طارم مرکز تولید زیتون ایران

خبرگزاری فارس: طارم در استان زنجان به دلیل ظرفیت‌های بالایی که در بخش کشاورزی به ویژه در زمینه تولید محصول استراتژیک زیتون دارد، به هندوستان ایران شهرت یافته است.
به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، زیتون‌ها شامل تقریباً 20 گونه درختان کوچک از خانواده Oleaceae بوده و در جهان کهن از حوزه دریای مدیترانه، شمال آفریقا، جنوب شرقی آسیا، شمال تا جنوب چین، اسکاتلند و شرق استرالیا پراکندگی گسترده‌ای داشته‌اند.این محصول، همیشه سبز بوده و دارای برگ‌هایی کوچک و یکپارچه هستند که روبروی هم قرار گرفته‌ و میوه این گیاه یک شفت است.معروف‌ترین گونه شناخته شده این گیاه زیتون اروپایی، Olea europaea نام دارد که از دوران باستان برای تهیه روغن زیتون و نیز برای خوردن خود میوه آن کاربرد داشته ‌است.زیتون وحشی به شکل درخت کوچک یا بوته‌هایی با رشد هرزه و تیغ‌دار است که دارای برگ‌هایی دوک مانند و نیز رنگ سبز مایل به خاکستری در قسمت بالا است، متن ضخیم زیتون وحشی جوان در قسمت پایین سفید رنگ و دارای پولک‌هایی مایل به سفید است؛ گل‌های سفید کوچکی دارد که کاسه و جام گل‌ها دارای چهار درز کاسه گل، دو پرچم و کلاله شکافته است.این گل‌ها به تدریج به شکل خوشه‌هایی که از بغل برگ‌ها ظاهر می‌شوند بر روی چوب‌های سال‌های آخر می‌روید، شفت (میوه) در گیاه وحشی کوچک و دارای غلافی گوشتدار است این غلاف که تعیین کننده ارزش اقتصادی میوه بوده در نوع وحشی نسبتاً نازک است.
 منطقه بومی و مسلم در سوریه و قسمت‌های ساحلی آسیای میانه، فراوانی آن در یونان و مجمع الجزایر آن و کنایات فراوانی که توسط شعرای قدیمی در مورد آن به کار رفته نشان می‌دهد که زیتون بومی این نواحی بوده‌ است، اما در نواحی دور افتاده از مشرق زمین زیتون کشت نشده و کم و بیش به شکل نوع ابتدایی خود بازگشته‌ است. این مسئله نشان دهنده مزیتی ویژه برای خاک‌های آهکی و تمایل به نسیم دریایی است، در حالی که شکوه و جلال خاصی بر روی سراشیبی‌های آهکی و پرتگاه‌هایی که بیشتر سواحل شبه جزیره یونان و جزایر کنار آن را تشکیل می‌دهند، ایجاد شده‌ است.از دیدگاه پرورش‌ دهندگان مدرن، تنوع زیتون‌های شناخته شده بسیار زیاد است به گونه‌ای که فقط در ایتالیا حداقل 300 گونه وجود دارد اما تعداد کمی از آنها تا حد زیادی رشد می‌کنند.زیتون درختچه‌ای است به ارتفاع حدود سه متر که در شرایط مساعد، ارتفاع آن به 12 متر و قطر تنه‌اش به 3 متر می‌رسد.چوب درخت زیتون بسیار سخت و مقاوم و رنگ آن زرد است که خطوط قهوه‌ای رنگ در آن وجود دارد.این گیاه در اوایل تابستان آغاز به گل دادن می‌کند و میوه آن کم‌ کم و در اواخر تابستان به ثمر می‌رسد که در این هنگام زیتون سبز روشن است و در اواخر پاییز به رنگ سبز تیره در‌ می‌آید. * طارم از قطب‌های اصلی زیتون‌کاری کشور استشهرستان طارم، رکورد دار تولید زیتون در دنیا و از نظر وسعت باغات بارور و تولید محصول زیتون، جایگاه برتری در کشور دارد.
