این بیلبوردها غلط‌نویسی را ترویج می‌کنند

بیلبوردهای کلمات به‌هم‌ریخته شاید در جلب نگاه مخاطب موفق شده باشند، اما شهاب گودرزی، شاعر و نویسنده، معتقد است این «اقتصاد توجه» می‌تواند هزینه‌ای برای زبان فارسی داشته باشد و نادرست‌نویسی را ترویج کند.
گروه کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس: بیلبوردهای کلمات به‌هم‌ریخته در سطح شهر با هدف جلب توجه مخاطبان، بحث‌هایی درباره مرز خلاقیت تبلیغاتی و حفظ اصالت زبان فارسی به وجود آورده است. شهاب گودرزی، شاعر، نویسنده و مترجم، معتقد است این شیوه اگرچه در جلب توجه موفق است، اما می‌تواند به ترویج نادرست‌نویسی و آسیب به زبان فارسی منجر شود.گودرزی در گفت‌وگو با خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس گفت: جهان امروز، جهان تفاوت‌هاست؛ جهانی که در آن همه تلاش می‌کنند به شیوه‌ای توجه‌ها و نگاه‌ها را به سمت خود جلب کنند. این موضوع در تبلیغات امروز اهمیت بسیاری دارد و با توجه به فراوانی ایده‌ها و نگاه‌های جدید، بسیاری به دنبال راه‌هایی هستند که بتوانند توجه مخاطب را جلب کنند و از این ظرفیت برای فعالیت اقتصادی و درآمدزایی بهره بگیرند.وی افزود: همین موضوع باعث شده مفهوم «اقتصاد توجه» در بررسی‌های فرهنگی و جامعه‌شناختی مورد توجه قرار گیرد. کاری که اکنون شرکت اسنپ انجام داده نیز به نظر می‌رسد مبتنی بر همین مسئله باشد؛ یعنی تلاش کرده با یک کار نوآورانه، نگاه‌ها را به سمت خود جلب کند.
این شاعر و نویسنده ادامه داد: مسئله این است که این نوآوری تا چه اندازه می‌تواند آسیب‌زا باشد. آیا این نوآوری فقط در سطح باقی مانده یا به عمق هم رسیده و کاری حساب‌شده است؟ چنین تبلیغاتی ممکن است به زبان فارسی آسیب بزنند؛ البته این موج‌ها معمولاً می‌آیند و می‌روند و چند ماه بعد فراموش می‌شوند، اما به نظر من این شیوه می‌تواند آسیب‌زا باشد؛ چراکه ممکن است به ترویج نادرست‌نویسی و غلط‌نویسی منجر شود.گودرزی با تأکید بر وجود مرزی میان «بازی زبانی» و «آموزش نادرست‌نویسی» گفت: بازی زبانی به‌خودی‌خود ایرادی ندارد و مانند بسیاری از نقاط دنیا می‌توان با زبان بازی کرد و از گرافیک و شیوه‌های خلاقانه بهره گرفت، اما باید مراقب باشیم این خلاقیت آسیب‌های پیرامونی نداشته باشد. در اینجا به‌ویژه خطر آموزش نادرست‌نویسی وجود دارد.وی افزود: این مسئله درباره نسل‌هایی که امروز می‌بینیم اهمیت بیشتری دارد؛ نسل‌هایی که متأسفانه بنیان و بنیه فارسی‌نویسی‌شان ضعیف است. چنین تبلیغاتی می‌تواند باعث شود غلط‌نوشتن به‌عنوان یک شیوه جذاب در ذهن مخاطب جا بیفتد.گودرزی همچنین درباره احتمال حواس‌پرتی رانندگان هنگام مشاهده این بیلبوردها اظهار کرد: برخی رانندگان نیز درباره این تبلیغات نوشته‌اند که ممکن است موجب حواس‌پرتی شوند و حتی به تصادف منجر شوند. خواندن این کلمات دشوار است و وقتی فرد در حال رانندگی است، چنین مسئله‌ای اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. اگر یک تبلیغ باعث شود نگاه و حواس راننده از مسیر منحرف شود، می‌تواند زمینه‌ساز اتفاقات ناگوار باشد.
وی در پایان گفت: از نظر جلب توجه، ممکن است این کار موفق بوده باشد، اما این موفقیت کامل نیست؛ چراکه لایه‌های فرهنگی آن در نظر گرفته نشده است. حتی بحث‌های منفی درباره یک تبلیغ می‌تواند به رونق اقتصادی آن کمک کند و از این منظر، آنها در جلب توجه موفق شده‌اند، اما باید در کنار این موفقیت، به پیامدهای فرهنگی آن نیز توجه می‌کردند.#بیلبورد #ادبیات #زبان_فارسی
09:19 - 18 مرداد 1405
فرهنگ
کتاب و ادبیات

