خداحافظ فيدل
خبرگزاري فارس: كنارهگيري فيدل كاسترو رهبر كوبا از قدرت، بازتاب گستردهاي در جهان داشته است.
به گزارش خبرگزاري فارس، «كاسترو» يكي از شناخته شدهترين رهبران سياسي جهان است كه حدود 50 سال زمام حكومت كوبا را در دست داشت و اينك از قدرت كنارهگيري ميكند، اين كنارهگيري واكنشها و بازتاب گسترده و متفاوتي در ميان سران و مردم كشورهاي گوناگون داشته است.
در واكنش به كنارهگيري كاسترو از قدرت، «جورج بوش» رئيس جمهور آمريكا خواستار گذار به دموكراسي در كوبا شد.
كاسترو، رؤساي جمهور آمريكايي بسياري را به خود ديده است كه هر كدام از آنها به اتخاذ سياستهاي خصمانه و كينهتوزانه عليه كوبا در صدد سرنگوني كاسترو برآمدند، اما همه آنها رفتند،كاسترو ماند و بحرانهاي سنگين و فراواني را از سر گذراند.
بحران موشكي كه سه سال پس از به قدرت رسيدن كاسترو جهان را در آستانه يك جنگ اتمي تمام عيار قرار داد، يكي از آن بحرانهاي نفسگير تاريخ جهان است. سپس بحران فروپاشي شوروي سابق كه ضربه كشندهي ديگري بر پيكر چريك پير بود.
با سقوط امپراتوري كمونيسم در اتحاد جماهير شوراي، كوباي سوسياليسم هم در لبه پرتگاه قرار گرفت.
حمايتهاي اقتصادي شوروي از كوبا قطع شد و اين اتفاق ضربه سنگيني بر پيكره اقتصادي نحيف كوبا بود.
شوروي تنها كشوري بود كه شكر كوبا را خريداري ميكرد و در قبال آن مواد سوختي و صنعتي به كوبا ميداد حتي كمكهاي نقدي شوروي قطع شد. اما باز هم كوباي كاسترو، باقي ماند و از خروشچف تا گورباچف را به خود ديد.
اما اكنون كوبا با اقداماتي كه در زمينههاي اقتصادي، علمي و پزشكي انجام داده راه ورود به جهان توسعه را به روي خود گشوده، پيشرفتهاي پزشكي و علمي كوبا در چند سال گذشته قابل توجه بوده است. اما فقر و فساد همچنان تن رنجيده اجتماع كوبا را ميآزارد. باز كردن درهاي كوبا براي ورود توريستهاي اروپايي و آمريكايي و باز شدن پاي خارجيها در اين كشور، همگي نشان از آغاز فصلي تازه از زندگي كوبا است.
گرچه گردشگران با خود پول به كوبا تزريق ميكنند، اما به همراه خود خاطراتي را از كوبا به ارمغان ميبرند كه ذهن هر گردشگري را نسبت به آن كشور كنجكاو ميكند و در كنار آن به آن گمان خود يقين حاصل ميكنند كه پافشاري بر سوسياليزم نتيجهاش، اوضاع اقتصادي و اجتماعي نابساماني است كه مردم كوبا را رنج ميدهد.
اما كاسترو با مديريت ويژه خود توانست حدود50 سال در مسند قدرت باشد. بسياري امروز در انديشه هستند كه پس از كاسترو در كوبا چه رخ خواهد داد؟
بايد گفت؛ گرچه فيدل يار قديمي خود «چه» به همراه نداشت، در اين سالها افرادي را تربيت كرده است كه پشتيبان او و كوبا هستند، مورالس، چاوز، اورتگا و... با كنار رفتن كاسترو چيزي عوض نميشود.
* نويسنده؛ محمد صفري
انتهاي پيام/
11:25 - 1 اسفند 1386