۲۹ خرداد؛ یادمان اندیشه و مسئولیت اجتماعی

بیست‌ونهم خرداد، سالروز رحلت دکتر علی شریعتی، فرصتی برای بازخوانی اندیشه‌های متفکری است که دغدغه اصلی او بیداری انسان، آگاهی اجتماعی و بازگشت جامعه به هویت اصیل خویش بود. او در دورانی که بسیاری از جوامع اسلامی با بحران هویت و خودباختگی فرهنگی مواجه بودند، تلاش کرد با نگاهی نو به تاریخ، دین و جامعه، نسل جوان را به تفکر، پرسشگری و مسئولیت‌پذیری دعوت کند.شریعتی معتقد بود که آگاهی، مقدمه تحول اجتماعی است و هیچ جامعه‌ای بدون شناخت درست از خود، تاریخ خود و ظرفیت‌های درونی خویش نمی‌تواند مسیر پیشرفت و استقلال را طی کند. از همین رو، بخش مهمی از آثار او به احیای اعتماد به نفس فرهنگی و اجتماعی در میان جوانان اختصاص داشت.به تعبیر امام شهید رض "شریعتی یک چهره پرسوز پیگیر برای حاکمیت اسلام بود، از جمله منادیانی بود که از طرح اسلام به صورت یک ذهنیت و غفلت از طرح اسلام به صورت یک ایدئولوژی و قاعده نظام اجتماع رنج می برد و کوشش می کرد تا اسلام را به عنوان یک تفکر زندگی ساز و یک نظام اجتماعی و یک ایدئولوژی راهگشای زندگی مطرح کند.این بُعد از شخصیت شریعتی آنچنان که باید و شاید شناخته نشده است و روی این بخش وجود او تکیه نمی شود.می بینید که اگر از یک بعد از سوی قشری از مردم شریعتی چهره اش مبالغه آمیز جلوه می کند، باز بخش دیگری از شخصیت او و گوشه دیگری از چهره او حتی ناشناخته و تاریک باقی مانده است.بنابراین می توانم در پاسخ شما بگویم بله به صورت مشروط در مورد شریعتی هم این بیماری وجود داشته است اما نه به صورت کامل و قسمت هایی از شخصیت او آنچنان که باید هم حتی شناخته نشده است. ”
یکی از ویژگی‌های اندیشه دکتر شریعتی ، تأکید بر نقش انسان مسئول در ساخت آینده جامعه بود. از نگاه شریعتی، بی‌تفاوتی در برابر مسائل اجتماعی و سرنوشت مردم، با روح تعالیم دینی سازگار نیست. او تلاش می‌کرد دین را نه صرفاً مجموعه‌ای از مناسک فردی، بلکه نیرویی برای اصلاح جامعه، عدالت‌خواهی و مبارزه با ظلم معرفی کند.حامد الگار، استاد دانشگاه برکلی کالیفرنیا می گوید:یک بار آیت الله خمینی رض با اشراف خاص خویش، در جواب یکی از دوستان من که به دیدار ایشان در نجف رفته بود، تا مشخصا در مورد نفوذ اندیشه و تاثیر کار دکتر شریعتی در ایران سوال کند، پاسخ جالبی داده بود.می پرسد آیا فکر می کنید کار مرحوم شریعتی، نیز در انقلاب ایران تاثیر عظیم داشته است ؟!ایشان پاسخ می دهند:تعالیم شریعتی برخی بحث ها و اختلافات را در میان علما برانگیخت، ولی در عین حال نقش بزرگی در هدایت جوانان و روشنفکران به سوی اسلام ایفا کرد. پیروان شریعتی، باید از آنچه شریعتی داشته فراتر روند و در اسلام سنتی نیز تحقیق کنند و به همین ترتیب، پیروان علمای سنتی نیز باید این حقیقت را دریابند که آنچه علما مطرح کرده اند، کلام آخر نیست.امروز، در شرایطی که جوامع با چالش‌های متنوع فرهنگی، رسانه‌ای و اجتماعی روبه‌رو هستند، بازخوانی میراث فکری شریعتی می‌تواند به تقویت روحیه تفکر انتقادی، مسئولیت اجتماعی و گفت‌وگوی آگاهانه کمک کند. هرچند درباره برخی دیدگاه‌های او نقدها و برداشت‌های متفاوتی وجود دارد، اما نقش وی در برانگیختن پرسشگری و توجه به مسائل اجتماعی، بخشی مهم از تاریخ اندیشه معاصر ایران به شمار می‌آید.
سالروز رحلت دکتر شریعتی، فرصتی است برای تأمل دوباره در نسبت میان آگاهی، مسئولیت و تحول اجتماعی؛ مفاهیمی که بخش مهمی از تلاش‌های فکری او حول آنها شکل گرفت .این مناسبت را همچنین می‌توان در چارچوب «ارتباطات سیاسی » بررسی کرد؛ زیرا شریعتی از نخستین متفکرانی بود که از ابزار سخنرانی، روایت تاریخی و تولید گفتمان برای تأثیرگذاری بر افکار عمومی و شکل‌دهی به هویت جمعی بهره گرفت.
09:46 - 29 خرداد 1405

