شرب بدون آسیب به زیرساخت‌های زیست‌محیطی است.#شرکت_آب_منطقه‌ای_همدان#رودخانه
10:06 - 26 اردیبهشت 1405

1 بازنشر
14٫9k بازدید