دستپاچگی در اتاقک آهنی/ نفسی که تنگ‌تر می‌شود

بی‌خبر از همه جا پا در اتاقک آهنی کوچکی می‌گذاریم که زودتر به مقصد برسیم؛ صدای موزیک ملایمی در حال پخش است و گوینده مرتب طبقات را اعلام می‌کند؛ حواسمان روی طبقه‌شمار است که هرچه زودتر به مقصد برسیم؛ ولی ناگهان چراغ‌ها خاموش می‌شود و اتاقک از حرکت بازمی‌ماند.
به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان؛ همه چیز از تمایل افراد به زندگی ماشینی و کمبود وقت آغاز می‌شود؛ موضوعی که موجب می‌شود افراد به سراغ یک تسهیل کننده بروند. آسانسور یا بالابر همان اتاقک متحرکی است که وقتی عجله داریم و یا حوصله استفاده از پله را نداریم، به دادمان می‎رسد. این روزها اینقدر کاربرد آسانسور در ساختمان‌ها زیاد شده است که حتی آپارتمان‌هایی که آسانسور ندارند؛ راحت فروش نمی‌روند و نمی‌توان آنها را به قیمت فروخت. اما همین وسیله که اتفاق مورد علاقه بسیاری از مردم نیز هست؛ وسیله‌ای می‌شود که شاید فرد تا سرحد مرگ نیز پیش برود. وقتی که بی‌خبر از همه جا پا در اتاقک آهنی کوچکی می‌گذاریم که زودتر به مقصد برسیم؛ صدای موزیک ملایمی در حال پخش است و گوینده مرتب طبقات را اعلام می‌کند؛ حواسمان روی طبقه‌شمار است که هرچه زودتر به مقصد برسیم، اما ناگهان چراغ‌ها خاموش شده و آسانسور با یک تکان ناگهانی از حرکت می‌ایستد. همین کافی است تا موجی از اضطراب و نگرانی تمام وجودمان را فرا بگیرد؛ حتی اگر کسی باشیم که روزانه از آسانسور استفاده می‌کنیم؛ ناخودآگاه استرس می‌گیریم در چند دقیقه اول همه دکمه‌ها را امتحان می‌کنیم؛ اصلاً یادمان نمی‌آید کدام دکمه اضطرار است تا محبوسی ما را به دیگران اعلام کند و صدای ما را به گوش سایرین و متصدی ساختمان، آتش‌نشانی و یا هر کس دیگری که به فکرتان می‌رسد برساند.
پس از این مرحله اما اگر کسی سراغمان را نگیرد، ناخودآگاه نفسمان تنگ می‌شود؛ درب آسانسور را تکان می‌دهیم و فریاد می‌زنیم؛ گویی که آخرین لحظات عمرمان است؛ حتی اگر اتفاقی نیفتد و آسانسور مجهز به برق اضطراری باشد، تا مدتی این تجربه تلخ از ذهنمان فراموش نخواهد شد با این حال آنچه مسلم است؛ اگر آسانسور مجهز به برق اضطراری باشد؛ پس از توقف سیستم متحرک؛ آسانسور در نخستین طبقه متوقف و درها باز خواهد شد. * تجهیز آسانسور به برق اضطراری فقط با 2 میلیون تومان اگر هم مجهز به برق اضطراری نباشد، توقف آن ناشی از سیستم امنیتی آسانسور است که دارد از جان مسافران محافظت می‌‍‌کند. هرچند که همه این توصیه‌ها زمانی خواندنی است که شخص بیرون از آسانسور است و در زمان محبوس‌شدگی تنها چیزی که به ذهنش نمی‌رسد همین سیستم‌های امنیتی است، اما باید یاد بگیریم که این روزها بیشتر با این سیستم امنیتی آشنا شویم و در زمان وقوع حادثه خونسردی خود را حفظ کنیم. بنا به اعلام سازمان آتش‌نشانی شهرداری زنجان از زمان آغاز قطعی‌های برق 100 نفر در زنجان در آسانسورها محبوس شده‌اند که اتفاقاً بخشی از این افراد سالخوردگان و چند نفر نیز بیمار بوده‌اند. براساس همین آمار بیشترین حوادث محبوس‌شدگی در مناطقی از شهر رخ داده است که اتفاقاً دارای آپارتمان‌های چند طبقه بوده‌اند و از سرانه جمعیتی بالایی نیز برخوردارند و خود همین موضوع یعنی در آپارتمان‌سازی‌های جدید در زنجان که طی چند سال اخیر رخ داده است به موضوع امنیت توجهی نشده است.