در واقع شهرستان طارم یکی از قطب‌های اصلی زیتون ‌کاری کشور محسوب می‌شود که با وجود درختان کهنسال از قدمتی چند صد ساله نیز برخوردار است. در حال حاضر پس از گذشت چند سال از آغاز طرح توسعه کشت زیتون در کشور، سطح زیرکشت این محصول در این منطقه به نحو مطلوبی افزایش یافته و کشاورزان نسبت به کاشت زیتون راغب هستند.با توجه به استراتژیک بودن این شهرستان برای کاشت زیتون، به منظور توسعه و گسترش علمی باغات این محصول، اصلاح باغات قدیمی و افزایش کمی و کیفی روغن زیتون در منطقه، ایستگاه تحقیقات زیتون طارم بر اساس سیاست‌های راهبردی وزارت کشاورزی سابق و با مساعدت و همکاری مقامات استان در سال 1374 در منطقه طارم احداث شد.  * شکوفایی صنعت زیتون طارم از اهداف برگزاری جشنواره زیتون استرئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان گفت: شکوفایی صنعت زیتون طارم از اهداف برگزاری جشنواره زیتون است.محمدرضا نهاوندی‌پور در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس در زنجان، اظهار داشت: جشنواره زیتون برای نخستین بار و با هدف معرفی محصول زیتون طارم در مدت سه روز در این شهرستان برگزار می‌شود.وی با بیان اینکه این جشنواره به مدت سه روز در شهرستان طارم برگزار می‌شود، افزود: جشنواره امسال،  نخستین جشنواره‌ای است که به صورت بلند مدت در سه روز در کشور برگزار می‌شود.رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان خاطرنشان کرد: برنامه‌های متنوعی در کنار برگزاری جشنواره برگزار می‌شود، که برگزاری نمایشگاه عرضه محصولات مرتبط با زیتون از این برنامه‌ها محسوب می‌شود.
وی یادآور شد: این جشنواره علاوه بر شهر آب‌بر در سه نقطه شهرستان طارم از 27 تا 29 مهر ماه سال جاری این جشنواره برگزار می‌شود.نهاوندی‌پور با اشاره به اینکه پیش‌بینی می‌شود 150 مهمان خارج از استان در این جشنواره حضور دارند، یادآور شد: بیش از 300 نفر نیز در نخستین روز و مراسم افتتاحیه این جشنواره حضور دارند.وی تصریح کرد: برگزاری تورهای گردشگری در راستای بازدید علاقمندان از مناطق گردشگری شهرستان طارم از دیگر برنامه‌های این جشنواره سه روزه  است.رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان شکوفایی صنعت زیتون و معرفی شهرستان طارم به عنوان کانون تولید این محصول را هدف اصلی برگزاری جشنواره زیتون اعلام کرد و افزود: معرفی ظرفیت‌های کشاورزی و گردشگری این منطقه، از دیگر اهداف برگزاری این جشنواره محسوب می‌شود.وی خاطرنشان کرد: برگزاری نمایشگاه صنایع جانبی زیتون، عرضه‌ محصولات فرآوری شده‌ی زیتون، معرفی موسیقی و آیین سنتی محلی را از جمله برنامه‌های جانبی این جشنواره است.نهاوندی پور بیان داشت: در مدت برگزاری جشنواره‌ زیتون، نمایشگاهی نیز از جاذبه‌های گردشگری و صنایع دستی منطقه برپا می‌شود. * معرفی ارزش‌های بومی طارم از اهداف برگزاری جشنواره زیتون استمدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان زنجان گفت: معرفی فرهنگ اصیل و ارزش‌های بومی و فرهنگی شهرستان طارم از اهداف برگزاری جشنواره زیتون است.