3 بازنشر10 واکنش
53٫5k بازدید



15 پاسخ

@Hando17 ساعت پیش
در پاسخ به
کمترین ضررپرت کردن حواس راننده

تصویر نمایه‌ی ‌تراب 🇮🇷‌
@torab6 ساعت پیش
در پاسخ به
اونی که مجوز داده نباید این چیزا رو میدید؟! اون از تابلوهایی که بیشترشون نام های خارجی با خط انگلیسیه ، اینم از مجوز دادن ها! زبان فارسی داره نابود میشه و کسی ککشم نمی گزه!

@alec88126 ساعت پیش
در پاسخ به
کاری از کمیته ی براندازی فرهنگ ایرانی! که دارن با همه توان شون هرکاری که به ذهن شون می رسه را برای از بین بردن فرهنگ غنی و هزاران ساله ایران می کنناز سگ بازی و بی حجابی و بی بند و باری بگیر ... تا برسه به این کارهای عجیب و غریب که به عقل شیطون هم نمی رسه!

@user17091001109054570476 ساعت پیش
در پاسخ به
و همین طور خبر منفی زدن از یک رویداد و اتفاق، خودش یک استراتژی تبلیغاتی است. درست مثل همین خبری که می بینید

تصویر نمایه‌ی ‌ایران سرو بلند‌
@user17091015321187392886 ساعت پیش
در پاسخ به
راحت باشید کسی ازاین معضلات اجتماعی شاکی نمیشودددد

تصویر نمایه‌ی ‌سلام‌
@Salam06 ساعت پیش
در پاسخ به
باید #جریمه شوند

@user17091005062696978756 ساعت پیش
در پاسخ به
نوشتن باید جریمه شوند . دقیقا چه کسی باید جریمه شود ؟ مسئول تبلیغات شهری در شهرداری یا شهرداری که مسئول بی صلاحیت انتخاب کرده ؟

تصویر نمایه‌ی ‌معصومه درخشان‌
@Derakhshan5 ساعت پیش
در پاسخ به
بیلبوردهای غلط نویسی

@user1759765821765 ساعت پیش
در پاسخ به
انتقاد ها رو به سمت صدا و سیما و رادیوهای دولتی ببرید.چجوره که ۱۰۰ شبکه ی رادیو و تلویزیون رسمی داخلی با بودجه ملیارد دلاری از پس ۴ تا بیلبورد بر نمیان؟

@user1753888439315 ساعت پیش
در پاسخ به
شما هم با استفاده از کلمه ی خارجی بیلبورد به زبان فارسی آسیب زدید 😁از واژه ی آگهی نما استفاده کنید

@user17091000566966967375 ساعت پیش
در پاسخ به
اون مسئول احمق رو باید جریمه کنن که مجوز داده نه شرکت تبلیغاتی رو

تصویر نمایه‌ی ‌Za T‌
@user1757881201555 ساعت پیش
در پاسخ به
«شهرداری موظف است در زمان صدور مجوز، بر محتوای تبلیغات و نحوهٔ نگارش و ارائهٔ آن نیز نظارت کامل داشته باشد؛ چراکه تابلوهای سطح شهر، بخشی از فضای عمومی و بصری شهر هستند و رعایت اصول صحیح زبان فارسی و ضوابط فرهنگی و تبلیغاتی در آنها ضروری است.»

تصویر نمایه‌ی ‌کتائب القسام‌
@QASSAM5 ساعت پیش
الآن در إنگلیسي هم با کلمات بازي میکنن ، بعد بگیم وایییییي به إنگلیسي توهین شدددد😂😂 [البته من بیشتر در آهنگ وشعر دیدم وبیلبورد موسیقي😂

تصویر نمایه‌ی ‌Za T‌
@user1757881201555 ساعت پیش
در پاسخ به
خبرگزاری فارس نباید فقط به انتشار یک خبر بسنده کند. می‌تواند با ارسال یک استعلام کتبی رسمی به روابط عمومی شهرداری یا مستقیماً به دفتر شهردار، موضوع را پیگیری کند و بر مسئولیت قانونی شهرداری در قبال محتوای تابلوها تأکید نماید

تصویر نمایه‌ی ‌شهرزاد‌
@Shahrzadkhan2 ساعت پیش
در پاسخ به
چه بگویم که سکوتم بهتر.😶