اگر آسانسور ساختمان مجهز به برق اضطراری باشد، دیگر نیازی به حضور آتش‌نشانی نبوده و حتی در صورت نبود برق؛ آسانسور در نزدیک‌ترین طبقه متوقف شده و مسافران می‌توانند از آن پیاده شوند طبق گفته شرکت‌های آسانسوری هزینه تجهیز یک آسانسور به برق اضطراری حدود 2 میلیون تومان است که البته مبلغ شارژ باتری آن نیز حدود 200 هزار تومان است؛ مبلغی که شاید برای یک ساختمان 10 طبقه‌ای آن چنان چشمگیر نباشد، اما صاحبان همین ساختمان‌ها ترجیح می‌دهد؛ خطر را به جان بخرند تا اینکه آسانسور را تجهیز به برق اضطراری کنند. موضوعی که شاید این روزها با قطعی‌های بی‌برنامه و با برنامه برق به درد بخورد، چراکه طبق گزارش میدانی فارس روزانه دو حادثه محبوس‌شدگی در زنجان رخ می‌دهد؛  آماری که یک ماه قبل از آن 9 حادثه در مدت یک ماه بود.     *روزانه حداقل 3 زنجانی در آسانسور محبوس می‌شوند سرپرست سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری زنجان در همین رابطه به خبرنگار فارس گفت: این روزها یکی از بیشترین زنگ‌خورهای آتش‌نشانی مربوط به محبوس شدگی در آسانسور است. سید حمید موسوی با بیان اینکه با آغاز اعمال محدودیت برق در شهر زنجان 45 ماموریت مربوط به محبوس شدگی به تعداد 100 نفر در آسانسور انجام شده است، تصریح کرد: بیشتر محبوس‌شدگان در شهرک‌های شمالی بودند، چراکه در این منطقه آپارتمان‌های بسیاری وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه تماس با آتش‌نشانی زمانی رخ می‌دهد که آسانسور برق اضطراری نداشته باشد؛ افزود: تماس‌های اعلامی نیز برای مکان‌هایی بوده است که برق اضطراری نداشته است سرپرست سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری زنجان با اشاره به اینکه گیر کردن در آسانسور جای نگرانی ندارد؛ مأموران آتش‌نشانی در کمترین زمان در محل حاضر شده و نسبت به امدادرسانی اقدام می‌کنند؛ گفت: طی روزهای گذشته در نتیجه همین قطعی برق شاهد محبوس شدن چند بیمار شیمی درمانی بودیم که تحمل آن فضا برایشان سخت بود. * استفاده از برق اضطراری اجباری نیست مدیرکل استاندارد استان زنجان نیز در همین باره به خبرنگار فارس گفت: برخی از آسانسورها کلا تاییدیه ایمنی و کیفیت ندارند که مبحث آنها جداست؛ اما تعدادی نیز از اداره کل استاندارد دارای گواهی استاندارد هستند. داود کارگرزاده با اشاره به اینکه آسانسورهای دارای گواهی استاندارد از دو حالت خارج نیستند؛ گفت: یا این آسانسورها دارای برق اضطراری هستند که شامل آسانسورهای جدید است؛ چون این سیستم را دارند و البته این امر به سفارش دهنده بستگی دارد که با احتساب هزینه نسبت به تجهیز چنین سنسوری نیز اقدام می‌شود که در چنین آسانسورهایی حتی در صورت قطع برق آسانسور در نزدیک‌ترین طبقه متوقف می‌شود.
مدیرکل استاندارد استان زنجان تصریح کرد: اگر آسانسوری مجهز به برق اضطراری نباشد یک دستورالعملی است که در موتورخانه‌ها نصب شده است که طبق آن مدیر و یا افرادی که دسترسی دارند؛ می‌توانند نسبت به رهاسازی آسانسور اقدام کنند تا در محل مورد نظر قرار گیرد؛ اما آنچه مسلم است؛ استفاده از برق اضطراری اجباری نیست وی با اشاره به اینکه اکثر مراکز تجاری و دولتی گواهی استاندارد را دریافت کرده‌اند؛ گفت: البته به مردم توصیه می‌کنیم که در زمان گیر کردن در آسانسور نگران نباشند چون به هیچ وجه مسائل خفگی و چنین موضوعاتی پیش نخواهد آمد. کارگرزاده با اشاره به اینکه در آسانسورها قابلیت زنگ زدن به مدیر ساختمان وجود دارد، افزود: مردم باید هنگام گیر کردن خونسردی خود را حفظ کنند؛ چون همین دستپاچگی موجب بروز مشکلات دیگر می‌شود. انتهای پیام/ذ.
آسانسور
14:24 - 1 مرداد 1397

1 بازنشر
10 بازدید




1 پاسخ