۱۷ سفر منطقه‌ای با راهبرد تحریم‌شکنی در دستور کار پزشکیان

رییس دولت چهاردهم تاکنون بیش از ۱۷ سفر صرفاً به کشورهای منطقه از جمله عراق و کردستان عراق، قطر، روسیه، مصر، تاجیکستان، آذربایجان، عمان، پاکستان، ارمنستان، چین، قزاقستان و ترکمنستان داشته و در بعضی از کشورها نیز بیش از یک بار حضور پیدا کرده است که این آمار به نوعی در طول کمتر از دو سال بسیار قابل توجه است.
گروه سیاسی خبرگزاری فارس: سفر اخیر پزشکیان به قزاقستان و پس از آن ترکمنستان را می‌توان در زمره برجسته‌ترین اقدامات دیپلماتیک دولت چهاردهم در ماه‌های اخیر قرار داد؛ اقداماتی که صرفاً در حد حضور تشریفاتی یا مشارکت در یک گردهمایی نمادین باقی نمانده و بیانگر تلاشی تازه برای بازنگری در رویکرد تهران نسبت به منطقه‌ای است که اگرچه همواره در ادبیات سیاست خارجی ایران جایگاهی قابل توجه داشته، اما کمتر به‌صورت منسجم و اجرایی در قالب یک راهبرد پایدار دنبال شده است.امروز آسیای مرکزی تنها به دلیل برخورداری از ذخایر انرژی، مسیرهای انتقال و بازارهای در حال گسترش اهمیت ندارد، بلکه به سبب نقش محوری‌اش در پیوند دادن شرق و غرب و قرار گرفتن در مسیر کریدورهای بزرگ بین‌المللی ـ از کریدور شمال ـ جنوب گرفته تا محور چین، قزاقستان و ایران ـ به یکی از نقاط کانونی معادلات ژئوپلیتیکی بدل شده است. دولت چهاردهم با تکیه بر شعار «تقویت تعاملات منطقه‌ای»، این حوزه را به‌عنوان بستری برای کاهش اثر تحریم‌ها، پیوند با شبکه‌های نوین حمل‌ونقل و افزایش نقش ایران در آرایش جدید آسیای مرکزی مورد توجه قرار داده است.نگاه کلان پزشکیان به همسایگاندر چنین فضایی، انجام دو سفر متوالی پزشکیان و هم‌زمانی آن با برگزاری اجلاس «صلح و اعتماد» در عشق‌آباد، ابعادی فراتر از یک برنامه عادی دیپلماتیک می‌یابد؛ حضوری که تلفیقی از پیگیری دیپلماسی اقتصادی و ترانزیتی، طرح گفتمان صلح در یک چارچوب چندجانبه و انجام دیدارهای مهم در حاشیه اجلاس را در بر می‌گیرد. در این میان، ملاقات با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، به‌عنوان مهم‌ترین بخش و کانون ثقل این سفرها قابل ارزیابی است.
پزشکیان در سفر خود فقط در نشست صلح و اعتماد شرکت نکرد؛ بلکه از فرصت استفاده کرد تا بر ایده ایران درباره اتصال‌پذیری منطقه‌ای تأکید کند. از نگاه ایران، هر استان مرزی اگر بتواند تعامل خود را با همسایگان تقویت کند، عملاً بخشی از تحریم‌ها را بی‌اثر می‌کند و اقتصاد کشور را از نقطه مرزی بازسازی می‌کند. عشق‌آباد یکی از همان نقاطی است که اگر مسیرهای انرژی و حمل‌ونقل میان دو کشور فعال بماند، متغیرهای اقتصادی ایران را به‌طور مستقیم تحت تأثیر قرار می‌دهد.
در حاشیه اجلاس بین‌المللی صلح و اعتماد، رئیس‌جمهور ایران مجموعه‌ای از دیدارهای راهبردی با سران سه کشور روسیه، عراق و پاکستان داشت که هرکدام بازتاب‌دهنده محورهای اصلی سیاست منطقه‌ای تهران و فرصتی برای تقویت تعاملات دوجانبه بود.دیدار راهبردی با پوتین و رئیس‌جمهور عراقدر دیدار با ولادیمیر پوتین، موضوع اجرای توافق جامع همکاری‌های راهبردی ایران و روسیه در مرکز گفت‌وگوها قرار گرفت. تهران بر عملیاتی‌سازی مفاد این توافق و ضرورت تسریع طرف روس در نهایی‌کردن روند اجرای آن تأکید کرد؛ اقدامی که نشان می‌دهد روابط دو کشور از سطح سیاسی فراتر رفته و وارد فاز کاربردی و زیرساختی شده است.
دیدارهای پزشکیان با روسای جمهور عراق و پاکستان نیز بُعد مکمل همین رویکرد را آشکار کرد. پزشکیان در گفت‌وگو با رئیس‌جمهور عراق، پروژه ریلی بصره–شلمچه، توسعه ارتباطات مرزی و سرمایه‌گذاری مشترک در اولویت قرار گرفت تا مسیر اتصال‌پذیری اقتصادی دو کشور تقویت شود.پیگیری عملی توافقات حمل‌ونقلی و مرزی ایران با پاکستاندر دیدار با نخست‌وزیر پاکستان نیز بر پیگیری عملی توافقات حمل‌ونقلی و مرزی که در سفر اخیر تهران - اسلام‌آباد نهایی شده بود تأکید شد؛ مسیری که جایگاه ایران را در ترانزیت منطقه‌ای و همکاری‌های شرقی تثبیت می‌کند.
