۳ فناوری‌پیشرفته رادار جنگنده سوخو۳۵

رادار N035 Irbis-E سوخو۳۵ با توان خروجی ۲۰کیلوواتی و آرایه‌های مکمل باند L، جنگنده‌های پنهانکار را در فواصل دور شناسایی و رهگیری می‌کند.
گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس_ جنگنده سوخو-۳۵ بدون شک یکی از تواناترین جنگنده‌های نسل ۴.۵ در جهان است. اما آنچه این پرنده را به یک شکارچی مهلک در آسمان تبدیل می‌کند فراتر از موتورهای تغییربردار رانش معروف که مانور پذیری بالایی رقم می‌زند، معماری پیچیده سیستم راداری آن است.
صرف نظر از زمان‌بندی تحویل، بررسی فناوری‌های به کار رفته در N035 Irbis-E (معروف به پلنگ برفی) برای درک توانمندی‌های این پرنده ضروری است. این رادار که توسط مؤسسه تحقیقاتی تیخومیروف توسعه یافته، ثابت می‌کند که فناوری آرایه فازی غیرفعال (PESA) هنوز حرف‌های زیادی برای گفتن دارد.در ادامه، سه ویژگی خاص و متمایزکننده این سیستم راداری را کالبدشکافی خواهیم کرد.

۱. اسکن ترکیبی؛ عبور از محدودیت‌های میدان دید

اکثر جنگنده‌های مدرن غربی به سمت رادارهای آرایه فازی فعال (AESA) با آنتن‌های ثابت حرکت کرده‌اند. آنتن‌های ثابت، پرتوهای امواج را به صورت کاملاً الکترونیکی هدایت می‌کنند که سرعت بسیار بالایی دارد، اما نقطه ضعف آن‌ها محدودیت زاویه دید (معمولاً ۶۰ درجه در هر طرف دماغه) است.روس‌ها در رادار Irbis-E از یک رویکرد هیبریدی (ترکیبی) استفاده کرده‌اند. صفحه ۹۰ سانتی‌متری این رادار، علاوه بر اسکن الکترونیکی فوق‌سریع، بر روی یک پایه متحرک هیدرولیکی دو محوره نصب شده است.
مزیت تاکتیکی:این ترکیب به رادار اجازه می‌دهد تا زاویه دیدی معادل ۱۲۰ درجه از خط مرکزی دماغه داشته باشد. این یعنی خلبان سوخو-۳۵ می‌تواند یک موشک راداری را به سمت هدف شلیک کند و سپس با زاویه نزدیک به ۹۰ درجه از هدف دور شود (مانور Beam)، در حالی که رادار همچنان به صورت مکانیکی به سمت عقب چرخیده و اطلاعات هدایت را به موشک ارسال می‌کند. این قابلیت بقاپذیری جنگنده را در نبردهای فراتر ازخط دید به شدت افزایش می‌دهد.لازم به ذکر است گرچه این رادار یک PESA است، پردازنده‌های دیجیتال Solo-35.01 و Solo-35.02 به آن توانایی رهگیری همزمان ۳۰ هدف و درگیری با ۸ هدف را در حالت Track While Scan می‌دهند که هم‌تراز با بسیاری از رادارهای AESA است.

۲. توان خروجی مهارنشدنی و مدیریت پهنای پرتو

رادار Irbis-E در باند فرکانسی X (محدوده ۸ تا ۱۲ گیگاهرتز) کار می‌کند، اما تفاوت آن با سایر رادارها در نیروی خام است. این سیستم می‌تواند به توان خروجی پیک معادل ۲۰ کیلووات دست پیدا کند که رقم بسیار خیره‌کننده‌ای برای یک جنگنده محسوب می‌شود.
چرا این توان خروجی اهمیت دارد؟ در فیزیک رادار، قدرت بازگشت سیگنال با توان چهارم فاصله نسبت عکس دارد. برای دو برابر کردن برد، توان رادار باید ۱۶ برابر شود. Irbis-E با استفاده از این توان خروجی عظیم، می‌تواند اهداف هوایی با سطح مقطع راداری (RCS) حدود ۳ متر مربع (مانند جنگنده اف-۱۶ یا اف-۱۸ بدون تسلیحات خارجی) را از فواصل بیش از 300 کیلومتری شناسایی کند(با برد درگیری اشتباه نشود).