یحیی نقی‌زاده‌ محجوب در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در زنجان، اظهار داشت: جشنواره زیتون از 27 مهر ماه سال‌جاری در شهرستان طارم، به مدت سه روز برگزار می‌شود.وی با بیان اینکه این جشنواره به مدت سه روز به مرکزیت شهر آب‌بر و با همکاری دستگاه‌های محلی و محوریت سازمان جهاد کشاورزی و اداره ‌کل میراث‌ فرهنگی و استانداری برگزار می‌شود، تصریح کرد: برنامه‌ریزی مطلوبی برای برگزاری این جشنواره صورت گرفته است.مدیرکل میراث ‌فرهنگی، صنایع ‌دستی و گردشگری استان زنجان معرفی توانمندی‌های کشاورزی، اقتصادی و به‌ ویژه در زمینه تولید زیتون و فرآورده‌های دیگر را از جمله اهداف برگزاری این جشنواره عنوان کرد و افزود: جذب سرمایه‌گذار در حوزه‌های مختلف تولیدات کشاورزی، از دیگر اهداف دیگر برگزاری این جشنواره در شهرستان طارم است.وی ادامه داد: معرفی فرهنگ اصیل و ارزش‌های بومی و فرهنگی شهرستان طارم را از اهداف برگزاری این جشنواره است. نقی‌زاده‌ محجوب اجرای موسیقی، نمایش، مراسم آئینی چیدن زیتون، اجرای برنامه‌های محلی و مراسم تهیه غذا با زیتون را از برنامه‌های جشنواره زیتون عنوان کرد و یادآور شد: امیدواریم با همکاری مسئولان منطقه و استقبال مردم معرفی مطلوبی از قابلیت‌های شهرستان طارم صورت گیرد. * تولید 150 هزار تن محصول زیتون در افق 1404، محقق می‌شودمیانگین تولید زیتون در باغ‌های مثمر شهرستان طارم دو برابر میانگین کشوری است، به‌ طوری که  یکی از باغ‌های این شهرستان با برداشت 27.5 تن زیتون در هر هکتار رکورد برداشت زیتون در جهان را شکست.
تولید سالانه بیش از یک میلیون تن محصولات کشاورزی مازاد بر نیاز استان زنجان موجب شده است تا استان زنجان در زمینه تولید زیتون مقام نخست کشور را به خود اختصاص دهد.میزان روغن استحصالی از محصول زیتون تولیدی در این شهرستان  طارم به‌ طور متوسط شش درصد بیش از دیگر نقاط کشور است که در افق 1404، سالانه بیش از 150 هزار تن محصول زیتون در باغ‌های مثمر شهرستان طارم تولید می‌شود.یک‌ سوم محصول زیتون استان به ‌صورت کنسروی مصرف و بقیه برای روغن‌کشی استفاده می‌شود.کلکسیون بین‌المللی از ژنو تیپ‌های زیتون در شهرستان  طارم ایجاد می‌شود، که هدف از ایجاد آن، جمع‌آوری ارقام زیتون از سراسر دنیا در یک مجموعه است.بدون شک این اقدام گام بزرگی در کشت و گسترش زیتون در منطقه است، چرا که ارتقای ارزش ژنتیکی گیاهان یا به نوعی افزایش تنوع ژنتیکی هر گیاه در بقای آن تاثیر به سزایی دارد و گیاه زیتون در کشور به شدت نیاز به چنین بررسی‌هایی برای کشت بهینه و افزایش کیفی و کمی محصول خود دارد.ایجاد این کلکسیون باعث می‌شود تحقیقات در زمینه زیتون در یک نقطه متمرکز شده در زمان بروز یک آفت در باغات، عملکرد و سازگاری گونه‌های مختلف شناسایی شده و رقم مناسب برای کاشت انتخاب شود.یکی از مهم‌ترین فاکتورها که در کشت و گسترش زیتون اهمیت بسیاری دارد، ارقام یا غنای ژنتیکی محصول مورد نظر در منطقه است.