همکاری‌های سه کشور در شکل‌گیری کریدور ترانزیتیدر همین راستا «حسین نوش‌آبادی» دیپلمات وزارت امورخارجه با اشاره به اهمیت سفر رئیس‌جمهور به دو کشور قزاقستان و ترکمنستان که دارای مشترکات تاریخی و تمدنی هستند، می‌گوید که «در کنار توسعه روابط و گسترش مناسبات دو جانبه ایران با این دو کشور همسایه در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی، این سفر می‌تواند بستر همکاری‌های سه کشور را در شکل‌گیری کریدور ترانزیتی و راه اندازی قطار دریایی_ ریلی که زمینه‌ساز شکل‌گیری یک شبکه حمل و نقل جهانی است، فراهم کند.نوش‌آبادی تاسیس این مسیر ترانزیتی آبی خاکی، از طریق دریا، ریل و جاده را زمینه ساز اتصال قاره بزرگ آسیا به اروپا دانست که جمهوری اسلامی ایران را محور این ترانزیت بین‌المللی قرار خواهد داد.
مدیرکل قوانین و پارلمانی وزارت امور خارجه ایران، قزاقستان را در میان کشورهای آسیای میانه، بزرگترین قدرت اقتصادی و سیاسی و در عین حال بزرگترین شریک جمهوری اسلامی ایران برشمرد و افزود: سفر مسعود پزشکیان به این کشور در راستای تحکیم همکاریهای اقتصادی- تجاری و نیز توسعه روابط در عرصه‌های ترانزیت، لجستیک، صنعت و کشاورزی بویژه کشت فراسرزمینی، تامین مواد پروتئینی و غلات است.
تعامل با همسایگان فرصت را از رژیم صهیونی و آمریکا در منطقه می‌گیردبهادر زارعی، استاد ژئوپلتیک دانشگاه تهران در رابطه تاثیر راهبرد همگرایی منطقه‌ای می‌گوید که «در همه‌ جای دنیا کشورهای پیرامون یک ظرفیت به شمار می‌آیند و این نگاه کاملاً درستی است و ژئوپلیتیک این را اثبات می‌کند. نباید چنین تصور شود که سیاست همسایگی یا تقویت روابط با کشورهای پیرامونی تنها گزینه موجود است؛ بلکه باید آن را بهترین گزینه دانست و این موضوع ارتباطی به این ندارد که یک کشور در شرایط تحریم اقتصادی باشد یا نباشد. اگر در دهه‌های پایانی قرن بیستم، عمده برداشت از روابط همسایگی بر پایه تهدید تعریف می‌شد، در دهه اخیر و سال‌های پیش رو این واقعیت غیرقابل انکار وجود دارد که در عصر کنونی، روابط پیرامونی یا همسایگی جنبه ژئواکونومیک دارد و کشورهای پیرامون فرصت‌های ارزشمندی محسوب می‌شوند.وی در ادامه می‌گوید که «نکته مهم برای ما این است که ایران از ظرفیت بالای تمدنی و تاریخی در منطقه برخوردار است و این وضعیت منحصر به‌فرد، در کنار تعداد قابل توجه همسایگان، پتانسیل بالایی برای تأمین منافع ملی در چهارچوب سیاست همسایگی فراهم کرده است. در رابطه با کشورهای پیرامون خزر، به‌طور مشخص، روند مثبتی در جریان است و سطح تعاملات اقتصادی با روسیه و قزاقستان به‌ترتیب به ۴ و ۱ میلیارد دلار افزایش یافته است، اما طبیعی است که ظرفیت موجود بسیار فراتر از این مقدار است.»
زارعی در پایان معتقد است که «این یک اصل بدیهی است که در ترتیبات روابط منطقه‌ای باید به توسعه اقتصادی و بنیان‌های اقتصادی پیرامون توجه شود و بازاریابی هدفمند نیز صورت گیرد. حضور مؤثر در بازار کشورهای منطقه و همسایگان به‌منزله تقویت روابط و پیوندهای اقتصادی است که علاوه بر مزیت‌هایی مانند مسیر کوتاه‌تر و کاهش ریسک حمل‌ونقل، پیوندهای امنیت‌ساز را نیز به‌واسطه درگیر شدن منافع کشورها با یکدیگر به همراه خواهد داشت. اگرچه هر میزان بی‌توجهی ما به پیرامون، فرصت را برای رژیم صهیونیستی، آمریکا، انگلستان، اتحادیه اروپا، چین و هند و حتی رقبای منطقه‌ای فراهم می‌کند تا جای ما را پر کنند.»
گفتنی پزشکیان در حدود یک سال و اندی که سکان دار ریاست جمهوری ایران شده است، بیش از ۱۷ سفر صرفاً به کشورهای منطقه از جمله عراق و کردستان عراق، قطر، روسیه، مصر، تاجیکستان، آذربایجان، عمان، پاکستان، ارمنستان، چین، قزاقستان و ترکمنستان داشته و در بعضی از کشورها نیز بیش از یک بار حضور پیدا کرده است که این آمار به نوعی در طول کمتر از دو سال بسیا قابل توجه است.پایان پیام/
22:54 - 22 آذر 1404
سیاست
دولت