۳. تله‌گذاری برای رادارگریزها با آرایه‌های مکمل باندL

شاید جذاب‌ترین فناوری مرتبط با سیستم راداری سوخو-۳۵، در نوک بال‌های آن نهفته باشد. رادار Irbis-E (به عنوان رادار اصلی) برای کشف جنگنده‌های پنهانکار مانند F-35 با چالش روبروست و برد کشف آن در برابر اهداف ۰.۰۱ متر مربعی به زیر ۱۰۰ کیلومتر افت می‌کند.برای رفع این نقص، طراحان روس از فناوری آرایه‌های مکمل N036B-1-01 استفاده کرده‌اند:
این آنتن‌ها در لبه‌های بال نصب شده‌اند و برخلاف رادار اصلی، از نوع آرایه فازی فعال هستند.
جادوی فرکانس:این رادارها در باند L (طول موج ۱۵ تا ۳۰ سانتی‌متر) عمل می‌کنند. پوشش‌های جاذب امواج رادار و طراحی هندسی جنگنده‌های پنهانکار، برای انحراف امواج کوتاه باند X (رادارهای کنترل آتش استاندارد) بهینه شده‌اند. امواج بلندتر باند L به دلیل پدیده‌ای فیزیکی به نام پراکندگی رزونانس ، می‌توانند با بدنه و بال‌های این جنگنده‌ها درگیر شده و سیگنال بازگشتی قدرتمندی تولید کنند.رادارهای باند L بال‌های سوخو-۳۵ دقت لازم برای قفل کردن مستقیم موشک را ندارند، اما به عنوان سیستم هشدار اولیه عمل کرده و موقعیت تقریبی جنگنده‌های پنهانکار را کشف می‌کنند. سپس سیستم کنترل آتش سوخو-۳۵ می‌تواند رادار اصلی Irbis-E را با تمام قدرت (پرتو باریک ۲۰ کیلوواتی) و همچنین جستجوگرهای فروسرخ (IRST) را به سمت آن محدوده خاص نشانه رود تا قفل تسلیحاتی انجام شود.

قدرت متمرکز در برابر پنهان‌کاری

در دنیایی که طراحان غربی بر ندیدن و دیده نشدن و فناوری پنهانکاری و رادارهای AESA با احتمال رهگیری پایین تمرکز کرده‌اند، طراحی سیستم راداری سوخو-۳۵ بازتابی از دکترین متفاوت هوافضای روسیه است: قدرت خروجی بالا، انعطاف‌پذیری مکانیکی و استفاده از طیف‌های فرکانسی مکمل.اگرچه عدم استفاده از رادار AESA به عنوان رادار اصلی میتواند یک ضعف فناورانه حساب شود اما Irbis-E با تلفیق این سه فناوری توانسته است سوخو-۳۵ را به یکی از خطرناک‌ترین پلتفرم‌های رهگیری در قرن بیست و یکم تبدیل کند. ورود احتمالی این تجهیزات به سازمان رزم نیروی هوایی ایران، می‌تواند معادلات شناسایی و درگیری هوایی در منطقه را با تغییرات معناداری مواجه کند.#نیروی_هوایی#رادار#سوخو35#آرایه_فازی#فناوری#جنگنده#رادارگریزی
02:47 - 9 تیر 1405
فناوری‌های پیشرفته
علم و فناوری
هوافضا

4 بازنشر9 واکنش
82٫2k بازدید



13 پاسخ

@Kalbdargah110ali9 تیر 1405
در پاسخ به
اگه میشه لطف کنیداگراطلاعات جدیدی درموردتحویل جنگنده های جدیدبه ایران هست منشرکنید،چون اینجابرای مامعتبر و اخبارش کاملابرای ما قابل اتکاوباوره ممنون

@Soldier_of_Iran9 تیر 1405
در پاسخ به
این تحلیل تخصصی به درد مخاطب عادی نمیخوره. برای ما زمانبندی تحویلش مهمه. آیا واقعا روسها تحویلش میدن یا خیر؟؟

