حمایت بانک جهانی از نخستین بازار منطقه‌ای برق در آسیای مرکزی

بانک جهانی برنامه‌ای ده‌ساله برای ایجاد نخستین بازار منطقه‌ای برق در آسیای مرکزی را تصویب کرده است؛ ابتکاری که هدف آن توسعه تجارت فرامرزی برق و یکپارچه‌سازی شبکه‌های انرژی کشورهای منطقه است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در بیشکک، بانک جهانی اعلام کرد برنامه‌ای برای راه‌اندازی نخستین بازار منطقه‌ای برق در آسیای مرکزی به تصویب رسیده است. این ابتکار که دوره اجرای آن ده سال پیش‌بینی شده، بر توسعه تجارت برق میان کشورهای منطقه و یکپارچه‌سازی سامانه‌های انرژی متمرکز است.در مرحله نخست این برنامه، قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان و مرکز کنترل و هماهنگی شبکه برق «انرگیا» کمک‌های بلاعوض و وام‌های ترجیحی به ارزش ۱۴۳.۲ میلیون دلار دریافت خواهند کرد. از این مبلغ، ۱۴۰ میلیون دلار از سوی انجمن توسعه بین‌المللی (IDA) و ۳.۲ میلیون دلار در قالب کمک‌های بلاعوض برنامه CAWEP تأمین می‌شود.این برنامه بر استفاده از منابع مکمل انرژی در منطقه از جمله انرژی برق‌آبی قرقیزستان و تاجیکستان، تولید حرارتی در قزاقستان، ترکمنستان و ازبکستان و همچنین ظرفیت رو به رشد انرژی خورشیدی و بادی در تمامی کشورهای آسیای مرکزی تأکید دارد.به گفته بانک جهانی، اجرای پروژه REMIT می‌تواند حجم تجارت برق را به ۱۵ هزار گیگاوات‌ساعت در سال افزایش دهد، ظرفیت خطوط انتقال را تا ۱۶ گیگاوات توسعه دهد و تا ۹ گیگاوات انرژی پاک را در شبکه منطقه‌ای ادغام کند.این اقدامات موجب افزایش پایداری شبکه‌های برق، کاهش خطر خاموشی‌ها و کاهش هزینه برق برای مصرف‌کنندگان خانگی و کسب‌وکارها خواهد شد.«ناجی بنحاسین»، مدیر منطقه‌ای بانک جهانی در آسیای مرکزی، تأکید کرده است که توسعه بازار منطقه‌ای برق می‌تواند قابلیت اطمینان تأمین انرژی را افزایش داده و بهره‌برداری از منابع را کارآمدتر کند و تا سال ۲۰۵۰ مزایای اقتصادی تا سقف ۱۵ میلیارد دلار به همراه داشته باشد.
بودجه تقریبی این برنامه ۱.۰۱۸ میلیارد دلار برآورد شده و منابع آن برای طراحی و راه‌اندازی بازار، نوسازی شبکه‌های انتقال، دیجیتالی‌سازی سیستم‌های انرژی و تقویت نهادهای منطقه‌ای هزینه خواهد شد.در مرحله نخست، ادغام حدود ۹۰۰ مگاوات ظرفیت انرژی پاک و جذب حدود ۷۰۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری بخش خصوصی پیش‌بینی شده است. «چارلز کرمیر»، مدیر زیرساخت در منطقه اروپا و آسیای مرکزی، این موضوع را اعلام کرده است.بر اساس این برنامه، مرکز هماهنگی و کنترل برق «انرگیا» مسئول اقدامات نهادی و بازار خواهد بود، در حالی که سرمایه‌گذاری‌های زیرساختی توسط اپراتورهای ملی شبکه برق انجام می‌شود. نظارت راهبردی نیز بر عهده کمیته منطقه‌ای مدیریت REMIT خواهد بود که وزارتخانه‌های انرژی کشورهای آسیای مرکزی در آن حضور دارند.
14:23 - 4 بهمن 1404

1 بازنشر
136k بازدید



1 پاسخ

در پاسخ به
اگر پای بانک جهانی به این مجموعه باز بشه کل مجموعه حد اکثر طی چند سال نابود میشه و میشه محل جولان آمریکا و سگهای منطقه ای و اروپاییش