این نکته قابل ذکر است، که افزایش غنای ژنتیکی گیاهان یا به عبارت بهتر افزایش تنوع ژنتیکی هر گیاه در بقای آن تاثیر به سزایی دارد، زیرا این تنوع موجب رشد گیاهان مقاوم به آفات و بیماری‌ها از یک سو و همچنین ظهور ارقام متحمل به استرس‌های محیطی همانند سرما، شوری و خشکی از سوی دیگر می‌شود.در حال حاضر در بیشتر مناطق زیتون‌کاری ایران، تعداد اندکی رقم تجاری وجود دارد، لذا یکی از ضروری‌ترین فعالیت‌های لازم، جمع‌آوری و ارزیابی ژرم پلاسم بومی کشور و ارزیابی سازگاری ارقام وارداتی از کشورهای دیگر و معرفی ارقام و ژنو تیپ‌های سازگار با مناطق زیتون کاری‌های ایران است. * طارم از بزرگ‌ترین بانک ژن‌های زیتون خاورمیانه است  طارم یکی از بزرگ‌ترین بانک ژن‌های زیتون خاورمیانه محسوب می‌شود.ایستگاه تحقیقات زیتون طارم که از سال 1373 در زمینی به مساحت 15 هکتار کار خود را آغاز کرد و در سال 1376 کارهای تحقیقاتی بطور رسمی در این ایستگاه آغاز شد.با ادغام وزارت کشاورزی و وزارت جهاد سازندگی و با مساعدت ریاست وقت سازمان اراضی، زمین‌های  ضلع جنوبی به ایستگاه واگذار شد تا وسعت نهایی ایستگاه تحقیقات طارم به 42 هکتار برسد.هم اکنون یکی از بزرگ‌ترین بانک ژن‌های زیتون خاورمیانه  در شهرستان طارم احداث شده است که ارقام و ژنو تیپ‌های موجود در آن به 93 رقم می‌رسد، که حدود 70 رقم و 130 ژنو تیپ کاشته شده و در دست ارزیابی است. * معرفی زیتون طارم از اهداف جشنواره‌های زیتون است
از سال 1385 که نخستین جشنواره ملی زیتون در شهرستان طارم رسما آغاز به کار کرد، امید را در دل کشاورزان منطقه ایجاد کرد که دیگر محصولاتشان به نام طارم روانه بازار می‌شود.چندین سال است که وزارت کشاورزی زیتون طارم را بهترین و با کیفیت‌ترین زیتون ایران معرفی می‌کند، ولی به دلیل تبلیغات کم و ناآشنایی هموطنان نسبت به این شهرستان و البته در مسیر بودن شهر رودبار، زیتون رودبار از معروفیت بیشتری برخوردار است.از همین رو از سال 1385 به منظور معرفی زیتون طارم اقدام به برگزاری جشنواره ملی زیتون شده است.جشنواره دوم در سال 1386 برگزار شد، ولی به دلیل کاهش 80 درصدی محصول در سال 1387 و خشکسالی این سال، این جشنواره به نحو مطلوبی برگزار نشد. * برگزاری جشنواره زیتون از مقام جهانی این محصول دفاع می‌کندفرماندار طارم گفت: با برگزاری جشنواره زیتون از مقام جهانی این محصول دفاع می‌شود.غلامحسین رجبی در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس در زنجان، اظهار داشت: شهرستان طارم رکورد تولید بیشترین میزان محصول زیتون را در دنیا داراست.وی افزود: این محصول تولیدی از ارزش غذایی بالایی برخوردار است که باید از این موقعیت به نفع منطقه بهره‌برداری شود.فرماندار طارم تصریح کرد: برگزاری جشنواره زیتون در شهرستان طارم فرصت مطلوبی است تا ضمن بررسی وضعیت تولید این محصول در شهرستان، ظرفیت‌های موجود برای توسعه صنایع جانبی را نیز شناسایی شده و سرمایه‌گذاران را نیز با ظرفیت‌های شهرستان آشنا شوند.
وی با اشاره به آمادگی دستگاه‌های دولتی این شهرستان برای برگزاری جشنواره زیتون در طارم، گفت: بخش دولتی و خصوصی و مردم شهرستان ضمن اعلام آمادگی برای همکاری با کمیته اجرایی این جشنواره، بی‌صبرانه منتظر برگزاری جشنواره زیتون در طارم هستند.رجبی با اشاره بر رتبه نخست طارم در تولید زیتون و نیز رکورد تولید بیشترین زیتون در سطح جهان، برگزاری این جشنواره را ضرورتی عنوان کرد که باید همه ساله با بهترین شکل ممکن در شهرستان برگزار شود تا از این طریق از جایگاه کشور در تولید زیتون در دنیا دفاع کرد.انتهای پیام/غ10
درخت زیتون
08:57 - 27 مهر 1390

25 بازدید




1 پاسخ