@user1776961327759 تیر 1405
در پاسخ به
یعنی ممکنه به ما بدن؟؟

تصویر نمایه‌ی ‌رضا پویا‌
@poyan13699 تیر 1405
🔻چند اسکادران از اینها در آسمان است و پالایشگاه های روسیه یکی پس از دیگری به هوا میروندآقا دوران سلطنت جنگنده های گران قیمت گذشته باید کشور بر پدافند و آفند نامتقارن وانتقال و توزیع منابع و زیرساخت ها به نقاط با آسیب پذیری پایین تمرکز کندبا پول یک سوخو ۳۵ میشه ۱۰۰۰ سامانه مجید ارتقا یافته ساخت

تصویر نمایه‌ی ‌RaaHkaaR‌
@RaaHKaaR9 تیر 1405
<<<<<<<<<دقیقا شبیه به اس300 براتون کار میکند>>>>>>>>>آبی از روسها برای ایران گرم نخواهد شد روی تولیدات داخلی کار کنید به نخبگان میدان دهید خواهید دید جوانان این آب و خاک چه غیر ممکن هایی رو ممکن خواهند کرد

در پاسخ به
متاسفانه سطح مقطع راداری این جنگنده بسیار بالاستتخمین زده شده یه f35 از فاصله ۳۰۰-۴۰۰ کیلومتری میتونه روی سوخو ۳۵ قفل کنه درحالی که این جنگنده از فاصله 80-100 کیلومتری تازه میتونه f35 رو ببینه

@user1782435063689 تیر 1405
در پاسخ به
عدم ورود جنگنده مدرن به ایران مشکلی سیاسی هست،پول نقد پول نیست،هنوز ساخته نشده همه حرف های برای انحراف ذهن مردم است،،،روسیه و چین برای جنگنده های نسل بالا و کارآمد خود بخاطر آمریکا،،،،،،،پدافند شرق زیاد خوب نیست فقط جنگنده های شرق در پدافند هوایی عمل کرد خوب دارد نمی خواهند دست آمریکا برسد،،،،،،در

تصویر نمایه‌ی ‌قطب نما‌
@Jamejam9 تیر 1405
در پاسخ به و
منتظر خبر ورودشون هستم...https://farsnews.ir/USANR/1782794639722247271

این خبر حذف شده است.


@user1772473993429 تیر 1405
در پاسخ به
متاسفانه پوتین به هند پیشنهاد سوخو ۵۷ و تولید در هند را داد ، و پیشنهاد های بسیار سخاوتمندانه تر اما به ما یک هواپیمای آموزشی داد که اون هم در جنگ زدن یاک ۱۳۰ ،ولی ما به روس ها شاهد دادیم حتی تولید هم در خاک روس ها راه اندازی کردیم

تصویر نمایه‌ی ‌...ـــ ...--‌
@motevaselian9 تیر 1405
در پاسخ به
سفارش همین رادار باعث شد ساخت سو۳۵ های ایران ۲ سال به تاخیر بی‌افتن

در پاسخ به
انشاالله خبرهای خوبی از پیشرفتهای هوائی وپدافندی چه در خرید چه در بومی سازی بشنویم که قطعا بمب روحیه میباشد زنده باد ایران پاینده باد نیروهای نظامی وشجاع ونترس وباایمان این وطن مقدس

@user1778505160359 تیر 1405
در پاسخ به
در مقابل اف 15 16 حرف زیادی داره برای گفتن ولی جلوی اف 35 ضعف شدید داره این بده هر چه سریعتر باید همین رو هم تحویل بگیرید و جی 17 رو هم از چین بگیرید سوخو 57 هم هر چی دم دسته بگیرید نباید خلبانهامون مفت مفت از دست بدیم

@user45349 تیر 1405
در پاسخ به
اگه بتونیم یه اسکادران خوب از جنگنده های سوخو ۳۵ داخل کشور داشته باشیم هم توی آفند بهمون خیلی کمک میکنه هم توی پدافند.این جنگنده موشک R37-M هوا به هوا میتونه شلیک کنه که تا ۴۵۰ کیلومتر بردشه و ۶ ماخ هم سرعتشه که برای زدن آواکس ها و سوخت رسان های دشمن خارج از محدوده پدافندی فوق العادست کرد.