2 بازنشر3 واکنش
63٫3k بازدید



13 پاسخ

تصویر نمایه‌ی ‌آرمان انقلاب‌
آقای دکتر از ابتدای دولتشون سفرهای زیادی رفتن و آثار این سفرها به راحتی در اقتصاد وسفره مردم ملموس استممنون دکتر... لازم است یه مقدار استراحت کنید.

@user17635306807723 آذر 1404
در پاسخ به
این سفرها به درد نمیخوره ، اصل کاری حذف ارز ترجیحی بود، قیمت اقلام خوراکی سر به فلک کشیده و این تازه اولشه

@user17567101249823 آذر 1404
در پاسخ به
آقای پزشکیانبه قول خودتدلار چندگوشت چندبرنج چندتورم چندآتش به سفره مردم زدی

تصویر نمایه‌ی ‌حامد‌
@hamed_am23 آذر 1404
در پاسخ به
با تشکر از رئیس جمهور.هر جا انقلابی عمل کنیم پیش می رویم، مانند همین سفر ها.هر جا هم بر مبنای الگوهای غربی عمل کنیم عقب می افتیم، مانند اتکا به اقتصاد دلاری.

تصویر نمایه‌ی ‌علی موسوی‌
@ali_mousavi23 آذر 1404
در پاسخ به
از لحاظ سیاسی همکفرش نیستم ولی این کارش را کاملا تایید می کنم

تصویر نمایه‌ی ‌فرید کیومرثیان‌
@Kiumarseyan23 آذر 1404
در پاسخ به
بهترین کشور ها میتونه همیت همسایه ها باشند و روابط قوی با هر اختلافی با همسایه ها ایران را قدرتمند تر و آنها هم تمایل به اعتماد میکنه

تصویر نمایه‌ی ‌عارف پارسی‌
@user17642435832823 آذر 1404
در پاسخ به
نوشابه باز کردن سایت وفاقیون برای رئیس جمهور حداقلی قومیتی

@Ghreza23 آذر 1404
در پاسخ به
مظنه شب‌نشینی شب یلدا ۱۴۰۴ چقدر می‌شود؟روایتی دیگر از بلایی که دولت پزشکیان سر مردم آورد؛

در پاسخ به
بسیار عالیاینم دیپلماسی منطقه ای که منتقدان دنبالش بودند.

تصویر نمایه‌ی ‌محمد رحمانی‌
@M_Rahmani23 آذر 1404
در پاسخ به
ایران با دارا بودن ۱۵ کشور در همسایگی زمینی و دریایی خود می تواند با برقرای روابط مستحکم با آنها بسیاری از مشکلات تحریمی خود را بطور اساسی کاهش دهد ، در دوران شهید رئیسی این کار شروع شد و ایشان تلاش بسیار کرد تا روابط کدر شده با عربستان و آذربایجان و ... بهبود یابد ، امید است این دولت بتواند هدف های…نمایش بیشتر

در پاسخ به
دلار گران شده. مردم فقیرتر و بیچاره تر می شوند. چرا اعتراضی نمی کنید. راضی و ذی نفعید. اگر یک ریال پایین آمد تیتر می زنید. اوضاعی که با انقلاب را می زنند یا انقلاب را می خورند .