درآمد خانوار شهري 67 درصد و هزينه‌ها 570 درصد افزايش داشته است

خبرگزاري فارس- درآمد و هزينه‌ خانوار شهري از جمله آماري است كه همواره مورد توجه كارشناسان و مسؤولان اقتصادي كشور است به دليل اهميت اين موضوع خبرگزاري فارس بر اساس آمار منتشر شده بانك مركزي ، گزارشي در خصوص روند تحولات درآمد و هزينه ناخالص درآمد شهري تهيه كرده كه به شرح ذيل تقديم خوانندگان مي گردد:
بر اساس اين گزارش،درآمد خانوار شهري 67 درصد و هزينه‌ها 570 درصد افزايش داشته است. به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس، جمع كل هزينه ناخالص سالانه يك خانوار ايراني در ابتداي دهه 70 (سال 71) در حدود 5 ميليون و 214 هزار و 226 ريال بوده كه اين ميزان در پايان دهه هفتاد و ابتداي دهه هشتاد (سال 1380) به 35 ميليون و 37 هزار و 726 ريال رسيده كه از رشدي معادل 570 درصد حكايت مي كند. بنابراين گزارش ، در حالي كه در ابتداي دهه هفتاد مواد خوراكي و آشاميدني و دخانيات در حدود 4/34 درصد كل هزينه‌ خانوار را تشكيل مي‌دهد اين ميزان در سال 80 با كاهشي در حدود شش درصد به 7/28 درصد رسيده است. به گزارش خبرگزاري فارس، سهم بخش مسكن ، آب و برق نيز در سبد مصرفي خانوار طي دهه هفتاد كاهش يافته است. به طوري كه در سال 71، سهم بخش مسكن، آب و برق در كل هزينه‌هاي خانوار 2/28 درصد بوده اين ميزان در سال 80 به 8/26 درصد كاهش يافته است. در آمار منتشر شده بانك مركزي سهم پوشاك، لوازم خانوادگي و درمان و بهداشت در هزينه‌هاي خانوار در سال 71 به ترتيب 6/9، 8/6، 9/4 درصد بوده كه اين ارقام در سال 80 به ترتيب به 9/6، 3/6 و 8/4 درصد رسيده است. بنابر اين گزارش، سهم هزينه تفريح، تحصيل و خدمات فرهنگي و همچنين حمل و نقل و ارتباطات طي دهه هفتاد رشد داشته است. به صورتي كه در پايان اين دهه ، سهم تفريح ، تحصيل و خدمات فرهنگي در هزينه خانوار از 3/2 درصد به 4 درصد و سهم حمل و نقل و ارتباطات از 4/8 درصد به 7/13 درصد افزايش يافته است.
بر اساس اين گزارش، طي سالهاي 1371 تا 1380 مجموع درآمد پولي و غيرپولي ناخالص خانوار شهري از 4 ميليون و 112 هزار و 924 ريال در سال 1371 به 31 ميليون و 674 هزار و 194 ريال رسيده كه نشان دهنده رشدي در حدود 670 درصد است. همان طور كه مشاهده مي شود در قسمت درآمد‌هاي خانوار شهري دو جزء اصلي يعني درآمدهاي پولي و درآمدهاي غيرپولي وجود دارد. درآمد پولي شامل درآمد حاصل از مزد و حقوق بخش دولتي و خصوصي، درآمد مشاغل آزاد و درآمدهاي متفرقه و حاصل از فروش كالاهاي دسته دوم است.درآمدهاي غير پولي نيز عمدتا شامل يارانه‌ها مي‌باشد. بنابر آمار منتشر شده بانك مركزي، درآمد پولي ناخالص خانوار شهري در سال 71 حدود 2 ميليون و 891 هزار و 665 ريال بوده كه اين ميزان در سال 80 به 31 ميليون و 674 هزار و 194 ريال رسيده است. بنابراين طي ده سال درآمد پولي ناخالص خانوار شهري از رشد برخوردار بوده است. درآمدهاي غيرپولي نيز از يك ميليون و 221 هزار و 259 ريال در سال 71 به هشت ميليون و 57 هزار و 904 ريال رسيده كه آن نيز از رشد برخوردار مي‌باشد. بر اساس اين گزارش، درصد درآمد پولي از كل درآمد در سال 71 حدود 70 درصد بوده كه اين ميزان در سال 80 به حدود 75 درصد رسيده كه نشان دهنده كاهش نقش درآمد غيرپولي در سبد هزينه‌اي خانوار است.
به گزارش خبرگزاري فارس ، هرچند افزايش درآمدها بيش از افزايش هزينه‌ها ، طي ده سال گذشته بوده ،اما نكته قابل تامل ، فاصله‌اي است كه بين درآمدها و هزينه‌ها وجود دارد و به طوري كه در سال 80 مجموع هزينه‌ها حدود 35 ميليون ريال در سال بوده، اما مجموع درآمد تنها حدود 31 ميليون ريال مي‌باشد كه نشان مي‌دهد هزينه‌ها بيش از درآمدها بوده است. درآمدها در در ابتداي دهه هفتاد حدود 41 ميليون ريال بوده و هزينه‌ها حدود 52 ميليون ريال مي‌باشد. انتهاي پيام/
15:34 - 19 سپتامبر 2003

2 بازدید




1 پاسخ