39٫1k من المشاهدات


1 الإجابة

@user175167340339منذ 3 ساعات
تعليقًا على و
‌بورس ایران‌ صورة الملف الشخصي
بورس ایران

@Burse99  •  منذ 1 أيام

يطلب

اقتصاد را رقابتی کنید قبل از آزادسازی قیمت‌ها

درآمدها ریالی و قیمت ها جهانی یا فراتر از جهانی !!! اگر درآمد واقعی مردم کشوری نسبت به سایر کشورها کاهش یابد ، دقیقا همین وضعیتی می‌شود که ما در آن به سر می‌بریم. پایین نگه داشتن قیمت ها ، موقت و ناکارآمد خواهد بود و ایجاد رانت می‌کند و ورود سرمایه برای تولید را متوقف می‌کند. اما بدتر از آن رهاسازی قیمت ، در فضای بسته و رانتی و انحصاری است که مردم و مصرف کننده را به طور کامل آچمز می‌کند! اگر پایین آوردن دستوری قیمت باعث نابودی اقتصاد می‌شود، رهاسازی قیمت ،در فضای بسته انحصاری، رانتی و گروه محور (مافیایی) ،کل مردم و کشور و ساختار آنرا را باهم ویران می‌کند. پایین نگه داشتن دستوری قیمت‌ها، به جای حل مسئله، می‌تواند باعث کاهش تولید، گسترش قاچاق و ایجاد رانت شود؛ شرایطی که معمولاً سود آن به واسطه‌ها و افراد برخوردار از رانت می‌رسد، در حالی که کالا، تولید و کسب‌وکار کاهش یافته و نقش واسطه‌ها روزبه‌روز پررنگ‌تر می‌شود. صنایع به خاطر قیمت دستوری کوچک و ورشکست می شوند، چون نه رقابتی وجود دارد و نه بازدهی و سودی . جمله‌بندی روان‌تر: اما واگذاری تعیین قیمت‌ها به تولیدکنندگان کالا و خدماتِ دارای رانت، در شرایطی که فضای اقتصادی بسته، تحریمی و انحصاری است، می‌تواند صدها برابر مخرب‌تر باشد؛ چراکه نبود رقابت واقعی، زمینه افزایش قیمت، شکل‌گیری انحصار و تضییع حقوق مصرف‌کنندگان را فراهم می‌کند. در اقتصاد غیر آزاد و بسته و تحت تحریم و محاصره ، تولید کنندگان کالا و خدمات ،هر آنچه می‌خواهند بر مصرف کننده تحمیل می‌کنند و روز به روز کالا و خدمات خود را گران و گران تر می‌کنند و کیفیت کالا و خدمات خود را پایین و پایین تر می آورند و این دیگر ظلم آشکار به خلق خداست. نمونه های بارز آن، خودرو ، مخابرات، اینترنت ،مواد غذایی و غیره.... کارخانه ها قیمت ها را تا جایی که بشود بالا می‌برند چون فضا رقابتی نیست و هر چقدر می‌توانند قیمت روی جلد را بالا می‌برند و اسمش می‌شود اقتصاد غیر دستوری و آزاد! در حالیکه اگر اقتصاد آزاد بود ، قیمت ها کاهشی می‌شد و تعداد کارخانه‌ها افزایشی. بالا رفتن قیمت ها در فضای رانتی آزادسازی قیمت نیست بلکه رهاسازی قیمت است ، و خود ویران کننده اقتصاد و مردم کشور است. عملکرد سازمان‌های کنترل کننده قیمت را ببینید و بررسی کنید تا ببینید آیا موفقیتی داشتند یا خیر؟ کافی تست قیمت‌ها را در سال‌های مورد نظرتان مقایسه و بررسی کنید تا به راحتی به جواب برسید! سال ۹۶ اگر با ۱ میلیون یک سکه می‌خریدیم ،الان با ا میلیون ۱ کیلو بستنی میخریم! هر مقایسه و بررسی که بکنید وضع از این مثال هم بدتر است. بهتر این است که چاپ پول را دیگر تعطیل کنید و کار را از اساس درست کنید.

کلیه مسئولان

0
100